Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ranskalainen kirjailija Annie Ernaux.

Kirjallisuuden supertähti Annie Ernaux: ”Vallankäytön kohteet ymmärtävät selvemmin kuin aikaisemmin, miten alentuvasti heihin suhtaudutaan”

Annie Ernaux voitti vuonna 2022 maailman arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon ensimmäisenä ranskalaisena naisena koskaan. Nobel-kirjailija kirjoittaa omasta elämästään, mutta tekee siitä kaikille yhteistä ja yhteiskunnallista.

Kuvassa foleyartisti Heikki Kossi studiollaan.

Pikku Prinssi ensi-iltaan Suomessa – suomalainen foley-artisti teki elokuvaa Oscar-voittajien kanssa

Klassikkokirjasta tehty elokuva Pikku Prinssi saa Suomen ensi-iltansa tänään perjantaina. Isossa kansainvälisessä yhteistuotannossa oli mukana suomalainen foley-taiteilija Heikki Kossi. Hänen mukaansa kyseessä on tunteellinen elokuva, joka ei ole perinteinen koko perheen animaatio.

Tanssiteatteri MD

Aikuisuuden kynnyksellä rimpuileva Pikku Prinssi herätetään eloon tanssiteatterin lavalla

Tanssiteatteri MD:n näyttämöllä nähdään lauantaina ensi-illassa uudenlainen ja räväkkä tulkinta ranskalaisesta klassikkosadusta. Vanha tarina kääntyy rohealle nuorisokielelle monipuolisen audiovisuaalisen kerronnan keinoin. Mikä **t*n Pikku Prinssi on? on tanssiteatterin ensimmäinen nuorille suunnattu teos.

Seuraa suorana – Nobelin kirjallisuuspalkinto julkistetaan klo 14

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja julistetaan tänään klo 14. Seuraa suoraa lähetystä Tukholmasta.

toinen näyttelijä seisoo korokkeen päällä. toinen näyttelijä istuu lattialla

Pikku prinssin viesti tähän aikaan – vain sydämellään voi nähdä hyvin

Antoine de Saint - Exuperyn toisen maailmansodan aikana kirjoittama Pikku prinssi on vuosikymmenet ollut yksi suosituimmista saduista. Hämeenlinnan teatteri tuo nyt Pikku prinssin moniulotteisen tarinan teatterin lavalle yhä ajankohtaisin teemoin.

pikkuprinssin näyttelijöitä Jarkko Tiainen (maantieteilijä), Taneli Läykki (pikku prinssi) ja Sanni Reilin (kukka)

Pikku Prinssi etsii ystäviä ja hurmaa maan asukkaita näyttämöllä

Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssi nähdään Lappeenrannassa toukokuussa. Klassikkotarina koskettaa edelleen kaikenikäisiä.

Minna Kivelä, Maija Siljander ja Katja Peacock kuvattuina teatterin esitteen kannessa

Taidekahvila Kabaree Voltaire muuttaa Riihimäen Teatteriin

Riihimäen Teatterin syyskausi sisältää yllätysvieraita ja teatterivierailuja. Monipuolisen esitystarjonnan kirsikkana kakussa on kantaesitys Possujuhlat, jonka ohjaa Niina Hosiasluoma.

Linnoituksen kehruuhuone

Pikku Prinssi avaa Kehruuhuoneen tapahtumakauden

Koko perheen näytelmän esityksiä Lappeenrannan Linnoituksen uudessa kulttuuri- ja tapahtumakeskuksessa järjestetään kesäkuun 5. päivään asti. Ajankohta on sovitettu koululaisten luokkaretkiaikaan.

Yle Areena logo.

Torstai 9.10.2014

Suomen poliisi epäilee, että neljä (4) miestä on tehnyt terrorismirikoksia. Ranskalainen Patrick Modiano saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Köyhät vanhukset saavat vähemmän apua kuin rikkaat vanhukset. Jääkiekkoilija Saku Koivu on mukana presidentti Niinistön vierailulla Kanadassa.

Patrick Modiano.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on myönnetty Patrick Modianolle

Modiano on ranskalainen romaanikirjailija. Viisi hänen teoksistaan on suomennettu. Palkinto julkistettiin torstaina Tukholmassa.

Reino Bragge

Näyttelijät lomauttava Bragge: Ei musikaaleja ensi kaudelle

Tampereen Teatterin johtaja Reino Bragge myöntää, että suurmusikaali Les Misérables on omalta osaltaan vaikuttanut siihen, että Tampereen teatterin yt-neuvottelut päätyivät lomautuksiin.

Tampereen teatteri iltavalaistuksessaan

Yt-neuvotteluja käyvän Tampereen Teatterin katsojamäärä kasvoi

Tampereen Teatterin suosituimpia esityksiä viime vuonna olivat Les Misérables ja Kuin ensimmäistä päivää.

Teatteriryhmä Kuriton Companyn esitys Kuolemantauti.

Runollisuutta, joka oksettaa ja saa ajattelemaan

Marguerite Durasin teksteihin tartutaan nyt myös Suomen teattereissa. Ranskalaiskirjailijan syntymästä tulee ensi vuonna  kuluneeksi sata vuotta.

Filippiinien kapina ohi

Filippiinien hallituksen mukaan kolme viikkoa kestänyt muslimikapina on ohi.

Le Petit Prince juliste

Pikku Prinssi on tuhlannut ruusulle jo 70 vuotta

Lastenkirjallisuuden klassikko on eläkeiässä. Asteroidi B 612:n pojan tarina on koskettanut jo useita sukupolvia.

Musikaalin ohjaaja ja yksi ehdokkaista Gavrochin rooliin

Tampereen teatteri löysi jo yhden Gavrochen

Tampereen teatterin Les Misérables -musikaalin koelaulut läpäisi tiistaina yksi poika. Kaksi muuta valitaan myöhemmin.

Vieraana 8-pallon käsikirjoittaja Jari Rantala (vas.) ja ohjaaja Aku Louhimies.

Tähtihetki arvosteli elokuvat Les Misérables, Searching for Sugar Man ja 8-pallo

Tähthetken esittelyssä on tällä viikolla kahdeksan Oscar-ehokkuutta saanut musikaalifilmatisointi Les Miserables sekä vuoden parhaan dokumentin Oscar pystiä tavoitteleva, tuiki tuntemattoman amerikkalaisen lauluntekijän ihmeellisestä elämästä kertova Searching fo Sugar Man. Viikon kolmas uutuus on Aku Louhimiehen dekkarielokuva 8-pallo. Tähtihetken studiovieraina ovat Aku Louhimies ja 8-pallon käsikirjoittaja Jari Rantala.

Jean Valjean (Hugh Jackman) Les Misérables -elokuvassa.

Läpilaulettua kurjuutta valkokankaalla - Les Misérables

Victor Hugon (1802-1885) klassikkoromaaniin pohjaava Les Misérabels on kertomus rakkaudesta, uhrautuvaisuudesta, katumuksesta ja kaikenkalvavasta vihasta. Tarinan päähenkilö on leivän varastamisesta 19 -vuotta vankilassa istunut Jean Valjean.

Jukka Koskelainen: Rakas rappio -kirjan kansi

Jukka Koskelainen: Rakas rappio

Jukka Koskelaisen esseekokoelma sisältää kaikkiaan 15 eripituista esseetä, joissa pureudutaan mm. Spenglerin, Rousseaun, Nietschen ja Marxin yhteiskunnalliseen ajatteluun ja filosofiaan nimenomaan niiden sisältämän rappioajattelun pohjalta. Koskelainen haastaa lukijan ajattelemaan ja ottamaan kantaa. Se asettaa lukijalle kysymyksiä ja haasteita mutta ei tarjoa valmiita vastauksia, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Sanna Parviainen Les Misérables -musikaalin koelauluissa

TT:n Les Misérables voi tehdä taviksesta tähden

Tampereen Teatterin syksyn 2013 suurmusikaalin Les Misérablesin päärooleissa saatetaan kuulla ja nähdä tuiki tuntemattomia lahjakkuuksia. Teos itsessään kantaa niin pitkälle, ettei valmiiksi tunnettua tähtikaartia tarvita yleisön houkuttelemiseksi.

Tampereen teatteri iltavalaistuksessaan

Viisisataa tahtoi mukaan TT:n Les Misérablesiin

Tampereen Teatteri antoi kaikille halukkaille mahdollisuuden hakea mukaan syksyllä 2013 ensi-iltansa saavaan Les Misérables -musikaaliin. 1800-luvun ranskalaisiin tunnelmiin pyrki viisisataa esiintymishaluista.

Rousseausta tuli Sveitsin suuri poika

Filosofi Jean-Jacque Rousseau on julistettu syntymänsä 300-vuotisvuonna yhdeksi Sveitsin kaikkien aikojen merkittävimmistä kansalaisista. Rousseaun näyttävät juhlat ovat toista kuin hänen kohtelunsa hänen elinaikanaan, jolloin viranomaiset polttivat hänen teoksiaan.

Tomi Metsäkedon ohjelmistossa rasvaisia ruokia ja kirkkokonsertteja

Tomi Metsäketo paljasti YLE Turun Radion aamuvieraana, kuinka hän pysyy tarpeeksi nuorekkaana nuoren Mariuksen roolia varten. Laulaja nähdään nimittäin Åbo Svenska Teaternin huippusuositussa Les Misérables -musikaalissa samassa roolissa kuin jo 10 vuotta sitten Helsingissä.

Ville Elonheimo kalpa kädessään.

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Kansallinen kalpakilpailu heiluttaa floretteja ja kalpoja Rantakylän urheiluhallissa lauantaina ja sunnuntaina. Miekkailuseura Karjalan Kalpa järjestää kisat, jossa on sarjoja junioreista veteraaneihin.

Tomi Metsäketo.

Tomi Metsäketo Les Miserablesiin Turkuun

Laulaja Tomi Metsäketo liittyy Åbo Svenska Teaterin Les Misérables -musikaalin esiintyjäkaartiin. Metsäketo nähdään menestysmusikaalin syksyn esityksissä romanttisessa miespääosassa, vallankumouksellisen Marius Pontmercyn roolissa.

Åbo Svenska Teaterin musikaali Les Misérables.

Les Miserables jatkuu syksyllä

Turun Ruotsalaisen Teatterin musikaaliesitys Les Miserables nähdään vielä ensi syksynä. Suosiolle ei näy loppua.

Åbo Svenska Teaterin musikaali Les Misérables.

Les Misérablesille Matkailun Oskari 2010 -palkinto

Åbo Svenska Teaterin Les Misérables -esitystä luonnehditaan väkeväksi kertomukseksi, jossa kaikki osatekijät ovat kohdallaan. Turku Touring on palkinnut esityksen vuosittain myönnettävällä Matkailun Oskari -palkinnolla. Palkinto myönnetään vuoden parhaasta matkailuteosta.

Åbo Svenska Teaterin musikaali Les Misérables.

ÅST keräsi yli 40 000 katsojaa

Turun ruotsalaisessa teatterissa kävi viime vuonna yli 40 000 katsojaa. Suurimmat yksittäiset katsojaluvut keräsi menestysmusikaali Les Misérables, jonka näki syksyn aikana yli 15 000 katsojaa.

Kirjailija Michel Houellebecq sai Prix Goncourt -palkinnon

Ranskan arvostetuin kirjallisuuspalkinto Prix Goncourt myönnettiin maanantaina kirjailija Michel Houellebecqille. Palkinnon arvo on symbolinen 10 euroa, ja se myönnetään vuoden parhaan ja mielikuvituksellisimman proosateoksen kirjoittajalle.

Åbo Svenska Teaterin musikaali Les Misérables.

Les Misérables on ollut menestys

Åbo Svenska Teaterin musikaali Les Misérables on ollut menestys. Lipuista on tähän mennessä varattu jo 85 prosenttia. Viikonloppunäytökset on myyty melkein loppuun, mutta arkipäivän näytöksiin löytyy vielä tilaa.

Näyttelijä Marika Westerling on Les Misérablesin Cosette.

Les Misérables nähdään ruotsiksi Turussa

Turun ruotsalainen teatteri ÅST tekee suomalaista teatterihistoriaa musikaalilla Les Misérables. Tätä ei Suomessa ole koskaan ennen esitetty ruotsiksi. Historiallista on myös uusi näyttämöversio perinteisesti muodoltaan tarkoin määritellystä musikaalista.

Stieg Larssonin julkaisemattomia kirjoituksia putkahti esiin

Ruotsissa on löydetty useita rikoskirjailija Stieg Larssonin aiemmin julkaisemattomia käsikirjoituksia. Materiaali on peräisin pienlehden arkistosta. Larsson oli 70-luvulla lähettänyt kirjoituksiaan Jules Verne-Magasinetille toivoen niiden julkaisemista lehdessä.

Rene charin kirjan kansi

Vuoden aforismikirja puhuttelee nykyihmistä

Ranskalaisen René Charin kokoelma Hypnoksen muistikirja on valittu vuoden aforismikirjaksi. Palkintoperusteluissa Charin aforismien kehutaan puhuttelevan nykyihmistä sanahelinään ja pinnallisuuteen taipuvaisessa maailmassamme.

Kuva elokuvasta Apinoiden planeetta vuodelta 2001

Apinoiden planeetta palaa ensi vuonna

Apinoiden planeetta -elokuvat saavat jatkoa ensi vuonna. Elokuvastudio Foxin mukaan Rise of the Apes -niminen elokuva kertoo ajasta ennen Apinoiden planeetan tapahtumia.

Simone Veil Ranskan akatemian jäseneksi

Kunnioitettu ranskalainen poliitikko ja feministi Simone Veil on on liittynyt Ranskan akatemiaan. Aikanaan Auschwitzin keskitysleiriltä selvinnyt 82-vuotias Veil on vasta kuudes nainen, joka pääsee arvovaltaisen kieltä ja kirjallisuutta edistävän Académie françaisen jäseneksi.

Molièren näytelmästä uusi suomennos

Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä esitetään Molièren Ihmisvihaajaa. Kyseessa on tuore suomennos klassikkonäytelmästä, jossa kuvataan mm. seurapiirielämän valheellisuutta. Ruotsalainen ohjaaja Åsa Kalmér ja pääosin Marimekon kankaita puvustuksessa käyttänyt puvustaja Ann Bonander-Looft kävivät Aamu-tv:ssä ensi-illan kynnyksellä.

Emilie-oopperan pääosassa esiintyy Karita Mattila

Finnish Monologue Opera Debuts in France with Superstar Mattila

Finnish composer Kaija Saariaho made operatic history with her debut of an opera monologue. The demanding opera, whose sole character is Voltaire's enigmatic mistress Émilie, was performed by world-famous Finnish soprano Karita Mattila.

Venäläiskirjailja Aksjonov on kuollut

Neuvostojärjestelmän kriitikkona tunnetuksi tullut venäläiskirjailija Vasili Aksjonov on kuollut. Aksjonov menehtyi myöhään maanantaina Moskovassa. Hän oli 76-vuotias.

Nobel-kirjailijan suomennetuista teoksista otetaan uusia painoksia

Nobelin kirjallisuuspalkinnon tämänvuotisen saajan ranskalaisen Jean-Marie Gustave Le Clézionin suomennetuista teoksista otetaan uusia painoksia.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai Le Clézio

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on myönnetty ranskalaiselle romaanikirjailijalle Jean-Marie Gustave Le Cléziolle. Ruotsin akatemia julisti miljoonan euron arvoisen tunnustuksen saajan torstaina iltapäivällä. 68-vuotias Le Clézio on Ranskan kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita.

Avaruusalus Jules Vernen tehtävä päättyi Tyyneenmereen

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n miehittämätön avaruusalus Jules Verne tuhoutui ilmakehässä ja putosi Tyynenmeren eteläosaan maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Ensimmäinen 3D-elokuva nähdään Suomessa syyskuussa

Kolmiulotteisten elokuvien esittäminen alkaa ensi kuussa neljällä paikkakunnalla. Suomen ensimmäiset 3D-elokuvateatterit sijaitsevat Vantaalla, Hämeenlinnassa Kajaanissa sekä Joensuussa. Uuden aikakauden avaa Jules Vernen romaaniin perustuva Matka maan keskipisteeseen, joka on maailman ensimmäinen 3D-tekniikalla kuvattu toimintaelokuva.

Saksalaislentäjä pelkää tappaneensa Pikku prinssin luojan

Entinen saksalaislentäjä Horst Rippert pelkää olevansa vastuussa ranskalaiskirjailija ja sotalentäjä Antoine de Saint-Exuperyn kuolemasta.

Pikku Prinssi muutti suomalaista lastenkirjallisuutta

Antoine de Saint-Exupéryn klassikkoromaani Pikku Prinssi on vaikuttanut suomalaiseen lastenkirjallisuuteen selvästi, arvioi kirjailija, tutkija ja Onnimanni-lehden päätoimittaja Tuula Korolainen. Hänen mukaansa modernin sadun rantautuminen Suomeen oli osittain Pikku Prinssin ansiota.

Dumas'n löytynyt teos myyntimenestys

Ranskassa löydetty 1800-luvulla eläneen kirjalijan Alexandre Dumas vanhemman aiemmin tuntematon viimeinen romaani on noussut myyntimenestykseksi.

Nobel-palkittu Claude Simon on kuollut

Ranskalainen Nobel-kirjailija Claude Simon, 91, on kuollut. Hän sai Nobelin vuonna 1985.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle