Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joutsenosta Imatralle suunnitellaan Suomen ensimmäistä suurta vetyputkea

Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland haluaa rakentaa Suomeen jättimäisen putkiston kuljettamaan vetyä

Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid Finland haluaisi vetää Suomen ensimmäisen pitkän vetyputken Lappeenrannan Joutsenosta Imatralle.

Poliisiauto Helsingin kaupunginteatterilla

Zinc-lined pipes suspected in Helsinki theatre blast

Finland's chemicals safety agency called for a ban on the use of zinc-lined pipes in new sprinkler systems in Finland.

Poliisiauto Helsingin kaupunginteatterilla

Vetykaasu räjähti kesällä Helsingin kaupunginteatterissa – Tukes: sinkittyjen putkien käyttäminen uusissa sprinklerijärjestelmissä pitää lopettaa

Onnettomuuden aiheutti sprinklerijärjestelmän huollon yhteydessä putkistosta ilmaan päässyt vetykaasu, mutta kaasun syttymissyy jäi epäselväksi.

Pikkalan lähde Lappeenrannassa.

Tällainen on pahanhajuinen lähde, jonka piti hoitaa kaikki vaivat – nyt sen vettä saa juoda vain omalla vastuulla

Pikkalan lähteestä pulppuaa hyvin rikkivety- ja rautapitoista vettä. Se oli pitkään unohduksissa, mutta nyt sinne pääsee jälleen.

L&T Recoil Haminassa

Uhkaava tilanne Haminan satamassa – yrityksen henkilökunta reagoi nopeasti

Öljyn jälleenkäsittelylaitoksessa syttyneen tulipalon sammutustöihin häytettiin aluksi toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä.

Ilmapalloja pöydällä auringonvalossa.

Fysiikkaa ilmapalloilla

Ilmapalloista on iloa sekä juhlijalle että fyysikolle.

Akku on räjähtänyt palasiksi

Miksi auton akku voi räjähtää?

Varastossa seisova akku on väärin käsiteltynä räjähdysherkkä kapine. Myös apuvirran annossa voi olla riskinsä. Rikkihappoa sisältävässä akussa muodostuu vetyä ja happea, räjähdysherkkä kaasuseos, joka tarvitsee vain pienen kipinän leimahtaakseen.

Turpoava akku

Turvonnut matkapuhelimen akku saattaa olla vaarallinen – voi räjähtää

Useilla on kaapit ja lipastot täynnä vanhoja matkapuhelimien akkuja. Niiden kunto kannattaa tarkistaa, sillä osa niistä voi olla räjähdysalttita.

Akryylipaita ja villapaita

Hankaussähkö ei ole vain villapaidan ongelma

Talvi ja etenkin kovien pakkasten aika saavat puseron rätisemään staattisesta sähköstä eli hankaussähköstä. Hankalinta hankaussähkö on kuitenkin teollisuudessa.

Vetyauton tankkaus.

Vetyautoille tehtaillaan tankkauspisteitä - autoja on Suomessa tasan yksi

Kaasuvalmistaja Woikoski tähyää maailmanlaajuisille tankkausasemamarkkinoille. Samalla yritys odottaa vetytekniikan leviävän myös energiapuolelle.

Vappupalloja taivasta vasten.

May Day, balloons and bubbly

Colourful balloons and the pop of champagne corks are a part of the May Day festivities, making this high season for vendors of both.

Kartta

Palanut kemikaalirekka saatiin sammumaan hiekalla

Sammutustyöt kestivät lopulta lähes neljä tuntia. Toisin kuin aluksi kerrottiin, palosta ei syntynyt vaarallista rikkidioksidia.

Taivaalta löytyi "timanttiplaneetta"

Brittiläis-yhdysvaltalainen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt planeetan, joka koostuu hyvin suurelta osia hiilestä. Tämä voi merkitä, että planeetan ydin on pääasiassa timanttia. Havainnosta kertoo BBC.

Äetsään voimalaitos jo ensi syksynä?

Sastamalan Äetsään suunnitellaan uudenlaista bio-vetyvoimalaitosta, jolla Kemiran ylijäämävety saadaan nykyistä paremmin käyttöön. Polttoaineena käytettäisiin vedyn ohella muun muassa haketta ja turvetta.

Oululaispoika loukkaantui itsetehdystä pullopommista

12-vuotias poika loukkaantui vakavasti tiistaina omatekoisen pullopommin räjähdettyä Oulun Pateniemessä. Poika on sairaalahoidossa.

Erikoissaraanhoidon jonot ovat pidentyneet Pohjois-Pohjanmaalla.

Oululaispoika loukkaantui vakavasti omatekoisesta pommista

Poliisi on huolissaan nuorten tekemistä pullopommeista, sillä vammat ovat usein hyvin vakavia. Tiedossa on useita tapauksia, joissa on löydetty itse tehtyjä pullopommeja. Teko-ohjeet löytyvät helposti kavereilta tai Internetistä.

Tuulivoimaloita

Tuulivoimaa talteen vedyn avulla

Saksassa on alettu rakentaa maailman ensimmäistä voimalaa, jossa tuulivoimalla tuotettua sähköä säilötään vetykaasun avulla. Berliinin pohjoispuolelle rakennettavan voimalan on määrä valmistua ensi vuonna.

Uppsalassa uskotaan levien tuottamaan energiaan

Viime viikon helteet saivat sinilevän jälleen lisääntymään ja muodostamaan laajoja lauttoja Itämerellä aina Pohjanlahtea myöten. Levästä on tullut jokakesäinen ongelma, ja Ruotsissakin se on otsikoissa lähes päivittäin. Ruotsalaiset levätutkijat kuitenkin näkevät levässä hyviäkin puolia.