Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ainakin 40 sai surmansa ääri-islamistien iskussa Malissa

Viime aikoina Malissa on tehty useita terrori-iskuja siviilejä ja sotilaita vastaan

Algeria hyväksyi uuden perustuslain, parlamentille lisää valtaa

Algerian parlamentti on hyväksynyt uudistuksen, joka lisää parlamentin valtaa ja rajaa presidentin virkakaudet kahteen. Opposition mielestä muutokset eivät ole läheskään riittäviä.

Kansakouluun asettui taidehuvila ja samalla marokkolaisesta tuli vaalalainen maalainen

Kankarin koulu Vaalassa muuttui taidehuvilaksi viitisen vuotta sitten. Marokkolaisesta taiteilijasta tuli huvilan isäntä.

Malin tuaregikapinalliset allekirjoittivat rauhansopimuksen

Sopimuksessa luvataan, että Pohjois-Malin asukkaiden edustusta hallituksen elimissä lisätään ja kapinallistaistelijoista tulee osa alueen turvallisuusjoukkoja. Etnisesti jakautuneen maan levottomuudet ovat jatkuneet vuosia.

Berberiapinoilla kissanpäivät – pääsivät pitkän talven jälkeen ulkotarhaan

Korkeasaaren Apinalinna on avattu talven kestäneen remontin jäljiltä. Neljän berberiapinan lauma on viettänyt vuoden kylmimmät kuukaudet sisätiloissa, mutta nyt apinat pääsevät takaisin ulkotarhaansa.

Malin rauhansopimus on määrä allekirjoittaa ensi kuussa

Konfliktin kaikki osapuolet on kutsuttu seremoniaan, jossa sopimus on tarkoitus allekirjoittaa. Se järjestetään Malin pääkaupungissa toukokuun puolessavälissä, AFP kertoo.

Finnish graphic novel first Berber language comic in history

Oulu artist Ilpo Koskela’s graphic novel Jähti has made history by being the first comic – or indeed work of literature – to be translated into the Berber language, spoken by millions in Africa.

Suomalainen sarjakuvaromaani lähti Afrikan valloitukselle – se on ensimmäinen berberinkielinen sarjakuva ikinä

Oululaisen Ilpo Koskelan sarjakuvaromaani on avannut tietä suomalaiskirjallisuudelle Algeriassa. Kirja on ensimmäinen koskaan berberin kielellä julkaistu sarjakuva. Se on myös ensimmäinen suomesta berberin kielelle käännetty kaunokirjallinen teos.

Korkeasaaren berberiapinalauma pieneni - yksi jouduttiin lopettamaan

Korkeasaaren eläintarhaan viime kesänä muuttaneiden berberiapinoiden yhteiselossa on ollut ongelmia. Poikasia odotetaan aikaisintaan ensi kevään tienoilla.

Malissa tuaregikapinalliset ja hallitus sopuun tulitauosta

Tuaregit haluavat muodostaa itsenäisen Azawadin valtion Malin pohjoisosaan. Alueella on ollut useita kapinoita 1960-luvun jälkeen.

Tuaregikapinalliset vapauttivat panttivangit Malissa

Tuaregikapinalliset hyökkäsivät lauantaina kuvernöörin toimistoon Pohjois-Malissa ja ottivat panttivangeiksi noin kolmekymmentä ihmistä.

Malin taisteluissa ainakin 36 kuollutta

Kuolleista suurin osa on kapinallisia.

Rauhanturvaajia kuoli pommiräjähdyksessä Malissa

Pommi räjähti Kidalissa Pohjois-Malissa, jossa ovat kapinoineet sekä tuaregit että islamistit.

Kapinalliset sulkivat Libyan ja Italian välisen kaasuputken

Kapinalliset vaativat berberivähemmistölle lisää oikeuksia ja muun muassa mahdollisuuden osallistua Libyan perustuslain laatimiseen.

Libyan berberit valtasivat kaasusataman ja vaativat oikeutta kielelleen

Libyassa yksi merkittävimmistä paikallisista kansannousuista on käynnissä maan länsiosassa, mellitahissa, missä berberit miehittävät kaasusatamaa. Eräät libyalaiset puhuvat, että maassa on käynnissä "toinen vallankumous".

Mali ja Ranska etsivät ranskalaistoimittajien surmaajia - pidätyksiä jo tehty

Ranskan yleisradioyhtiön RFI:n johtaja vahvisti, että useita pidätyksiä oli tehty. Turvallisuusjoukot epäilevät, että sieppaajien auto hajosi kesken pakomatkan. Tuareg-kapinalliset pitävät tekoa nöyryyttävänä ja haluavat auttaa syyllisten etsinnässä.

Malin rauha rakoilee - Kidalissa yhteenottoja

Armeijan ja tuaregkapinallisten välillä puhkesi yhteenottoja vain muutama päivä sen jälkeen, kun kapinalliset olivat ilmoittaneet vetäytyvänsä rauhanprosessista.

Malin rauhanprosessi vaikeuksissa

Tuaregkapinalliset ilmoittavat vetäytyvänsä rauhanprosessista, koska hallitus ei niiden mielestä noudata viime kesän tulitaukosopimuksen sitoumuksia. Rauhanprosessissa on etsitty ratkaisua kriisiin, joka ajoi Malin 1,5 vuotta sitten kaaokseen.

Malissa povataan vaalivoittoa muslimijohtajien tukemalle Keitalle

Uutta presidenttiä odottavat muun muassa rauhanneuvottelut tuaregikapinallisten kanssa. Menestystä povataan entiselle pääministerille. Vastaehdokas syyttää vaalin ensimmäisellä kierroksella vilpin olleen yleistä.

Korkeasaaren apinalinnaan uusia asukkeja - video

Berberiapinat ovat kotoisin Pohjois-Afrikan vuoristoalueilta.

Mali tulitaukosopimukseen tuareg-kapinallisten kanssa

Tiukat neuvottelut päätyivät tulitaukosopimukseen, jonka mukaan tuaregit vetäytyvät Kidalista. Tiistaina myös Ruotsi hyväksyi rauhanturvajoukkojensa lähettämisen Maliin.

Korkeasaaren paviaanit päätyivät Tanskaan - tilalle karaistuneita berberinapinoita

Korkeasaaren paviaanit saavat uuden kodin Tanskasta. Vaippapaviaanit pääsevät uuteen apinatarhaan loppuvuodesta. Korkeasaareen saadaan Hollannista uusia asukkeja.

Malin armeija sai ensimmäisen voittonsa ilman Ranskan joukkoja

Ranskan joukot karkottivat islamistit, mutta itsenäisyyttä vaativien tuaregien ja hallituksen konflikti kytee yhä. Taistelut voivat viivästyttää heinäkuulle suunniteltuja presidentinvaaleja, joilla maa halutaan yhdistää uudelleen.

Kuvagalleria: Uutta elämää Korkeasaaressa

Osa kevään aikana syntyneistä eläinpienokaisista kirmaa jo yleisönkin nähtävillä. Ja lisää on luvassa.

Joroislainen merikapteeni pöllyttää vapaa-aikanaan hiekkaa veden sijaan

Kolme viikkoa merillä, kolme vapaalla. Merikapteenin työajat sopivat erinomaisesti moottoripyöräilyä intohimoisesti harrastavalle Sakke Häyriselle. Vapaa-aika kuluu seuraavat viikot Afrikassa, Tunisiassa Tuareg-Rallissa, jonka startti on 9. maaliskuuta.

Malin presidentti torjuu neuvottelut islamistikapinallisten kanssa

Presidentti Dioncounda Traore huolisi maan pohjoisosan kapinallisista neuvottelupöytään vain maalliset tuaregit. Neuvotteluihin on patistanut muun muassa Ranska, joka on auttanut Malia valtaamaan alueita takaisin kapinallisilta.

Asiantuntijat: Valtaosa Timbuktun käsikirjoitusaarteista säästyikin tuholta

Asiantuntijoiden mukaan kuraattorit ja keräilijät piilottivat Timbuktun vanhat arvokkaat käsikirjoitukset, kun kapinalliset valtasivat malilaiskaupungin viime keväänä.

Länsi-Afrikan mallioppilas Mali romahti vuodessa

Mali kuuluu maailman köyhimpiin valtioihin, mutta viime vuosina maata on usein pidetty Länsi-Afrikan mallioppilaana. Vajaa vuosi sitten tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen maa on kuitenkin luisunut romahtamisen partaalle.

Tuaregit valmiit loikkaamaan Ranskan ja Malin tueksi

Malin kriisin sytyttäneet tuaregi-kapinalliset kertovat, että he ovat valmiita hyppäämään Ranskan ja Malin keskushallinnon kelkkaan islamisti-kapinallisten nujertamiseksi.

Islamistikapinalliset etenevät Malissa

Islamistikapinalliset ovat vallanneet lisää alueita Malin pohjoisosassa, joka on ollut keväästä asti eri kapinallisryhmien hallussa.

Timbuktun asukkaat käyvät asein islamisteja vastaan

Tuaregeista ja islamisteista koostuva kapinallisarmeija pitää hallussaan Timbuktua ja lähes koko Malin pohjoisosaa.

Malin kapinallisryhmien kumppanuus rakoilee

Tuaregien tärkein kapinallisryhmä MNLA-sissiliike ja islamistinen Ansar Dine kertoivat viikonloppuna päättäneensä yhdistää voimansa.

Kapinallisryhmät yhdistyivät Malissa

Tuaregien tärkein kapinallisryhmä MNLA-sissiliike ja islamistinen Ansar Dine ovat päättäneet yhdistää voimansa. Ne haluavat Azawadin alueen Malin pohjoisosassa itsenäiseksi.

Malin uusi presidentti uhkaa "totaalisella sodalla"

Malin väliaikainen presidentti Dioncounda Traore on vannonut virkavalansa. Traore uhkasi maan pohjoisosan kaupunkeja vallanneita tuaregikapinallisia "totaalisella sodalla", jos nämä eivät vetäydy.

Malin sotilasjuntta ja Länsi-Afrikan talousyhteisö yhteisymmärrykseen

Malin sotilasjuntta ja Länsi-Afrikan talousyhteisö ECOWAS ovat sopineet suunnitelmasta, joka tähtää sotilasjuntan luopumiseen vallasta ja perustuslain palauttamiseen. Sotilasjuntta vaatii vastineeksi sitä, että vallankaappauksen takana olevia henkilöitä ei rangaista ja Malia vastaan asetetuista pakotteista luovutaan.

Malin tuaregien itsenäisyysjulistukselle torjuva vastaanotto

Malin tuaregien MNLA-sissiliikkeen julistama itsenäinen valtio ei ole saanut maailmalta tukea. Julistuksen ovat torjuneet Afrikan unioni, EU, Ranska ja Algeria, mutta myös MNLA:n ohella Pohjois-Malissa taistelleet islamistisissit.

Tuaregit julistivat Azawadin alueen itsenäiseksi Malin pohjoisosassa

Länsiafrikkalaisen Malin pohjoisosassa taistelevat tuaregikapinalliset ovat julistaneet Azawadin alueen itsenäiseksi. Azawadin kansallinen vapautusliiketeki yksipuolisen julistuksen verkkosivuillaan ja Ranskan televisiossa. Afrikan unioni on torjunut itsenäisyysjulistuksen.

Amnesty: Mali on humanitaarisen katastrofin partaalla

Länsiafrikkalainen Mali on humanitaarisen katastrofin partaalla, varoittaa Ihmisoikeusoikeusjärjestö Amnesty International. Ruoasta ja lääkkeistä on monilla alueilla uhkaava pula.

Kaaos pahenee Malin pohjoisosassa

Avustusjärjestö Caritas sanoi keskiviikkona, että noin 90 000 taisteluiden vuoksi pakolaisiksi joutunutta malilaista on humanitaarisen avun tarpeessa. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi keskiviikkona jälleen Malin viimekuisen sotilasvallankaappauksen.

Länsi-Libyan kiistelevien kaupunkien yhteenotoissa kuoli yli 20

Libyan länsiosassa ainakin 22 ihmistä on kuollut, kun kahden kilpailevan kaupungin aseryhmät ottivat rajusti yhteen. Libyan viranomaiset kertovat, että arabikaupunki Ragdaleinin ja berberien asuttaman Zwaran toisilleen vihamieliset ryhmät tulittivat toisiaan jopa panssarivaunuilla.

Ranska: Ei sotilaita Maliin

Ranska ei lähetä sotilaita entiseen siirtomaahansa Maliin, vaikka maan tilanne on huonontumassa nopeasti, sanoo ulkoministeri Alain Juppé. Malin islamisteilla on panttivankina kuusi ranskalaista sotilasta, mutta joukkojen lähettäminen heitä vapauttamaan ei tule kysymykseenkään, sanoo Juppé.

Malin sotilasjuntta esittää neuvotteluja kapinallisille

Länsiafrikkalaisessa Malissa vallan kaapanneen sotilasjuntan johtaja on esittänyt neuvotteluja maan pohjoisosassa toimiville kapinallisille. Malin tilanne jatkuu epäselvänä.

Malissa kapinalliset valtaamassa pohjoisen Kidalin kaupungin

Länsiafrikkalaisen Malin hallitusta vastaan taistelevat tuaregikapinalliset ovat valtaamassa pohjoisen Kidalin kaupungin. Malin pääkaupungissa Bamakossa elämä jatkuu entisen kaltaisena, vaikka maassa tapahtui kuluneella viikolla sotilasvallankaappaus.

Maailmanpankki lakkauttaa Malin avustukset

Maailmanpankki on ilmoittanut keskeyttävänsä länsiafrikkalaisen Malin avustamisen. Maailmanpankki lakkauttaa avustukset vastalauseena Malissa eilen tehdylle sotilasvallankaappaukselle. Sotilasneuvosto on kumonnut maan perustuslain ja sulkenut Malin rajat.

Sotilaat sanovat kaapanneensa vallan Malissa

Kapinalliset sotilaat ilmoittivat aamulla televisiossa, että maan perustuslaki on kumottu. Maahan on julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Kapinalliset sotilaat kaappasivat vallan Malissa

Kapinalliset sotilaat ovat kaapanneet vallan länsiafrikkalaisessa Malissa. Sotilasjoukko on ottanut haltuunsa presidentinpalatsin pääkaupungissä Bamakossa. Presidentti on paennut sotilastukikohtaan. Sotilaat sanovat luopuvansa vallasta vasta, kun maahan saadaan uusi demokraattisesti valittu johto.

Kapinoivat sotilaat yrittävät kaapata vallan Malissa

Länsiafrikkalaisessa Malissa on menillään vallankaappausyritys. Joukko sotilaita on noussut aseelliseen kapinaan ja hyökännyt maan presidentinpalatsiin pääkaupungissa Bamakossa. Sotilaat ilmoittivat aamulla teleivisiossa, että maan perustuslaki on kumottu ja valtion elinten toiminta on jäädytetty. Eri puolilta kaupunkia on kuulunut laukausten ääniä pitkin yötä.

YK: Tuaregien hyökkäys ajanut 120 000 pakolaisiksi Malissa

YK:n mukaan noin 120 000 malilaista on joutunut pakenemaan kodeistaan tuaregiheimoon kuuluvien kapinallisten tammikuussa alkaneiden hyökkäysten vuoksi. 60 000 ihmistä on paennut naapurimaihin ja saman verran ihmisiä on maan sisäisinä pakolaisina, kerrotaan uutistoimisto Reutersin näkemässä YK:n raportissa.

Malilaiset pakenevat taisteluja naapurimaihin

Arviolta 22 000 malilaista on paennut kotimaansa taisteluita naapurimaihinsa. Tuaregiheimoon kuuluvat kapinalliset aloittivat iskunsa Malissa tammikuun puolivälissä. Kapinalliset haluavat itsenäistyä Malin hallituksesta.

Malin taisteluissa 47 kuollutta

Ainakin 47 ihmistä on kuollut Tuaregiheimon kapinallisten ja armeijan välisissä yhteenotoissa Malissa, kertoo Malin puolustusministeriö. Viranomaisten mukaan kapinalliset ja armeija ottivat yhteen tiistaina ja keskiviikkona.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle