Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lainelautailija joutuu Suomessa näkemään vaivaa aaltojen eteen ja kestämään koiranilmoja – tosin puuskainen myrskytuuli voi olla innokkaimmillekin jo liikaa

Katso videolta, miten surffataan Kokkolan Lohtajan syksyisissä aalloissa, kun Aila-myrskystä on nippanappa selvitty.

Oliko "cappuccinorannikko" -nimellä tunnettu ilmiö Hollannin surffarionnettomuuden syynä? Asiantuntija: Vaahto oli poikkeuksellisen paksua

Levien proteiinit muodostavat aallokossa paksua vaahtoa. Ilmiö on jokakeväinen Pohjanmeren rannikolla.

Kukkameri surffirannalla kasvaa – Hollanti suree viittä erikoisissa sääoloissa hukkunutta lautailijaa

Hukkuneet olivat kokeneita surffareita. Heistä kahdella oli kansainvälinen hengenpelastajakoulutus.

Surffaripoika, joka syntyi lumiseen Suomeen – ”Ei tämä ole Kaliforniaksi muuttunut, vaikka kuinka olen T-paitoja myynyt”

Jari Laakso tuo maahan surffilautoja ja pyörittää vesiurheilukeskusta kirkasvetisen Säkylän Pyhäjärven rannalla Satakunnassa. Syysiltojen pimetessä hän haaveilee sapattivuodesta eksoottisella Havaijilla.

Surffiaalto kuivui kasaan Joensuussa – "Tämmöistä tämä uuden luominen on, aina ei onnistu"

Joensuun keskustan kupeessa virtaavaan koskeen asennettiin aaltosiivistö, jonka piti voimistaa aaltoja surffaamista varten. Kosken virtausnopeus ei kuitenkaan riittänyt.

SUP-lautaillen läpi rannikon – nuori mies aikoo meloa 1300 km: "Mietityttää, miten saan ruoan riittämään"

Matkaan Timi Hellman lähtee maanantaina Virolahdelta itärajan tuntumasta.

Floating rubbish bins debut in Helsinki harbours next spring

A floating rubbish bin that sucks plastics, paper, oil, fuel and detergent from marina water will be trialled off the coast of Helsinki next summer. Invented by two Australian surfers, the trash-eating Seabin is made of recycled materials.

Watch: Surf hunter tracks early summer storm for big wave action

When surfer Juha Sila heard a blustery summer storm was blowing in on Wednesday, he headed to the west coast town of Pori for some wave action. However having arrived on the scene during the afternoon, he had to settle for the warm-up to the evening’s stormy main act later Wednesday night.

Odotettu kesämyrsky petti surffarit – katso video

Kesämyrsky nostatti keskiviikkona Porin edustalla surffiaaltoja. Siksi lainelautailija Juha Sila lähti töistään jo puoliltapäivin.

"Kaikki hienot asiat syntyy intohimosta" – Surffilautafirma kannustaa seuraamaan omaa tunnetta

Tamperelaiset Pauli Hakala ja Juho Haimakainen alkoivat tehdä itselleen surffilautoja. Nyt yritys valmistaa parisataa lautaa vuodessa ja suunnittelee kansainvälistymistä. Tärkeintä työssä on onnellisuus.

Tuuli kiidättää leijahiihtäjän huikeaan liitoon jäällä – kokeile täällä, miltä se tuntuu

Aurinkoa, tasaista jääpintaa ja sopivaa tuulta – leijahiihtokausi on juuri nyt parhaimmillaan.

Australiassa koirakin hyppää surffilaudalla - video

Entinen parilainelautailun maailmanmestari on kehittänyt oivan keinon kouluttaa koiria ja niiden omistajia. Yhdessä surffaaminen opettaa keskinäistä luottamusta. Koirat ja omistajat ovat innoissaan.

Lumi ja jää tarjoavat äärimmäisiäkin elämyksiä – talvisurffaus opetti varovaisen miehen nauttimaan vauhdista

Kun kitkaa on vähän, voi esimerkiksi jäällä kiitää sukset jalassa tuulen ja purjeen avulla jopa 80 kilometriä tunnissa. Osa ihmisistä nauttii talven tarjoamista vauhdeista estoitta. Kimmo Hakanen opetteli heittäytymään luonnon tarjoamaan vauhtiin, mutta samalla hän haluaa säilyttää kontrollin itsellään.

Hai hyppäsi surffarin laudalle Bondi Beachilla Australiassa

Dean Norburnin surffaussessiosta tuli ikimuistoinen, kun 1,8 metrinen hai ponnisti vedestä hänen laudalleen.

Australia alkaa jäljittää haita lennokeilla

Australia kokeilee monia uusia keinoja estääksen haiden hyökkäykset ihmisten kimppuun. Kokeiltavana ovat muun muassa siimat, joihin jääneet hait saavat selkäänsä jäljityslaitteen.

Meksikosta tavoitettu suomalainen: Myrsky kuoli yhtä nopeasti kuin syntyikin

Meksikossa Patrician reitin läheisyydessä asuva Kalle Carranza kertoi, ettei hänen kotikylässään myrskyä huomannut juuri lainkaan. He päättivät jäädä paikoilleen, vaikka monet alueella olleet turistit lähtivätkin sisämaahan.

Onko tämä surffauksen historian pahin linkous?

Niccolo Porcella selvisi kuin ihmeen kaupalla hurjasta aallosta vahingoittumattona.

Hain kanssa paininut surffari: "Selviytymiseni on ihme"

Mike Fanning palasi kotiinsa Australiaan. Hän aikoo palata vielä surffaamaan tapahtumapaikalle.

Sähköttömyys latisti surffareiden unelmat – Keinoaallot eivät nouse Helsingin edustalla

Surffaus keinoaalloilla ei ole onnistunut Helsingin Kalasatamassa tänä kesänä. Aaltoja ei ole voitu tehdä, koska Kalasataman rakennustyöt ovat katkaisseet alueelta sähköt. Aalloille pääsyä hidastaa myös Artwave-yrityksen ja Aalto-yliopiston väliset patenttineuvottelut.

Kuin Baywatchissa konsanaan – hengenpelastajat eivät jättäneet yhtään Helly-nukkea pelastamatta

Hengenpelastus on kilpailulajina Suomessa vielä pienehkön piirin suosiossa. Lajista ovat innostuneet muun muassa kilpauimarit, surffarit, uppo- ja vesipalloilijat sekä tietenkin uimavalvojat.

Surffaavat mummot saivat suomalaiset kehittämään keinoaaltoa

Surffausta lapsilleen opettaneet isovanhemmat tekivät ulkomailla niin suuren vaikutuksen Atso Anderseniin, että se innoitti kehittämään keinoaaltoa myös Suomeen. Aalto-yliopiston ja Tekesin yhteishankkeena syntynyt aaltokone Artwave on nyt valmis Helsingin ja maailman valloitukseen.

Artwave onnistui nostamaan ensimmäiset surffarit aalloille

Aalto-yliopiston Artwave keinoaalto -hanke on päässyt kuluneen viikon aikana siihen vaiheeseen, että kylmää pelkäämättömät surffarit on saatu ylös ja aallolle. Työsarkaa surffarin paratiisin ovien avaamiseksi on kuitenkin vielä edessä.

Keinoaalto saattaa mullistaa Suomen surffikulttuurin

Aaltojen vähyys vaivaa aktiivisia suomisurffareita ja lajista kiinnostuneet joutuvat sijoittamaan ulkomaanreissuihin lajia kokeillakseen. Aalto yliopiston ja Tekesin hankkeen myötä Helsinkiin saadaan surffattavaa mahdollisesti jo ensi keväänä.

Näkökulma: Seuraava vuosi ratkaisee Rion kisojen onnistumisen

Olympiakaupunki Rio de Janeiron suorituspaikkojen valmistuminen on ottanut ison harppauksen eteenpäin, kirjoittaa Yle Urheilun toimituspäällikkö Marko Krapu.

Seisoen melonta eli suppailu on uusin villitys

Seisoen melonta eli Stand Up Paddling eli suppailu on tehnyt läpimurron melontaharrastajien keskuudessa. Maailmalla suppailu on ohittanut jo purjelautailun suosion.

Surffaaja kertoo rikkoneensa ennätyksen 30-metrisellä aallolla

Lainelautailija ratsasti kymmenkerroksisen kerrostalon korkuisella aallolla Portugalin rannikolla.

Fostorinhohtoinen levä ajoi uimarit vedestä Australiassa

Noctiluca scintillans -levä ärsyttää ihoa ja silmiä, joten veteen ei kannata mennä. Kukinnot kuitenkin katosivat sopivasti helleaallon alla.

Australia satsaa miljoonia haihyökkäysten estämiseen

Länsi-Australiassa on viime vuoden aikana kuollut poikkeuksellisen paljon ihmisiä haiden hyökkäyksissä.

Sisävesien surffarit iloitsevat olympiamenestyksestä

Purjelautailulle voi ennustaa suotuisia tuulia olympiamenestyksen myötä. Myös sisävesillä voi harrastaa lajia.

Ranska palkkaa kalastajia haijahtiin Réunionin saarelle

Viikon sisällä hait ovat hyökänneet kahden surffarin kimppuun. Paikalliset asukkaat ja surffarit haluavat pienentää liian suuriksi kasvaneita haikantoja.

Hai tappoi taas ihmisen Länsi-Australiassa

Kyseessä on jo viides haihyökkäyksessä kuollut sitten viime syyskuun. Yleensä Australiassa kuolee haihyökkäyksessä yksi ihminen vuodessa.

Mail-Manin lista: Supersankarien parhaat seikkailut

1980- ja 1990-luvuilla Marvelin supersankareiden seikkailuja toimittanut Lauri Narinen eli nimimerkki Mail-Man listasi suosikkiseikkailunsa.

Lipsanen liitelee surffariasenteella kohti olympiakonetta

Janne Lipsanen on yksi lumilautailun kotimaisista huipuista. Lipsanen kuuluu siihen onnelliseen osaan palkansaajista, joka "ländäilee" ammatikseen. 22-vuotiaan nuorukaisen tie saattaa viedä hyvässä lykyssä aina Sotshin olympialaisiin asti.

Hai tappoi lautailijan Australiassa

Hai on tappanut lainelautailijan Länsi-Australiassa. 21-vuotias mies menehtyi ilmeisesti valkohain purtua hänen molemmat jalkansa poikki lautailijoiden suosimalla merialueella. Hait käyvät ihmisten kimppuun harvoin, mutta viime aikoina eri puolilla maailmaa on sattunut useita haihyökkäyksiä.

Taas uusi haihyökkäys Venäjällä

Venäjän Kaukoidässä on sattunut jälleen uusi haihyökkäys. Hai puri lauantaina 26-vuotiasta miestä olkapäästä, kun tämä oli keräämässä meritähtiä rantavedestä. Viranomaiset olivat avanneet haihyökkäysten vuoksi suljettuna olleen rannan perjantaina.

Hangon rannassa surffataan jopa jouluna

Hangon Tulliniemen ranta on yksi suomalaisten lainelautailijoiden suosikkikohteista. Paikkakunnalla asuu myös lautojen rakentaja Joachim Lindholm, jonka surffaamista ei häiritse edes pieni pakkanen.

Tsunamin uhriluku jo yli 400

Indonesian syrjäisiä saaria huuhtonut tsunami on tappanut 408 ihmistä, viranomaiset kertoivat perjantaina. Maanantain tsunamin jäljiltä on edelleen kadoksissa yli 300, ja heidän selviytymisestään on hyvin vähän toivoa. Kolmimetrinen hyökyaalto vei kodin tuhansilta Mentawaisaarten asukkailta, jotka yöpyvät nyt taivasalla.

Hirmuiset myrskyt

Hirmumyrskyjen vuodenaika on taas koittanut siellä missä sellainen vuodenkiertoon kuuluu. Mutavyöryt, taudit ja avunpuute kurjistavat kymmenientuhansien elämää tälläkin hetkellä. Miten ihmeessä he oikein selviytyvät, miettii Pia Ekholm, jolle uutiset palauttivat mieleen omat kokemukset vuosikymmenten takaa.

Surffilautailija pelasti uimarin Kalajoella

Surffilautailija pelasti pulaan joutuneen uimarin sunnuntaina Kalajoen Hiekkasärkillä. Rannalla ollut nainen oli lähtenyt hakemaan karkuun päässyttä uimapatjaa.

Myrsky nostatti jättiaallot Havaijilla - katso video

Tyynellämerellä vaikuttava myrskyrintama on nostattanut poikkeuksellisen korkeita aaltoja Havaijilla.

Suunvuoro: Maailmanmatkaaja Merja Åkerlind onnittelee Rioa kesäolympialaisista

Kun Kansainvälinen olympiakomitea päätti vuoden 2016 kesäkisakaupungista, jännitin Rion puolesta. Brasilialaiset ansaitsevat huipputapahtuman ja huippu-urheilijat vierailun yhteen maailman kauneimmista kaupungeista.

Sohvasurffaajat liikkuvat etenkin kesäaikaan

Couchsurfing tarjoaa matkailijalle ilmaisen sohvapaikan. Tärkeintä ei ole maksuttomuus, vaan mahdollisuus tutustua ihmisten kautta vieraaseen kulttuuriin.

Hai puri surffaajaa Sydneyn vesillä

Hai on käynyt jälleen surffarin kimppuun Sydneyn edustalla Australiassa. Hain hyökkäys on jo kolmas lyhyen ajan sisällä. Puremia saanut australialaisnuorukainen on sairaalassa. Hänen tilaansa luonnehditaan vakaaksi.

Kanarialla yli 20 siirtolaista hukkui lähellä rannikkoa

Kanariansaarilla ainakin 21 pohjoisafrikkalaista siirtolaista on hukkunut vain muutamia kymmeniä metrejä Lanzaroten rannikkoa. Suurin osa laittoman veneen kyydissä Eurooppaan pyrkineistä siirtolaisista oli lapsia.