Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuva talvisesta Lahden keskustasta. Kuvassa kerrostaloja ja taustalla ovat radiomastot sekä hyppyrimäet.

Lahti kaavailee uutta ympäristöpilottihanketta Sitran kanssa

Kaupunki jatkaa vuoden 2021 ympäristöpääkaupunkivuoden työtä. Ilmastotavoitteet kaipaavat rinnalleen keinoja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen.

Energiaa tuottava asema luodolla meressä. Keltaiset rakennelmat tukevat teräksistä energialauttaa.

Suomen päästöt vähenevät jopa ennakoitua nopeammin – hiilinielujen romahduksen korjaaminen vaatii kuitenkin määrätietoisia toimia

Seuraava hallituskausi on ratkaiseva keskeisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Suomen ilmastopaneeli on koostanut alustavan arvion hiilineutraalisuuteen vaadittavista toimista.

Kallioita ja merta kesällä.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma yleisön nähtävillä

Ilmoitus on julkaistu myös Kristiinankaupungin, Närpiön ja Kaskisten virallisilla verkkoilmoitustauluilla.

Kuusen alaoksia, jotka ovat kokonaan paksun lumikerroksen peitossa. Taustalla näkyy lumisia puita.

Luonnon suojelutavoitteesta uupuu vielä 18 prosenttiyksikköä – mitä se tarkoittaa Suomen metsille?

Suomi on sitoutunut YK:n luontokokouksessa suojelemaan luontoa 30 prosentilla maa- ja merialueiden pinta-alasta. Selvitimme, kuinka suuri vaikutus suojelulla on metsien käyttöön.

Hanna Kosonen eduskunnassa.

Syytökset lentelivät keskustan ja vihreiden välillä Ylen aamussa – ”Pelisäännöt on jo menetetty”

Keskustan Hanna Kosonen ja vihreiden Emma Kari vaihtoivat Ylen aamussa syytöksiä. Erimielisyyksiä löytyy niin luonnonsuojelulain esityksen muutoksiin johtaneista asiantuntijalausunnoista kuin hallitusyhteistyön rapautumisen perisyistä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo eduskunnan kyselytunnilla.

Luonnonsuojelulaki riitautti hallituksen – seuraa, millaista keskustelua siitä käydään eduskunnassa

Eduskunta keskustelee torstai-iltana muun muassa luonnonsuojelulaista, jonka esityksessä keskusta liittoutui opposition kanssa. Voit katsoa keskustelua suorana.

Elisabeth Svantesson molemmat kädet koholla.

Ruotsin uuden hallituksen budjetti lisää päästöjä ja leikkaa luonnonsuojelusta

Ruotsin uuden oikeistohallituksen budjettiesitys kääntää kasvihuonepäästöt kasvuun ja leikkaa rajusti luonnonsuojelurahoja.

Vaasan kaupungin ympäristötoimen johtaja Christer Hangelin lähikuvassa Kemiran portin edustalla Vaasassa.

Vaasaan haetaan uutta ympäristötoimen johtajaa

Uuden ympäristötoimen johtajan hakemisessa voi arviolta mennä jopa puoli vuotta. Väilaikaisesti virkaa hoitaa Esa Hirvijärvi.

Metsäkone kaatamassa puita.

Puheet ministeriön lakkauttamisesta ovat merkki kiihtyvästä kiistasta luonnonvarojen hyödyntämisen ja suojelemisen välillä, tutkija sanoo

Keskustan Anne Kalmarin mielestä ympäristöministeriö näkee monissa asioissa vain "ideologisen näkökulman". Maria Ohisalon mielestä ilmastotyön auttamiseksi ministeriön roolia pitäisi vahvistaa.

Maria Ohisalo ja Juha Pylväs.

Ruotsi lakkautti ympäristöministeriönsä, ja samaa ehdottaa keskustan kansanedustaja Suomeenkin – vihreiden Ohisalo haluaa ministeriön vahvistuvan

Keskustan Juha Pylväs sen sijaan kannattaa ministeriöiden uudelleenjärjestelyä ja esittää ajatuksen " luonnonvara-alan ministeriön" perustamisesta.

tutkija Senni Määttä katsoo kameraan.

Nuoret osaajat pohtivat muuttoa pois Pohjois-Irlannista, jossa eläminen kallistuu ja vanhat kiistat nousivat pintaan brexitin jälkeen

Belfast on houkutellut opiskelijoita ja koulutettuja ammattilaisia kautta maailman. Nyt tutkimusrahoituksen epävarmuus on saanut myös suomalaisen Senni Määtän harkitsemaan lähtöä.

Havainnekuva ylhäältä uudesta Wasa Marina kesäravintolasta kampusalueella.

Vaasan Palosaari saa uuden ravintolan

Vaasan rakennus- ja ympäristölautakunta on myöntänyt rakennusluvan uudelle ravintolalle Palosaarelle.

Ratamoottoriveneitä kisaamassa.

Vaasassa saadaan järjestää heinäkuun lopulla ratamoottoriveneilyn SM-sarjan osakilpailu

Rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi luvan venekisojen järjestämiselle Vaasan sisäsatamassa. Kisoissa kilpaveneiden huippunopeus on noin 120km/h, näytösajossa peräti 190km/h.

Havainnekuva ylhäältä merelle päin uudesta Wasa Marina kesäravintolasta kampusalueella.

Wasa Marina rakennuttaa kesäravintolan Vaasan yliopiston rantaan – rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi yksimielisesti poikkeamisluvan asemakaavasta

Keskustelua herätti ennen kokousta muun muassa liikenne, pysäköinti sekä melu. Puheenjohtajan mukaan keskiviikon kokouksessa lähinnä kuitenkin keskusteltiin rakennushankkeen hyödyistä.

Reetta Räty, Helsinki, 30.8.2018

Reetta Rädyn kolumni: Maailma on helvetinkone, jossa kaikki liittyy kaikkeen

Planeetan tulevaisuuden suurimmat kysymykset eivät koske turvetta, bensaa tai lihansyöntiä, vaan sitä, että mitään erillisiä ilmasto- tai ympäristöasioita ei ole olemassakaan, kirjoittaa Räty.

Kuvassa on Jari Leppä.

Ministeri Lepän maille tuotiin laittomasti purkubetonia: "Olen asiassa ainoastaan alueen vuokranantaja"

Maat oli ministeriltä vuokrannut hänen veljensä. Ympäristöviranomaisten mukaan laiton on aina laitonta.

Emma Kari.

Hallitus pääsi sopuun ilmastotoimien vahvistamisesta – tuloksia esitellään huomenna perjantaina

Keskeiset päätökset ilmastotoimista tehtiin viime syksynä budjettiriihen yhteydessä. Uudet päätökset perustuvat tutkimuslaitosten arvioihin, joiden mukaan toimia on vahvistettava ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Pitkä hiekkaranta auringon ollessa matalalla, etualalla mänty kallion päällä.

Uusi luonnosuojelulaki suojelisi tiukemmin uhanalaista suomalaista luontoa, mutta lain vaikutuksia joutuu arvailemaan

Uusi laki pyrkii tiukentamaan erilaisten luontotyyppien suojelua. Metsän- ja maanomistajat vastustavat tiukennuksia.

Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja MIlla Bruneau seisoo Lahden torilla ja katsoo kameraan. Talvi. Toppavaatteet päällä.

Lahden vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina lisäsi yritysten kiinnostusta – hankkeen todelliset vaikutukset selviävät alkuvuonna

Moni kaupunkilainen toivoi, että vuosi tuo muun muassa uusia työpaikkoja ja liiketoimintaa. Raportti vaikuttavuudesta valmistuu alkuvuonna.

Sankka savusumu peitti Intian Delhin

Intian Delhissä ilmansaasteet vaarallisen korkealla tasolla – ihmisiä kehotetaan pysymään kotona, koulut suljetaan ensi viikolla

Intian pohjoisosissa sijaitsevassa Delhissä ilmansaasteiden tilanne on katastrofaalinen.

 Syysaurinko valaisee metsälammen rantapuita. Kuvassa näkyy laituri. Ei ihmisiä.

Suomi haluaa kestävän matkailun ykkösmaaksi, mutta asiantuntijat pitävät sitä viherpesuna: "Matkailun haitat ylittävät sen hyödyt"

Suomi haluaa houkutella maahan entistä enemmän kansainvälisiä turisteja, mutta samalla pitäisi vaalia luontoa ja leikata päästöjä. Ei onnistu, sanovat kestävyysasiantuntijat.

Kanpurin asukas kärsii hengitysvaikeuksista saasteiden vuoksi

Delhi ja Peking peittyivät savusumuun – näkyvyys paikoin vain 200 metriä

New Delhissä mitattiin huonoin ilmanlaatu tänä vuonna. Pekingissä jouduttiin sulkemaan moottoriteitä ja kouluja. 

Kalastusmatkailijoita Tornionjoella lohenpyynnissä

Ruotsalaiskaivos lisäisi jätevesiä lohia vilisevään rajajokeen – miksi äärimmäisen kriittisestä viranomaisraportista ei ilmoitettu suomalaisille?

Ruotsin ja Suomen viranomaiset eivät ilmoittaneet kriittisiä viranomaisarvioita kaivoshankkeen ympäristöhaitoista suomalaisille. Oikeusprofessorin mukaan ne olisi pitänyt ilmoittaa.

Kiinan hiilidioksidipäästöt verrattuna muihin maihin. Katso animaatio klikkaamalla kuvaa. Lähde: Global Carbon Project, grafiikka: Harri Vähäkangas/Yle

Kun Eurooppa leikkaa päästöjä, Kiina rakentaa liki 200 uutta hiilivoimalaa

Kiina haluaa siirtyä rakentamisesta ja raskaasta teollisuudesta kohti palveluita ja korkeaa teknologiaa. Kun tämä tapahtuu, myös päästöt laskevat.

Skorstenar skjuter rök mot himlen vid fabriker i Lanzhou.

Raportti: Maailman hiilidioksidipäästöt palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle – Kiinan kontolla jo lähes kolmasosa kokonaispäästöistä

Tuore raportti ei helpottane Glasgow'n ilmastokokouksen jännitteitä kolmen suurvallan välillä. Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa ja Venäjää siitä, etteivät maiden ilmastopyrkimykset ovat riittäviä.

Kiinalainen tehdas.

Suomen ja EU:n ilmastopäästöt ovat vähentyneet ja matkalla alaspäin – kulutusta mittaamalla päästöt ovat kuitenkin jopa nousseet

Suomalaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöjä ei ole saatu kunnolla laskuun. Ulkomailta tulevat päästöt ovat vähentyneet huippuvuosista, mutta ovat edelleen samalla tasolla kuin 20 vuotta sitten.

Aurinkopaneeleja ja poistoilman lämmön talteenottolaitteita 6- ja 7-kerroksisten kerrostalojen katoilla.

Energiaremontteihin voi saada merkittävän tuen, mutta avustusrahat loppuivat jo kuukausia sitten – jääkö osa taloyhtiöistä nuolemaan näppejään?

ARAn energia-avustus on osoittautunut suosituksi ja toimivaksi tavaksi pienentää vanhojen rakennusten päästöjä. Avustusrahoja on kuitenkin varattu liian vähän. Ministeri ei silti vielä lupaa lisämiljoonia.

Hiilivoimalan piiput ja patsas.

Hiilellä grillaus on kielletty, hiilivoimalaa ei – kiinalainen Yunchengin kaupunki elää hiilestä, mutta nyt sitä puhdistetaan päästöistä kovin ottein

Kiina ratsaa yunchengilaisia saastuttajia. Kaupungin puhdistus on jo vähentänyt saastesumua, mutta hiilineutraalius on päästöiltään maailman suurimmassa maassa vasta kaukainen unelma.

Tuotehylly Långvikin kyläkaupassa.

Kyläkaupoille edelleen jaossa Ruokaviraston tukea – Lapista hakemuksia tullut vasta 13

Ruokavirasto kannustaa kyläkauppoja hakemaan tukea, sillä sitä on nyt reilusti jaossa.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Mitä 1,5 astetta tarkoittaa ilmastolle ja miksi siitä meuhkataan niin paljon

Maailman lämpeneminen pyritään pysäyttämään puoleentoista asteeseen, mutta raja uhkaa ylittyä jo seuraavalla vuosikymmenellä. Glasgow’n ilmastokokous on viimeinen hetki muuttaa suuntaa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Kerrostalon julkisivu Lahden keskustassa. Julkisivu huonossa kunnossa, graffiteja ja muita töhryjä.

Rapistunut Hämeenkatu 24:n kiinteistö odottaa yhä toimenpiteitä – omistaja uskoo asian ratkeavan marraskuussa

Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunta päätti lokakuun alussa asettaa kiinteistön siistimiselle kuukauden määräajan. Ukaasin noudattamatta jättäminen tietää uhkasakkoa.

Mustavalkoisessa kuvassa ihmisiä mattolaiturilla

Lappeenrannan Halkosaaren mattolaiturin säilyminen näyttää epävarmalta

Mattolaiturin säilyttäminen matonpesupaikkana on kaupunkikehityslautakunnan mukaan vastoin Lappeenrannan ympäristönsuojelumääräyksiä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vastaanotti 37 200 nimen "Ei kaivoksia Käsivarteen" -adressin Helsingissä.

Ministeri Krista Mikkonen hyppää maahanmuuton, poliisin ja sisäisen turvallisuuden vartijaksi – "Hyvin uudenlainen kenttä nykyiseen verrattuna"

Reilut kaksi vuotta ympäristö- ja ilmastoasioihin ministerinä syventynyt Krista Mikkonen (vihr.) saa seuraavaksi vastuulleen kosolti turvallisuusasioita, kun siirtyy sisäministeriksi.

Myrkyllisiä jätteitä sisältäviä nestekontteja aaltopellistä rakennetussa varastohallissa

Aniharva ympäristörikos päätyy käräjille ja tuomiot ovat lieviä – yritys voi saada huomattavaa taloudellista hyötyä jätteiden dumppaamisesta

Ympäristöviranomaisten tietoon tulleista ympäristörikoksista vain pieni osa päätyy poliisin tutkittaviksi ja vielä pienempi osa tuomioistuimiin. Ympäristörikosten kokonaismäärää voi vain arvailla.

rotta

Rottasota jatkuu Joensuussa

Aiemmin syksyllä rottia häädettiin Joensuun hautausmaalta. Nyt eläin pitäisi saada poistumaan Kanervalan ja Linnunlahden alueilta.

Viisikerroksinen kerrostalon julkisivu Lahdessa. Julkisivussa graffiteja ja muita töhryjä.

Hämeenkatu 24:n julkisivu siivottava kuukauden sisällä uhkasakon uhalla – omistaja vakuuttaa kiinteistön siistiytyvän

Lahden rakennus- ja ympäristölautakunta asetti kuukauden määräajan, jonka kuluessa julkisivun tulee siistiytyä. Jos annettua aikaa ei noudateta, on seurauksena juokseva uhkasakko.

Tuulivoimapuisto Iissä.

Kuka kärsii ja kuka hyötyy, kun Suomi siirtyy puhtaaseen sähköön? Ilmastopaneeli listasi 6 seikkaa, jotka uhkaavat oikeudenmukaisuutta

Energiajärjestelmän siirtyminen sähköön voi aiheuttaa energiaköyhyyttä, fossiilienergiasta luopuminen taas osuu epätasaisesti eri alueille ja ihmisryhmiin. Suomen Ilmastopaneelin raportti esittää liudan keinoja ongelmien ennaltaehkäisemiseen.

Lahden Hennalan hulevesialtaat ja suodatuskenttä

Ilmastonmuutos tuo Päijät-Hämeeseen sekä uhkia että mahdollisuuksia

Suomen ilmastopaneelin tuoreen raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat myös Päijät-Hämeessä. Sopeutuminen uhkiin vaihtelee kaupunki- ja maaseutualueilla.

Datasense Oy:n tutkimusinsinööri Jiri Luojukoski mitta CO2-tasoa

Turvemaiden kasvihuonekaasupäästöistä uutta tietoa – "Ei ole havaittu mitään suuria erovaisuuksia hiilivuon arvoissa"

Nurmipeltojen päästöjä ja hiilensidontaa mitattiin viime kesänä eri puolilla Suomea. Tulokset hämmentävät, sillä turvemaiden ja kivennäismaiden päästöissä ei havaittu eroja. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin mukaan kuitenkin vasta pitkäaikaismittaukset kertovat eri peltojen päästöt, sillä hiilensidonta loppuu usein kasvukauden ulkopuolella.

metsä ylhäältä päin siistitty harvaa metsää

Vapaaehtoinen päästökompensointi helpottuu Suomessa – näin omien päästöjen hyvittäminen käytännössä toimii

Suomi on jäänyt asiantuntijan mukaan päästöhyvityksissä jälkeen muista maista, kun Poliisihallitus ja päästökompensoijat ovat kiistelleet laintulkinnoista. Alalla uskotaan, että kompensoinnit kasvavat vauhdilla, jos lakimuutos toteutuu.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Hämeenlinna tutkii tarkemmin Kantolan tapahtumapuiston viereistä rantametsää – keväällä alueelta löytyi jo pieneltä alueelta haitta-aineita

Haitta-aineita löytyi pieneltä alalta jo viime keväänä, kun tapahtumapuiston läheisestä rantametsiköstä siivottiin sieltä paljastuneita jätteitä. Nyt aluetta tutkitaan lisää.

Metsähallituksen Antti Saari esittelee kuvia jotka on otettu ennen hakkuuta.

Suojellun metsän avohakkuusta nousi meteli Lieksassa – luontokartoittajan mukaan arvokkaita Natura-alueita tuhotaan hakkuilla myös muualla

Luonnonmetsätyöryhmän julkaisema viesti ja kuvat Lieksan Piilosensärkkien Natura-alueen hakkuista nostivat ihmiset takajaloilleen. Maisemasta on hävinnyt yli sata vuotta vanhoja mäntyjä. Metsähallituksen mukaan luonnonsuojelujärjestöt hyväksyivät työt ennen hakkuita.

Lähes tyyni Pielisen pinta, puolipilvinen taivas ja taustalla vaaroja.

Kaupunkien ilmanlaatu parani 2010-luvulla

Häkä on käynyt kaupunki-ilmassa sen verran harvinaiseksi, että sen seuranta on siirretty maan pinnalta satelliittimittauksiin.

Polttoainepistooli.

Vihreät ja keskusta taistelevat ilmastopäästöistä – mitä ovat lämmityspolttoainevero, pellonraivausmaksu ja liikenteen päästökauppa?

Hallituksen budjettineuvottelut näyttävät jälleen kilpistyvän ilmastopäätöksiin, joita vihreät kannattaa ja keskusta vastustaa.

Nainen pitelee kättänsä puuta vasten.

”Olin vihainen, pettynyt ja katkera” – ympäristöahdistus voi olla lamauttavaa, mutta tuskan voi muuttaa toivoksi ja toiminnaksi

Tunteiden merkitys maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin torjunnassa voi olla ratkaiseva.

Mielenosoittaja keltainen liivi päällä Pariisissa.

Uusi raportti: Ilmastonmuutos uhkaa turvallisuutta ja Suomessa varautuminen on myöhässä

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia turvallisuuteen pitäisi ennakoida paremmin, tutkijat toteavat tuoreessa raportissa. Yksi uhka syntyy, jos ilmastotoimia päädytään tekemään epätasa-arvoisin keinoin.

Savonlinnan kaupungintalon kyltti

Savonlinnan kaupunki aikoo tehdä tutkintapyynnön poliisille Laukunkankaan vanhan kaivoksen tapauksesta

Kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta myös edellyttää Ely-keskusta tutkimaan ja kunnostamaan alueen.  Lisäksi se edellyttää alueen omistavan Outokumpu Oy:n maksavan nämä kunnostustyöt.

AKK Sportsin ja Neovan työntekijöitä istuttamassa suolle kuusta.

Yleisö on MM-rallin suurin ilmasto-ongelma – kisajärjestäjä hyvittää kasvihuonepäästöjä istuttamalla jämsäläiselle turvesuolle metsää

Suomen MM-ralli haluaa olla hiilineutraali suurtapahtuma vuoteen 2030 mennessä. Jyväskylän yliopiston ekologian professori ja Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho tutki Ylen pyynnöstä, ovatko hyvityssuunnitelmat todellisia ja riittäviä vai onko kyse viherpesusta.

Luokanopettaja Janne Puolitaival esittelee koululaisille kompostin toimintaa.

Iissä tehdään esimerkillistä ilmastotyötä ja sen avulla on säästetty paljon rahaa – joidenkin mielestä pieni kunta on tehnyt jo tarpeeksi

Ilmastotyön edelläkävijä on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Ii. Asennekasvatuksella ja vihreillä valinnoilla on myös kääntöpuolensa. Osa kuntalaisista ajattelee, että Ii on jo osansa tehnyt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle