Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rakennusmies työskentelee uudiskohteessa

Helsingin parjattujen hitas-asuntojen korvaajaksi ehdotetaan välirahamallia, mutta kukaan ei tunnu innostuvan siitä

Helsingin asunto-ohjelmapäällikön Hanna Dhalmannin mukaan Aalto-yliopiston raportissa esitetty uusi välirahamalli lisäisi läpinäkyvyyttä, mutta ei juuri toisi apua korkeisiin asumisen kustannuksiin.

Hitas-asuntoja Helsingin Katajanokalla.

Helsingin valtuusto lykkäsi Hitas-järjestelmästä päättämistä tulevaisuuteen – 17 valtuutettua poistui salista jääviyden takia

Kokoomuksen Otto Meren aloite niin sanotun Hitas-järjestelmän lakkauttamisesta puhutti Helsingin valtuutettuja keskiviikkoiltana. Valtuusto päätti kuitenkin siirtää purkamispäätöstä tulevaisuuteen.

Rakennustyömaa Helsingin Jätkäsaaressa.

Herätys: Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen ei riitä tarvikkeita, Tanska on spermapankkien suurvalta, pakkanen puree

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Rakennustyömaa Helsingin Jätkäsaaressa.

Tarvikkeet ja työntekijät loppu – Helsinkiin ei saada tarpeeksi kohtuuhintaisia asuntoja

Pääkaupunkiseudun rakentaminen käy niin kiivaana, että kohtuuhintaisten asuntojen tontit seisovat edelleen tyhjillään. Kaikkiin ei saada edes tarjouksia.

Pormestariehdokas Tuula Haatainen.

SDP ei anna periksi Helsingissä – pormestariehdokas Tuula Haatainen lupaa taistella voitosta

Tuoreimpien gallup-lukujen valossa kuntavaaleista on Helsingissä tulossa kahden kauppa vihreiden ja kokoomuksen välillä. Pormestariehdokas Tuula Haatainen kuitenkin uskoo SDP:n menestykseen.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Kokoomus arvostelee jälleen hitas-järjestelmää – "Nyt tarvitaan toisenlaisia ratkaisuja"

Helsingin kaupunkisuunittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) haluaa eroon hitas-järestelmästä, joka tarjoaa porsaanreikiä keinottelijoille. Rautavan mukaan on tukku muitakin keinoja, joilla kohtuuhintaista asumista voidaan edistää.

Kalasataman Redi keskuksen havainnekuva

Pitäisikö Helsingin kasvaa nopeammin? Neljä väitettä kaupunkiasumisesta

Ajatuspaja Libera nostaa tuoreessa analyysissään ongelmiksi muun muassa rakennusmääräykset, kaavoituksen rajoitukset, ilmaisen tienkäytön ja edullisen pysäköinnin.

Kuvassa pieni talo seteleiden päällä.

Helsinki kieltää lasten osallistumisen asuntoarpajaisiin – nuorin Hitas-voittaja 2-vuotias

Helsinki haluaa estää keinottelun Hitas-asuntokaupoilla. Tiukennuksia on luvassa sekä omistusrajoituksiin että Hitas-kohteiden arvontaan.

Hitas-asuntoja

Hitas purkaantuu hiljalleen – Helsinki kaavailee "puoli-Hitasta"

Uudella Hitas-mallilla Helsinki haluaa lisätä asuntojen kysyntää ja vähentää byrokratiaa. Kaupungilla on ollut jo pitkään hankaluuksia saada Hitas-asuntoja kaupaksi etenkin kantakaupungin ulkopuolella.

Hitas-ale puree heikosti – Helsingin laidoilla asunnot kiiinnostavat huonosti huippuehdoillakin

Helsingin käsiin on jäänyt runsaat 60 perhekokoista Hitas-asuntoa Myllypurossa, Viikinmäessä ja Vuosaaressa. Valmiita asuntoja on myyty huhtikuun alusta poikkeuksellisilla ehdoilla, mutta kaupantekoon asti on saatu vasta neljä asuntoa.

Victorialle rakennuslupa Helsingin Jätkäsaareen

Kulttuuri- ja liiketoimintaa sekä asumista palveleva Kvarteret Victoria on saanut rakennusluvan. Kvarteret Victoria -yhdistys rakennuttaa uudella tavalla toimintoja yhdistävän korttelin Helsingin Jätkäsaareen.

Hitas-asuntoja

Hitas-asuntokanta hiipuu nykymenolla

Hintasääntelystä irtautuneita hitas-asuntoja tulee kiihtyvää vauhtia vapaille markkinoille Helsingissä. Kaupunki vapauttaa yli 30 vuoden ikäiset taloyhtiöt automaattisesti sääntelystä, jos niiden asuntojen hitas-hinnat ovat korkeampia kuin markkinahinnat. Uusia hitas-asuntoja rakennetaan niin verkkaisesti, etteivät ne riitä korvaamaan sääntelyn piiristä poistuvia.

Suomi jonottaa – muistatko nämä?

Suomalainen jonottaa leipää pakon edessä, kätelläkseen presidenttiä, juodakseen erikoiskahvin. 2000-luvulla otsikoihin ovat nousseet terveyskeskusten sikapiikkijonot ja rekkajonot. Mitä juuri nyt jonotetaan Helsingin keskustassa?

Rakenteilla oleva kerrostalo ja työmaanosturi.

Hitas-asuntojen arvonta saattaa muuttua lapsiperheiden eduksi

Helsinki yrittää hillitä lapsiperheiden pakenemisen kehyskuntiin lisäämällä perheasuntojen tarjontaa. Kiinteistövirasto selvittää mahdollisuutta asettaa lapsiperheet etusijalle hitas-asuntojen arvonnoissa.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.

Hitas-loukut jäävät nyt historiaan

Nyt myös vanhat Hitas-yhtiöt voivat irtautua hintasäätelystä 30 vuoden jälkeen, jos päätöksen taakse saadaan taloyhtiön enemmistö. Aikaisemmin taloyhtiöiltä on vaadittu hintasäätelystä irtautumiseen yksimielinen päätös.

Ihmiset jonottavat Helsingin Asuntotuotantotoimiston edustalla Helsingin Itä-Pasilassa.

Hitas käy hitaasti kaupaksi Helsingissä

Hintasäännellyt eli Hitas-asunnot eivät käy kaupaksi Helsingissä takavuosien tapaan. Vetovoimaisilla alueilla kauppa käy paremmin, mutta kaupungin reuna-alueilla myynti on vaikeaa. Myymättömiä Hitas-kohteita on tällä hetkellä parisenkymmentä kappaletta.

Nainen mittaa mittanauhalla asuntoa.

Uusien asuntojen kauppa käy kuumana

Pääkaupunkiseudun uusien asuntojen kauppa on kasvanut peräti 42 prosenttia neljässä kuukaudessa. Osa rakennusliikkeistä on jo nostanut myynnissä olevien asuntojen hintoja.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.

Hitas-asukkaat syyttävät kaupunkia vääristelystä

Osa Hitas-asukkaista vaatii Hitas-järjestelmän hintasääntelyn lyhentämistä 30 vuodesta 10 vuoteen. Hitas-asukkaiden yhdistyksen puheenjohtaja, varavaltuutettu Pauli Leppä-aho (kok.) sanoo, että Hitas-sääntely perustuu vääristeltyyn tietoon Hitas-asuntojen alhaisemmista hinnoista.

Kiinteistövälittäjä kävelee parketilla.

Hitas-asuminen kuumensi Ylen aikaisen kuulijoiden tunteita

Hitas-asuntojen jälleenvuokraus ja useamman hitas-asunnon omistaminen on herättänyt kiivasta keskustelua viime viikkoina. Ylen aikaiseen otti yhteyttä tiistaina sekä hitas-asuntonsa vuokranneita ihmisiä että niitä, jotka pitävät vuokraajia keinottelijoina.

Hitas-sääntöihin muutoksia aikaisintaan keväällä

Hitas-sääntöihin ei ole tulossa pikaisia muutoksia. Järjestelmän ehtoja tarkastellaan vasta myöhemmin keväällä, kun kaupunginhallitus saa käsiteltäväkseen asumisen ja maankäytön ohjelman.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.

Hitas toi keskituloisen kantakaupunkiin

Hitas-asunnot ovat mahdollistaneet tuhansien keskituloisten perheiden omistusasumisen kantakaupungissa tai sen liepeillä. Viime syksynä hitas-asuntoon muuttaneen helsinkiläisen mielestä naapureista ei juuri keinottelijoita löydy.

Vihreät eivät luopuisi Hitas-asunnoista

Helsingin Vihreät tyrmää ajatuksen hitas-tuotannon lopettamisesta. Kokoomuslainen kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Lasse Männistö vaati torstaina, että koko hitas-tuotanto pitää ajaa alas.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.

Apulaiskaupunginjohtaja tuomitsee hitas-sijoittajat

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ei hyväksy hintasäännösteltyjen hitas-asuntojen jatkovuokrausta. Kovan rahan asuntoja halvempia hitas-asuntoja on ostettu sijoituskohteen omaisesti ja niitä on laitettu vuokralle. Näin on tehnyt myös Helsingin kaupungin virkamies.

Tuore hitas-omistaja tuomitsee asunnoilla tienaamisen

Asuntosijoittajat ovat Helsingissä ostaneet kaupungin tukemia hitas-asuntoja ja laittaneet ne suoraan vuokralle. Tämä kismittää muita hakijoita, sillä kohtuuhintaisista omistusasunnoista on kaupungissa jatkuvaa ylikysyntää. Helsingin kiinteistövirasto myöntää, että kyseessä on hitas-sääntöjen porsaanreikä.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.

TXT Sijoitustoiminta Hitas-asunnoilla kismittää Helsinkiä

Hintasäännellyillä Hitas-asunnoilla keinottelevat halutaan kuriin Helsingissä. Uusimpana esimerkkinä sijoittajien keinottelusta on loppuvuodesta valmistunut Hitas-kohde Arabianrannassa, mistä on laitettu vuokralle jo kuusi asuntoa.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.

Sijoitustoiminta hitas-asunnoilla kismittää Helsinkiä

Hintasäännellyillä hitas-asunnoilla keinottelevat halutaan kuriin Helsingissä. Uusimpana esimerkkinä sijoittajien keinottelusta on loppuvuodesta valmistunut hitas-kohde Arabianrannassa, mistä on laitettu vuokralle jo kuusi asuntoa.

Jätkäsaaren hitas-asuntoihin tunkua

Helsingin Jätkäsaaren hitas-asunnoilla oli huikea kysyntä. Lemminkäisen rakentamaan asunto-osakeyhtiö Paasirantaan halusi asumaan lähes 2500 ihmistä. Asuntoja on tarjolla 40. Niiden hakuaika päättyi eilen.

Virkamiehet tyrmäävät Hitas-asuntojen sijoitusmyynnin

Hitas-asuntoja ei voi myydä sijoitusasunnoiksi, sillä säännöt kieltävät sen yksiselitteisesti. Jätkäsaareen suunnitellun ruotsinkielisen Kvarteret Victoria-korttelin puuhamiehet ovat aikoneet kaupata hitas-asunnot pääasiassa sijoitusasunnoiksi eläkevakuutusyhtiöille.

Kalasataman asunnot myyvät kuin häkä

Kiinnostus Helsingin Kalastamaa kohtaan kasvaa. Ensimmäiset asuntokohteet on jo varattu täyteen, vaikka varsinaista markkinointia ei ole edes aloitettu.

Ihmiset jonottavat Helsingin Asuntotuotantotoimiston edustalla Helsingin Itä-Pasilassa.

Hitas-asuntoarvonnassa 1 300 helsinkiläistä

Helsingin Toukolaan rakennettavien hitas-asuntojen hakuaika päättyi tiistaina. Tällä kertaa asunnon saaminen on kirjaimellisesti arpapeliä. Kaupungin asuntotuotantotoimisto arpoo keskiviikkona 1 300 hakijan joukosta onnekkaat.

Ihmiset jonottavat Helsingin Asuntotuotantotoimiston edustalla Helsingin Itä-Pasilassa.

Hitas-asunnot menivät hetkessä

Helsingin Hermanniin rakennettaviin uusiin hitas-asuntoihin alettiin ottaa varauksia maanantaiaamuna yhdeksältä. Asuntotuotantotoimiston oven takana jonotti yli sata ihmistä, joista osa oli varannut paikkaa koko viikonlopun.

Ihmiset jonottavat Helsingin Asuntotuotantotoimiston edustalla Helsingin Itä-Pasilassa.

Helsingissä jonotetaan hitas-asuntoja monta vuorokautta

Helsingissä on jonotettu perjantaista asti uusia hitas-asuntoja. Asuntovarauksia otetaan vastaan maanantaiaamuna kello yhdeksän, mutta jono oli pitkä jo lauantaina.

Hermannin Hitas-asunnot vietiin käsistä

Hitas-asunnot ovat säilyttäneet suuren suosionsa. Helsingin Hermanniin nousevat uudet Hitas-asunnot varattiin loppuun runsaassa kymmenessä minuutissa tänä aamuna.

Lemminkäinen rakentaa Jätkäsaaressa

Rakennuskonserni Lemminkäiseen kuuluva Oy Alfred A. Palmberg aloittaa Helsingin Jätkäsaaren rakentamisen.

Hitas-talo ulkoapäin

Hitas-asunnot vapautetaan säännöstelystä

Helsingin Hitas-asunnot vapautetaan säännöstelystä 30 vuoden jälkeen valmistumisesta. Myynnin yhteydessä tontin vuokraa voidaan korottaa yleisen vuokratason mukaiseksi.

Hitas-talo ulkoapäin

Omistus- ja vuokra-asumiselle kaivataan vaihtoehtoja Helsingin seudulla

Helsingin seudun asuntorakentamiseen kaivattaisiin lisää niin sanottuja välimallin asuntoratkaisuja.

Hitas-talo ulkoapäin

Helsinki haluaa Hitas-asunnoilla keinottelun kuriin

Helsingin kaupungin tarkastuslautakunta ehdottaa arviointikertomuksessaan, että jatkossa yksi omistaja voisi omistaa vain yhden Hitas-asunnon.

Hitaksesta ei vieläkään sopua

Pitkään hiertäneestä Helsingin hitas-järjestelmän muuttamisesta ei löytynyt vieläkään ratkaisua. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti eilen äänin 46-37 lähettää asian uudelleen valmisteluun.

Helsingin oma asuntotuotanto jäi kauas tavoitteista

Helsingin kaupungin asuntotuotanto ei saavuttanut sovittua 1500 uuden asunnon rakentamistavoitetta. Kaupunki käynnisti viime vuonna vain 543 asunnon rakentamisen.

Talouskriisi pelästytti pienrakentajat

Talouskriisi on saanut pienrakentajat varovaisiksi Helsingissä. Osa omatoimi- tai ryhmärakentajille varatuista tonteista on jäänyt kokonaan ilman hakemuksia.

Helsinki nostaa asuntotuotantoaan

Helsingin kolme suurinta valtuustoryhmää on päässyt yhteisymmärrykseen tulevaisuuden asuntotuotannosta. Tavoitteena on nostaa asuntotuotanto keskimäärin 5 000 asuntoon vuodessa.