Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maanantai 26.10.2020 (tv)

Tietomurto. Uhrien tuki. Puuveistokset. Sää.

Moottorisahataiteilija Raimo Hautaluoma tekee pöllistä karhun ja pihapuusta penkin – puuveistosten aiheet löytyvät yhä suomalaisesta luonnosta

Omakotiasujien innostus pihan laittamiseen on näkynyt tänä vuonna muun muassa moottorisahaveistosten tilausmäärien kasvuna.

Karhufestivaali käynnistyy Ilomantsissa

Moottorisahoin käytävä veistokilpailu on Suomen itäisin kulttuurifestivaali.

Kokkolan perustajasta puuveistos Suntin varteen

Kokkola täyttää 400 vuotta vuonna 2020.

Karhufestivaalien veistokisaan tulossa 30 osallistujaa

Kuudes Karhufestivaali näkyy ja kuuluu Ilomantsissa 15.–17. elokuuta.

Kasvot rikottu, kädet revitty lähes irti – Keuruun vaivaispoika hajotettiin kolikkojen toivossa: "Ei pysty antamaan rahallista arvoa"

Tutkimus on vielä kesken, ja ainutlaatuisen puuveistoksen rahallista arvoa on vaikea määritellä.

Matkalla itäisessä Suomessa? Tässä kourallinen vaihtoehtoisia tärppejä reitin varrelle!

Egenland-ohjelma listasi seitsemän Itä-Suomen matkakohdetta.

Kuvanveistäjä ja professori Mauno Hartman on kuollut

Palkittu kuvanveistäjä ja professori Mauno Hartman tunnettiin suurista hirsirakennelmista.

Pyhät ja pakanat piirtää yhteyden keskiajalta 2000-luvulle – puun veistämisen perinne jatkuu rikkaana

Katolisen ajan puuveistokset käyvät parhaillaan vuoropuhelua nykykuvanveistäjien teosten kanssa Hämeen linnassa.

Jämsä perusti tuhansien eurojen kulttuuripalkinnon

Jämsän kaupunki on perustanut testamenttilahjoituksen varoilla kulttuuripalkinnon. Palkinto jaetaan vuosittain.

Jämsä kaavailee kulttuuripalkinnon perustamista

Jämsä harkitsee vuosittain jaettavan kulttuuripalkinnon perustamista. Puunveistäjä Viljo Järvisen nimeä kantava kolmen tuhannen euron kulttuuripalkinto rahoitetaisiin testamenttimenttivaroin.

Huijaava museonjohtaja pelasti keskiaikaisia puuveistoksia Neuvostoliiton nuotioista

Kommunistit tuhosivat Neuvostoliitossa kirkkoja ja kirkollistaidetta, sillä he pitivät uskontoa oopiumina kansalle. Näin tuhottiin valtavia määriä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita esineitä ja taideteoksia. Permin alueella Uralilla on kuitenkin jäljellä laaja kokoelma puisia veistoksia, jotka kerättiin turvaan kyläkirkoista.

Vanha kasarmi toi taiteilijat yhteen ja synnytti huikean kulttuuriyhteisön – nyt jatkon yllä leijuu tummia pilviä

1990-luvun lopulla suljetusta Oulun Hiukkavaaran kasarmialueesta on muodostunut yli 250 bändin treenitila ja kymmenien taiteilijoiden työpaja. Tänään kulttuuriyhteisö elää epävarmuuden aikaa kaupungin kaavoitussuunnitelmien edessä.

Keski-Suomi -palkinnolla 19 tavoittelijaa – ehdolla tekoja, taiteilijoita ja seuroja

Palkinto myönnetään keskisuomalaiselle toimijalle maakunnan hyvinvoinnin, yhteishengen, identiteetin tai imagon edistämisestä. Tänä vuonna palkintoperusteena on keskisuomalaisen perinteen tallentaminen.

Monenlaisia merkityksiä puusta

Kemin taidemuseossa on esillä kolmen pohjoisen taiteilijan luomuksia puusta. Teokset jättävät katsojalle paljon tilaa tulkinnoille. Niissä on jotain tuttua ja paljon yllättävää.

"Siellä sisällä pölkyssä se eläin on" – niin jättiläislaiskiainen kuin ulvova susikin

Moottorisahalla tehdyt puuveistokset ovat yleinen näky suomalaispihoilla. Karhujen ja susien esiin saaminen paksusta puupöllistä vaatii tarkkaa kättä – veistokseen pitää saada henki, "se jokin". Näin sanoo Mikko Virkkula, joka on veistänyt myös yli kuusimetrisen jättiläislaiskiaisen Korkeasaareen.

Puisen krokotiilin tarina: Lehtikuusen elämä jatkuu veistoksena

Puoli vuosisataa vanha lehtikuusi kärsi lumitalvina vaurion, joka ohjasi puuvanhuksen kohtaloa vielä kaatamisen jälkeenkin. Kaksoislatvainen kuusenkarahka oli kuin omiaan puuveistoksen raaka-aineeksi.

Paavi pyysi anteeksi Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaiden kaltoinkohtelua

Boliviassa vierailulla olevan paavi Franciscuksen mukaan kirkko syyllistyi vääryyksiin uuden mantereen valloituksen yhteydessä.

Shamaanin siveltimet maalaavat kirkkailla väreillä

Etelä-Euroopassa teoksillaan pohjoisen miehen ja shamaanin leiman saanut kuvataitelija Veikko Hirvimäki haluaa katsoa taaksepäin. Se, mikä menneisyydessä on ollut tärkeää, tulisi pitää arvossaan myös nykypäivän kulutushulluuden ja teknologian keskellä.

Aarteenetsintä: kirves ja puukko

Tapio Wirkkala hallitsi puukon ja kirveen käytön.

Vuosien pähkäilylle viimeinkin loppu – Lahden taidemuseo Aikuiskoulutuskeskukseen?

Lahden Taidemuseota sovitellaan Aikuiskoulutuskeskukseen. Asiaa on selvitetty osana sivistystoimialan ja tilakeskuksen koulujen ja päiväkotienkin sijoittelua koskevaa tarkastelua. Kaupunginmuseo suhtautuu myönteisesti taidemuseon muuttosuunnitelmiin.

Jäätaideteoksilla karu kohtalo – kissalta katkesi häntä, ballerinalta katosivat kädet

Vielä keskiviikkona Mikkelin torilla komeili tuhansien kilojen edestä jäätaidetta, mutta vesisade ja lämpöasteet muovasivat teoksia. Osa jääveistoksista on sulanut parissa päivässä olemattomiin. Katso kuvagalleriasta ennen ja jälkeen kuvat.

Vuoden taidetapaus Turussa: Wäinö Aaltosen Kultalilja taidekokoelmaan?

1920-luvulta peräisin oleva kullattu teos on noin metrin korkuinen. Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että Kultalilja hankittaisiin yksityishenkilöltä Ruotsista. Veistoksesta maksettaisiin ensin 50 000 euroa ja myöhemmin vahvistettava loppuerä maksettaisiin vuonna 2015 kaunistamisrahaston mahdollisesta tuotosta.

Puunveistäjät haalivat parhaat talttansa Italiasta asti

Veistäjät harmittelevat pulaa hyvistä työvälineistä. Monet suomalaiset puunveistäjät joutuvat tilaamaan talttansa ulkomailta kuten esimerkiksi Italiasta. Kotimaasta ei löydy enää seppiä, jotka tekisivät näitä erikoistyökaluja.

Italialaiset puuveistokset säväyttävät Tohmajärvellä

Tohmajärvellä on esillä korkatasoinen italialaisen puutaiteen näyttely. Tohmajärven Onkamon Puunsielu-näyttely esittelee yli 30 uutta työtä.

Babypupu ja Koalapöllö kohtaavat Taidehallissa

Babypupu, My Little Poro ja Koalapöllö ovat värikkäitä puuveistoksia. Niiden tekijä on helsinkiläinen kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin. Hänen puueläimensä ovat esillä nuorten taiteilijoiden näyttelyssä Taidehallissa Helsingissä.

Kuvanveistäjä tekee puolet tilistään timpurina

Yksi Pohjalaisen taiteilijaliiton juhlanäyttelyn taiteilijoista ammentaa intohimonsa puusta myös kakkosammatissaan. Halsualainen kuvanveistäjä Seppo Kalliokoski hankkii puolet elannostaan hirsitaloja ja saunoja rakentamalla.

Pohjanmaa ei ole enää kuvataiteen latomeri

Pohjalainen taiteilijaliitto järjestää 70-vuotisen taipaleensa kunniaksi juhlanäyttelyn Kokkolassa. Esillä on kymmenen taiteilijan töitä. Näyttely on Pohjalaisen taiteilijaliiton ensimmäinen Kokkolassa ainakin 20 vuoteen.

Toriparkin tieltä raivatusta lehmuksesta syntyi villisika

Puukurssilaiset veistivät Lahden torin kaadetuista lehmuksista muun muassa peiton alla piileskelevän ihmisen ja villisian pään. Kurssin opettaja toivoo puiden jatkavan elämäänsä esimerkiksi lahtelaiskuppilan seinällä.

Puumalan kirkko sai lahjana erikoisia veistoksia

Puunveisto vaatii taitoa ja tarkkuutta. Vuosia veistänyt puumalalainen metsuri-taiteilija Hannu Hämäläinen lahjoitti ainutlaatuisia puuveistoksiaan Puumalan kirkolle.

Pikku Kakkosen puisto myllätään uusiksi syksyyn mennessä

Tampereen Koskipuistossa sijaitsevan Pikku Kakkosen teemaleikkipuiston kunnostustyöt alkavat. Puisto on remontin vuoksi poissa käytöstä syyskuun alkupuolelle saakka.

Pääsiäislauantai on vaarallista aikaa kirkon kuvissa

Kirkon seinällä irvistelevä piru vaanii sakastin suojassa olevaa pyhitettyä ehtoollisleipää, joka toteuttaa vielä haudassa olevan Kristuksen läsnäoloa. Hollolan keskiaikaisen harmaakivikirkon suojissa kuvat puhuttavat erityisesti pääsiäisenä.

Keski-Suomi -palkinnon finalistit valittu

Keski-Suomen päivänä jaettava palkinto annetaan maakunnan hyväksi toimineelle henkilölle tai yhteisölle.

Tutkijat paikansivat oliivipuun syntykodin

Välimeren kansojen suosikin juuret löytyvät kurdialueelta.

Yksinäisestä karhusta tuli painikaveri isolle miehelle

Otsikoihin päätyvät koheltavat karhut ovat usein erauskarhuja. Sellanen oli myös Poika, joka päätyi noin 40 vuotta sitten Forssan seudulle lemmikiksi, kunnes lainmuutos koitui sen kohtaloksi.

Lappiin tuli itsepalvelupoliisi

Enontekiön Karesuvannossa pidetään onnenpotkuna, jos saa hälytettyä poliisin varkaiden perään yli 160 kilometrin päästä. Toisinaan poliisi ei tosin aja varkaita takaa, vaan näitä vastaan. Takaa-ajajana toimii varkauden uhri. Näin kävi viikonvaihteessa.

Taidelainaamosta ostetaan omalle seinälle

Lahden taidelainaamon asiakkaista valtaosa valitsee työt paikan päällä, vaikka lainaamo toimii myös verkossa. Eniten kysytään maalauksia tai grafiikkaa asiakkaan oman kodin seinälle.

Kasvitaideteos saa kukkapeitteen

Aallokon muotoista kasvitaideteosta on tehty Kokkolassa Roosin talon pihaan toukokuun alusta lähtien. Teoksen tekemiseen on osallistunut taiteilijan lisäksi kahdeksan eri ryhmää ja Kokkolan kaupunginpuutarha. Teos vihitään käyttöön elokuussa.

Hämeen liitto palkitsi Lasismin lasiperinteen raikkaasta uudistamisesta

Riihimäkeläinen seitsemän nuoren lasinpuhaltajan ja -muotoilijan taidelasiosuuskunta Lasismi Riihimäeltä voitti tämän vuoden Hämeen liiton kulttuuritunnustuspalkinnon.

Asiakas kompuroi Picassoon ja meklari iski kyynärpäällä

Saksan Dortmundissa sattunut puuveistoksen pilaaminen siivoamalla on yksi erikoisimmista taidetuhoista kautta aikojen. Taiteilijoiden kovaonnisin on kuitenkin huippumaalari Pablo Picasso. Kuuluisimmassa tapauksessa huutokaupan meklari iski kyynärpäällään 139 miljoonan dollarin maalauksen rikki.

Kulttiveistos tuhoutui saksalaismuseossa - siivooja luuli likaiseksi

Dortmundin museossa työskennellyt siivousfirman työntekijä ei epäröinyt nähdessään puuveistoksen pinnassa likaa. Huolellinen pyyhkiminen tuhosi Martin Kippenbergerin 800 000 euron arvoisen installaation. Ostwall-museon johto pelkää nyt maineensa menneen, sillä kulttitaiteilijan veistos oli yksityiskeräilijältä lainassa.

Hattulan madonnanäky herättää hämmennystä

Hämeenlinnalaisen suntion kokema valoilmiö ladon seinässä on herättänyt hämmennystä. Katolisen kirkon piirissä Neitsyt Marian ilmestymisnäyt ovat yleisiä, mutta Suomessa tämä on tuiki harvinaista, sanoo hämeenlinnalainen pastori Päivi Aikasalo. Hattulan keskiaikaisesta Pyhän Ristin kirkosta löytyy ikivanha Madonna puuveistos.

Puutaide syntyy turhautumisesta

Kansainvälistäkin arvostusta ansainnut dokumentti- ja elokuvaohjaaja Markku Lehmuskallio esittelee vähemmän tunnettuja puuveistoksiaan Raumalla. Puukuvia -näyttely sisältää parikymmentä Lehmuskallion 2000 -luvulla veistämää teosta.

Kaadetut puistopuut muuntuvat veistoksiksi

Turussa kaadetut puistopuut ja niiden osat muuntuvat veistoksiksi ammattikorkeakoulun järjestämällä taidekurssilla. Kolmiviikkoisella kurssilla opiskelijat oppivat puuntyöstämistä kuvanveistäjä Miika Karttusen johdolla.

Presidentti Halosen tuliaisnuket pääsevät nukketeatteriesitykseen

Nukketeatteri Sytkyt käyttää uudessa esityksessään nukkeja, jotka presidentti Tarja Halonen on saanut lahjaksi ulkomaanvierailuillaan. Presidentti tarjosi nukkeja 25-vuotisjuhlavuottaan viettävän Sytkyt-teatterin käyttöön.

Kuokkalan kirkko on valmis vihittäväksi

Kuokkalan kirkon sisustus on pääosin suomalaista kuusipuuta. Alttariseinää koristaa Pasi Eerik Karjulan kymmenen metrinen puutaideteos. Tunnelma kirkossa on rauhallinen, kodikas ja lämmin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle