Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Niina Mero Hämeen vanhan linnan sisäpihalla

Romanttinen kirja muuttuu: Ennen päähenkilö oli neitseellinen nuori nainen, nyt naiset menestyvät ja mies tulee plussana kaiken päälle

Romanttinen kirjallisuus on kuitenkin edelleen asia, jota sekä sen lukijat että toisinaan myös kirjoittajat peittelevät.

Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: Liian moni luo ihannekuvan tulevasta kumppanistaan – ennakko-odotukset kannattaa hylätä ja maksimoida sattuma

Haluaisitko löytää kumppanin, mutta nettideittailu ei kohdallasi toimi? Kannattaa lähteä kotoa ja tehdä sellaista, mikä saattaa pelottaa, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Kuvassa uusi kymmenen punnan seteli, jossa on kirjailija Jane Austenin kuva.

Britanniassa paljastettiin uusi 10 punnan seteli – kuvassa kirjailija Jane Austen

Tänään on kulunut 200 vuotta maineikkaan kirjailijan kuolemasta.

Kohtaus Love and friendship -elokuvasta.

"Romantiikka on hölmöille" – tällaista Jane Austenia ei ole aikaisemmin nähty

Brittikirjailija Jane Austen kiinnostaa jälleen elokuvissa ja tv:ssä. Nyt kaivetaan esiin Austenin vähemmän tunnettuja teoksia tai sovitetaan klassikkoja zombiversioiksi. Espoo Ciné -festivaalilla nähdään päätöselokuvana ensimmäinen filmatisointi Jane Austenin nuoruudentyöstä.

Juha Itkonen

Juha Itkosen kirottu sukupolvi

Romaani kytkeytyy samalla tavalla eri sukupolvien välisiin suhteisiin kuin yli kymmenen vuoden takainen romaani Anna minun rakastaa enemmän. Juha Itkosta kiinnostaa verrata suurten ikäluokkien suhdetta hänen omaan 1970-luvun puolivälissä syntyneitten sukupolveensa.

Äiti ja neljä tytärtä teatterinäytelmässä lavalla.

Jane Austenin klassikkoromaani vihdoin teatterin lavalle Pohjoismaissa: "Hämmästyttävää, ettei sitä ole ennen tehty "

Ylpeys ja ennakkoluulo on sovitettu teatteriesitykseksi Kotkassa. 1800-luvulla kirjoitetun romaanin tapahtumat on viety näyttämölle ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Antti J. Jokinen ja Katia Tchenko, Waterloon festivaalin juryn jäsen

Kätilö-elokuva kahmi palkintoja Belgiassa

Kätilö voitti sunnuntaina Waterloossa, Belgiassa kansainvälisillä historiallisten elokuvien festivaalilla parhaan elokuvan ja Krista Kosonen parhaan naisnäyttelijän palkinnot.

Helena (Krista Kosonen) ja Johannes (Lauri Tiilikainen).

Kätilön kiimaa ei kaunistella: "Mieluummin ollaan paskaisia"

Antti Jokisen Lapin sotaa kuvaava Kätilö-elokuva vaati tekijöiltään ankaraa omistautumista. Katja Ketun palkittuun romaaniin perustuva elokuva pyrkii kuvamaan sota-aikaa realistisesti.

Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen Kätilö-elokuvassa.

Lapin sota on rakkauden näyttämönä – Kätilön tekijät kertovat elokuvan synnystä

Katja Ketun romaaniin perustuva elokuva Kätilö on raju rakkaustarina, joka sijoittuu Lapin sodan kynnykselle. Elokuvan tekijät haluavat painottaa sodan kauhujen ja väkivaltaisuuksien sijaan suomalaisen kätilön ja SS-upseerin rakkaustarinaa. Katso Kätilö-elokuvan tekijöiden haastattelut.

Antti Jokinen

Kätilö-elokuva kilpailee arvostetulla Shanghain elokuvafestivaalilla

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokisen Kätilö-elokuva on valittu arvostetun elokuvafestivaalin pääkilpasarjaan.

Mainos.

Erikoinen äitienpäivämainos kummastuttaa ja riemastuttaa – "Säästää parisuhdetta"

Kivenkeräyskoneita valmistava rantasalmelainen yritys on onnistunut herättämään ihmiset mainonnallaan. Firma markkinoi pellolla käytettäviä rouheita koneitaan oivana äitienpäivälahjana.

Kirjailija Anna-Leena Härkönen, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki ja ohjaaja Heikki Paavilainen.

Lottovoitto sotkee suhteet – Anna-Leena Härkönen ei silti duuneja lopettaisi

Härkösen kirjaan perustuva näytelmä Kaikki oikein saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa elokuussa. Kaikki oikein kertoo, miten lottovoitto muuttaa suomalaisen pariskunnan elämän. Anna-Leena Härkösen omat haaveet ajoivat hänet kirjoittamaan lottomiljoonista.

Suomessa K16, Britanniassa K18

Fifty Shades of Gray -elokuvan ikärajaluokitus Suomessa on sallivampi kuin esimerkiksi Britanniassa. K16-elokuvan voi Suomessa katsoa 13-vuotias aikuisen seurassa.

nainen ja tiikerintalja

Eroottinen fantasia viedään käsistä kirjastossa – elokuva siivittää kysyntää

Viisikymppisen englantilaisen perheenäidin kirjoittama eroottinen fantasiaromaani nousi Suomessakin nopeasti suuren lukijakunnan kulutukseen. Ensi-iltaan tuleva Fifty Shades of Grey -elokuva lisää entisestään kirjatrilogian kysyntää kirjastoissa. Kertomakirjallisuuden valikoimaan harkitaan kirjastoissa jopa uuden erotiikka-luokan perustamista.

Eppu Nuotio

"Turku on rakkauden kaupunki"

Eppu Nuotio inhoaa seksiä pursuavaa nykymaailmaa. Oikeastaan hän jo inhonnut yksitoista vuotta, sillä silloin hän sai idean erilaiseen rakkausromaaniin. On nainen, joka ei ole lainkaan kiinnostunut seksistä ja on impotentti mies. Silti he rakastavat toisiaan.

Tuulen viemää -kirja ja kirjailtu tyyny

Mikä elokuvan tai kirjallisuuden rakkaustarina on sykähdyttävin?

Rakkaudesta kirjoitetaan, lauletaan ja näytellään ikimuistoisesti – mutta mikä rakkaustarina on mielestäsi se kaikkein ihanin?

Anna-Leena Härkönen.

Kaikki haaveilevat lottovoitosta, mutta harva haluaa voittaa

Anna-Leena Härkönen on löytänyt herkullisen aiheen kirjoittaessaan lottovoitosta. Tämän kautta tarina kertoo myös läheisriippuvuudesta, vanhusten huonosta hoidosta ja ihmisten suhteesta tavaraan.

Kirjailija Katja Kettu

Katja Ketun Kätilö käännetään englanniksi

Yhdysvaltalainen Amazon Publishing on ostanut Kätilö-teoksen maailmanlaajuiset englanninkieliset julkaisuoikeudet.

Kirjailija Katja Kettu

Katja Kettu: Naiskirjailijoiden uusi sukupolvi on rohkeampi

Lähihistorian kuvaaminen on yleistynyt varsinkin naiskirjailijoiden keskuudessa. Lajin edelläkävijöihin kuuluva Katja Kettu haluaa saada menneisyyden kuohuihin jääneet tarinat kuuluviin.

Antti Jokinen

Kätilön ohjaaja: Rakkaus on pelastusrengas sodan keskellä

Katja Ketun menestysromaaniin pohjautuvan Kätilö-elokuvan kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä Liettuassa. Antti J. Jokisen ohjaaman elokuvan ensi-ilta on ensi vuoden syyskuussa.

Kirjailija Katja Kettu

Kätilö-elokuvan kuvaukset alkoivat Liettuassa

Katja Ketun Kätilö-romaaniin perustuvan elokuvan kuvaukset on aloitettu Liettuassa. Elokuvaa kuvataan kesällä ja syksyllä myös Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Elokuvan ohjaa Antti J. Jokinen.

Anna-Leena Härkönen

Veijo Meri -palkinto Anna-Leena Härköselle

Kirjan ja ruusun päivän tämän vuoden nimikkokirjailijalle, Anna-Leena Härköselle, on myönnetty Otavan kirjasäätiön Veijo Meri -palkinto. Kirjakaupat jakavat Härkösen kirjoittamaa juhlapäivän nimikkoteosta kolmen päivän ajan. Kiitos kirjasta -palkinto puolestaan on myönnetty Pauliina Rauhalalle teoksesta Taivaslaulu.

Katja Kettu

Katja Ketun Kätilö kääntyy elokuvaksi Lapin ja Jäämeren maisemissa

Rovaniemeläissyntyinen kirjailija Katja Kettu on vilpittömän tyytyväinen menestyskirjansa Kätilön filmatisointiin. Suomen tunnetuimmat näyttelijät tähdittävät Antti J. Jokisen ohjaamaa elokuvaa, joka tulee ensi-iltaan ensi vuoden alussa. Kätilön aihe on pitkään vaiettu tabu, suomalaisen naisen ja saksalaisen upseerin rakkaus keskellä Lapin sotaa.

Anu Sinisalo ja Ville Virtanen elokuvan Ei kiitos kohtauksessa.

"Yhdessä nauraminenkin olisi parisuhteessa välillä kivaa"

Kirjailija Anna-Leena Härkönen pohtii työkseen parisuhdetta, ja hänen romaaninsa Ei kiitos on tehty tammikuussa ensi-iltansa saavaksi elokuvaksi. Härkönen uskoo välillä romanttiseenkin rakkauteen, ja siihen, että parhaat parit ovat temperamentiltaan erilaisia. Härkönen ei kuitenkaan usko siihen, että parisuhde vaatii loputonta työntekoa.

Anna-Leena Härkönen ja Samuli Valkama

Anna-Leena Härkönen on tyytyväinen Ei kiitos -elokuvaan - yhtä sanaa lukuun ottamatta

Elokuvaversiossa lomalle lähdetään Kroatiaan, mutta kirjassa Italiaan. Onko pienillä eroilla väliä? Ei ainakaan Ei kiitos -elokuvan tekijöiden mielestä, vaikka yhdestä sanasta Anna-Leena Härkönen ei Ei kiitos -elokuvassa pidä.

Kai Vaine, Anna-Leena Härkönen, Samuli Valkama ja Anu Sinisalo.

Nainen kärsii, kun mies ei halua seksiä

Samuli Valkaman uusi elokuva, Anna-Leena Härkösen kirjaan pohjautuva elokuva Ei kiitos kertoo yhtä aikaa kepeästi ja vakavasti pitkän parisuhteen ongelmista.

Maastopukuun pukeutunut nainen tupakka suussa

Kersantti Karoliina jättää pienet lapset isälle ja lähtee

Popedan kappaleesta tuttu Kersantti Karoliina nousee lavalle Hämeenlinnan teatterissa. Anna-Leena Härkösen esikoismusikaalin toivotaan paikkaavan teatteria vaivannutta yleisökatoa. Teatteri poistaa ohjelmistostaan kaksi syksyn kantaesitystä niiden huonon yleisömenestyksen vuoksi.

Naisten etsivätoimisto -sarjan luoja antaa uuden kuosin Jane Austenin Emmalle

Kaikkiaan kuusi Austenin romaania saa uuden asun nykykirjailijoiden kynästä. Alexander McCall Smith kutsuu tehtäväänsä herkulliseksi kuin konvehtirasia.

Pauliina Rauhala

Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on kielellisesti kaunis rakkausromaani

Viljan ja Aleksin koskettavan rakkaustarinan tekee erilaiseksi se, että he ovat vanhoillislestadiolaisia. Nuori perhe törmää tiukkaan kuriin. Lestadiolaisena Pauliina Rauhala tietää, mistä kirjoittaa esikoisromaanissaan Taivaslaulu.

Jane Austen -seteli

Naiset painostivat: Jane Austen 10 punnan seteliin

Kansanliike taivutti päättäjät painattamaan naisvaikuttajan seteliin. Feministit älähtivät alkuvuonna Englannin pankin ilmoituksesta korvata viimeinen setelinainen pääministeri Winston Churchillillä.

Vicki Lewis Thompsonin kirja "Omapäinen cowboy".

Seksi myy kirjallisuudessakin - Erotiikkaa suomennetaan 'elimellisestä elämykselliseksi'

Viime kesänä alkanut eroottisen kirjallisuuden buumi jatkuu. Kirjamyyntiennätyksiä hipovan brittiläisen Fifty Shades -trilogian menestyksen vanavedessä markkinoille tulee uusia seksiä tihkuvia viihderomaaneja. Kirjallisuuden seksikohtauksia ei suomennoksessa kuvata kuitenkaan aina yhtä seikkaperäisesti kuin alkuperäisversiossa.

Häräntappoase palautui kirjastoon 20 vuotta myöhässä

Häräntappoase palautettiin rahtusen myöhässä - lainattu parikymmentä vuotta sitten

Porin kirjastoon palautettiin Anna-Leena Härkösen Häräntappoase-romaani parikymmentä vuotta myöhässä. Sivukirjastoa, josta nide lainattiin, ei enää ole olemassa.

Kersantti Karoliina-musikaalin juliste

Popedan Kersantti Karoliina ponkaisee musikaalitähdeksi

- Syytän sua Elisabeth Rehn, mun naiseni on kapiainen! Näin lauletaan Popedan Kersantti Karoliina-hitistä inspiroituneessa rockmusikaalissa, jonka musiikista vastaa Popedan kitaristi Costello Hautamäki. Näyttömölle Suomen ensimmäisen naissotilaan karut kokemukset kirjoittaa yllättäen kirjailija Anna-Leena Härkönen.

Katja Kettu.

Katja Ketun Piippuhylly on Kätilöä kepeämpi, mutta yhtä kohtalokas - video

Katja Ketun uusi kirja on novellikokoelma, jossa on monia Kätilö-romaanista tuttuja henkilöhahmoja. Kirjassa kerrotaan historiaan sijoittuvia tarinoita Jäämeren rannalta käsin. Katja Kettu Kertoo Yle uutisten haastattelussa, mikä rankoissa ihmiskohtaloissa kiinnostaa.

Katja Kettu

Aamun kirjassa Katja Ketun Piippuhylly

Piippuhylly -kokoelman kymmenessä novellissa liikutaan ympäri maailmaa, erityisesti Lapissa. Kertojana on Kätilö-romaanista tuttu Pietari Kutila, Palonaamaksi kutsuttu. Kaikissa novelleissa ihmiset sinnittelevät poikkeusoloissa, esimerkiksi toisessa maailmansodassa.

Nainen kädessään Fifty Shades -romaanitrilogia

Mediakohkaus antaa luvan lukea pehmopornoa

Arvostelijoiden mielestä ala-arvoinen, mutta miljoonia myynyt E. L. Jamesin eroottinen romaanitrilogia Fifty Shades yhdistää pornografian ja naisten romanttisen lukemiston. Samalla se kertoo sosiaalisesta mediasta ja rakkauden kielen kriisistä.

Kätilö Elina Korhonen ja SS-upseeri Tomi Enbuska.

Kätilö tuo näyttämölle vaietun Lapin sodan

Katja Ketun menestysromaani Kätilö saa kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterissa lauantaina. Petsamoon sijoittuva suomalaisnaisen ja SS-upseerin rakkaustarina avaa pitkään vaietun Lapin sodan raakuudet.  Tekijöiden mukaan aikalaiskokemukset on saatu mukaan viime hetkellä.

Huulipunan tahrima paita ja käyntikortti.

Eroottisen kirjasarjan pilkkaversio huijasi tiensä myyntilistalle

50 Shades of Gray on synnyttänyt vastareaktiona koko ilmiötä pilkkaavan projektin, joka on itse päätynyt suosituimpien teosten listalle.

Irlantilaiskirjailija Maeve Binchy on kuollut

Binchy tunnetaan kuvauksistaan Irlannin pikkukaupunkien elämänmenosta. Hänen teoksensa käsittelevät usein perinteiden ja nykyajan välisiä jännitteitä Irlannissa.

Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki

Vahvat pohjoisen naiset valtaavat teatterilavan Oulussa

Teatterin uusi johtajakaksikko Mikko Kouki ja Arto Valkama ovat saaneet Oulun kaupunginteatterin ohjelmistoon kaksi odotettua kotimaista kantaesitystä. Oulussa nähdään ensi syksynä sekä Katja Ketun Kätilö että Riikka Pulkkisen Raja.

Runeberg-palkinto Katja Ketun Kätilölle

Tämänvuotisen Runeberg-palkinnon saa kirjailija Katja Kettu teoksesta Kätilö. Valintaraadin mukaan Kätilössä on suuren romaanin tuntua ja polveilevuutta. Rovaniemeltä kotoisin oleva Kettu (s. 1978) ohjaa kirjoittamisen ohella animaatioita.

Anna-Leena Härkönen

Aamun kirjassa Anna-Leena Härkösen Onnen tunti

Anna-Leena Härkösen romaani Onnen tunti kertoo sijaisvanhemmuudesta ja hylätyksi tulemisesta.

Jane Austenin käsikirjoitus huudettiin miljoonalla punnalla

Kirjailija Jane Austenin viimeistelemätön käsikirjoitus on myyty Sotheby'n huutokaupassa lähes miljoonalla punnalla eli 1,7 miljoonalla eurolla.

kesälukemista Oulunsalon kirjastossa

Lomalaisen kädessä kuluvat rakkausromaanit ja dekkarit

Kirjastoissa kesä näkyy muutoksena asiakkaiden lainaustottumuksissa. Kurssikirjat ja Thaimaan matkaoppaat lojuvat kesällä hyllyssä, sillä nyt haetaan lomaviihdykettä rannalle tai sadepäivän varalle. Varauslistojen kuningatar on yhdysvaltalainen Nora Roberts.

Tapaus Vincent Franke -kirjan kansi

Ruotsalaisdekkaristien buumi paisuu yhä

Ruotsalaisten rikosromaanien kansainvälinen suosio vetää lajin pariin yhä uusia kirjailijoita. Yksi uusista ruotsalaisista dekkaristeista on nuori Christoffer Carlsson. Hänen ensimmäinen romaaninsa Tapaus Vincent Franke on juuri ilmestynyt suomeksi.

Finlandia-palkinto

Millainen kirjalahja miehelle?

Isänpäivän lähestyessä kirjakauppojen näyteikkunoihin ilmestyy lahjaehdotuksia. Usein isälle tarjotaan sotaromaaneja ja dekkareita. Onko ehdotusvalikoima liian kapea? Voisivatko isät lukea myös rakkausromaaneja tai runoteoksia?

Heikki Paavilainen teatterin punaisilla tuolilla

Paavilainen kirjoittaa seksinäytelmästä myös elokuvaversion

Elokuvasäätiö myönsi Hämeenlinnan teatterin johtajalle Heikki Paavilaiselle Ei Kiitos -kohuromaanin elokuvakäsikirjoittamista varten 5 000 euroa. Anna-Leena Härkösen romaanista muokattu näytelmä on jo saanut suuren suosion Hämeenlinnassa.

Yksityiskohta Evert A Duyckinickin vuonna 1873 tekemästä Jane Austen -muotokuvasta.

Jane Austen luultua huolimattomampi kirjailija

Elegantista kielestä ja viimeistellystä tyylistä tunnettu brittikirjailija Jane Austen oli luultua huolimattomampi kirjailija. Oxfordin yliopiston tutkimus paljastaa, että Austenin käsin kirjoitetut liuskat vilisevät kielioppi- ja kirjoitusvirheitä.

Agatha Christie

Murharouva Christien syntymästä 120 vuotta

Englantilaisen dekkarikirjailijan Agatha Christien syntymästä on kulunut 120 vuotta. Christie kirjoitti uransa aikana yli 60 rikosromaania, useita novelleja ja näytelmiä sekä kuusi rakkausromaania salanimellä Mary Westmacott.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle