Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nyt riittää katsottavaa ja kuunneltavaa: Kaija Saariahon ja Raija Malkan moniaistinen Blick täyttää Amos Rexin eikä mahdu yhteen valokuvaan

Helsingin Amos Rex -taidemuseossa avautuu tänään säveltäjä Kaija Saariahon ja kuvataiteilija Raija Malkan yhteisnäyttely Blick. Moniaistisen Blickin suurimmat rakennelmat ovat kymmeniä metrejä leveitä.

Sunnuntai 14.3.2021 (radio)

Koronatartunnat. Helsingin keskusta. Kaija Saariaho. Kilpilahden öljyvuoto. Lintujen talviruokinta. Sää.

Säveltäjä Kaija Saariaholle Venetsian biennaalin Kultainen leijona -elämäntyöpalkinto

Palkinto luovutetaan syyskuussa, kun Venetsiassa järjestetään nykymusiikin festivaali. 

“Konserttisalien sulkeminen oli uskomaton päätös” – huippusäveltäjä Kaija Saariaho arvostelee Suomen koronatoimia

Säveltäjä Kaija Saariaho ihmetteli Ylen aamussa, miksi ravintolaan saa mennä, mutta elävästä taiteesta nauttiminen on kielletty.

Ylen aamu tänään: Epidemia pakotti koulut keväällä digiloikkaan – mitä korona-ajan poikkeusjärjestelyistä opittiin? Katso lähetys tästä

Sote-lakipaketti tulee eduskunnan käsittelyyn. Jälkihiki paketoi viikon urheiluaiheet. Vieraana myös säveltäjä Kaija Saariaho.

Monikielisyyttä ja väkivallan teemoja – Kaija Saariaho ja Sofi Oksanen kertovat uudesta Innocence-oopperastaan: "Täydennämme hyvin toisiamme"

Innocence-ooppera on kahden valovoimaisen suomalaistaiteilijan yhteistyön hedelmä, joka on prosessina kestänyt useita vuosia.

Suomessa vieraileva huippusäveltäjä Kaija Saariaho rakastaa tuulen ääntä: "Paras tuuli tulee viljapellosta"

Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalle säveltäjälle on mysteeri, miksi juuri hänen musiikkiaan kuunnellaan niin paljon.

Pianisti Olli Mustonen aloittaa Kymi Sinfoniettan juhlavuoden

Orkesteriharvinaisuus on löytänyt uutta yleisöä muun muassa kauppakeskuksista.

Iitin musiikkijuhlilla uusien kantaesitysten lisäksi Junnu Vainio -konsertti ja Linda Lampenius

Kolmen säveltäjän uutuusteokset on omistettu festivaalin taiteelliselle johtajalle Laura Mikkolalle.

Nykysäveltäjä Kaija Saariaho Tampere-talon kevään säveltäjävieraaksi

Saariaho tuo Tampere-taloon kaksi musiikkinsa ympärille rakentuvaa konserttia, maksuttomia yleisötilaisuuksia ja oppilaitosyhteistyötä.

Kaija Saariaholle 400 000 euron sävellyspalkinto

Frontiers of Knowledge -palkinnon myönsi espanjalaisen pankkikonsernin BBVA:n säätiö.

Suomen säveltäjistä vain noin kymmenen prosenttia on naisia – pitäisikö naisten säveltämälle musiikille antaa puolet ajasta?

Paikoitellen naisten säveltämälle musiikille on jo tehty tilaa – miesten säveltämän musiikin kustannuksella. Joidenkin mielestä se on ainoa keino saada klassisen musiikin alalle enemmän naisia.

Himottu musiikki syntyy kerrostalon kellarissa – säveltäjä Lotta Wennäkoski on hurjassa nosteessa

Wennäkoski elää säveltäjän ruuhkavuosia. Juuri nyt työn alla ovat teokset BBC:n Promien päätöskonserttiin ja RSO:n 90-vuotisjuhlien huipennukseen.

Voiko valon tai varjon kuulla? Synesteetikko Kaija Saariaho voi

Saariahon musiikkia kuvaillaan usein värikkääksi. Hän kyllä kuulee musiikissa värejä, valoa ja varjoja, mutta hän ei yritä säveltää niitä. Ne tulevat luonnostaan.

Herätys: Dortmundin liepeillä räjähdys, täällä peltipoliisi välähtää, sää poutaantuu ja viilenee pääsiäiseksi

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Radio Helsinki aloittaa klassisen musiikin ohjelman ja toivoo, että se on cool

Kanavalla uskotaan, että klassinen musiikki toimii paikallisradiossa yhtä hyvin kuin se toimii Flow-festivaalilla.

Nothing but praise after Finnish opera premiere in New York

Finnish composer Kaija Saariaho’s opera “L’Amour de Loin” was performed for the first time in the US Thursday night at the legendary Metropolitan Opera. Finnish conductor Susanna Mälkki led the Met orchestra. The production earned universal acclaim from its American audience, with one newspaper enthusing that “what matters most is that this impressive work has finally come to New York”. 

Yhdysvaltalaislehdet kiittivät New Yorkissa ensi-iltansa saanutta Saariahon oopperaa

Viimeinkin tämä mahtava teos on saapunut New Yorkiin, New York Times hehkutti.

Kauan siihen meni mutta nyt se on totta: suomalaisooppera sai ensi-iltansa New Yorkin Metropolitanissa

Kaija Saariahon runollinen musiikki saa New Yorkissa näkyvän muodon. Kaukaisen rakkauden meri syntyy 40 000 led-lampusta.

"Näkemyksellisyys oli hänen oppinsa" – Kollegat muistelevat Einojuhani Rautavaaraa

Säveltäjät Olli Kortekangas ja Kalevi Aho sekä oopperaulaja Jorma Hynninen muistavat Einojuhani Rautavaaran suurena visionistina.

Einojuhani Rautavaaran lahjakkuuden huomasi jo Sibelius

Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran päämäärä oli selkeä: on tehtävä musiikkia, josta itsekin pitää. Suomen merkittävimpiin taidemusiikin säveltäjiin kuulunut Rautavaara kehitti sävelkieltään koko uransa ajan.

Composer Einojuhani Rautavaara has died

The prolific Finnish composer of classical music was 87 years old and passed away on Wednesday at his home in Helsinki following complications from an operation.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara on kuollut

Einojuhani Rautavaara kuoli eilen keskiviikkona. Hän oli yksi tunnetuimmista suomalaissäveltäjistä maailmalla.

Savolainen metsä ja Valkeakosken tehtaanpiiput – Legendaariset maisemakuvat heräävät henkiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

35 vuotta sitten Anssi Tikanmäki maalasi suomalaisen maiseman musiikiksi. Nuottikuvassa Lapin tunturit näkyvät intervallihyppyinä ja tehtaan tohina kuuluu teoksen rytmissä.

Klassisen crossover-tähti Ludovico Einaudi salakeikalla Helsingissä – Mumford & Sons kiirehti yleisöksi

Perjantaina Helsingin Kulttuuritalon loppuunmyydylle salille esiintynyt italialainen pianon, elokuvamusiikin ja kevyen klassisen tähti Einaudi teki yllätysesiintymisen helsinkiläisellä jazzklubilla. Keikan alku oli ajoitettu siten, että lauantai-iltana ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Mumford & Sons ehti kuulemaan idoliaan.

HKO:n tuleva ylikapellimestari pistää persoonansa peliin – "Ei pidä tehdä niin kuin on aina ennenkin tehty"

Susanna Mälkki aloittaa syksyllä Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Taiteilija tuo mukanaan tuulia Ranskasta ja Yhdysvalloista. Heti avajaiskonsertissa kuullaan musiikkia, joka ei kapellimestarin mielestä ole orkesterin ominta ohjelmistoa.

Kaija Saariaho: Sukupuolella on taas väliä klassisessa musiikissa – "Välillä oli kausi, jolloin uskottiin tasa-arvoisuuteen"

Sukupuoli on noussut taas klassisen musiikin keskusteluun, arvioi säveltäjä Kaija Saariaho. Kansainvälisesti menestyneen nykysäveltäjän ooppera Kaukainen rakkaus nousi alkuvuodesta otsikoihin, sillä teos on ensimmäinen naisen säveltämä ooppera New Yorkin Metropolitanissa yli sataan vuoteen.

Nuoret säveltäjät ponnistavat ammattilaisiksi Uuno Klami -kilpailusta

Uuno Klami -sävellyskilpailu lapsille ja nuorille etsii sävellyksiä ensi vuoden helmikuulle asti. Atso Almilan ja neljän muun säveltäjän muodostama tuomaristo valitsee sarjojen parhaat teokset vuoden päästä ja ne esitetään finaalikonserteissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2017.

RSO esittää Aulis Sallisen Viisi naismuotokuvaa -teoksen

Osa 5: Sallinen – Viisi naismuotokuvaa

Kapellimestari Pierre Boulez kuollut

Kapellimestari ja säveltäjä Pierre Boulez oli vankkumaton modernisti, jonka mielestä musiikki ei ole viihdyttämistä vaan järkyttämistä varten. Hän johti pitkän uransa aikana jokseenkin kaikkia merkittävimpiä orkestereita.

Kulttuurin ammattilaiset arvioivat: Pienet tekijät tekemässä esiinmarssia

Kulttuurielämä on vilkastunut Pohjois-Savossa, sanoo kapellimestari Atso Almila. Erityistä kiitosta saavat pienten tekijöiden uudenlaiset lähestymistavat.

Säveltäjä Kaija Saariaho valitsee Arkkitehtuurin Finlandian voittajan

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi haluttiin valita kulttuurialan henkilö, joka on tullut tunnetuksi muun kuin arkkitehtuurin asiantuntijana.

Saariahon ooppera Ihmeellinen Émilie saa Suomen ensi-iltansa

Kaija Saariahon ooperan nimihenkilö ranskalainen markiisitar Émilie du Châtelet (1706 - 1749) oli valistusajan merkittävä tieteentekijä, matemaatikko, fyysikko ja filosofi.

Nykysäveltäjä Kaija Saariaho yllätettiin Hämeenlinnassa omalla 80-luvun vinyyliharvinaisuudella

Säveltäjä Kaija Saariaho vieraili Hämeenlinnassa ja yllättyi millainen kulttuurikaupunki on ollut ja on yhä. Jean Sibelius -sävellyskilpailun tuomariston puheenjohtaja Saariaho sai myös signeerata harvinaisen oman Saksassa julkaistun levynsä vuodelta 1985. Yle Hämeen toimittaja Kari Mustonen oli löytänyt vinyyliharvinaisuuden edellisiltana paikallisesta levykaupasta.

Jean Sibelius -sävellyskilpailussa hämättiin suomalaisella nimimerkillä

Kansainvälisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun kaikki sarjavoitot menivät ulkomaille. Kisan raati yllättyi kilpailutöiden korkeasta laadusta ja uskoo, että kilpailusävellyksiä tullaan kuulemaan runsaasti vielä kantaesitysten jälkeenkin.

Tikanmäen musiikki taipuu sarjakuvaksi Kemissä

Kemissä alkaa olla pian valmista suursatsaukseen, jossa yhdistetään live-musiikki ja sarjakuvapiirtäminen.

Anssi Tikanmäen kappaleet muotoutuvat sarjakuviksi

Kemin sarjakuvapäivillä yhdistetään tänä vuonna piirtäminen ja musiikki. Lokakuussa Kemissä järjestetään suurkonsertti, jossa Anssi Tikanmäen rakastetut Maisemakuvia Suomesta -levyn kappaleet puetaan sarjakuvan muotoon. Valtakunnallisestikin tunnetut sarjakuvataiteilijat työstävät piirroksensa suuren orkesterin esittämän musiikin tahdissa.

Kapellimestari Atso Almila: "Kulttuurileikkaukset hyttysen ininää"

Kulttuurisäästöjen merkitys yhteiskunnalle on pieni, mutta kulttuuritoimijoille rampauttavan suuri, Almila sanoo. Hänestä orkesterit palvelevat entistä monipuolisemmin erilaisia yleisöjä. Atso Almila johtaa perjantaina Sinfonia Lahtea George de Godzinskyn ja suomalaisen elokuvamusiikin kunniaksi pidettävissä konserteissa.

Kaija Saariaho ja Matti Salminen Iitin musiikkijuhlien tähtivieraat

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola toteaa, että sekä Saariahon että Salmisen tulo tapahtumaan on hänelle unelmien täyttymys. Kesäkuussa pidettävässä tapahtumassa kuullaan myös viimekesäiseen tapaan Beatles-musiikkia.  

Atso Almila: Suomen sinfoniaorkesterilaitos pyörii formulakuskin palkalla

Orkestereiden rahoitus ja musiikkikoulutuksen tulevaisuus ovat puhuttaneet tänä syksynä. Musiikkikoulutus voi toistaiseksi hyvin ja musiikkiopistoihin pyrkijöitä riittää varsinkin kasvukeskuksissa. Musiikinalat joutuvat kuitenkin muiden kulttuurialojen tapaan sopeuttamaan toimintaansa nykyiseen taloustilanteeseen.

Musiikin taiteilija-apurahoja Timo Hietalalle ja Lotta Wennäkoskelle

Muun muassa elokuvasäveltäjä Timo Hietala ja säveltäjät Riikka Talvitie ja Lotta Wennäkoski ovat saaneet valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan.

Kaija Saariaho tuomaroi Sibelius-sävellyskilpailua

Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiö järjestää ensimmäisen kansainvälisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun. Kilpailu on osa Sibeliuksen syntymän 150- vuotisjuhlallisuuksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle