Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yötaivaalla pörisevä kopteri kuvaa Oulun kaukolämpöverkkoa

Seuraavien kahden yön aikana Oulussa helikopterista kuvataan koko kaukolämpöverkkoalue. Lämpökamera näyttää, jos verkossa on lämpövuotoja tai muita vaurioita.

Droonilla tutkitaan korkeiden rakennusten lämpövuotoja – asiantuntija suhtautuu kosteusmittauksiin varauksella

Ammattikäyttöön tarkoitettuja drooneja eli miehittämättämiä ilma-aluksia käytetään apuna muun muassa kosteusvaurioiden etsimiseen.

Katso paljastavat kuvat, mistä kylmä puskee sisälle kotiin – 5 vinkkiä vuotojen tukkimiseksi

Sisälle puskeva kylmä saa varpaat jäätymään ja niskan kipeäksi. Välillä ilma- ja lämpövuotoja on vaikea löytää, joten avuksi voi ottaa lämpökameran. Kamera paljastaa ongelmakohdat armottomasti. Tässä esitellään viisi kodin ongelmakohtaa, jotka lämpökamera on kuvannut. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2016.

Aivot eivät elävältä jäädy – Professori: 80 prosenttia lämmöstä haihtuu päästä

Aivot jäätyvät vasta, kun ihminen on tuupertunut pakkaseen ja hypotermia on vienyt hengen.

Vuotaako lämpö harakoille? Asiantuntija neuvoo, kuinka asunnon vuotokohdat löytyvät helposti

Kireä pakkanen paljastaa rakennusten lämpövuotokohdat nopeasti. Kun asunnossa vetää, voi lähteen löytää nopeasti infrapunalämpömittarin avulla. Mittarin avulla voi tarkastaa esimerkiksi, onko ikkunatiivisteet aika uusia.

Kotona on kylmä, vaikka patterit laulavat – Missä vika?

Talven ennätyspakkaset paukkuvat ikkunoiden takana, mutta pyrkivät nopeasti myös sisätiloihin. Kylmyys koettelee talojen rakenteita ja paljastaa paikat, joista lämpö vuotaa.

Jouluaaton rakastettu lumiukkotarina kauhistuttaa energianeuvojia

Jouluaattona TV2:ssa nähdään aina Lumiukko, joka on kanavan suosituin jouluohjelma. Energianeuvojat katsoivat klassikon pilke silmäkulmassa ja laativat opettavaisen listan siitä, mikä kaikki on pielessä.

Ihminen on trooppinen laji – kehon sopeutuminen kylmään vie reilun viikon

Ensimmäiset aamupakkaset voivat tuntua hyytäviltä, vaikka mittari olisi vain nollassa. Kylmällä on vaikutusta verenkiertoon ja joskus myös kehon rasvakudokseen, mutta olennaisinta on henkinen tottuminen. Kylmään sopeutuu noin kymmenessä päivässä.

Älä säikähdä öistä helikopteria – kaukolämpöverkko kuvataan Keuruulla

Keuruulla kaupungin koko kaukolämpöverkko kartoitetaan helikopterin avulla. Keuruun Lämpövoima on tilannut eteläsuomalaiselta helikopteriyrittäjältä koko verkon kartoituksen lämpökameralla.

Jekku-koira selvittää kuonollaan lämpövuodot Vantaalla – "Hän on erittäin miellyttävä työtoveri"

Saksanpaimenkoira Jekku on palkattu Vantaan Energian kaukolämpökoiraksi. Se nuuhkii kaukolämpölinjoja ja etsii vuotoja, jotta ne voitaisiin mahdollisimman pian korjata. Jekun nimitys nousi viikonloppuna jopa sosiaalisen median ilmiöksi.

Alvar Aallon nuoruudensynti remontoidaan alkuperäiseen loistoonsa

Muuramen kirkon mittava peruskorjaus alkaa ensi kuussa. Runsaan vuoden kestävän remontin hinta on yli kolme miljoonaa euroa. Vuonna 1929 valmistuneen kirkon seinät jäävät pystyyn, mutta lattia ja katto rakennetaan uudestaan. Myös piha-alueen ruusutarha palautetaan.

Kaamos rasittaa myös lemmikkieläimiä

Kaamosajan pimeys voi hidastaa esimerkiksi koirien aktiivisuutta. Laumaeläiminä niillä on havaittu samankaltaista käyttäytymistä kuin ihmisillä. Oulun yliopistossa arvioidaan, että esimerkiksi koira saattaa myötäelää kaamosoireista kärsivän omistajansa mukana.

Cold weather is on the way - take care not to seal your home tight

Autumn is here – the season of draughty windows and cold feet. Building maintenance experts warn against residents getting carried away in their efforts to seal window gaps, however. And no matter how cold it gets, no one under any circumstance should stop up ventilation ducts, as the zeal for hermetically sealing your home may put it in an unhealthy state.

Sääennusteiden "tuntuu kuin" -lukemat auttavat varautumaan kylmään

Iholta häviää sitä enemmän lämpöä, mitä kylmempi sää on. Tuuli tehostaa lämmön haihtumista ja saa pakkasen tuntumaan entistä purevammalta.

Vuotaako katto, haiseeko home? - kerro kokemuksiasi nykyrakentamisen laadusta

Oma koti on kullan kallis, mutta onko sen laatu nykyään priimaa? Onko ostaja saanut rahoilleen kunnon vastineen, vai jättikö rakentamisen laatu toivomisen varaa? Keräämme kokemuksiasi uusista asunnoista ja rakennusten remonteista.

Helsinki vuotaa lämpöä harakoille

Ympäristöjärjestö Dodo ry teki lämpökameraiskun Helsingin keskustaan ja paljasti suurimmat energiatuhlarit. Esimerkiksi musiikkitalon kupeesta hukkaan menevällä lämpöenergialla lämmittäisi kymmeniä kerrostaloasuntoja.

Vaaralliset jääpuikot ja kattolumi riesana

Runsaalla lumentulolla on omat lieveilmiönsä ja kunnossapito onkin ollut kovilla. Kiinteistönomistajien harmeina ovat myös kattolumi ja jääpuikot.

Jääpuikko paljastaa katon lämpövuodon

Räystäältä roikkuvat jääpuikot eivät ole vain vaarallisia, vaan ne saattavat kertoa myös lämpövuodosta. Hämeen Kattokeskuksen toimitusjohtajan Henry Riihimäen mukaan katto on syytä tarkastaa, jos jääpuikkoja kertyy räystäisiin paljon.

Kattojen lumikuorma alkaa olla vaarallinen

Viime päivien lumisateet ovat tehneet kattojen lumikuormat entistä korkeammiksi, ja lauhtuva sää saa ne luisumaan liukkaammin alas. Lunta tulisikin pudottaa kerrostalojen ja suurten hallien katoilta. Omakotitalojen katot eivät kuitenkaan ole vaarassa lumikuorman vuoksi, vakuuttaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Poikaset päihittivät märän ja kylmän

Metsäkanalintujen kanta on nousussa Keski-Suomessa. Riistakeskuksen Keski-Suomen riistapäällikkö Jukka Purhonen arvelee, että metsäkanalintujen hiljattain kuoriutuneet poikaset olivat ehtineet vahvistua siinä määrin, että alkuviikon kylmä ja kostea sää eivät koituneet poikasten kohtaloksi.

Kokkolan seurakuntayhtymä painii taloutensa kanssa

Kokkolan seurakuntayhtymän taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti. Tämä valkeni seurakuntalaisille, kun kreamatorion rakentamisesta luovuttiin heikkoon taloudelliseen tilanteeseen vedoten. Investoinnit ovat jäissä, jopa toimintamenoihin joudutaan käyttämään lainarahaa.

Jääpuikot kielivät vesivahingon vaarasta

Paksuluminen talvi on kasvattanut viime päivinä jääpuikkoja talojen räystäillä. Jääpuikkojen muodostuminen on myös merkki talon huonosta kattoeristyksestä. Putsaamattomat räystäät voivat ajaa veden katosta sisään.

Villasukat ja pipo ovat Suomessa tärkeitä!

Kylmä kangistaa ja pakkasessa palelee - näinhän se on. Oulun yliopiston soveltavan fysiologian professori kertoo kuitenkin pipon ja villasukkien käytön taustoja. Samalla selvisi, miksi tärisemme kylmässä.

Talojen energiakarkulaiset esiin

Insinööri Mari Hälinen metsästää työkseen rakennusten lämpö- ja sisäilmakarkulaisia. Niin isoista, kuin pienistäkin taloista halutaan yhä energiatehokkaampia, joten työsarkaa riittää.

Energiankulutuksen hillitsemiseen riittää keinoja

Oikein asennettu lämpöpumppu voi pienentää energialaskua yli puolella. Asukkaat eivät ole aina valmiita laskemaan sisälämpötilaa.

Rovaniemen kaukolämpöverkossa useita vuotoja

Kaukolämpöverkon helikopterikuvaus lämpökameralla paljasti yhden varman ja 34 epäiltyä vuotokohtaa. Rovaniemen Energian mukaan kaukolämpöverkko on kohtuu hyvässä kunnossa, eivätkä nykyiset lämpövuodot vaikuta hintoihin.

Helikopteritarkastus ei paljastanut isoja vikoja kaukolämpöverkossa

Porin Energian kaukolämpöverkko on hyvässä kunnossa. Verkon kuntoa tarkastettiin viime viikolla helikopterista tehdyn lämpökamerakuvauksen avulla Porissa ja Ulvilassa.

Vaasan kaukolämpöverkot kuvattiin lämpökameralla

Vaasan kaukolämpöverkkoja on alkuviikosta kuvattu helikopteriin kiinnitetyllä lämpökameralla. Vaasan Sähkö selvittää lämpökuvausten avulla kaukolämpöverkoston vuotokohtia.

Picasso pahensi Ateneumin katon lumi- ja jäätilannetta

Pablo Picasson näyttelyn ennätysyleisö nosti lämpötiloja Ateneumin ullakolla tammikuun lopulla. Seurauksena oli lämpövuotoja ja vaarallisia jättimäisiä jääpuikkoja.

Räystäillä roikkuvat jääpuikot huolestuttavat rakennusmestaria lumikuormaa enemmän

Vaikka urheiluhallien, konehallien ja muiden isojen rakennusten kattojen romahtaminen lumikuorman alla on vakava ongelma, uhkaavat kattojen lämpövuodot asuinrakennuksia lunta enemmän.

Snow-Covered Rooftops a Fire Threat

Fire officials are urging building owners to clear snow off their rooftops. Smoke vents on roofs could cease working if they’re covered by a layer of snow.

Mistä löytyy komein jääpuikko?

Mistä mahtaa löytyä komein hämäläinen jääpuikko? Lähetä meille kuva!

Talo oireilee talvisin monella tapaa

Rakennuksen talvioireita tulee osata lukea ja myös tulkita, sillä talvi koettelee taloa monin tavoin. Talon elämää kannattaa pitää talvisin tarkasti silmällä. KATSO KUVAT!

Lumimyräkän varalle kannattaa varata paristoja ja kynttilöitä

Viikonlopulle ennustettuun lumimyräkkään voi varustautua varasuunnitelmalla. Vaikka sähkölaitokset ja pelastuslaitos ovat valmistautuneet tykkylumen aiheuttamiin sähkökatkoksiin, kannattaa kodeissa ainakin etsiä kynttilät ja paristot esiin.

Wind Adds Extra Chill to Low Temperatures

The wind chill factor is adding to the bite of the ongoing cold weather. The Finnish Meteorological Institute notes that a temperature of -15 degrees Celsius, combined with a wind blowing at eight metres a second, produces a chill factor equivalent to -26 degrees in calm weather.

Lämpökamera etsii lämpövuotoja

Helikopterilla tehtävillä lennoilla kartoitetaan kaukolämpöverkkojen kuntoa Imatralla ja Lappeenrannassa. Katso lämpökamerakuvia!

Ilmalämpöpumput luultua tehokkaampia

Pientalojen ilmalämpöpumput ovat osoittautuneet aikaisemmin luultua tehokkaammiksi. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan vanhoihin taloihin kannattaisi lisäeristämisen sijaan hankkia ilmalämpöpumppu.

Eläinten pieneneminen hämmentää yhä tutkijoita

Ilmaston lämpenemisen on arveltu suosivan pienempiä yksilöitä ja johtavan eläinlajien pienenemiseen. Näin onkin tapahtunut joidenkin lajien kohdalla, mutta tuore tutkimus osoittaa, ettei taustalla välttämättä ole perimän muutoksiin pohjautuva evolutiivinen kehitys.