Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ranskalainen laulajasuuruus Juliette Gréco on kuollut 93-vuotiaana

"Ikävöin sitä suunnattomasti. Elämäni tarkoitus on laulaa", sanoi Juliette Gréco vielä heinäkuussa Telerama-lehden haastellussa.

Maanantai 1.10.2018 (radio)

Kela maksaa yhä useammalle alennettua toimeentulotukea. EK on julkistanut esityksen työllisyydestä. Uskontoihin kuulumattomia on Suomessa jo 1,45 miljoonaa. Lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty. Laulaja Charles Aznavour on kuollut.

Pianisti löysi palan Pariisia Kajaanista – "Ihmiset halaavat toisiaan spontaanisti"

Kajaanilaistunut laulaja, pianisti ja säveltäjä Jan Stolt vaalii ranskalaista kulttuuria korpimaakunnassa. Hän on myös tehnyt sävellykset europarlamentaarikko Merja Kyllösen runoihin.

Teatterin juhlaviikko käynnistyi Tampereella – Teatterikesän ohjelmisto heijastelee maailman hämmennystä

Festivaalin pääohjelmistossa on tänä vuonna 20 teatteriryhmää, joista seitsemän on kansainvälisiä. Kaikkiaan Tampere täyttyy lähes 400 eri tapahtumasta, joista 166 on ilmaista.

Näyttelijä sairastui: Porin Teatteri peruu seitsemän Piaf-esitystä

Porin Teatteri peruu seitsemän Piaf-musiikkinäytelmän esitystä. Pääosan esittäjä on puhekiellossa.

Oscar-palkittu ranskalaisnäyttelijätär lukitsi itsensä häkkiin Greenpeace-aktivistien vuoksi

Edith Piafia esittänyt Marion Cotillard piteli häkissä kylttiä, jossa sanottiin "olen ilmaston puolustaja". Mielenilmaisuun osallistui myös muiden muassa Ranskan ympäristöministeri Philippe Martin.

1930-40 luvun Euroopan maineeseen yltäneestä suomalaisesta naistriosta musiikkinäytelmä

Kolmen sisaruksen muodostamasta Harmony Sisters-lauluyhtyeestä tehdään teatterinäytelmä. Ensi-ilta on syksyllä 2014 Riihimäen teatterissa.

Laulajalegenda joutui perumaan konsertteja

Ranskalaisen Charles Aznavourin levyjä on myyty yli sata miljoonaa kappaletta. 87-vuotias laulajasuuruus on valitellut väsymystä.

Suomen kesä on Irina Björklundin henkireikä

Suomeen Hollywoodista kesäksi palanneen Irina Björklundin työntäyteinen kesä koostuu musiikista ja elokuvanteosta. Suomen kesä on näyttelijättärelle elintärkeä henkireikä. - Se on kaiken a ja o. Jos en pääse tänne kesällä, niin mun vuosi on rikki, Björklund kertoo.

Suomen kesä on Irina Björklundin henkireikä

Suomeen Hollywoodista kesäksi palanneen Irina Björklundin työntäyteinen kesä koostuu musiikista ja elokuvanteosta. Suomen kesä on näyttelijättärelle elintärkeä henkireikä. - Se on kaiken a ja o. Jos en pääse tänne kesällä, niin mun vuosi on rikki, Björklund kertoo.

"Porista voi lähteä, mutta Pori ei lähde itsestä"

Porin tuore kulttuurilähettiläs, Jorma Uotinen sanoo, että porilainen maisema on aina kulkenut hänen mukanaan, se on jäänyt iholle. Kulttuurilähettiläänä Uotinen haluaa olla viemässä Porin viestiä myös ulospäin.

Laitakujan leidit ensi-iltaan Seinäjoella

Musikaali Laitakujan leidit saa tänään ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa. Pienoiskabareen tekstit on suomentanut ja esityksen ohjannut teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo.

Sarjakuvataiteilija teki elokuvan ranskalaisikoni Gainsbourgista

Ranskassa on saanut ensi-iltansa elokuva lauluntekijä Serge Gainsbourgista. Elämäkertaelokuvan on ohjannut sarjakuvataiteilija Joann Sfar. Vuonna 1991 edesmennyt Gainsbourg muistetaan parhaiten eroottisesta balladista Je t'aime, moi non plus.

Susanna Haavisto löysi itsestään Edith Piafin

Susanna Haavisto pitää pienenä ihmeenä, että hän sai julkaistua levyllisen Piafin suomennettuja lauluja. Pari vuotta sitten levy-yhtiöt eivät lämmenneet ajatuksella lainkaan.

Sokka Piafina tamperelaisnäyttämöllä

Näyttelijä, laulaja Sinikka Sokka on Edith Piaf musiikkiteatteri Palatsin musikaalissa. Ranskalaistähden elämästä kertova musikaali Edith! saa ensi-iltansa Tampereella helmikuussa.

Musiikkitalon jättisalit hämmästyttivät yleisöä

Yleisö on ensimmäisen kerran päässyt tutustumaan Musiikkitalon sisätiloihin. Sadat ihmiset jonottivat lauantaina esittelykierrokselle rakenteilla oleviin konserttisaleihin. Rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa ja avajaiskonsertti on määrä pitää kahden vuoden kuluttua.

Ranskalaislaulaja Patricia Kaas pitää suomalaisyleisöä ujona

Ranskalainen laulajatar Patricia Kaas lumosi alkuviikosta suomalaisyleisön kahdessa näyttävässä konsertissa Helsingissä ja Tampereella. Patricia Kaas edustaa Ranskaa tulevissa Euroviisuissa Moskovassa.

Patricia Kaasin valinta Ranskan euroviisuedustajaksi vahvistettu

Ranskalainen France Télévisions on vahvistanut Patricia Kaasin valinnan Ranskan tämänvuotiseksi euroviisuedustajaksi. Hänen kappaleensa ensiesitys tapahtuu 9. helmikuuta.

Lahden kaupunginteatteri tuo Edith Piafin näyttämölle

Pariisin katuvarpunen laskeutuu kevääksi Lahden kaupunginteatteriin. Laulunäytelmän päärolissa kolme Lahden teatterin näyttelijää esittää Piafin tunnetuimpia lauluja.

Patricia Kaas konsertoi Suomessa

Ranskan suosituin nykylaulajatar Patricia Kaas konsertoi Suomessa ensi keväänä.

Ranskalaissäveltäjä Zazou kuollut

Ranskalainen säveltäjä ja tuottaja Hector Zazou on kuollut. Hän oli 60-vuotias.

Susanna Haavisto kaivoi Jacques Brelin lauluja naftaliinista

Belgialaisen chansonistin Jacques Brelin laulut heräävät henkiin Vantaalle valmistuneessa esityksessä. Liisa Ryömän suomennokset kuultiin ensimmäisen kerran 24 vuotta sitten Helsingin kaupunginteatterin lauluillassa. Nyt laulut on sovitettu uudelleen, ja näyttelijä Susanna Haavisto on dramatisoinut ja ohjannut niiden ympärille esityksen.

Säveltäjä Valto Laitinen kuollut

Ranskassa merkittävän uran luonut suomalainen säveltäjä ja pianisti Valto Laitinen kuoli maanantaina kotonaan Pariisissa. Laitinen oli sairastanut syöpää usean kuukauden ajan. Hän oli 77-vuotias. Helsingissä 1926 syntynyt Laitinen muutti Pariisiin 1958.