Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjekuoren osoiteikkuna, teksti Varha - Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Varhan perintäpalveluiden hankintaa puidaan markkinaoikeudessa

Varha hankki vuonna 2022 hyvinvointialueen perintäpalvelut suorahankintana Revire Perintä Oy:ltä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo, että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

Tietoevry-yhtiön julkisivu Espoon konttorista. Lasiseinää ja yhtiön logo.

Pohjanmaan hyvinvointialueen uusi potilastietojärjestelmä on valittu – valtuusto oli päätöksessään yksimielinen

Uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä otetaan porrastetusti käyttöön vuoden kuluttua. Investointikustannus on reilut 20 miljoonaa euroa, ja vuosittaiset käyttökustannukset noin 9 miljoonaa euroa.

Hervannan Kampus. Tampereen yliopisto.

Tampereen yliopisto lisää hankintojensa avoimuutta – julkaisi tietonsa nettipalvelussa ensimmäisenä koulutusorganisaationa Suomessa

Tampereen yliopisto julkaisi tutkihankintoja.fi-palvelussa ostotietoja vuosilta 2021 ja 2022. Hankintojen arvo vuodessa on runsaat 100 miljoonaa euroa.

Lähikuva naisesta, joka pitelee kädessään kännnykkää, toinen käsi on näppäimistöllä.

Koronajäljitykseen liittyvät hankinnat syynissä Rovaniemellä – tarkastuspäällikkö ei puolla vastuuvapautta lautakunnalle ja sote-johtajalle

Tarkastuspäällikön mukaan vastuuvapautta ei tule myöntää ennen kuin on varmistettu, etteivät hankintamenettelyssä havaitut puutteet aiheuta kaupungille kustannuksia.

Turun kaupungintalon kyltti.

Markkinaoikeus kumosi Turun kaupungin museokeskuksen kokoelmatilan hankinnan muotovirheen takia

Tarjouskilpailussa toiseksi jäänyt yritys valitti elokuussa tehdystä päätöksestä. Turku joutuu nyt uusimaan hankintaprosessin.

Lievästi kehitysvammainen Josefiina Karppinen virkkaa.

Kehitysvammaisten työtoiminta ja vammaisten asumispalveluiden järjestäminen kilpailutukseen osassa Lappia

Lapin hyvinvointialue aikoo itse järjestää palvelut suuressa osassa Lappia, jolloin kilpailutusta ei niissä kunnissa tarvita.

Lohjan kaupungintalo lumisessa talvimaisemassa, talon edessä pari henkilöautoa pysäköityinä. Etualalla vasemmassa reunassa on lumisia pensaidenoksia.

Kaupunginjohtaja jätti Lohjan kauhakuormaajasuhmuroinnin takia, nyt viranomainen huomautti kaupunkia samasta syystä

Lohjan kaupunki hankki uuden kauhakuormaajan ilman kilpailutusta kesäkuussa 2022. Nyt kaupunki sai asiasta huomautuksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta.

Bussi tulee Tampereen Keskustorille.

Öljynsuodattimia, lamppuja, pyyhkimen sulkia... Tampereen seudun bussiliikenteen pyörittäminen vaatii myös huolto- ja varaosia miljoonilla vuodessa

Liikennöitsijöistä esimerkiksi TKL tekee itse osan huolto- ja korjaustöistä, osa on kilpailutettu ulkopuolisille. Oman korjaamotyön varaosatkin tulevat kilpailutuksen kautta.

Kokkolan Veden hallintorakennus ulkoa.

Poliisi tehnyt myös kotietsintöjä – Kokkolan Veden epäselvyyksien tutkinta jatkuu

Vesilaitosjohtokunta teki kesällä tutkintapyynnön vesilaitoksen aiemmasta toiminnasta, esimerkiksi hankinnoista ja puutteista kirjanpidossa. Ne tulivat esiin viime vuonna tilintarkastuksessa.

Läheltä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Hangon kaupungille isoa seuraamusmaksua laittomasta hankinnasta

Hangon kaupunki pilkkoi terveyskeskuksen vastaanottopalvelujen hankinnan lainvastaisesti osiin ja laiminlöi kilpailuttamisvelvoitteensa.

Palkkasotkut korjattava nyt -kyltin kanssa ihmisiä.

Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kiistää väitteet hankintalain kiertämisestä – valtuutetut grillasivat Helsingin johtoa palkkafiaskosta

Helsingin valtuutetut panivat kaupungin ylimmän johdon piinapenkkiin kuukausia kestäneiden palkanmaksun ongelmien vuoksi.

Lausteen koulun pihassa parakkeja väistötiloina

Lausteen liikuntahallin väistötilahankinta maksaa 2,5 miljoonaa

Tilojen vuokraaminen ei käynyt yrityksille, eikä vuokraustarjouksia jätetty lainkaan. Kaupunki päätti, että tilat ostetaan leasingrahoituksella ja hankinta käynnistetään uudelleen. Tarjouksia saatiin yksi.

Tornion terveystyöntekijät ottavat koronatestiä rajan ylittäjältä.

Osa kunnista tuhlaili toisia enemmän, kun valtion koronapiikki oli auki – Rovaniemellä testi maksoi 136 euroa, Torniossa satasen vähemmän

Poikkeustilanne mahdollisti kunnat tekemään suorahankintoja yksityiseltä sektorilta ilman kustannusvertailua. Valtio korvasi viime vuonna kunnille 113 euroa jokaisesta koronatestistä.

Turun vaakuna.

Turun kaupunki jätti kilpailutuksen tekemättä – Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaatii 30 000 euron sakkoja

KKV:n selvitysten mukaan Turun kaupunki teki tähystystutkimuksia koskevan suorahankinnan, vaikka sen olisi hankintalain mukaan pitänyt kilpailuttaa palvelut.

Kerrostalon lasitettuja parvekkeita.

Kaupungin yhtiö jätti miljoonien isännöintipalvelut kilpailuttamatta Helsingissä – rikkoi hankintalakia, arvioi Kilpailu- ja kuluttajavirasto

KKV:n mukaan kilpailuttamatta hankittujen isännöintipalveluiden arvo on ollut noin miljoona euroa vuodessa vuosina 2020–2021.

Rovaniemen kaupungintalo lumisessa maisemassa.

Rovaniemelle huomautus hankintalain rikkomisesta – kaupunki ei kilpailuttanut yli 100 000 euron ympäristönhoitokonetta

Kilpailu ja kuluttajavirasto katsoi, että uuden koneen hankintaan ei ollut lain mukaista suorahankintaperustetta.

Yhdistetty ilmakuva ja karttapiirros Forssan keskustaan tulevasta kiertoliittymästä.

Forssa aikoo jäädyttää Puistolinnan kiertoliittymän rakentamisen

Forssan kiertoliittymän rakentamisesta saamat tarjoukset ovat olleet varsin kalliita. Hintojen taustalla arvellaan olevan hankkeen tiukan aikataulun. Suunnitelmissa on nyt siirtää kiertoliittymän rakentaminen ensi vuoteen.

Taina Raitio ja Lasse Raitio Polven Juustolan tiloissa Saverossa Kouvolassa.

Laki ei anna kunnille mahdollisuutta suosia lähiruokaa – Kouvolassa keksittiin ratkaisu, miten saada pienet yritykset mukaan: "Win-win-tilanne"

Lähiruuan saaminen kunnan ruokalistoille vaatii kunnalta osaamista ja innostusta. Esimerkiksi Kouvolassa on haluttu pienet lähituottajat mukaan ruuantoimittajiksi heille räätälöidyn kilpailutuksen kautta.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Esteellistä autokauppaa, palkanmaksun epäselvyyksiä, väärin toteutettuja hankintoja: poliisi epäilee kuntayhtymän entistä johtoa rikoksista

Epäiltyinä on kolme virkamiestä, joita epäillään muun muassa esteellisestä autokaupasta, palkanmaksuun liittyvistä epäselvyyksistä sekä väärin toteutteuista hankinnoista.

Läheltä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri osti ortopedisiä jalkineita 420 000 eurolla: sai huomautuksen lainvastaisesta suorahankinnasta

Vastuu yksilöllisesti valmistettavien apuvälineiden hankinnoista siirtyi vuoden 2021 alusta kunnilta sairaanhoitopiirin organisaatioon kuuluvalle maakunnalliselle apuvälinekeskukselle.

Ilmakuva Kupitaan kärjen alueesta.

Turun Tiedepuiston kansi muuttui Kupittaan kärjeksi

Suunnitelmaan kuuluu massiiviinen kansirakennelma, joka yhdistää Kupittaan ja Itäharjun alueet. Sen tuntumaan nousee muun muassa Taito-kampus ammatillisen koulutuksen tarpeisiin. 

Meilahden sairaala-alue.

HUS-johtajat junailivat laitetoimittaja Agfalta 300 000 euron lahjoitusta – samoihin aikoihin sairaanhoitopiiri osti yhtiöltä palveluita ilman kilpailutusta

MOT:n hankkimat sähköpostit paljastavat, miten HUS-johtajat ajoivat aktiivisesti lahjoitusprofessuuria. Toinen osapuoli Helsingin yliopisto puolestaan epäröi lahjoituksen mainehaittaa suorahankintojen vuoksi. Lopulta hanke kaatui.

Mikkelin Urpolan koulun purkutyö käynnissä tiistaina 24.11.2020

Mikkelin eteläisen aluekoulun hankinnasta valitettiin markkinaoikeuteen – koulun valmistumisen uskotaan viivästyvän jopa vuodella

Mikkelin kaupunki arvelee, että valituksella tulee olemaan aikataulullisia sekä kustannusvaikutuksia eteläisen aluekoulun hankkeelle. Markkinaoikeuden käsittelyaikojen kerrotaan tavallisesti kestävän vuodesta kahteen vuotta.

Kerrostalon lasitettuja parvekkeita.

Näin isännöitsijät rahastavat taloyhtiöitä – osa sopimuksista lähentelee professorin mukaan jopa lahjontaa

Isännöintialan hinnoittelu on sekavaa ja palveluja hankitaan lähipiirin yhtiöiltä, ilmenee Ylen MOT-toimituksen laajasta selvityksestä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen istuu työhuoneessaan ja katselee käsiinsä hieman hymyillen.

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston on määrä päättää tänään vuosia valmistellun asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta. Jos valtuuston päätös on kielteinen, neljän alueen yhteinen hanke nykymuodossaan kaatuu.

Kotkan Satama Areenan- ja Kotkan kampuksen työmaa-alue.

Jättihankkeiden yllätyslaskut kertovat ongelmasta, jonka laajuutta ei tiedä kukaan – hintoja arvioidaan tietoisesti alakanttiin, sanoo taloustieteen professori

Kunnallisten rakennushankkeiden lopullisista kustannuksista ei kerätä Suomessa tietoa. Näin ollen ei ole olemassa tietoa, miten moni kunnallinen rakennushanke pysyy budjetissaan, ja miten moni ei.

Lääkäri ja potilas

Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan valmistelu on maksanut kuntayhtymä Essotelle reilut 3 miljoonaa euroa – hanketta vastustetaan laajasti Keski-Suomessa

Kuntayhtymä Essote ja Siun Sote ovat jo hyväksyneet hankinnan ja Vaasa on siirtänyt päätöksentekoaan marraskuulle. Jos hanke kaatuu Keski-Suomessa, neljän sairaanhoitopiirin yhteistä potliastietojärjestelmähanketta ei toteuteta myöskään muuallakaan.

Sairaala Novan uudisrakennus Jyväskylässä.

Keski-Suomen kunnat vaativat: "Potilastietojärjestelmä Asterin hankinta on keskeytettävä välittömästi"

Lisäksi kuntien mukaan sairaanhoitopiirin johto ei tällä hetkellä nauti kuntien luottamusta. Sen vuoksi kunnat vaativat, että sairaanhoitopiirin on käynnistettävä toimenpiteet luottamuksen palauttamiseksi.

En sjukhusbyggnad. Mörka moln på himlen.

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Suomessa on ainakin kaksi toimijaa, jotka ilmoittavat pystyvänsä toimittamaan vastaavanlaisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kuin mitä Vaasan sairaanhoitopiiri ja kolme muuta sote-aluetta on nyt aikeissa hankkia.

 Rakennustyömiehen työrukkaset.

Uutta päiväkotia rakentamaan ei löytynyt urakoitsijaa Lapualla – kaupungin tekninen johtaja: "En ole ennen tällaiseen törmännyt"

Uuden päiväkodin valmistuminen viivästyy. Lapualla epäillään, että syynä urakoitsijoiden kaikkoamiselle on epävarmuus koronan nostamista materiaalihinnoista.

Gastrokirurgi Ville Väyrynen endoskopiayksikössä.

Neljä aluetta on hankkimassa satojenmiljoonien eurojen potilastietojärjestelmää, jota ei ole testattu – kirurgi ihmettelee, mitä ollaan ostamassa

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta. Keski-Suomessa hanke on vastatuulessa, erityisesti kohonneiden kustannusten vuoksi.

Sähköautojen latauspaikka Jyväskylän kaupungintalon parkkipaikalla.

EU-direktiivi vaatii kaupungeilta täysin päästöttömiä autoja – Jyväskylässä sähköautoihin siirtymistä hidastaa latauspisteiden riittämätön määrä

Uusi laki vaatii julkista sektoria huomioimaan päästöt ajoneuvojen hankinnassa yhä tiukemmin. Tämä luo monia haasteita kaluston hankintaan Jyväskylässä, jossa kaupungin autoissa suositaan vahvasti kaasun käyttöä. Myöskään tarvittavaa latausinfraa ei kaupungista vielä löydy.

Soppåsar i en bil.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolta huomautus Keski-Savon jätehuollolle hankintalain noudattamatta jättämisestä

Liikelaitoskuntayhtymä joutui vaihtamaan jätteiden kuljettajaa kesken sopimuskauden ja korotti samalla yritykselle maksettua hintaa korkeammaksi kuin kilpailutuksessa oli päätetty.

Kouvolan Veden konttori Kouvolan Kauppalankadulla.

Kouvola haluaa tarkkuutta yhtiöidensä hankintoihin ja niiden dokumentointiin – vesiyhtiön hankintoja jäi kirjaamatta 80 miljoonan edestä

Kouvolan kaupunki ohjeistaa kaikkia tytäryhtiöitään olemaan tarkempia hankintoja tehtäessä. Erityistilintarkastus paljasti puutteita Kouvolan Veden tekemien hankintojen kilpailutuksessa ja dokumentoinnissa. Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina erityistilintarkastuksen täsmennettyä raporttia.

Helsingin kaivopuistossa Eurofighter Typhoon -hävittäjä.

Puolustusministeri Kaikkonen: Hävittäjistä päätös jouluksi – ehdokkaat kampanjoivat koneitaan kiinnostuneille Helsingissä

Lähes 10 miljardin euron hävittäjähankinta lähestyy ratkaisun hetkiä, kun puolustusvoimat on laittamassa hävittäehdokkaita paremmuusjärjestykseen syksyn aikana. Hallituksen on määrä päättää Hornet-seuraajasta todennäköisesti ennen joulua.

Valtuustosalin nuija.

Pätevää äänestystä ei saatu aikaan: Muuramen tilinpäätössotku putoaa nyt tulevan valtuuston syliin, puheenjohtaja: "Olen tosi pettynyt"

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan mukaan yksi valtuutettu käveli ratkaisevasta äänestyksestä ulos ja paikalla ei siksi ollut riittävästi esteettömiä valtuutettuja.

Muuramen vaakuna kunnantalon edustalla

"Poikkeuksellisen vakavia hallinnollisia ongelmia", sanoi tilintarkastaja ja erosi – vuosien tilinpäätösjupakat tahrivat Muuramen lintukotoisaa mainetta

Muuramen valtuustolla on odotettavissa helteinen kokous ensi tiistaina, kun esityslistalla on viime vuoden tilinpäätös. Tilintarkastajan mukaan kunnan hallinnossa on vakavia ongelmia, mutta johtavat virka- ja luottamusmiehet ovat toista mieltä.

Kouvolan Veden konttori Kauppalankadulla Kouvolassa.

Vesiyhtiön ex-johtajien rahankäyttö paljastui Kouvolassa – 80 miljoonan euron hankinnat kirjaamatta

Kouvolan Veden toiminnasta tehty erityistilintarkastus on nyt valmistunut. Vesiyhtiö pyysi itselleen tilintarkastusta helmikuussa yhtiön ympärillä velloneen vyyhdin vuoksi. Yhtiön toiminnasta löytyi tarkastuksessa lukuisia puutteita.

Uusi Kymenlaakson pelastuslaitoksen puna-keltainen paloauto.

Pelastuslaitokset tekivät paloautojen miljoonahankinnan kilpailun vastaisesti, markkinaoikeus esti kaupan – nyt 8 pelastuslaitosta ei saa hankkia paloautoja

Avin pelastusylitarkastajan mukaan paloautojen oston lykkääntyminen voi heikentää työturvallisuutta, koska pelastuslaitoksilla on käytössä vanhoja paloautoja jopa 70–80-lukujen vaihteesta. Työtapaturmat liittyvät usein juuri vanhoihin paloautoihin.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Rovaniemen tarkastuspäällikkö ei puolla vastuuvapautta kaupunginjohtajalle – haluaisi säästää hänet silti siviili- ja rikosprosessilta

Kaupungin tarkastuslautakunta päättää esityksestään valtuustolle keskiviikkona 16. kesäkuuta. Lopullisesti vastuuvapaudesta päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan ensi maanantaina 21. kesäkuuta.

Kuvassa on Meilahden tornisairaala heinäkuussa 2020.

HUSin hankintapomo sai tulospalkkaa hankintojen lainmukaisuudesta – samaan aikaan poliisi tutkii HUSin laittomiksi epäiltyjä hankintoja

Johtaja sai lisäpalkkaa myös henkilöstötyytyväisyydestä. Samaan aikaan hänen alaisuudessaan toimivan hankintayksikön työtyytyväisyys on romahtanut. Poliisin lisäksi myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää uusia hankintaepäselvyyksiä HUSissa.

Kuvassa on Meilahden tornisairaala heinäkuussa 2020.

Poliisi aloittaa esitutkinnan HUS-alueen laajasta hankintasotkusta – sairaanhoitopiirin toiminnasta löytynyt lisää laittomia hankintoja

Tarkastusraportissa on löydetty viime vuosina noin 300 pykälien vastaista hankintaa, vaikka sairaanhoitopiirin tarkoitus on ollut päästä niistä eroon. Poliisi on päättänyt aloittaa selvitysten jälkeen esitutkinnan mahdollisista virkavelvollisuusrikkeistä.

Utsjoen kunnantalo

Utsjoen kunnan hallinnossa lisää erikoisia piirteitä – langat johtavat kahdessa eri tapauksessa tilatyöryhmän työskentelyyn

Utsjoen kunnassa kokoontuu tilatyöryhmä, jonka toiminnasta on vähän tietoa. Se hyväksyi kilpailuttamatta jääneen oman jäsenensä valvontasopimuksen, vaikka sillä ei ole siihen valtuuksia. Kunnassa päätös kiistetään edelleen.

Puheenjohtajan nuija Joutsan kunnanvirastolla. Muuramen kunnallispolitiikassa on ollut kuohuntaa viime keväästä lähtien.

Muuramen kunnanhallitus vastasi tarkastuslautakunnalle: virheitä on tehty, mutta vahinkoa ei tullut

Tarkastuslautakunta syytti kunnanhallitusta työnsä häirinnästä ja vaati selitystä yli 1,3 miljoonan euron hankintalain vastaisiin hankintoihin. Kunnanhallituksen mukaan summa sisälsi virheellistä tietoa.

Utsjoen uusi koulu

Utsjoen kunnanjohtaja myöntää, että satojen tuhansien rakennusvalvonta olisi pitänyt kilpailuttaa – kiistää yhden yrittäjän suosimisen

Utsjoen kunnanjohtaja myöntää virheet, joiden seurauksena yksi yritys sai satojen tuhansien eurojen urakat ilman kilpailutusta. Hän selittää kilpailutuksen puutetta suunnitelmien muutoksilla, joita rakennushankkeissa tehtiin.

Korkein hallinto-oikeus

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tuomittiin 200 000 sakkoihin

Uhkasakko liittyy potilastietojärjestelmän suorahankintaan vuonna 2016.

Karigasniemen uusi koulu.

Yritys sai satojentuhansien eurojen urakat ilman kilpailutusta Utsjoella – tarkastuslautakunta näkee sopimuksen teossa muitakin ongelmia

Kyse on koulujen rakennustyön valvonnasta, josta päätti kunnan tilatyöryhmä. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan mukaan tilatyöryhmä ylitti valtuutensa.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Sooloilu silmälääkäripalveluissa tuli kalliiksi – laittomasta hankinnasta seurasi 40 000 euron maksu

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä hankki silmälääkäripalveluita suorahankintana vuonna 2020. Markkinaoikeus on todennut, että hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa.

Versowoodin sahatavaraa varastossa.

Versowood tekee miljoonainvestoinnin Vierumäelle

Vierumäelle investoidaan noin 15 miljoonaa euroa. Vierumäen yksikön sahaustuotanto nousee investoinnin ansiosta noin kolmekymmentä prosenttia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle