Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuusimetsää oikeassa reunassa sammaleinen kivi.

Ylen kysely: Luonnonsuojelualueiden lisäämisellä on suomalaisten vankka tuki – 80 prosenttia haluaa lisää suojelua

Nuoret ja naiset ovat suojelumyönteisempiä kuin miehet ja vanhemmat ikäpolvet. Asiantuntijan mukaan meidän kaikkien yhteisistä valtion metsistä pitäisi aloittaa.

Haukiputaan alueella sijaitseva Kivisuo on luonnontilaista keidasaapasuota.

Haukiputaan Kivisuon alueelle on perustettu uusi yksityinen luonnonsuojelualue

Perustettu yli sadan hehtaarin luonnonsuojelualue sijaitsee Kiiminki - Yli-Ii -tien länsipuolella, Onkamonselän pohjoispuolella.

Erä- ja luonto-opasopettaja Esko Lahtinen ja palveluasiantuntija Elise Hovi katselevat pientä kuusta metsässä.

Miksi metsien käyttö nähdään usein luontoa tuhoavana? Asiantuntijan mielestä metsäammattilaiset ovat luontoihmisiä: "Metsän pitää olla kunnossa"

Metsäammattilaisten pitää tunnistaa ja tietää, mitä metsissä pitää säästää ja suojella, sanoo Winnovan metsäasiantuntija Elise Hovi.

Suojeltua luonnontilaista metsää.

Pohjalaismaakuntiin saatiin viime vuonna uusia luonnonsuojelualueita yli tavoitteiden

Kaikkiaan metsiä ja soita suojeltiin yli 1 700 hehtaaria. Viime vuonna pohjalaismaakunnissa suojeltiin muun muassa kymmeniä hehtaareja reheviä korpia sekä harvinaisia suoalueita.

Vanha lehtipuu, jonka katkenneella rungolla on lunta.

Savossa suojeltavaa metsää olisi tarjolla enemmän kuin korvauksia pystytään maksamaan – etelässä taas rahaa on mutta ei suojeluhaluja

Ely-keskuksen metsänhoitajan mukaan pohjoissavolaisilla maanomistajilla olisi tarjolla yli tuhat hehtaaria metsää suojeltavaksi, jos valtiolla olisi rahaa maksaa siitä korvauksia. Etelä-ja Länsi-Suomessa tilanne on toinen.

Syysvärit alkavat näkymään Puijolla

Kuopion kaupunki luokitteli metsät niiden käyttötarkoituksen mukaan – luonnonystävät pelkäävät vanhojen arvokkaiden metsien puolesta

Kaupungin metsäsuunnitelma on tehty vuoteen 2070 saakka, mutta se ei sido päättäjien käsiä. Metsien tilannetta seurataan valtuustokausittain. Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys moittii suojelusuunnitelmia liian ympäripyöreiksi.

Vanha lehtipuu, jonka katkenneella rungolla on lunta.

Luonnonperintösäätiö on laajentanut Keijunmetsän suojelualuetta Hämeenlinnassa

Keijunmetsä käsittää useita erilaisia luontotyyppejä. Sen arvoa nostaa sen sijainti laajan Paloniitunjärven suojelualueen kupeessa ja hiljaisella alueella kaukana isoista teistä.

Tubettaja Veka Tolonen juomatauolla.

Tässä metsässä vanhat kuuset kätkevät harvinaiset lehdot – lähde kuvamatkalle arvokkaalle suojelualueelle, jossa hiljaisuuden rikkoo vain käpytikka

Luontotubettaja Veka Toloselle luonto on tarjonnut elämyksiä pienestä pitäen. Lähdimme tutustumaan Kivesvaaran suojelualueeseen Tolosen kanssa.

Suojeltua luonnontilaista metsää.

Kaakkois-Suomessa suojeltiin viime vuonna 700 hehtaaria metsää ja soita – metsien suojeluaste on Kaakkois-Suomessa maan alhaisimpia

Pääosa suojelluista metsistä oli iäkkäitä kangasmetsiä, mutta myös esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita lehtoja ja korpia suojeltiin. 

Metso suojelualue, Salo

Etelä-Savoon uusia luonnonsuojelualueita – suojeltavia alueita halutaan lisää eri puolelta maakuntaa

Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin käytettiin yli neljä miljoonaa euroa. Ely-keskuksen mukaan korvausten määrä on noussut yhdessä metsän arvonnousun kanssa.

Metsäpalon jälkiä

Kalajoen valtavasta maastopalosta eniten kärsinyt maanomistaja eli seurakunta ei vaadi tuhoista korvauksia syytetyltä

Kalajoen seurakunta ilmoittaa, että se ei vaadi viime kesänä Raution kylällä riehuneesta palosta korvauksia palon syttymisestä syytteessä olevalta henkilöltä. Seurakunta on paloalueen suurin maanomistaja.

Liito-orava kurkistaa puun kolosta.

Salosta ostettiin jälleen metsää suojelutarkoitukseen – alueella liito-oravia

Luonnonperintösäätiö ja Salon luonnonmetsäsäätiö ostivat neljän hehtaarin kokoisen metsäalueen suojelutarkoitukseen.

Pellikan perhe, isä, tytär ja äiti, suojelemallaan metsäpalstalla Jalasjärvellä kaatuneiden puiden luona.

Pellikan perhe taistelee luontokatoa vastaan ja haluaa toimia niin kuin opettaa – talousmetsä sai rinnalleen suojelupalstan

Kristiina Tanila-Pellikka ja Petri Pellikka odottivat suojelupäätöstä vuosikausia. He halusivat osan metsästään luonnonsuojelualueeksi, jotta tulevilla sukupolvillakin olisi mahdollisuus nauttia monimuotoisesta luonnosta.

tukkipino

EU:n suojeluvaatimus voi iskeä raskaasti Suomen metsäteollisuuteen: uhkana puupula

Esimerkiksi Kaakkois-Suomen metsäteollisuus käyttää huomattavasti enemmän puuta kuin alueelta saadaan. Metsien huomattava lisäsuojelu voi vaarantaa metsäyhtiöiden raaka-ainepohjan.

Avohakattua metsää.

Data-analyysi paljastaa: Kaikkein monimuotoisin metsämme on jatkuvasti avohakkuiden kohteena, ja se johtaa luontokatoon

Tietyissä maakunnissa yli 40 prosenttia avohakkuista kohdistuu suojeluarvoiltaan potentiaalisesti merkittäville luontokohteille. Yle selvitti kartta-analyysilla, että kaikkein monimuotoisimmista metsistämme katoaa noin prosentti joka vuosi.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.

Luontopaneeli: Suomen metsiä on suojeltava satojatuhansia hehtaareja lisää

Luontopaneelin mukaan joka maakunnasta on suojeltava tiukasti 10 prosenttia metsäpinta-alasta. Suomen metsien käytöllä on suurin vaikutus luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta.

Palomies tarkastaa paloaluetta nokisella ja palaneella alueella

Kalajoen suuresta metsäpaloalueesta suojellaan lähes puolet – metsän omistava seurakunta päätöksestään: "Tämä on meille imagokysymys"

Alue on yksi isoimpia vapaaehtoisesti suojeltuja metsiä Kalajokilaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa.

Metsän keskellä on lahopuita kaatuneena.

Puolangan Tupurin luonnonsuojelualue laajenee – vanhan metsän lahopuut turvaavat luonnon monimuotoisuutta

Kainuun ELY-keskuksen mukaan alueella olevat vanhat metsät ovat kuusivaltaisia, iäkkäitä ja lähes luonnontilaisia, ja ne tarjoavat eriasteista lahopuuta turvaamaan monimuotoisuutta.

Suojeltua luonnontilaista metsää.

Perikunta suojeli vanhan metsän, koska ei halunnut jättää sitä "vain olemaan" – suojelusta tehtiin kannattavaa ja nyt aloitteita on jonoksi asti

Lapin ely-keskus jakaa kolmanneksen Pohjois-Suomen luonnontilaisten metsien suojeluun varatusta 20 miljoonasta eurosta. Varsinkin perikunnat ovat hyödyntäneet suojelurahoja. Tällä hetkellä Lapissa jonossa on 150 aloitetta luonnonsuojelualueeksi.

Inarijärven maisema

Lähes 700 hehtaaria yhteismetsää muuttuu luonnonsuojelualueeksi Inarissa – kyseessä yksi hallituskauden suurimmista suojelutoimista

Inarin kunnan alueelle lähelle Inarijärveä on perustettu lähes 700 hehtaarin luonnonsuojelualue. Tapauksesta merkittävän tekee se, että suojelualue on yksityinen.

Nykyään tehokas palontorjunta on poistanut laajat metsäpalot Suomen metsistä lähes täysin. Tämän vuoksi palosta riippuvainen lajisto on taantunut. Metsien poltto on tehokas kangasmetsien monimuotoisuuden palauttamis- ja lisäämismenetelmä.

Uhanalaisille hyönteisille lisää elintilaa metsien ennallistamispoltoilla Kuhmossa

Metsähallitus polttaa 11,5 hehtaaria metsää Kuhmon Ystävyyden puistossa Elimyssalon luonnonsuojelualueella perjantaina 9. heinäkuuta. Poltosta tulee runsaasti savua, joka voi olla havaittavissa laajalla alueella.

Läheltä

Metsäpalosta nousee savua Kuusamossa: Metsähallitus ennallistaa 16 hehtaarin aluetta

Uopajanniemessä Oulangan kansallispuistossa tehdään tänään metsien ennallistamista polttamalla noin 16 hehtaarin metsäala. Polttamalla jäljitellään luontaista metsäpaloa. Poltosta muodostuu runsaasti savua, joka voi olla havaittavissa laajalla alueella useita päiviä.

Osmo Seurujärvi ja Ilmari Tapiola

Valtio tukee vanhojen metsien suojelua nyt myös Ylä-Lapissa: Utsjoen porotilalliset innostuivat suojelemaan omistamaansa metsää naapuripaliskunnassa

Utsjoen porotilojen yhteismetsä on hakenut ympäristöministeriöltä vanhojen metsien suojelurahoitusta, jossa maanomistus pysyy ennallaan, mutta puuston arvo korvataan maanomistajalle. 700 hehtaarin suojelusta Utsjoen porotilojen yhteismetsä saanee lähes 900 000 euron korvaukset.

Aittosaari sijaitsee Keski-Suomessa Viitasaarella.

Astu Aittosaareen, jossa luonto saa nyt kukoistaa rauhassa – kukaan ei tiedä, paljonko metsiä pitäisi suojella, mutta kaikki lajit eivät siedä hakkuita

Kirkasvetisessä Keiteleessä lepää pieni saari, jonka Luonnonperintösäätiö osti suojeluun toukokuussa.

Suojeltua metsää

Ennätysmäärä metsää suojeltiin viime vuonna Kaakkois-Suomessa – metsänomistajille maksettiin yli 4,4 miljoonaa euroa korvauksia

Suurin osa uusista metsiensuojelualueista perustettiin yksityisten metsänomistajien hakemuksesta.

Utterinvuoren metsää

Suojelumetsien hankinnassa jälleen uusi ennätys – Luonnonperintösäätiön vuoden viimeisin suokohde löytyi Savosta

Säätiön perustajan Pentti Linkolan muistometsä on tarkoitus hankkia kuluvan vuoden aikana.

Suomalainen kirjailija ja Finlandian-palkinto voittaja Anni Kytömäki.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajalle Anni Kytömäelle metsät ovat tärkeitä, mutta hän hämmästelee puheita "luonnon viisaudesta"

Hämeenkyrössä asuva Anni Kytömäki voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Margarita. Se on hänen kolmas romaaninsa.

Tältä näyttää harvinaisessa lähes luonnontilaisessa metsässä – Sotkamon Losonvaara on yksi niistä

Sotkamon Losonvaara on yksi metsäharvinaisuuksista – katso miltä näyttää lähes koskemattomassa metsässä

Koskemattomat metsät ovat Suomessa hyvin harvinaisia, niitä on vain noin prosentti koko metsämaan pinta-alasta.

metsä aamuauringossa

Ennätysmäärä lahjoituksia metsiensuojeluun – Maanomistaja kysyi perillisiltä: "Haluatteko mukavan tilin vai samoilla ikimetsässä?"

Pälkäneläinen Kati Susi siirsi perintömetsänsä Luonnonperintösäätiön omistukseen.

Kaatuneita puita metsässä.

Etelä-Savoon perustettiin viime vuonna 400 hehtaaria luonnonsuojelualueita

Etelä-Savossa on tänä vuonna tavoitteena saada Metso-ohjelmaan 550 hehtaaria lisää suojelualueita.

Metsämaisema

Kaikki Euroopan vanhat metsät täytyy suojella, linjaa luonnon köyhtymiseen puuttuva EU-strategia

Euroopan komissio julkaisi suunnitelman luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Suojeltavaa metsää Ruokolahdella.

Kaakkois-Suomeen perustettiin 430 hehtaaria uusia metsiensuojelualueita

METSO-ohjelman aikana Kaakkois-Suomessa on suojeltu 4 000 hehtaaria metsää.

Kesäistä kuusimetsää Hämeenlinnassa Evolla.

Tammelan kunta hoitaa metsiä uuden hoitosuunnitelman avulla

Maalaispitäjän tavoitteena on vaalia metsänhoidossa muun muassa kestävän kehityksen periaatteita.

Vanha puu kaatuneena metsässä.

METSO-ohjelma kasvatti Hämeen suojelualueita noin 470 metsähehtaarilla

Metsien monimuotoisuutta turvaava vapaaehtoinen METSO-ohjelma kiinnostaa Hämeessä.

Retkeilijöitä Uudenkaupungin metsässä.

Luonnon köyhtymistä hillitään miljoona-ohjelmalla – "Luonnonsuojelun resurssit ovat paremmat kuin koskaan"

Valtion rahalla ennallistetaan soita, raivataan lintuvesiä ja kunnostetaan perinnemaisemia.

Paulo Paulino Guajajara.

Kaksi alkuperäiskansan jäsentä on kuollut ammuskelussa Brasiliassa

Välikohtaus tapahtui keskellä moottoritietä Maranhãon osavaltiossa.

Tukkirekka.

Avaruusjärjestö: Brasilian Amazonin sademetsän kato suurin yli kymmeneen vuoteen

Metsäkadosta syytetään presidentti Jair Bolsonaron harjoittamaa politiikkaa.

Metsää Sipoonkorven kansallispuistossa.

Pohjalaisetkin ovat löytäneet metsiensuojelun

Eteläpohjalaismetsiä on suojeltu tänä vuonna yli 500 hehtaaria.

Saniaisia kasvaa sammaleisella kivellä

Metsien suojelualueet ovat kasvaneet nopeimmin siellä, missä niitä on vähiten

Etelä-Suomessa on vähän suojeltua metsämaata, mutta sinne on syntynyt eniten uusia suojelualueita viime vuosina.

Pohjois-Karjalassa suojelualueita

Yli 110 000 hehtaarin suojellusta alasta maakunnassa valtaosa on lakisääteisiä, kolmannes talousmetsien suojelukohteita.

Puuoopperan kuoro metsän keskellä

Paljakanvaaran Puuooppera on kunnianosoitus metsäluonnolle – esityksessä kuullaan erikoista kontrabassonokkahuilua

Puuoopperassa luonnon ääniä matkitaan muun muassa kontrabassonokkahuilulla

Perttu Laakso ja Olli Lukanniemi

"Me haluamme, että tämä kallio pysyy tässä ikuisesti" – Into suojella metsiä lisääntyy, ja sen taustalla on ilmastonmuutos

Vapaaehtoisesta metsien suojelusta maksettavat korvaukset ovat nousseet vahvaksi vaihtoehdoksi metsänhakkuille.

Puiden latvoja.

Jyväskylä kyselee asukkaidensa metsäarvoja

Jyväskyläläiset pääsevät taas kertomaan mielipiteitään kaupungin metsien hoidosta.

Pystymetsän polttoa

Savonlinnassa kulotettiin metsää – savun hajua voi olla ilmassa vielä lähipäivien ajan

Kakonsalossa tehty kulotus on osa Paahde-LIFE-hankkeen metsien ennallistamispolttoja.

Vanha puu kaatuneena metsässä

Vapaaehtoinen luonnonsuojelu kiinnostaa Keski-Suomessa

Merkittävin suojeltu alue viime vuonna oli Viitasaaren itäreunalla Vuorijärven ympäristössä sijaitseva 109 hehtaarin laajuinen Teirijärven tila.

Gif-animaatio

Ylen kysely: Hallitus saa surkean “päättötodistuksen” luonnon huippututkijoilta – “Metsien hakkuu rajattava lajiston kannalta kestäväksi"

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen antoi itse hallitukselle hyvän päättöarvosanan luonnon lajikirjon suojelusta.

Männikköä Lieksassa.

Keski-Suomessa viime vuonna 600 hehtaaria metsää vapaaehtoiseen suojeluun

Suurimmat suojelualueet perustettiin Viitasaarelle.

Lammassaaren metsäistä rantaa Vaasan saaristosta

Lähes 300 allekirjoitti aloitteen Lammassaaren metsien suojelemiseksi

Lammassaaren mökkiläiset tapaavat kaupungin edustajia keskiviikkona.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle