Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kokkolalaisten vesilasku ei nouse ensi vuonna

Suuret investoinnit ovat nyt takana päin muutamaksi vuodeksi.

Pohjavesien riittävyys Lohtajalla huolestuttaa, jos Kokkola aloittaa vedenoton

Karhinkankaan vedenoton YVA-ohjelmasta jätettiin 16 lausuntoa sekä yksityisten maanomistajien yhteinen mielipide.

Karhinkankaan ja Sivakkokankaan pohjavesialueilla käynnistyy YVA-menettely

Pohjavesialueelle on alustavien suunnitelmien mukaan tarkoitus rakentaa useita vedenottamoita.

Lohtajan ja Kälviän laituripaikkojen vuokriin isot korotukset

Kokkola jatkaa kantakaupungin ja liitoskuntien taksojen harmonisointia.

Sipuleissa on taas rutkasti huonoja yksilöitä – älä luota ulkonäköön, vaan tunnustele

Sipulit kärsivät huonoista olosuhteista jo useatta vuotta peräkkäin. Nyt ongelmat alkavat kasautua kosteiden kesien takia.

"Kaikkien näkökannat esille" – Kokkola mielissään hallinto-oikeuden Vattaja-ratkaisusta

Kokkolan kaupunki ja asukkaiden edustaja uskovat, että Vattajalle saadaan lopulta laajat ympäristöluvat. Edessä voi kuitenkin olla vielä vuosien prosessi.

Rattijuoppo aiheutti vaaratilanteen Kokkolassa – oli törmätä valtatiellä rekkaan

Autoa ajanut liki 40-vuotias mies puhalsi 3,08 promillea. Poliisi pysäytti kuljettajan torstaiaamuna kello 5 aikaan Kokkolan Lohtajalla.

Kokkola suopea puolustusvoimien ensimmäiselle ympäristöluvalle Vattajalla

Kokkola näyttää vihreää valoa puolustusvoimien polttoainepisteen ympäristöluvalle Lohtajan Vattajalla. Polttoaineenjakelu ja varikkohalli ovat Kokkolan mielestä tiukkojen ympäristösäädösten takiakin tarkassa syynissä.

Valtatien vartta myllätään miljoonilla – putkenvetäjät puurtavat pyhää, arkea

Lukuisia kaivinkoneita, miehiä huomioliiveissään ja turvakypärissään ja kilometreittäin vesi- ja viemäriputkia on ollut tuttu näky talven ajan Kokkolasta Kälviälle päin ajettaessa. Syyskuussa alkanut kaivuutyö jatkuu ensi syksyyn saakka. Sen rinnalla alkaa loppukesällä kakkosvaihe, joka ulottuu Kajaanintien risteyksestä Valtatie 8:aa pitkin Lohtajalle. Valtio on nyt rahapulassaan vetämässä pois 1,5 miljoonan euron avustuksen.

Patria sopi jakokuntien kanssa Vattajan rantavesien käytöstä

Lohtajan ja Karhin jakokunnat ovat sopineet Vattajan harjoitusalueen vesialueiden käytöstä aseyhtiö Patrian kanssa. Jakokunnat voittivat aiemmin puolustusvoimien kanssa käymänsä kiistan vesialueiden käytöstä.

Armeija taipui jakokunnille Lohtajalla

Puolustusvoimat maksaa satojentuhansien korvaukset vesialueiden käytöstä takavuosilta. Armeijan vesialueiden käyttö oli ylittänyt alkuperäisessä lunastussopimuksessa sovitun määrän.

Kokkolan uusi jätevedenpuhdistamo saa kiitosta

Toimintavarmuus on parantunut ja tuotanto tehostunut uudessa jätevedenpuhdistamossa. Uudesta puhdistamosta on iloa kuntalaisille seuraaviksi 30 vuodeksi.

Vattaja-kysymys ehkä ihmisoikeustuomioistuimeen

Lohtajalla Vattajan jakokunnat pohtivat alueen mökkien lunastuskiistan viemistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Perjantaina pidetyssä kokouksessa jakokunnat päättivät selvittää juristien kautta, millainen prosessi kansainväliseen tuomioistuimeen valittaminen olisi.

Kansalaiset kaipaavat palveluilleen kasvoja

Keskipohjalaiset sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjät arvostelevat palveluita kasvottomuudesta. He eivät tiedä kuka palveluita tarjoaa, eivätkä he tiedä mistä niitä löytää.Tämä on tullut esille hyvinvointipalveluita kehittävään KAMPA-hankkeeseen liittyvissä yleisötilaisuuksissa.

Tuuli nosti merivettä Kokkolan rannoilla

Parhaimmillaan puuskissa 26 metriä sekunnissa puhallellut luoteistuuli nosti meriveden korkeutta eri puolilla Kokkolaa. Morsiussaaressa vesi on noussut huviloiden pihoille ja Morsiussaarentielle. Lohtajan Karhissa merivesi nousi korkeammalle kuin miesmuistiin.

Maaoikeus korotti Vattajan lunastuskorvauksia

Maaoikeus on korottanut Lohtajan Vattajan ampuma- ja harjoitusalueen pakkolunastuksesta määrättyjä korvauksia. Lunastustoimikunta määritteli Lahdenkroopin mökkiläisille korvausta 9 200 - 23 000 euroa rakennuspaikasta.

Vattajan lunastussummat käsittelyyn

Maaoikeus käsittelee Lohtajan Vattajan harjoitusalueen lunastussummista tehtyä valitusta kesäkuussa. Lunastustoimikunta päätti korvaussummasta vajaa vuosi sitten.

Karhinkankaan koepumppaukset alkamassa

Karhinkankaan 15 kilometrin pituisen pohjavesialueen alustavat vesinäytetutkimukset on tehty Lohtajalla. Koepumppaukset alkavat ennen kesää. Geologin mukaan vedessä on paljon liuennutta rautaa.

Hyvä henki pitää kylän vireänä

Palveluita ei juuri ole, mutta henki on hyvä. Nuoret perheet tekevät paluuta pieneen kylään, joka sai perustettua poikkeuksellisen nuoren kyläyhdistyksen toimintaa elävöittämään. Iäkkäämmätkin ovat silti toiminnassa vakaasti mukana. Tapahtumat ovat olleet menestyksiä. Karhissa menee siis lujaa.

Katkerat jäähyväiset Lahenkroopille

Vattajan mökkialueella on aavemainen tunnelma. Tuuli heiluttaa avoimia huviloiden ovia kun mökkiläiset ovat jättäneet alueen. Vattajan pakkolunastus vietiin keskiviikkona loppuun, kun puolustusvoimat maksoi lunastuskorvaukset Lahenkroopin mökkiläisille ja jakokunnille.

Vattajan lunastus puntarissa

Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueen lunastuspäätös esitellään kesäkuussa asianosaisille. Lahdenkroopissa puolustusministeriö lunastaa oikeudet ja rakennukset. Korvaussumma nousee satoihin tuhansiin.

Hymy karehtii maaseutukylissä

Keski-Pohjanmaalla Hymy-hanke on lisännyt kylien aktiivisuutta. Pirityisten hallinnoimassa hankkeessa järjestettiin viime vuonna 20 kuntatilaisuutta ja 40 kyläiltaa.

Kuntaliitos lisäsi aktiivisuutta ja byrokratiaa

Vuosi sitten solmittu kuntaliitos näkyy vain vähän uusien kokkolalaisten arjessa. Kuntalaisten mielestä byrokratiaa on aiempaa enemmän, mutta kyläläisten aktiivisuus on lisääntynyt. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä.

Lohtajan pohjavesialueilla paksut maanpeitteet

Lohtajan pohjavesialueiden maanpeitteet ovat maatutkaluotauksissa osoittautuneet yllättävän paksuiksi. Ne ovat olleet keskimäärin parikymmentä metriä. Maaperän puolesta vedenotto olisi mahdollista, mutta veden laatu pitää vielä tutkia.

Ympäristörikoksesta tuomiot

Kokkolan käräjäoikeus on tuominnut konkurssiin menneen turkistarha- ja rehusekoittamoyhtiön hallituksen puheenjohtajan kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Korvauksia hän joutuu maksamaan yhteensä runsaat kaksituhatta euroa.

Sadat jätekontit uhkasivat pohjavesialuetta Lohtajalla

Lohtajan Karhinkankaan pohjavesialue oli vaarassa pilaantua tämän vuosikymmenen alkuvuosina. Alueen tuntumassa ilman ympäristölupia toiminut turkistarha ja rehusekoittamoyhtiö säilyttivät alueella satoja tonneja pilaantuneita teuras- ja kalajätteitä.

Karhin koulua ei myydä

Kokkolan kaupunki ei myy Karhin koulua vastoin aiempaa päätöstään. Kaupunginhallitus hyväksyi kyläläisten oikaisuvaatimuksen käytöstä poistetun koulun myymisestä.

Pohjaveden tutkimukseen panostetaan Kokkolassa

Kokkolan kaupunki investoi lähivuosina satoja tuhansia euroja pohjaveteen. Mittavin hanke on Karhinkankaan pohjavesialueen tutkimus.

Vattajantien kaatopaikan maaperä puhdistetaan

Arviolta 60 000 euron puhdistuskustannukset jaetaan Kokkolan kaupungin ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksen kesken. Puhdistustöiden toivotaan olevan valmiit vuoden 2010 loppuun mennessä.

Kokkola toivoo lisävettä Karhinkankaalta

Karhinkankaan pohjavesiselvitys on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Kokkolan Vesi aloittaa koepumppaukset ja tarkemmat selvitykset heti kesälomien päätyttyä.

Karhinkankaan vesistä selvitys

Kokkolan Lohtajalla sijaitseva Karhinkankaan pohjavesialue tutkitaan. Länsi-Suomen ympäristökeskus rahoittaa hanketta.

Vesiasioissa selvät suunnitelmat

Kokkolan ja Pietarsaaren seuduilla sijoitetaan lähivuosina yli sata miljoonaa euroa vesihuoltoinvestointeihin.

Kokkolan pohjavesiselvitykselle EU-tukea

Kokkolan pohjavesiselvitykseen ohjataan EU-tukea. Keski-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on hyväksynyt selvitystyölle Euroopan aluekehitysrahaston tuen. EU-tuki on noin 200 000 euroa.