Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilö pitää kädessään euroseteleitä pankkiautomaatilla.

Euron arvo on laskenut rajusti dollariin verrattuna, mutta nousee nyt – mistä tämä johtuu?

Asiantuntijan mukaan valuuttamarkkinat pyrkivät ennakoimaan korkotason muuttumista. Myös euroalueeseen kohdistuvat riskit ovat tärkeitä.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Asuntolainojen nousseet korot kiihdyttivät myös inflaatiota: kyseessä on suomalainen mittaustekninen erikoisuus, kertoo ekonomisti

Inflaatio nousi syyskuussa 8,1 prosenttiin. Suomalaisen mittaustavan takia inflaatioprosentissa näkyy suoraan kasvaneet kotitalouksien lainanhoitokulut. 

Yhdysvaltalainen ekonomisti Claudia Sahm tiivistää näkemyksensä siitä, mistä nykyinen maailmanlaajuinen talouskriisi johtuu.

Taantuma on tulossa, mutta se on poikkeuksellinen – amerikkalaisekonomisti pelkää Yhdysvaltain keskuspankin pahentavan Euroopan taantumaa

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa jälleen syyskuussa maan keskuspankin rajuista koronnostoista huolimatta. Ekonomisti toivoo keskuspankilta ja yrityksiltä rauhallisuutta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Pääministeri Marin kyseenalaisti Euroopan keskuspankin toimet inflaation hillitsemiseksi – näin kommentoi valtiovarainministeri Annika Saarikko

Valtiovarainministerin mukaan syitä Euroopan taloushuolille on turha etsiä Euroopan keskuspankista.

Matias Marttinen (kok.) eduskunnan istuntosalissa

Kokoomusedustaja arvostelee Marinin inflaatiopäivitystä: ”Pitääkö pääministerin mielestä rahapolitiikka siirtää poliitikkojen mestaroimaksi?”

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) some-päivityksen on tulkittu kritisoivan keskuspankkien koronnostoja. Kansanedustaja Matias Marttinen (kok.) vaatii kunnioittamaan keskuspankin itsenäisyyttä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää tiedoitustilaisuuden.

Suomen Pankin Olli Rehn: EU:n on saatava rivinsä järjestykseen energiakriisissä – inflaatiokierre johtaisi rujoihin työttömyyslukuihin

Energian hintojen nousu on ratkaisevassa asemassa euromaiden ennätysinflaatiossa. EKP aikoo laittaa hintojen nousun kuriin yhä jatkuvilla koronnostoilla, jotta hintojen ja palkankorotusten nousukierre ei käynnisty.

Grafiikka näyttää kartalla maiden riskin joutua maksukyvyttömäksi seuraavien viiden vuoden aikana.

Maailmantaloudessa saatetaan pian nähdä velkakriisien aalto – iso joukko maita seuraa kauhulla, kun Yhdysvallat kiristää rahapolitiikkaansa

Monet nousevat ja kehittyvät taloudet ovat pulassa, kun Yhdysvalloissa kiristetään rahapolitiikkaa. Vahva dollari ja korkotason nousu tietävät niille yhä tiukempia rahoitusolosuhteita.

George Washingtonin patsaan jalat seisoivat vakaasti New Yorkin pörssin edustalla.

Osakemarkkinoilla nähtiin kova pudotus, ja uusiakin voi olla tulossa – "Markkina on perustellusti hermostunut", asiantuntija kertoo

Korkealla pysyvä inflaatio ja talousnäkymien epävarmuus aiheuttavat pörsseissä kiivaita kurssiliikkeitä, kun tulevia näkymiä ja tuottoja yritetään ennakoida.

Ihmiset jonottavat korkeiden talojen ympäröimällä aukiolla.

Kiina taistelee talouden hiipumista vastaan yllättävällä koronlaskulla

Kiinan talouden vaikeuksien takana ovat jatkuvat koronasulut sekä maan eteläosan helleaallot.

Grafiikka näyttää, kuinka Italian, Saksan ja Suomen 10-vuotisten valtionlainojen korot ovat nousseet vuoden alusta kesäkuun puoliväliin asti ja kääntyneet sen jälkeen laskuun.

Pitkien valtionlainojen korkojen piti lähteä nousuun, mutta toisin näyttää käyneen – notkahdus kertoo huolestuttavasta ilmiöstä

10-vuotisten valtionlainojen korot ovat kääntyneet kesän aikana laskuun vaikka vielä keväällä niiden arvioitiin nousevan. Asiantuntijoiden mukaan korkojen lasku kertoo talousnäkymien muuttumisesta yhä synkemmiksi.

Henkilö kävelee jalkapallokentällä Helsingin kantakaupungin kerrostalojen keskellä.

Vuoden euriborissa nähtiin suurin lasku yli 20 vuoteen: tällaisia näkymiä se merkitsee asuntovelallisille, arvioi analyytikko

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan viime torstaina. Maanantain pudotus kertoo markkinoiden epävarmuudesta tällä hetkellä, Nordean Jan von Gerich sanoo.

Euribor-korot nousussa.

Euribor lähti nousuun EKP:n eilisen odotettua suuremman koronnoston jälkeen

EKP:n eilinen päätös nostaa ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä näkyi tänään nousuna lainojen viitekorkoina käytetyissä Euribor-koroissa. Danske Bankin pääanalyytikon mukaan kehitys ennakoi taantumaa.

Vauva makaa kehdossa ja näyttää uniselta.

Torstai 21.7.2022

EKP nostaa korkoja. UPM teki hyvän tuloksen. Britannian pääministeriksi on 2 ehdokasta. Suomessa syntyi vähemmän lapsia kuin koskaan ennen. Sää on lämmin.

Trång kullerstensgata i Gamla stan i Stockholm, med rosa och rött hus.

Ruotsalaiset lyhentävät pitkistä lainoistaan vain osan – Ruotsalaisprofessori: Ei ole mitään ideaa kuolla rikkaana ja velattomana

Ruotsissa asuntolainoilla on lyhentämispakko, mutta lainoja lyhennetään kuitenkin paljon löyhemmin kuin Suomessa. Ruotsin keskusta ehdotti silti lyhennysten höllentämistä. Professori John Husslerin mukaan koko lyhennysten sääntely on turhaa.

Olli Rahn , suomen pankin pääjohtaja Porin torilla.

Venäjän kaasuhanojen sulkeutuminen ajaisi Suomenkin todennäköisesti taantumaan, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Synkentyvästä taloustilanteesta huolimatta valtiovarainministeriön pitäisi Rehnin mukaan aloittaa menojen kartoitus myöhempiä leikkauspäätöksiä varten.

Niku Määttänen ,Aaltoyliopisto

Talouspäättäjillä on nyt lähes mahdoton tehtävä: jos korkoja nostetaan liikaa, käy huonosti – jos liian vähän, voi käydä vielä huonommin

– On iso riski erehtyä kumpaan tahansa suuntaan, Helsingin yliopiston Niku Määttänen sanoo.

Yhdysvaltain keskuspankki.

Yhdysvaltain keskuspankki nosti roimasti ohjauskorkoa – vastaavasta toimesta miltei 30 vuotta

Yhdysvalloissa inflaatio on kiihtynyt viime kuukausina. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostattanut erityisesti energian ja ruuan kuluttajahintoja.

Saimaannorppa rantakivellä

Keskiviikko 15.6.2022

Tekninen häiriö on sotkenut palkkojen maksua. Asuntolainojen korot nousevat. Sodankylän elokuvajuhlat alkoivat. Saimaalla risteilee nyt paljon norppaturisteja. Säätiedot.

Christine Lagarde puhumassa.

Koronnostot olivat liikaa pahasti velkaantuneille euromaille – nyt Euroopan keskuspankki joutuu luomaan uuden apuvälineen

Euroopan keskuspankin neuvosto piti tänään ylimääräisen kokouksen, jossa puitiin markkinatilannetta.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja kertoo ohjauskoron nostosta

Euroopan keskuspankilta historiallinen päätös: heinäkuussa alkaa sarja koronnostoja – syyskuussa voi tulla isokin korkoloikka

Heinäkuussa ohjauskorko nousee 0,25 prosenttiyksikköä ja syyskuussa ehkä enemmänkin. Keskuspankki valmistautuu myös tukemaan velkaisia valtioita, jos niiden rahoitus vaikeutuu korkojen noustessa.

Asiakkaat ostavat leipää ruokatorilla.

Suomen Nato-jäsenyydellä pelaava Turkki tasapainoilee omassa taloudessaan äärirajoilla – asiantuntijan mukaan riskit heijastuvat koko Eurooppaan

Turkin presidentti saattaa pyrkiä siirtämään kotimaassa huomiota kansainväliseen politiikkaan maan omista talousongelmista, arvioi Danske Bankin Minna Kuusisto.

Euroalueen inflaatioprosentit, kuvituskuva

Hinnat nousevat jo neljä kertaa keskuspankin tavoitetta nopeammin – Keskuspankki syynää nyt palkkakehitystä

Venäjän hyökkäyssodasta koituu isoja inflaatiopaineita Eurooppaan. EKP päätti kuitenkin jättää korot ennalleen torstain kokouksessaan. Seurasimme EKP:n rahapolitiikan päätöksiä tässä jutussa.

Ihmiset ottavat valokuvia hampurilaisravintolan edustalla.

Ennuste: Venäjän talous pakittaa vuosia taaksepäin sodan takia

Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan Venäjän bruttokansantuote valahtaa tänä vuonna 10 prosenttia. Pudotus johtuu etenkin yksityisen kulutuksen ja tuonnin romahtamisesta.

Asiakkaat jonottivat valuutanvaihtopisteen edessä.

Putin muutti mieltään – erääntyvät lainakorot maksettiin sittenkin ja ruplien sijasta dollareilla

Korkojen maksun laiminlyöminen olisi ollut kuin "letkujen irrottamista tehohoitopotilaalta", sanoo OP:n Tuomas Virtala.

Henkilökuvassa Ari Kaperi, eläkkeellä oleva pankkiiri.

Pankkikonkari Ari Kaperi jäi ihmeissään eläkkeelle: Talouden lait vapisevat, korkoase ei toimi ja omaisuusarvot ovat "höttöisellä pohjalla"

Edessä on kauaskantoiset seuraukset, kun rahan määrää aletaan vähentää ja korkoja nostaa, sanoo Suomen Nordean ykkösjohtajana toistakymmentä vuotta toiminut Ari Kaperi. Hän jäi eläkkeelle toivoen, että Suomi ottaa paalupaikan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

 Helsingin pörssi sisäänkäynti.

Pörssit romahtavat, mutta talousennusteet povaavat yhtä aikaa Suomen kultakautta – tässä selitykset erikoiseen tilanteeseen

Pörssit ympäri maailmaa painuivat alkuviikolla jyrkästi miinukselle. Samaan aikaan ennustajat odottavat runsasta talouskasvua maailman ja Suomen talouteen.

Grafiikka näyttää, kuinka Helsingin pörssin yleisindeksi on kehittynyt viime viikon alusta.

Helsingin pörssin syöksy syveni, päivän pudotus jyrkintä lähes kahteen vuoteen – USA:n pörssit toipuivat laskukierteestä

Helsingin pörssin osakekurssit laskivat maanantaina lähes viisi prosenttia, mikä lähentelee koronaromahduksen pahimpia päiviä. Kiristyvä rahapolitiikka, Ukrainan kriisi ja epävarma tuloskausi synkentävät sijoittajien tunnelmia.

Olli Rehn

Suomen Pankki alentaa arviotaan ensi vuoden talouskasvusta

Suomen Pankin ennustepäällikön mukaan uuden virusmuunnoksen leviäminen on tuonut talouteen epävarmuutta.

CHRISTINE LAGARDE EKP:N TOIMISTA

Halvan rahan aika alkaa kääntyä loppua kohti – keskuspankit kiristävät rahahanoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa

EKP:llä oli selkeä viesti asuntovelallisille: korkoja voidaan nostaa vasta, kun osto-ohjelmat lopetetaan. Käytännössä kommentti tarkoittaa, että korot säilyvät ensi vuonna ennallaan.

Christine Lagarde puhujanpöntössä.

Inflaatio voi kiihtyä odotettua pidempään, EKP:n Lagarde varoittaa – korot tuskin kuitenkaan nousevat vielä ensi vuonna

"Inflaatio kiihtyy nyt nopeammin kuin odotimme", Lagarde myöntää. Pula raaka-aineista kestää vielä kuukausia ja nostaa hintoja.

Närbild av en äldre man och i förgrunden ses en kvinnas huvud som visas suddigt.  Mannen på bilden är USA:s centralbankschef Jerome Powell som hördes i kongressen den 30 september 2021.

Tällä viikolla tapahtui rahapolitiikan "käännepiste", mutta markkinoilla se ei näkynyt – onko osto-ohjelmien alasajo pelättyä helpompaa?

OP:n toimitusjohtaja Timo Ritakallio luonnehtii Fedin ilmoitusta osto-ohjelman supistamisesta "odotetuksi käännepisteeksi". Myös Nordean Tuuli Koivu pitää sitä virstanpylväänä koronatoipumisessa. Suurta kuvaa päätös ei kuitenkaan muuta.

Jerome Powell.

Yhdysvaltain keskuspankki leikkaa joukkovelkakirjojen osto-ohjelmaansa

Yhdysvaltain keskuspankki leikkaa osto-ohjelmaansa 15 miljardilla dollarilla kuukaudessa. Keskuspankki piti tiedotustilaisuuden illalla Suomen aikaa.

Christine Lagarde

Tuleeko koronnosto ensi vuonna? Euroopan keskuspankki päätti jatkaa elvytystä toistaiseksi entiseen malliin inflaatiosta huolimatta

EKP jatkaa rahapoliittista elvytystään ja pitää korot ennallaan. Markkinoilla voimistuvat käsitykset sitkeämmästä inflaatiosta, mutta pääjohtaja Christine Lagarde ei arvioinut koronnoston aikataulua.

Vihreänä hohtavia tietokoneita, edessä hahmo varjossa.

Kiinan keskuspankki kieltää kaiken kaupan kryptovaluutoilla – jatkossa kaupankäyntiä tutkitaan talousrikoksena

Keskuspankin mukaan kryptovaluuttojen laajentunut käyttö on johtanut muun muassa rahanpesuun, petoksiin ja pyramidihuijauksiin. Ilmoitus painoi bitcoinin hintaa reilun kuuden prosentin laskuun.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Suomen talouskasvun kiihtyminen yllätti Suomen Pankin: Nopeaa kasvua odotetaan ensi vuodeksikin

Suomen talouden toipuminen koronakriisistä on yllättänyt kaikki talousasiantuntijat. Kova kasvu jatkuu myös ensi vuonna, kun talouden kaikki mittarit näyttävät ylöspäin.

Lautoja Hyllyssä Starkin myymälän varastossa.

Näin nopeaa hintojen nousua nähtiin Suomessa viimeksi lähes vuosikymmen sitten – nousua pidetään tervetulleena, mutta PTT näkee siinä myös uhkakuvia

Varsinkin polttonesteiden ja remonttien hinnat ovat nousseet. Laaja-alaisempaa inflaatiota ei kuitenkaan Suomessa vielä näy. Ekonomisti muistuttaakin, että inflaatio Suomessa on nyt keskuspankin tavoittelemalla tasolla.

Henkilökuva Meri Ostbaumista

Suomi velkaantuu vauhdilla, mutta asiantuntijoiden mukaan äkkijarrutukselle ei ole tarvetta – "Parempi elvyttää vähän liikaa kuin liian vähän"

Suomen Pankin Meri Obstbaum ja työelämäprofessori Vesa Vihriälä korostavat, että ikääntymisestä johtuva kestävyysvaje on Suomen todellinen tulikoe.

Johtajat näyttämöllä

Euroopan keskuspankki supistaa hieman velkapapereiden ostojaan – pääjohtaja Christine Lagarde: Talousnäkymät loppuvuonna ovat odotettua paremmat

Pankki hidastaa "maltillisesti" arvopaperiostojaan, mutta ei kerro milloin ne lopetetaan kokonaan. EKP:n neuvosto arvioi osto-ohjelmaa uudestaan vasta joulukuussa. Keskuspankki myös parantaa hieman arviotaan talouskehityksestä.

Asiakkaita kaupassa.

Bank of Finland economist warns of a decline in cost competitiveness

Finland's competitiveness began to slip before the pandemic, and could fall further in the next few years due to costly labour, a central bank economist says.

Ihminen istuu lattialla rahanippuja edessään

Talibanin Afganistanin rahahanoja suljetaan – paennut keskuspankkijohtaja ennustaa maalleen synkkiä talousnäkymiä ja laajaa maastapakoa

Yhdysvallat on jo ilmoittanut jäädyttävänsä siellä olevat Afganistanin varat. Yhdysvaltalaistileillä on leijonanosa Afganistanin keskuspankin valuuttavaroista ja ääri-islamilaisen Talibanin hallinnossa Afganistan uhkaa jäädä myös ilman luvattuja avustuksia.

Kuvakollaasissa keskellä Emmanuel Macron ja Mario Draghi, taaempana sivuilla Annalena Baerbock ja Armin Laschet.

Analyysi: Siirtyykö valta EU:ssa pohjoisesta etelään Saksan Merkelin väistyessä? Italian Draghilla on nyt sauma lisätä maansa valtaa Ranskan rinnalla

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Italian pääministerin Mario Draghin välit ovat lämpimät. Kaveruuden seuraukset voivat näkyä etenkin EU:n talouspolitiikassa. Italiasta on tulossa aiempaa merkittävämpi tekijä, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Asuntolainat. Kiinteistötoimisto. Helsinki. 20.5.2021.

Bank of Finland: New mortgages amount to €2.2bn in June

New mortgages continued to grow in June, following a month in which housing loans were at the highest level since 2008.

Veli-Matti Partasen, Aleksi Ojalan ja Jarkko Kinnusen kuvat löytyvät paikallisen koulun luokkahuoneen seinältä.

Torstai 22.7.2021

Ravintolarajoitukset. Lainojen korot. Palvelualat. Olympialaiset.

tilastografiikka valokuvan päällä

Euroopan keskuspankki kiihdyttää pandemiaan liittyviä velkaostojaan – EKP:n uusi strategia tarkoittaa, että korot pysyvät matalina arvioitua pidempään

EKP on tukenut euroalueen talouksia pitämällä korot matalina ja ostamalla velkapapereita jo vuosikausia. Nyt keskuspankin tase vastaa jo lähes 75 prosenttia euromaiden bruttokansantuotteesta. Pankki lisää elvytystä entisestään.

Tuomas Välimäki

BoF: Digital euro at least five years away

The European Central Bank says a digital euro would give people free access to a simple and safe means of payment.

Tuomas Välimäki

Suomen Pankin Tuomas Välimäki: Meillä ei ole digitaalisia euroja lompakoissamme ainakaan viiteen vuoteen

Digitaalisen euron myötä kuluttajat saisivat suoran mahdollisuuden keskuspankin liikkeellelaskeman sähköisen rahan käyttöön. Hanke on edennyt tutkimusvaiheeseen, jossa määritellään digitaalisen euron ominaisuudet.

Euroopan keskuspankki Frankfurtissa.

Eurooppa otti harppauksen digieurohankkeessaan – rahan tallettamista "digikukkaroon" saa kuitenkin vielä odottaa

Keskuspankit ovat kiinnostuneita digirahasta, koska yksityisten yritysten kryptovaluuat ja niiden hallitseva asema markkinoilla voi olla keskuspankeille uhka.

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Isabel Schnabel

Onko Eurooppa alhaisten korkojen ansassa? EKP:n Isabel Schnabel Ylelle: Korkoja nostetaan, jos todellisia uhkia ilmestyy

EKP pitää yhä ohjauskorkonsa alhaalla ja ostelee miljardeilla valtioiden velkapapereita. Aalto-yliopiston professori Vesa Puttosen mukaan keskuspankki on "ansassa" – se ei pystyisi lopettamaan nollakorkojen aikaa vaikka haluaisi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle