Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Poliisi antoi tietolähteelleen aseen, jolla huumepomo "Lusu" Ahlqvist pian murhattiin – oikeusoppineet ihmeissään: "Sehän on ihan älytön ratkaisu"

Ylen haastattelemien rikosoikeuden asiantuntijoiden mukaan 25 vuotta vanha palkkamurhaepäily pitäisi jopa avata uudelleen tutkittavaksi.

Appeal begins over top cops acquitted on misconduct charges

The prosecutor is seeking prison sentences or at least fines for the accused.

Finland’s top cops get misconduct charges thrown out

Five senior police officers have had charges of official misconduct dismissed by Helsinki District Court.

Virkarikoskäräjillä kuultu kansanedustaja Kari Tolvanen: Siinä törmäsivät vanhakantainen poliisimaailma ja uusi poliisimaailma

"Oma tietolähteeni ei ollut rekisterissä. Hän olisi pitänyt sitä vitsinä. Hän ei mihinkään rekisteriin olisi halunnut."

Police top brass on trial over informant register mismanagement

The court will hear testimony from dozens of witnesses and review up to 8,000 pages of evidence from an investigation that has lasted nearly five years.

Yhdysvallat torjuu terrorismia eettisyyden rajoja hipovilla keinoilla

FBI on lisännyt peitetoimintaansa terrori-iskujen estämiseksi. Asiaa on tutkinut The New York Times -lehti. Lehden mukaan FBI:n soluttautuja esimerkiksi lainasi terrorismin torjunnan nimissä pienen summan rahaa mielenterveyspotilaalle, joka suunnitteli terrori-iskua.

Markku Ropponen: Kuhala ja vapaa pudotus

Ihmisen ikääntyminen on hyvin henkilökohtainen asia. Toinen tuntee itsensä jo viisikymppisenä ikälopuksi mutta toinen pitää itseään vielä seitsenkymppisenä reippaana ja nuorekkaana, mitä vähän kolottaa joskus jostakin. Hankalinta on, jos ihminen alkaa kokea itsensä turhaksi ja tarpeettomaksi. Sellainen ottaa mielen päälle. Silloin joudutaan helposti perimmäisten kysymysten äärellä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

HS: Poliisi haluaa valtuudet lieviin rikoksiin pedofiilien paljastamiseksi

Nykyisin peitepoliisi voi tehdä rajoitetusti lieviä rikkomuksia ja osallistua järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan kuten kuljettaa ihmisiä, esineitä tai aineita.

Naisiksi pukeutuneille timanttiryöstäjille vankeutta Ranskassa

Rikolliset saivat saaliikseen 100 miljoonan euron edestä luksustuotteita.

Sanna Ukkola: Pyhä, pyhempi - lähdesuoja

Missä oloissa toimitus voi johdattaa poliisin lähteensä jäljille? pohtii Sanna Ukkola blogissaan.

"Aarnio-tutkinta shokki Helsingin poliisille"

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkinta on kärsinyt merkittävästi Aarnio-jutusta Helsingissä poliisissa. Tätä mieltä on MTV3:n rikostoimituksen päällikkö ja kirjailija Jarkko Sipilä.

Helsingin huumepoliisi myrskyn silmässä – luotatko edelleen poliisiin?

Helsingin huumepoliisin, ja erityisesti sen päällikön Jari Aarnion, ylle langenneiden rikosepäilyjen ja -tutkinnan uutisoinnissa on dekkariromaanin aineksia. Pakkokeinot, vinkkimiehet, lahjusepäilyt ja keskinäinen kisailu – muun muassa näitä sanoja mediassa on käytetty tapauksen raportoinnissa. Kenen pitäisi tutkia, jos poliisin epäillään syyllistyneen rikokseen?

HS: Huumepoliisissa vinkkimiesten rikosten sormien läpi katsominen tavallista

Helsingin huumepoliisissa toiminut poliisi myöntää, että huumepoliisi katsoo vinkkimiestensä rikoksia sormien läpi. Hänen mukaansa huumerikoksia on kuitenkin vaikea tutkia nykylain puitteissa niin, että tuloksia syntyisi.

Paatero: Räsäsen tiedotustilaisuutta ei olisi kannattanut pitää

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvelee, ettei sisäministeri Päivi Räsäen olisi kannattanut pitää tiedotustilaisuutta, jossa hän kertoi epäilyksistään poliisin toiminnan laillisuuteen vihjeiden kirjaamisen yhteydessä.

Poliisipäällikkö Taisto Huokko poliisikohusta: "Tahra meidänkin kilpeen"

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä vuoden alussa aloittava Taisto Huokko on seurannut poliisin ympärillä olevaa kohua hämmentyneenä.

Poliisit rekisteröivät ilmiantajansa sekavasti

Poliisilaitosten käytännöt tietolähderekistereistä vaihtelevat suuresti. Tietolähderekisteri on käytössä muun muassa Oulun, Uudenmaan ja Etelä-Savon poliisilaitoksilla. Sen sijaan esimerkiksi Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla tai Satakunnassa poliisilaitokset eivät ylläpidä rekisteriä lähteistään. Aiemmin on ilmennyt, ettei kohun keskelle joutuneella Helsingin poliisilla ole käytössään rekisteriä.

The Guardian: Brittipoliisi hyödynsi peitetoiminnassaan kuolleita lapsia

Lehden selvityksen mukaan poliisi on luonut vuosikymmenten mittaan ainakin 80 valehenkilöllisyyttä hyödyntämällä lapsivainajien henkilötietoja.

Puolustusvoimat haluaa soluttautua salaa tietoverkkoihin

Puolustusvoimat haluaisi alkaa käyttää salaista peitetoimintaa tietoverkoissa vakavien rikosten estämisessä ja paljastamisessa. Puolustusministeri Carl Haglund suhtautuu kuitenkin esitykseen kielteisesti.

Paatero haluaa peitetoiminnan säännökset erillislakiin

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero toivoo eduskunnan antavan törkeän rikollisuuden varalta erillislain, jossa säädettäisiin myös poliisin peitetoiminnan pelisäännöistä. Päätös käyttää peitetoimintaa Ulvilan surman tutkinnassa oli Paateron mukaan poikkeuksellinen.

KKO: Poliisin kerrottava "Seposta" Anneli Auerille

Korkein oikeus on antanut ratkaisunsa poliisin peitetoiminnan julkisuudesta. Murhasta epäillyn Anneli Auerin poikaystäväksi soluttautuneen "Sepon" toiminnasta on kerrottava Auerille ja uhrin omaisille.

ESS: Soluttautumisesta kerrottava rikollisille

Lakimuutos velvoittaa viranomaiset paljastamaan poliisin peitetoiminnan rikoksesta epäillyille, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Jatkossa epäillyille on jälkikäteen kerrottava, jos poliisi on hankkinut heistä tietoja soluttautumalla. Eduskunnan hyväksymä pakkokeinolain muutos tulee voimaan vuonna 2014.

Poliisin peitetoiminta KKO:n puntarissa

Korkein oikeus on aloittanut poliisin peitetoiminnan julkisuutta koskevan kiistan käsittelyn. Käräjäoikeudessa miehensä murhasta tuomittu Anneli Auer vaatii miesystäväkseen soluttautuneen "Sepon" toimintaa koskevan raportin julkistamista.

Korkein oikeus ottaa kantaa KRP:n peitetoimintaan

Korkeimmassa oikeudessa käsitellään ensi maanantaina keskusrikospoliisin valitusta, joka koskee Anneli Auerin murhajutun peitetoimintaa. KKO ottaa kantaa hovioikeuden päätökseen rajoittaa KRP:n muutoksenhakuoikeutta. Lisäksi korkein oikeus ratkaisee, täytyykö keskusrikospoliisin luovuttaa peitetoiminnan materiaali Auerille.

IL: KRP ei suostu avaamaan peitetoimintaansa

Keskusrikospoliisi ei suostu avaamaan peitetoimintaansa Anneli Auerille, vaikka hovioikeus niin velvoittaa. Iltalehden tietojen mukaan KRP on tehnyt valituksen asiasta korkeimpaan oikeuteen. Lehden mukaan erikoiseksi tapauksen tekee se, että Vaasan hovioikeus ei ole antanut muutoksenhakuoikeutta asiassa.

Auerille kerrottava peitepoliisin urkkimat tiedot

Iltalehden mukaan Vaasan hovioikeus määrää keskusrikospoliisin luovuttamaan Ulvilan murhan peitetoiminnalla saadut tiedot Anneli Auerille. Miehensä murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Auer saa siis tietää, mitä hänen poikaystäväkseen soluttautunut poliisi sai selville.

Omaisten asianajaja vaatii poliisin peitetoimintaa selvitettäväksi

Vuonna 2006 Ulvilassa sattuneen henkirikoksen selvittely on saanut ainutlaatuista huomiota ja rikoksen tutkinnassa on käytettty erikoisia keinoja. Tänään Satakunnan käräjäoikeus antoi välituomion, jolla Anneli Auer todetaan syylliseksi, mutta lopullinen tuomio annetaan vasta nyt tehtävän mielentilatutkimuksen jälkeen.

Poliisi haluaa soluttautujille rikoksenteko-oikeuden

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa laajentaisi poliisin peitetoimintaoikeuksia. Hänen mukaansa Suomen poliisin peitetoiminta on vielä tasoltaan puuhastelua. Poliisi kaipaakin uudistuksia lainsäädäntöön.

KRP vahvisti peitetoiminnan Ulvilan surmatutkinnassa

Keskusrikospoliisin edustaja vahvisti keskiviikkona Satakunnan käräjäoikeudelle, että Ulvilan surman tutkinnassa käytettiin peitetoimintaa. Keskusrikospoliisin edustajan mukaan peitetoiminnassa ei saatu näyttöä surmatun vaimon syyllisyydestä tai syyttömyydestä.

KRP vahvisti peitetoiminnan

Keskusrikospoliisin edustaja vahvisti tänään Satakunnan käräjäoikeudelle, että Ulvilan surman tutkinnassa käytettiin peitetoimintaa. Keskusrikospoliisin edustajan mukaan peitetoiminnassa ei saatu näyttöä Auerin syyllisyydestä tai syyttömyydestä. Oikeus ei julkista peitetoiminnasta tehtyä pöytäkirjaa. Oikeudenkäynti on päättynyt tältä päivältä.

Poliisia kuultiin peitetoiminnasta Ulvilan surmatutkinnassa

Oikeus on kuullut Ulvilan surman päätutkijaa poliisin peitetoiminnasta. Lyhyt istunto käytiin suljettujen ovien takana maanantaina Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa.

Peitetoiminnan salaisuus jäi suljettujen ovien taakse

Oikeus on kuullut Ulvilan surman päätutkijaa poliisin peitetoiminnasta. Lyhyt istunto käytiin suljettujen ovien takana.

Oikeus selvittää Ulvilan surmatutkinnan peitetoiminnan

Oikeus kuulee uudelleen poliisia, joka kieltäytyi viime viikolla vastaamaan kysymykseen Ulvilan surman tutkinnassa käytetystä salaisesta pakkokeinosta. Oikeus kuulee poliisia yleisön läsnäolematta salassapidettävien asioiden vuoksi.

Ulvilan surma: Kuka oli "Seppo"?

Epäily siitä, että poliisi olisi soluttautunut Anneli Auerin miesystäväksi nousi esille oikeudessa perjantainakin. Auerin veli ja tämän vaimo kertoivat tämän puhuneen heille oudosti käyttäytyneestä miesystävästä. Asianajaja Juha Mannerin mukaan "Seppo"-niminen mies katosi oudosti syksyllä kuin "tuhka tuuleen".

Auer epäili poikaystäväänsä poliisiksi

Syytetty Anneli Auer kertoi viime syksynä veljelleen silloisen poikaystävänsä "ihmeellisyydestä". Auer oli alkanut epäillä, että kyseessä olisi poliisi. Oikeudessa kävi eilen ilmi, että poliisi on mahdollisesti käyttänyt peitetoimintaa henkirikoksen tutkinnasta.

Poliisia vaaditaan paljastamaan mahdollinen peitetoiminta

Uhrin omaisten asianajaja Seppo Kauppila vaatii, että eilen todistajana kuullun poliisin on vastattava kysymykseen mahdollisesta peitetoiminnasta jossain vaiheessa oikeudenkäyntiä.

Huumepoliisijutun oikeudenkäynti päättyi

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin torstaina loppulausunnot huumepoliisien virkarikosjutussa. Valtionsyyttäjä Mika Illman vaatii yhä poliiseille sakkorangaistuksia virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisit kiistävät virkarikossyytteet huumejutussa

Helsingin käräjäoikeudessa on luettu syytteet huumepoliisijutussa. Valtionsyyttäjä Mika Illman vaatii rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta Helsingin huumepoliisin päällikölle Jari Aarniolle.

Helsingin huumepoliisit oikeudessa - syyttäjä vaatii sakkoja

Viisi poliisimiestä joutuu aamulla oikeuden eteen Helsingin käräjäoikeudessa. Miehiä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta vikavelvollisuuden rikkomisesta huumejutun tutkinnan yhteydessä.

Nettiyleisö kummasteli poliisia valvovaa lakia

Poliisin tekemiä valeostoja ja soluttautumista rikollisryhmiin halutaan valvoa nykyistä tehokkaammin. Suunnitteilla olevan lain mukaan poliisi velvoitettaisiin pyytämään lupa salaisiin operaatioihin käräjäoikeudelta. Poliisin mielestä tämä vaikeuttaisi merkittävästi vakavien rikosten tutkintaa. Nettikommentoijat olivat pääosin uutta lakia vastaan, koska poliisin työn pelätään hidastuvan lain myötä.

Poliisin salaiset operaatiot halutaan luvanvaraisiksi

Poliisin tekemiä valeostoja ja soluttautumista rikollisryhmiin halutaan valvoa nykyistä tehokkaammin. Suunnitteilla on laki, jossa poliisi velvoitettaisiin pyytämään jo etukäteen salaisiin operaatioihin lupa käräjäoikeudelta. Poliisin mukaan tämä vaikeuttaisi merkittävästi vakavien rikosten tutkintaa.

Viisi huumepoliisia syytteeseen virkarikoksista

Syytetyistä neljä on Helsingin huumepoliisista ja yksi keskusrikospoliisista. Poliiseja epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Huumepoliisijutut kuivumassa kasaan

Huumepoliisia vastaan nostetut näyttävät rikosjutut ovat kuivumassa kasaan. Helsingin huumepoliisia koskevassa jutussa epäiltyjen määrä on pudonnut kymmenestä viiteen, ja syyttäjä vaatii heille nyt vain sakkorangaistusta pienehköistä muotovirheistä.

Helsingin huumepoliisin virkarikostutkinta etenee

Helsingin huumepoliisin toimintaa koskeva vakava rikostutkinta on edennyt. Syyttäjä ilmoittaa maanantaina, luetaanko epäillyille poliiseille syytteitä.

Poliisi haluaa mahdollisuuden soluttautua nettiyhteisöihin

Poliisi haluaa mahdollisuuden soluttautua netin vihayhteisöihin, jolloin sen olisi helpompi päästä väkivallantekoja suunnittelevien henkilöiden jäljille.

Poliisi pelotellut huumepoliisitutkinnan syyttäjää

Huumepoliisien toimintaan kohdistuvat rikosepäilyt ovat johtaneet syyttäjän uhkailuun, kertoo YLEn Silminnäkijä-ohjelma. Vantaan poliisin ja keskusrikospoliisin virkarikostutkintaa johtava kihlakunnansyyttäjä Marianne Semi kertoo, että poliisi on uhkaillut häntä tutkinnan aikana.

Suomalaispoliisit turvautuvat peiteoperaatioihin harvoin

Poliisisarjoista tutut valeostot tai soluttautumiset rikollisliigoihin kuuluvat suomalaispoliisien toimenkuvaan aniharvoin. Poliisi ei myöskään käytä telekuuntelua tutkintavälineenä aiempaa useammin.

Krp:n entinen päällikkö kuultavaksi huumejutussa

Keskusrikospoliisin entinen apulaispäällikkö Jari Liukku on kutsuttu kuulusteltavaksi Helsingin huumepoliisin toiminnasta menossa olevaan esitutkintaan, kertoo Suomen Kuvalehti internetsivuillaan.

Huumepoliisien rikosepäilyjutussa uusia epäiltyjä

Helsingin huumepoliisin rikosepäilyjutussa on kaksi uutta epäiltyä. Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto kertoo, että viime viikonlopun aikana kuulusteltavana oli kaksi poliisimiestä. Epäiltyjä on nyt kaikkiaan yhdeksän.

Poliisiylijohtaja paheksuu Aarnion julkisia lausuntoja

Poliisiylijohtaja Markku Salminen paheksuu Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion viimeaikaisia esiintymisiä julkisuudessa. Salminen ei näe Helsingin poliisijohdon väleissä muita solmukohtia kuin Aarnion hiljattaiset lausunnot.

Helsingin huumepoliisit palailevat töihin

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on palannut töihin maanantaina. Seitsemän tahallisista virkarikoksista epäiltyä huumerikostutkijaa jäi työuupumuksen vuoksi sairauslomalle joulukuussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle