Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

MOT testasi, olivatko elintarvikkeet sitä mistä maksettiin ja heti "tärppäsi" – ruokahuijaus kannattaa, sillä siitä selviää Suomessa usein sakoilla

Havainnot elintarvikepetoksista kasvavat myös Suomessa. Tuntuvia rangaistuksia ei kuitenkaan toistaiseksi ole annettu.

Jani Kaaron kolumni: Miksi maailma on pilalla ja juusto juuttuu kurkkuun?

Onko aurinkokuivatut tomaattini poiminut nainen, joka on illalla pakotettu seksiin? Miten tällainen eriarvoisuus ja julmuus on mahdollista, pohtii Jani Kaaro.

Ruotsissa äänestettiin Polarican saksanhirvikäristys vuoden ruokahuijaukseksi – yhtiö miettii pakkausmerkintöjään

Ruotsalaiset äänestivät Polarican saksanhirvikäristyksen vuoden ruokahuijaukseksi. Äänestyksen järjesti ruotsalainen Äkta vara -kuluttajajärjestö.

Suomi veti kurkumaa ja currya myynnistä – maailmalla ratsioissa löytyi väärennöksiä liemikuutioista rasvasieppareihin

Suomen viranomaiset ovat löytäneet kansainvälisessä elintarvikeväärennösten takavarikossa 950,5 kiloa säännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita. Erät on vedetty alkuvuodesta pois myynnistä.

Herätys: Turkin Erdoganille niukka tuki, vinkit allergiaoireiden helpottamiseen ja vierailimme ruokahuijauksia tutkivassa laboratoriossa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Värjättyjä oliiveja, kemikaalisprayta ja savunmakua jätteistä – Näin syntyvät ruokahuijaukset, jotka ovat jo miljardibisnes

Huijarit yrittävät urkkia tietoa ruokaväärennöksiä tutkivasta huippulaboratoriosta Pohjois-Irlannissa. Pomminkestävien ovien läpi pääsi Ylen toimittaja Erja Tuomaala. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

EU:sta tulee viikoittain hälytyksiä ruokaväärennösepäilyistä – Voiko suomalainenkaan enää luottaa ruokaansa?

Ruoan yhä pitenevät toimitusketjut antavat lisää mahdollisuuksia rikollisille.

Kiina lievensi brasilialaisen lihan tuontikieltoa

Brasilia koki suuren voiton lihaskandaalin ryvettäessä brasilialaisen lihan uskottavuutta.

Suomalainen karjatilallinen lihakohusta: Kuluttajilla on lyhyt muisti – "Mutta toivon, että ihmiset heräisivät"

Kuluttajien huomio kiinnittynee entistä enemmän koko elintarvikeketjun läpinäkyvyyteen tulevaisuudessa.

Evira selvittää tänään: Onko Suomessa mätää brasilialaislihaa?

Elintarviketurvallisuusvirasto ottaa selvää, onko Brasilian skandaalinkäryisistä lihalaitoksista tuotu lihaa Suomeen. Eviran mukaan suomalaisyrityksiin on tullut takavuosina heikkolaatuista brasilialaislihaa.

Valio vetää osan ”huijaustuotteistaan” Ruotsin markkinoilta

Oulun Valion tuotantolaitoksilla valmistetut laktoosittomat maitotuotteet on valittu vuoden ruokahuijaukseksi ruotsalaislehdessä. Naapurimaassa otsikoihin nousivat Kefir -tuotteet.

Tuorein ruokaskandaali: Yli 40 vuotta vanhaa lihaa aiottiin myydä ruoaksi

Osa Kiinan viranomaisten haltuun päätyneistä salakuljetetuista lihoista löyhkäsi niin pahasti, että työntekijät alkoivat voida pahoin.

Kiinassa kanaskandaali, Japanin McDonald's rajoitti myyntiä

Tehtaalla sekoitettiin vanhentunutta lihaa tuoreeseen, ja paketoitiin sekoitus uudelleen.

Britanniassa tutkittiin ruokahuijauksia – lammas onkin usein kana

Britannian elintarviketurvallisuusviraston tutkimista 145 lammasruuasta peräti 43 sisälsikin jotain ihan muuta. Myös Which?-kuluttajajärjestön tutkimuksessa lammasruoista löytyi paljon epäselvyyksiä.

Uusi lihaskandaali Ruotsissa – härkä olikin vesipuhvelia

Tuontilihalle tehtyjen testien jälkeen selvisi, että yksi näytteistä oli vesipuhvelia. Liha oli kuitenkin myyty häränfileenä.

Pilaantunutta ruokaa ei juurikaan viitsitä palauttaa kauppaan

Kainuulaiskauppiaat kertovat saavansa vain vähän elintarvikepalautuksia pilaantumisen vuoksi. Katugallup puolestaan paljastaa, että pilaantunut ruoka päätyy suoraan biojäteastiaan, eikä korvauksia välttämättä osata hakea.

Britanniassa kytee uusi ruokaskandaali: pakastettua kananlihaa jatketaan vedellä

Veden lisäämisessä kananlihaan ei ole mitään laitonta, kunhan se kerrotaan pakkauksessa. Veden lisääminen pakastettuun raakaan kananlihaan saattaa sen sijaan olla laitonta, jos liha mydään pakasteena.

Ruotsissa uusi ruokaskandaali - puolalaista lihaa myytiin ruotsalaisena

Helsingborgilaisyritys on toimittanut lihaa myös Tanskaan ja Hollantiin. Lihahuijaus paljastui viranomaisten pistotarkastuksessa.

Satoja pidätetty Kiinassa ruokahuijausten vuoksi

Kiinalaisviranomaiset ovat takavarikoineet viimeisten kolmen kuukauden aikana yli 20 000 tonnia pilaantunutta tai muuten huonolaatuista lihaa. Myös rotasta ja ketusta tehtyjä tuotteita on myyty lampaana ja naudanlihana.

Taas uusi ruokaskandaali - äidinmaidonkorviketta tehtiin vanhentuneesta jauheesta

Kiinan viranomaiset ovat takavarikoineet lähes 25 tonnia sveitsiläisen Hero Groupin kiinalaisen yhteistyökumppanin valmistamaa äidinmaidonkorviketta.

EU:n terveyskomissaari: Ruokaskandaali vahvistanut sanktioiden tärkeyttä

Hevosenlihaskandaalin lonkerot ovat ulottuneet eri puolille Eurooppaa.

Etelä-Afrikan lihaskandaali: Seassa aasia ja vesipuhvelia

Yli kahdessa kolmasosaa lihatuotteita oli seassa jotain aivan muuta kuin mitä pakkauksiin oli merkitty. Lihaa oli korvattu myös kasviaineilla.

Ravintolaruoan velvoitteet mietityttävät: "Hinnat nousevat"

Yle Uutisten haastattelemat ravintola-asiakkaat eivät innostu EU-asetuksesta, joka velvoittaa ravintolat ilmoittamaan tuotteidensa alkuperät entistä tarkemmin.

Balkanilla pelästyttiin: Maidossa epäillään olevan myrkkyä

Balkanilla muhii seuraava ruokaskandaali, kun maidosta on löytynyt sallittuja suurempia pitoisuuksia aflatoksiinia. Suurina annoksina se saattaa aiheuttaa syöpää.

Kiinassa taas uusi ruokahuijaus - nyt väärennettiin ruokaöljyä

Kiinassa on paljastunut jälleen uusi ruokahuijaus. Etelä-Kiinassa sijaitsevan tehtaan epäillään valmistaneen ruokaöljyä puuvillansiemenöljystä ja soijaöljyaromista, mutta markkinoineen sitä maapähkinäöljynä. Kiinalaismedian mukaan väärennetty ruokaöljy saattaa vahingoittaa sukusoluja.

Kiinassa huijarit kierrättivät jäteruokaöljyä kuluttajille

Kiinassa on paljastunut jälleen vakava ruokaskandaali. Poliisi on pidättänyt 32 henkilöä, joiden epäillään myyneen ravintoloiden ruokaöljyjätteistä tehtyä öljyä uudelleen.

Uusi ruokaskandaali johtanut 11 ihmisen kuolemaan Kiinassa

Uusi ruokaskandaali koettelee jälleen Kiinaa. 11 ihmisen epäillään kuolleen ja 120 ihmisen sairastuneen pilaantuneen viinietikan vuoksi Länsi-Kiinan Xinjiangin alueella.

Kiinassa paljastui uusi ruokahuijaus

Kiinassa on paljastunut jälleen uusi elintarvikehuijaus. Uutistoimisto Xinhuan mukaan kiinalaisyritys on jäänyt kiinni valmistamiensa elintarvikkeiden valmistuspäivämäärien väärentämisestä.

Kiinassa uusi ruokaskandaali

Kiinassa on paljastunut uusi ruokaskandaali, kertoo kiinalaislehti Beijing Youth Daily. Kymmenet tehtaat ovat valmistaneet nuudeleita pilaantuneesta riisistä, ja nuudeleissa saattaa myös olla syöpää aiheuttavia lisäaineita.

Kiina jälleen uuden maitoskandaalin kourissa

Kiinan terveysviranomaiset tutkivat Pekingissä ja Shanghaissa myynnissä olevia maitotuotteita sekä äidinmaitoa uusimman maitoskandaalin vuoksi. Kiinan mediassa esitettyjen väitteiden mukaan joidenkin tyttövauvojen rinnat alkoivat kasvaa, kun näille annettiin suuria määriä naishormonia sisältänyttä maitojauhetta.

EU-parlamentti ei lämmennyt lihaliimalle lisäaineena

Euroopan parlamentti on estänyt lihaliimana tunnetun trombiinin käytön ruoan lisäaineena. Nautaeläimistä tai sioista peräisin olevalla entsyymillä voidaan liittää lihapaloja yhteen.

Ohjelma: Ruotsin McDonalds väärentää tuoreusmerkintöjä

Pikaruokaketju McDonadsin ruotsalaisissa ravintoissa väärennetään ruoka-annosten tuoreusmerkintöjä ja myydään vanhentunutta ruokaa, kertoo Ruotsin television SVT:n Rapport-ohjelma.

Lihaliima ei innosta lappilaisia lihanjalostajia

Lappilaiset lihanjalostajat eivät aio käyttää uutta lihaliimaa, jonka avulla pienistä lihapaloista kootaan isompia paisteja. EU:n elintarvikemarkkinoille tulossa oleva, lihaa liimaava Fibrimex valmistetaan sian tai naudan verestä.

Liimattu liha ei houkuta Lahden Ateriaa

Lihaliimaksi kutsuttu Fibrimix-lisäaine mahdollistaa tulevaisuudessa kokolihapihvin koostamisen pienistä paloista. Liiman avulla koottu lihapalapeli ei herätä vastakaikua Lahden ruokapalvelussa, Lahden Ateriassa. Kaikkiin lisäaineisiin suhtaudutaan varauksella, sillä tavoitteena on mahdollisimman lisäaineeton ruoka.

Lihaliimalla kootut valmisteet tekevät tuloaan

Jo ensi kesänä Suomessa voi olla myynnissä paisteja, jotka on koottu pienistä ja halvoista lihanpaloista lihaliimana tunnetun aineen avulla. Näin käy, jos EU myöntää uudelle Fibrimex-lisäaineelle myyntiluvan.

Kiina pidätti maitoskandaalin verkkosivuston kehittäjän

Pekingin poliisi on virallisesti pidättänyt myrkkymaitoskandaalista kärsineiden lasten vanhemmille tarkoitetun verkkosivuston kehittäjän. Zhao Lianhai perusti sivuston, joka tarjosi tietoa ja tukea vanhemmille, joiden lapset joutuivat sairaalahoitoon viime vuonna juotuaan myrkyllistä melamiinilla jatkettua maitoa.

Kiinan maitoskandaalissa ensimmäinen siviilioikeudenkäynti

Kiinalainen oikeusistuin on aloittanut ensimmäisen maitoskandaalissa nostetun siviilikanteen käsittelyn. Myrkkymaidosta sairastuneen lapsen isä vaatii korvauksia Sanlu-yhtiöltä. Parivuotias poika sairastui munuaiskiviin juotuaan melamiinilla terästettyä maitoa.

Kiina teloitti maitoskandaaliin sekaantuneita

Kiina on teloittanut kaksi maitoskandaalista tuomittua miestä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan toinen teloitetuista sai rangaistuksen yleisen turvallisuuden vaarantamisesta, toinen myrkyllisen ruuan tuottamisesta ja myymisestä.

PAM: Ravintolat myyvät vanhaa ruokaa kauppoja useammin

Ravintolat myyvät vanhaa ruokaa kauppoja useammin. Näin kertoo Palvelualojen ammattiliiton selvitys. Kauppa- ja ravintolatyöntekijöitä edustavan liiton mukaan vanhan ruuan myynti johtuu työnantajien työntekijöille antamista ohjeista.

Kiina sulki tuhansia maidon keräilyasemia

Kiina on sulkenut lähes 4 000 maidon keräilyasemaa vajaa vuosi maan suurimman elintarvikeskandaalin jälkeen. Syynä maidon keräilyasemien sulkemiseen on, että niistä puuttui testausvälineistöä tai ne eivät täyttäneet hygieniavaatimuksia.

Kiina hyväksyi kaivatun lain ruoan turvallisuudesta

Ruokaskandaalien vaivaamassa Kiinassa on hyväksytty pitkään odotettu laki elintarvikkeiden turvallisuudesta. Ensi kesänä voimaan tuleva laki sai vauhtia viime syksynä, kun Kiinassa sairastui satoja tuhansia lapsia äidinmaidon vastikkeeseen lisätystä teollisuuskemikaalista melamiinista.

Rahoituskriisi ja maitojauheskandaali pudottivat Elecsterin tulosta

Maitopussikoneita Kylmäkoskella valmistavan Elecsterin tulos on heikentynyt. Rahoituskriisi ja Kiinan maitojauheskandaali ovat heijastuneet toimintaan.

Syanidivaara aiheutti Japanissa ruokaskandaalin

Japania piinaavat ruokaskandaalit ovat saaneet jatkoa. Suuri japanilainen elintarviketuottaja ilmoitti sunnuntaina poistavansa kauppojen hyllyiltä miljoonia makkarapaketteja ja pitsoja syanidivaaran takia.

Kiinalaismeijerit pahoittelevat maitoskandaalia

Kolme kiinalaista meijeriyritystä on pyytänyt julkisesti anteeksi osuuttaan maata järkyttäneessä myrkkymaitoskandaalissa. Meijeriyhtiöt Yili, Mengniu ja Bright Dairy tuottivat myrkyllistä melamiinia sisältävää maidonkorviketta, joka on aiheuttanut ainakin neljän lapsen kuoleman.

Kiinan hallitus kampanjoi ruokaturvallisuuden puolesta

Kiina presidentti Hu Jintao opasti meijerinjohtajaa ruokaturvallisuuden tärkeydestä Kiinan television uutislähetyksessä tiistaina. Kiina käy presidentin johdolla julkisuuskampanjaa, jonka tavoite on vakuuttaa kansalaiset hallituksen päättäväisyydestä maitoskandaalin hoitamisessa.

EU kielsi kiinalaisten maitoa sisältävien tuotteiden tuonnin

Euroopan unioni on kieltänyt kiinalaisten maitoa sisältävien tuotteiden tuonnin maitojauheskandaalin vuoksi. Kielto koskee muun muassa lapsille suunnattuja keksejä ja suklaata. EU-komissio esitti kieltoa jo aiemmin tällä viikolla ja se astui voimaan lauantaina, kertoo uutistoimisto AFP.

EU aikoo rajoittaa maitotuotteiden tuontia Kiinasta

Euroopan unioni aikoo rajoittaa kiinalaisten maitotuotteiden tuontia unionin alueelle Kiinassa paljastuneen maitojauheskandaalin takia.

EU huolestui Kiinan maitojauheskandaalista

EU kehottaa eurooppalaisia tulliviranomaisia seuraamaan Kiinasta tuotuja elintarvikkeita erityisen tarkasti maitojauheskandaalin vuoksi.

Kiinan johto arvostelee paikallisviranomaisia maitoskandaalista

Kiinan johto arvostelee paikallisviranomaisten toimia maata ravistelleessa maitoskandaalissa. Maan presidentin Hu Jintaon mukaan paikallisviranomaiset ovat laiminlyöneet vastuunsa kansalaisten terveydestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle