Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Perämereltä löytynyt rautamangaanisaostuma

Itämeren pohjasta löytyvät metallit kiinnostavat – tutkimus: kaivostoiminta matalilla merialueilla tuo mukanaan suuret ympäristöriskit

Kaivostoiminta matalilla merialueilla vaarantaa tutkijoiden mukaan kestävyystavoitteet. Itämerellä malmimetallien louhiminen on uusi teollisuudenala.

Biokaasun tuotantoa maatilalla.

Kurikkaan suunnitteilla laaja biokaasun tuotantoketju – maatiloille uusia mahdollisuuksia

Kokonaiskustannukset kohoavat 15–17 miljoonaan euroon. Työ- ja elinkeinoministeriöön lähtee miljoonien eurojen rahoitushakemus näinä päivinä.

Naali lumihangella.

Tutkimus: Ilmastonmuutos aiheuttaa rajuja kannanvaihteluita Suomen lajistolle – ekosysteemit muuttuvat ennustamattomalla tavalla

Pitkien aikasarjojen tarkastelu paljastaa, että neljässä vuosikymmenessä Suomen luonnon koostumus on muuttunut merkittävästi kannanvaihteluiden seurauksena.

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Luontoa ei voi rajata turvaan ihmiseltä, ainoa vaihtoehto on opetella elämään osana sitä

Meidän pitäisi luopua länsimaisesta, romantisoiduista koskemattoman luonnon myytistä ja miettiä sen sijaan, miten ihmisinä voimme elää rinnakkain luonnon kanssa, kirjoittaa Kelola.

Maapallo tänään (31.12.2019) Meteosatin kuvaamana

Jättiraportti: Peruuttamaton muutos maapallon järjestelmissä on jo käynnissä – "vaarallista ja laaja-alaista sekasortoa luonnossa", IPCC sanoo

Ilmastonmuutos uhkaa sekä ihmisten että planeettamme terveyttä. Nyt tehtävät toimet voivat turvata tulevaisuutemme, kirjoittavat tutkijat IPCC:n raportissa. Ilmastoahdistus nostetaan raportissa ensimmäistä kertaa esiin. Voit katsoa raportin julkaisutilaisuuden oheisesta videosta.

Ounasvaaran hiihtokeskus auringonnousussa.

Ounasvaaran kehittämissuunnitelma voisi toteutuessaan olla vaaraksi ekosysteemille - Tutkija: “Alueella pesii lukuisia uhanalaisia lintulajeja”

Monet ovat huolissaan Ounasvaaran kehittämissuunnitelmista. Huoli ei ole turha, sillä asiantuntijoidenkin mielestä Ounasvaaran ainutlaatuista luontoa tulisi suojella ja kestävä kehitys saada osaksi matkailua.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Muuttuva perustaso estää meitä huomaamasta miten suurten muutosten keskellä elämme

Vuosikymmenien ajan on puhuttu siitä, että kunhan ilmastonmuutosten vaikutukset ovat tarpeeksi radikaaleja, me ihmiset kyllä havahdumme toimintaan. Hitaita muutoksia on kuitenkin vaikea huomata, kirjoittaa Omaheimo.

Pieni rapu ja siimajalkaisia mustan muovinkappleen päällä.

Muovin uusi ympäristöuhka yllätti tutkijat: Rantavesien pienet eliöt liftaavat muovijätteiden kyydissä asuttamaan avomerta

Merten muovisaaste tarjoaa nilviäisille ja muille rantavesien pikku eliöille elinmahdollisuuksia paikoissa, joihin ne eivät luontojaan kuulu. Vieraslajit voivat olla uhka avomerten ikiaikaisille ekosysteemeille.

Kuplia vedessä.

Terve meri on hiilinielu, mutta miten on Itämeren laita? Meri- ja ilmastotutkijat yrittävät selvittää tätä nyt ensimmäistä kertaa yhdessä

Uusi monitieteinen tutkimuskeskus pyrkii selvittämään meren ja ilmakehän välistä vuorovaikutusta sekä sen ilmastovaikutuksia. Vastaavaa tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty Itämeren alueella.

Pensaskari eli pieni järvi etualalla, taustalla merta

Kanadanvesirutto karkasi kasvitieteellisestä puutarhasta Perämerelle asti – murusia sukelletaan pois kluuvijärven pohjasta

Perämeren kansallispuiston Pensaskarin saarella sijaitsevassa järvessä elää haitallinen ja lupiinien lailla leviävä kanadanvesirutto. Siitä halutaan kokonaan eroon.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Paheneva sinilevätilanne on Itämeren hätähuuto

Nousevat lämpötilat ja kasvavat sademäärät lisäävät Itämereen kulkeutuvaa ravinnetaakkaa ja rapistavat meren kuntoa. Ennätyksellisen lämmin sää näkyy ennätyksellisen surkeassa sinilevätilanteessa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. 

kalastaja seisoo kalastusveneessään ja katsoo taivaalle

"Jotain on tapahtunut silakalle", kalastajat ihmettelevät Ruotsissa – tutkija varoittaa liikakalastuksen vaikutuksista koko Itämeren ekosysteemille

Kymmenen vuotta sitten Rune Wikström nosti Tukholman saaristosta helposti sata kiloa silakkaa. Nyt verkkoon tarttuu vain murto-osa siitä. Yhä lähemmäs rantaa tullut troolaus on perannut Ruotsin kalastusvesiä.

"Ei isoja laivoja" lukee mielenosoittajien kylteissä Venetsiassa.

Venetsia vältti joutumisen uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle

Voimakkaasti kasvanut turismi on uhannut historiallisen kaupungin ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä. Erityisesti kaupungin kanaaleihin päästetyt suuret risteilyalukset ovat herättäneet voimakasta vastustusta ja huolta.

Hiilivoimala kuvattuna ylhäältä, piiput tupruttavat savua pilvien yli.

Äärimmäiset lämpöaallot, nälänhätä, vedenpuute, tulvat – Ilmastopaneeli varoittaa tulevassa raportissaan ilmastonmuutoksen synkistä vaikutuksista

Ensi vuonna julkaistava 4 000-sivuinen raportti on tähän mennessä perusteellisin tieteellinen katsaus ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Pahimmat uhkakuvat ovat vielä vältettävissä, mutta helppoja ratkaisukeinoja ei ole, raporttiluonnoksessa todetaan.

Kestävään energiaan keskittyvä yritys Reunionin saarella.

Raportti: Luontokatoa ja ilmastonmuutosta ei voi ratkaista erikseen – uusi raportti nivoo keinot yhteen

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES ja hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC liittävät ensimmäistä kertaa kahden ihmiskunnan kriisin ratkaisuja yhteen. Metsät ja maatalous ovat tärkeimpien listalla biodiversiteetin suojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kaloja koralliriutalla välimerellä.

Lämpenevä Välimeri muuttuu trooppiseksi – korallit katoavat ja matkailijan illallispöytään kannetaan outoa kalaa meduusapedillä

Välimereen uiskentelee vieraita kalalajeja aina Afrikan etelärannoilta saakka. Sään ääri-ilmiöt muuttavat merta koko ajan hälyttävämpään suuntaan.

Järvimaailma Saimaariumin toimitusjohtaja ja perustaja Kari-Matti Vuori.

Saimaarium avautui useita kuukausia kestäneen koronatauon jälkeen – kesän ensimmäinen näyttely vie retkelle Saimaan maisemiin

Luonto- ja tiedekeskuksensa tunnetun Saimaariumin nimi muuttui Järvimaailma Saimaariumiksi. Kesän ensimmäisessä näyttelyssä taiteilija Karoliina Kupiaksen valokuvat kuljettavat katsojaa Saimaalla eri vuodenaikoina.

Kaksi keltaista perhosta lentää lehdettömien puunoksien edessä.

Asiantuntijat kehottavat hallitusta puoliväliriihessä näihin kuuteen keinoon luontokadon pysäyttämiseksi

Suomen Luontopaneeli penää muun muassa lisää rahaa luonnonsuojeluun ja ympäristökasvatusta.

Havaintokuva lisätystä todellisuudesta koululuokassa.

Oulussa Hiukkavaaran koululaiset saavat aiempaa vahvemman visuaalisen kokemuksen opetettavista asioista – apuna lisätty todellisuus

Yli 200 oppilasta pääsee kokeilemaan tekniikka, jossa luokkatilaan tuodaan näkymää esimerkiksi veden kiertokulusta.

50 euron seteleitä

Mikkeli mukaan valtion ekosysteemisopimukseen – EcoSairilan aluetta kehitetään valtion tuella

Tutkimuksen alustava vuosibudjetti on noin 250.000 euroa, josta valtion osuus on 60 prosenttia.

Aurinko paistaa pakkassäässä.

Jättiraportti: Luonnolle tarvitaan hintalappu, koska taloutemme, elämämme ja hyvinvointimme on täysin riippuvainen luonnosta

Taloudellisen onnistumisen mittareita on muutettava, sanoo Cambridgen yliopiston professorin Dasguptan raportti, jonka Britannian valtiovarainministeriö on tilannut.

Surviaissääskiä elektronimikroskooppikuvassa.

Hyönteiskato nakertaa ravintoverkkojen perustaa – samalla lautasella käyvien saalistajien kirjo yllätti tutkijatkin

Huomattava osa hyönteissyöjistä voi olla aiempaa tiedettyä suuremmassa vaarassa maailmalla havaitun hyönteiskadon takia.

Kaksi lumiapinaa Ocean Parkissa Hong Kongissa

Ihmiskunta tienristeyksessä – YK:n jättiraportti maapallon tilasta: Tarvitaan kahdeksan massiivista muutosta luonnon tuhon pysäyttämiseksi

Laaja biodiversiteettiraportti muistuttaa, että päätöksillä, joita nyt teemme on perustavaa laatua olevat vaikutukset kaikille lajeille, omamme mukaan lukien.

Tvärminnen eläintieteellinen asema

Lämpöaallot uhkaavat Itämeren herkkää ekosysteemiä – pahimmillaan veden lämpeneminen voi johtaa massakuolemiin ja metaanin vapautumiseen

Lämpöaallon vaikutuksista ei vielä tiedetä paljoa. Vuonna 2018 pitkän lämpöaallon kuitenkin huomattiin tappaneen suuria määriä sinisimpukoita.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Ja kylläpä me tapoimme, tapoimme ja tapoimme

Annetaan eläinten tulla takaisin, kirjoittaa Jani Kaaro kolumnissaan. 

Kaupunkipuistotutkija kehottaa arvostamaan maaperää: "Jos äitimaan kanssa sössitään, heimo joutuu muuttamaan muualle"

Kaupunkipuistotutkija kehottaa arvostamaan maaperää: "Jos äitimaata ei hoida hyvin, heimo joutuu muuttamaan muualle"

Parhaimmat puistot toimivat kaupungin keuhkoina, maksana ja munuaisena. Ne myös säästävät kaupunkien rahaa.

Gebardi

Käynnissä oleva sukupuuttoaalto on ympäristöongelmista vakavin – yhden eliölajin kuolema voi johtaa myös toisen katoamiseen

Muut ihmisen aiheuttamat ympäristötuhot voidaan korjata, mutta sukupuuttoon kadonneita lajeja ei saada koskaan takaisin.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: ”Meille luonnonsuojelussa on kyse tappamisesta” 

Mitä pitäisi ajatella Uuden-Seelannin taistelusta vieraslajeja vastaan, pohtii Jani Kaaro.

Avohakkuu yksityismetsässä Rovaniemellä lokakuussa 2018. Puron rannat on säästetty hakkuulta  metsälain mukaisesti erityisen arvokkaana elinympäristönä.

Tutkimus: Talouskasvu syö luonnon monimuotoisuutta Suomessa – Nyt biodiversiteetin köyhtyminen voidaan pysäyttää

Tuoreen raportin mukaan Suomella on tällä vuosikymmenellä ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus muuttaa merkittävästi luonnon köyhtymisen kehityssuuntaa.

Vanhaan ruosteiseen lyhtyyn koottu hyönteishotelli

Hyönteishotelli on kevään tonttuovi – nämä neljä keinopesää odottavat pörriäisiä pihoilla eri puolilla maata

Suomalaiset ovat innostuneet ekotekoilemaan ja rakentamaan pörriäisille hyönteishotelleja. Lähetä meille kuva, millainen hyönteishotelli teidän pihallanne odottaa asukkaita.

Kuolleesta talosta

Oopperalaulaja ja näyttelijä menettivät tulonsa koronan takia – taiteilijajärjestö vaatii apua kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan johdolla: "Koko ekosysteemi on sortumassa"

Kulttuuriala on koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi pahassa kriisissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö sai tiistaina kentältä selkeän viestin: apua tarvitaan nopeasti.

Telkkiä ja sinisorsia merisavussa.

Lintujen elämä ei ole entisellään – ja se kertoo koko ekosysteemin muutoksesta

Yleislajit menestyvät ja valtaavat alaa, mutta esimerkiksi suokukkojen kanta on tippunut yli 90 prosenttia lyhyessä ajassa.

Mäntytukkeja

Monet lajit hätää kärsimässä – katso, missä päin Suomea metsää on hakattu liikaa

Puuston määrä Suomen metsissä kasvaa jatkuvasti, mutta luonnon monimuotoisuus kärsii lisääntyvistä hakkuista.

Kolumnisti Pekka Juntti

Pekka Juntin kolumni: Keskustan kannatus sakkaa, koska tilannekuva maaseudusta on väärä

Sana ekosysteemi on ollut keskustalle viholliskieltä, jolla on vastustettu hakkuita, kaivoksia ja vesivoimaa. 20-luvulle tultaessa tuo sana voisi pelastaa sen, kirjoittaa Pekka Juntti.

Majavien luoma, lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa monimuotoiselle elämälle rauhallisen asuinsijan.

Majavalammen vieraat – ainutlaatuinen rämealue tarjoaa suojaisan asuinsijan

Lähes luoksepääsemätön räme tarjoaa rauhaisan asuinsijan.

Markku Kulmala

Akateemikko Markku Kulmalan huippuyksikkö sai lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen

Ilmakehätieteen huippuyksikkö tutkii maan ja ilmakehän vuorovaikutusta ja miten esimerkiksi metsät vaikuttavat ilmastonmuutokseen.

Professori Heikki Henttonen on tutkinut myyriä Lapissa samoilla paikoilla vuodesta 1970

Myyrä pyörittää pohjoisen ekosysteemiä – pohjoisimmassa Suomessa eletään nyt myyrähuipun loppuvaihetta

Professori Heikki Henttonen on tutkinut myyriä jo 50 vuotta, ja jatkaa yhä eläkepäivinäänkin.

Ihmisen jalanjälki rantahiekassa

Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

Tutkija pitää metsämyyrää kiinni niskasta ja hännästä.

Myyräkanta on elpymässä monen heikon vuoden jälkeen

Myyrien määrä vaikuttaa suoraan myös monien pienpetojen kantoihin.

MASS - bloom explorations, Kiasma, Recoil Performance Group

Tanssija kohtaa satatuhatta muovia syövää toukkaa: "Ihminen katoaa, mutta evoluution seuraava huipentuma voi olla jauhomato"

Tanskalaisen Recoil Performance Groupin pitkäkestoinen esitys pyörii tämän viikon ajan Kiasma-teatterissa.

Niitty.

Kasvien sukupuuttoaalto kauhistuttaa tutkijoita – nopeutunut 500-kertaiseksi

Uusi tutkimus kirjaa kasvilajit, jotka varmuudella ovat kuolleet sukupuuttoon.

Mopedisti ajaa tiellä jossa osa valkoisesta viivoituksesta on sulanut kuumassa auringossa.

Tutkijoiden ennuste 2050-luvusta: Jos maailman lämpötila nousee 3 astetta, tappava kuumuus yleistyy, ihmiset pakenevat

Suomalaisen ilmastotutkijan mukaan kahden australialaistutkijan ennuste on yleisellä tasolla linjassa ilmastotieteen kanssa, mutta kirjoitus tulisi käydä läpi totuuspohjan arvioimiseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle