Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näin huonosti jalankulkija erottuu liikenteessä – testaa videolta, missä vaiheessa huomaat ihmisen tienvarresta

Marras-joulukuu on tilastojen mukaan vaarallisinta aikaa jalankulkijoille. Jutusta löytyvät videot osoittavat, että synkässä kelissä heijastinkaan ei riitä takaamaan näkyvyyttä.

Kangasalla ja Ylöjärvellä tarjotaan turvaa pimeälle koulutielle: heijastimia ja pyöränvaloja jaetaan marraskuussa turvatempauksissa

Tieliikennelain mukaan jokaisessa ajoneuvossa pitää käyttää ajovaloa hämärällä ja pimeässä.

Video: Näetkö miehen tien laidassa? Testasimme, miten autoilija näkee jalankulkijan syyspimeällä

Jalankulkija, joka käyttää heijastinta, näkyy moninkertaisesti pidemmälle kuin sellainen, jolla heijastinta ei ole.

Katso, miten erityyppiset heijastimet näkyvät pimeässä – minkä sinä valitset?

Testi lopputulos on selvä: heijastinpinnoissa enempi on parempi. Juttu on julkaistu lokakuussa 2016.

Hiljainen viikko?

Turvallista tai turvatonta oloa miettii Kajo. Muassa muun.

Marraskuisena aamuna vain heijastin kertoo kulkijasta

Sääksjärven koulun aamuliikenteen keskellä Lempäälässä järjestetty tempaus kertoi karua totuutta. Ilman heijastinta pieni tai isokaan kulkija ei erotu pimeydestä. Suojatiekokeilu koulun lähistöllä on saanut kiitosta.

Lukijat pimeyteen katoavista ihmisistä: "Eivät mitään sankareita, vaan täysiä idiootteja"

On hölmöä olla käyttämättä heijastinta, Ylen lukijat täräyttävät. Moni kertoo viisveisaavansa muiden mielipiteistä ja kuorruttavansa itsensä mahdollisimman monin heijastimin. Pääasia, ettei päälle ajeta oman ajattelemattomuuden vuoksi, lukijat huomauttavat.

Liikenneturva: Yli puolet suomalaisista ajaa pimeillä pyörillä

Suomalaisten heijastimen käytössä on petrattavaa, sillä vain vähän yli puolet kävelijöistä ja pyöräilijöistä kulkee heijastimen kanssa. Tilanne polkupyörän etuvalon käytön suhteen on vielä heikompi. Tilannetta pyritään parantamaan valtakunnalisella heijastinpäivällä.

Heijastimien käytössä överit on parempi kuin vajarit

Heijastimia saa olla mieluummin liikaa kuin liian vähän. Eniten heijastavaa pintaa on heijastinliiveissä. Niiden lisäksi voi hyvin käyttää roikkuvaa heijastinta ja heijastinnauhaa. Lokakuun ensimmäisenä päivänä vietetään Liikenneturvan johdolla valtakunnallista heijastinpäivää.

"Jo viidenkympin vauhdissa olisi voinut käydä huonosti" – linja-auton ratissa pimeys näyttää tältä

Vaikka seinäjokelaisen linja-autonkuljettaja Mika Soivion tiistaiaamuinen ajoreitti on tuttu, voi vuoden pimeimpään aikaan sillä silti tapahtua yllätyksiä. Heijastimetkin näkyvät auton ratista vasta viime hetkellä. Yle Pohjanmaan videossa pääsee bussin kyytiin Seinäjoen aamuliikenteeseen.

Heijastin ei hyödytä eteisen laatikossa

Tummaan pukeutunut ja ilman heijastinta liikkuva jalankulkija on lähes mahdoton huomata pimeässä. Heijastimen hyödyt tiedetään, mutta silti vain noin puolet käyttää heijastinta.

Pieni heijastin, iso merkitys – katso video

Yle Satakunnan toimittaja testasi havaituksi tulemista ilman heijastinta ja sen kanssa.

Vailla heijastinta toikkaroiva juhlakansa taksiautoilijan harmina: "Käyttäkää ihmiset heijastinta"

Keskiviikkona vietetään kansallista heijastinpäivää. Liikenneturvan mukaan joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Taksiautoilijan mukaan sellainen löytyy vain harvalta. Etenkin viikonloppuna taksin on oltava tarkkana ilman heijastinta kulkevan juhlakansan vuoksi.

Kuka on isoin törppö liikenteessä: jalankulkija, pyöräilijä vai autoilija?

Yle Uutisten läheltä piti -tilanteiden kartta kertoi karua kieltään turvattomista risteyksistä Kanta-Hämeessä. Kenen syytä se on, kun onnettomuus liippaa läheltä? Ketkä käyttäytyvät törpöimmin?

Simulaattori opastaa uudet kuskit pimeänajoon

Uudet kuljettajat harjoittelevat pimeässä ajamista yhä enenevässä määrin simulaattoreissa. Tosielämässä pimeät loskakelit haastavat uudet kuskit aikanaan, mutta opetusvaiheessa simulaattorilla voi kokea kaikki maantien vaarat, turvallisesti.

Pimeät ihmiset harmittavat bussikuskeja

Linja-autonkuljettajat ovat hankaluuksissa "pimeiden" matkustajien kanssa. Pysäkillä odottavaa heijastimetonta matkustajaa on erittäin vaikea nähdä aamu- ja iltahämärässä.

Poliisin joululahjavinkki: Valo pyörään tai heijastinliivi

Peräpohjolan poliisilaitos aikoo tehostaa polkupyörien valaisinvalvontaa alueellaan. Poliisi on huolissaan siitä, ettei valoja tai heijastimia käytetä. Varsinkin koululaiset aiheuttavat pimeillä polkupyörillään usein vaaratilanteita.

Heijastinpakko onkin vain suositus

Alle puolet jalankulkijoista käyttää pimeän aikaan heijastinta. Poliisi ei voi kuitenkaan sakottaa heijastimetonta jalankulkijaa, sillä tieliikennelaki ei anna tähän mahdollisuutta.

Jalankulkijoiden vaaran ajat juuri nyt

Kaikkein pimeimpään vuodenaikaan loka-tammikuussa sattuu noin 40 prosenttia kaikista jalankulkijoiden liikenneonnettomuuksista. Pimeys lisää onnettomuusriskiä, sillä pimeällä kevyen liikenteen onnettomuusriski on kaksi kertaa suurempi kuin valoisana aikana.

Poliisi aikoo sakottaa pimeitä pyöriä

Pohjois-Savon poliisi sakottaa ensi viikolla valottomia pyöräilijöitä. Poliisin valtakunnallisen kevyenliikenteen valvontajakson aikana valotta pyöräilevä voi saada 20 euron rikesakon tai neljä päiväsakkoa.

Heijastin pelastaa ja koristaa

Syksyn pimeillä keleillä on tuttu näky liikenteessä se, että vain harva näkyy. Kävellään ja pyöräillään tummissa vaatteissa, eikä heijastimia pidetä vaatetuksessa riittävässä määrin. Näin siitäkin huolimatta, että heijastin voi säästää hengenmenolta.

Ilman heijastinta ei pärjää

Kemi-Tornion Rahtarit yhteistyökumppaneineen järjestivät tiistai-iltana Kemissä ison heijastintempauksen. Bussien kyytiin pakattiin illan kuluessa yhteensä yli 200 ihmistä, jotka pääsivät pimeällä ajotiellä omin silmin toteamaan heijastimen merkityksen.

9 valotonta pyöräilijää sai rikesakon

Poliisi ja Liikenneturva valvoivat pimeässä liikkujien heijastimen ja polkupyörän valojen käyttöä Rovaniemellä viime perjantaina 29.10.2010. Valoratsiaa pidettiin Viirinkankaalla 4-tien vieressä kulkevalla kevyenliikenteenväylällä. Valvontaratsian tavoitteena oli muistuttaa ihmisiä valojen käytöstä pimeässä polkupyörällä ajettaessa.

Rahtarit toivovat turvavälejä ja heijastimen käyttöä

Rahtarit toivovat ihmisten käyttävän heijastimia kun syksyn pimeys laskeutuu. Iso auto ei hetkessä pysähdy, joten myös turvaväli toisiin autoihin on toiveena.

Moni haksahtaa vaaralliseen heijastimeen

Liikenneturvan vuotuisissa tarkkailuissa on todettu alle puolen jalankulkijoista käyttävän heijastinta. Vaikka kuuluisi tätä edullista henkivakuutusta hyödyntävään vähemmistöön, on suuri vaara, että kaupasta tarttuu mukaan toimimaton sekundaheijastin.

Heijastin heiluu laiskasti Varsinais-Suomessa

Heijastimet on syytä kaivaa heilumaan ulkoiluvarusteisiin. Heijastimen käyttö lisää jalankulkijan turvallisuutta miltei kymmenkertaisesti verrattuna ilman heijastinta liikkuvaan. Liikenneturvan syksyllä 2009 tekemän seurannan mukaan vain 43 prosenttia varsinaissuomalaisista käyttää heijastinta taajamassa liikkuessaan.

Suurin osa pyöräilee ilman valoja

Suurin osa pyöräilijöistä liikkuu ilman asianmukaisia valoja. Liikenneturvan mukaan vain reilu kolmannes polkupyörällä liikkuvista käyttää valoja. Liikenneturva on tarkkaillut polkupyöräliikennettä viime ja toissa syksynä. Viime syksynä valojen käyttö oli vielä edellisvuotista vähäisempää.

Yli puolet pyöräilijöistä ajaa pimeänä

Liikenneturva tarkkaili polkupyörän valojen käyttöä viime syksynä. Vain 44 prosenttia pyöräilijöistä käytti valoja. Valot lisäävät pyöräilijän turvallisuutta, auttamalla muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.

Välkyt erottuvat syyspimeällä

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden onnettomuusriski kasvaa syyspimeällä moninkertaisesti siitä, mitä se on päivällä hyvissä olosuhteissa. Valoja ja heijastimia käyttämällä pimeässä erottuu.

Osallistu heijastinkeskusteluun

Heijastin on halpa henkivakuutus! Muistutuksista huolimatta moni jalankulkija jättää heijastimensa laatikonpohjalle - ja luottaa siihen, että näkyy ilman apuja.

Puolet jalankulkijoista liikkuu pimeänä

Liikenneturvan mukaan jopa puolet jalankulkijoista liikkuu ilman heijastinta. Tämä on aluepäällikkö Varpu Tavastjernan mukaan surullista, sillä ilman heijastinta kulkevalla on kymmenkertainen vaara joutua onnettomuuteen.

Nyt näkymään ja näkemään! Autoilijakin voi tehdä oman osansa!

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pitää huolehtia näkymisestään heijastimien ja valojen avulla, mutta myös autoilija voi helpottaa omalta osaltaan näkemistä.

Liikenteessä: Välkky vilkkuu pimeässä

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Silti vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Heijastimen laiminlyönti kymmenkertaistaa kuolemanriskin

Ilman heijastinta pimeässä jalan kulkevalla on jopa kymmenkertainen kuolemanriski verrattuna heijastinta käyttävään, kertoo liikkuva poliisi. Yli puolet jalankulkijan kuolemaan tai loukkaantumiseen johtavista liikenneonnettomuuksista sattuu vuoden pimeimpänä aikana loka - tammikuussa.

Poliisi ratsaa pyöräilijöitä Rovaniemellä

Poliisi ja Liikenneturva ottavat valottomat ja heijastittomat pyöräilijät tehovalvontaan hämärän aikana Rovaniemellä ensi keskiviikkona 14.10. Liikenneturva jakaa tempauksen aikana pyöräilijöille turvallisuusmateriaalia ja poliisi tarpeen vaatiessa sakkoja.

Tarkista heijastimen toimivuus ulkoiluvaatteissa

Halpa ja helppo mutta silti hankala laittaa. Heijastin on maailman halvin klassikkohenkivakuutus, mutta Suomessa ja varsinkin pohjalaisteillä aikuisten keskuudessa liian vähän käytetty.

Heilu, heilu heijastin!

Valaistussa taajamassa liikkuessa heijastimet unohtuvat liian usein. Taajaman ulkopuolella käytetään jopa heijastinliivejä ahkerasti.

Heiluta heijastinta!

Pimenevien ja pitenevien iltojen myötä heijastimista on tullut taas ajankohtaisia. Monikaan jalankulkija ei muista, että heijastin ei ole vain suositeltava väline, vaan laki velvoittaa käyttämään pimeällä liikuttaessa heijastinta. Ja velvoite koskee myös valaistuja teitä.

Few Pedestrians Use Reflectors

The majority of pedestrians in Finland don't use reflectors, despite a recent law requiring them after dark. Traffic safety experts say that as much as half of pedestrian traffic deaths after dark could be avoided with proper reflection.

Vain harva käyttää heijastinta

Suurin osa suomalaisista liikkuu ilman heijastinta. Liikenneturvan mukaan heijastinta käyttää valaistussa ympäristössä vain alle kolmannes jalankulkijoista. Taajamien ulkopuolella heijastin on vain noin 40 prosentilla kävelijöistä.

Heijastin tarpeen taajamissakin

Liikenneturvallisuusjärjestöt ovat todenneet jalankulkijoiden yliarvioivan oman näkyvyytensä, kun he kulkevat hämärän aikaan valaistulla tiellä.