Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lumilautailija Siv Knudsen.

Kun lumilautailija Siv Knudsen kuuli sitaattinsa olevan urheilumuseon seinällä, hän tyrmistyi: ”Yritykset ovat käyttäneet nimeäni viherpesussaan”

Urheilumuseon ilmastonäyttelyssä on käytetty luvatta usean urheilijan sitaatteja. Näyttelyn sponsoriyritykset ovat ilmastoaktiivi Siv Knudsenille vastenmielisiä.

poika istuu kärryissä jotka lastattu ostoskasseilla

Tänään on myös Älä osta mitään -päivä – Black Fridayn hankintojen hiilijalanjälki voi olla suuri, ja tavarasta tulee usein nopeasti jätettä

Erityisen paljon Black Fridayn päästöistä kertyy tuotteiden kotiinkuljetuksesta. Ostospäivänä kotiin päätyvien tuotteiden elinkaari on usein lyhyt.

Valoukkojen esitys Oysin lastenosaston edessä pimeässä.

Lumo-valofestivaalin hiilijalanjäljestä pääosa tulee taiteilijoiden ja teosten matkoista – energiankulutus taas on luultua pienempi

Kolmipäiväisen festivaalin tuottamat päästöt vastaavat yhden suomalaisen tuottamia ilmastopäästöjä vuodessa. Hiilijalanjäljen laskenta on tehty osana Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanketta.

UniCafen työntekijä ojentaa lounasannoksen tiskin yli.

Opiskelijaravintola kertoo, millaiset annokset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen – kalaleike ja härkisbolognese toimivat, uunimakkara ei

Vastaisuudessa kaikkien Unicafen lounaiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisen suomalaisen lounaan.

Sunilan tehdas Kotkassa ilmasta kuvattuna.

Puusta tehtyä asfalttia kokeillaan Suomessa – nyt jännätään, kestääkö asfaltti talven ja kuormituksen

Stora Enso päällysti sellutehtaan pihaan asfalttikentän, joka on tehty osin uusiutuvasta aineesta. Testikenttä näyttää, miten hyvin ligniiniasfaltti toimii päällysteenä säässä kuin säässä.

Sunilan tehdas Kotkassa ilmasta kuvattuna.

Stora Enso ja Northvolt alkavat kehittää täysin eurooppalaista akkua yhdessä – raaka-aine tehdään Suomessa

Kotkan tehtaalla aletaan kehittää akkujen raaka-ainetta akkuvalmistaja Northvoltin tarpeisiin. Tavoitteena on maailman ensimmäinen pelkästään eurooppalaisista raaka-aineista valmistettava akku.

Ihmismeri esiintymislvan edessä. Taivaalla ilotulituksia.

Festivaalit haluavat olla ekologisia, ja moni tukeutuu päästökompensointiin – asiantuntijan mielestä siinä on paljon ongelmia

Festivaalien suurimmat ilmastopäästöt syntyvät siitä, kun ihmiset saapuvat tapahtumaan ja lähtevät sieltä pois. Festarijärjestäjät ovat eri linjoilla siitä, kuuluuko yleisön matkustaminen festivaalin hiilijalanjälkeen.

Palvelinkeskus datakeskus.

Digitaalinen media on jättimäinen energiasyöppö – tietoverkkotekniikan professori: "Ongelmaa ei vielä ymmärretä"

Digitaalisen median osuus koko maailman energiankulutuksesta on paisumassa viidennekseen lähivuosina. Ongelmaan on alettu herätä ja myös Yle on alkanut seurata digialustojensa hiilijalanjälkeä.

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehdas Kouvolassa.

Stora Enso investoi 3,5 miljoonaa euroa Inkeroisten kartonkitehtaaseen – tähtää tehtaan päästöjen pienentämiseen

Stora Enso on käynnistänyt Kouvolassa sijaitsevalla Inkeroisten kartonkitehtaalla investoinnin, joka valmistuu syksyllä.

Kaksi nuorta miestä istuttaa kuusentaimia.

Kokkolassa laskettiin rallin hiilijalanjälki ja kuitattiin päästöt kuusentaimilla – talkoolaiset istuttivat 200 puuta: "Tuntuu tosi kivalta"

Kokkolan Urheiluautoilijoiden viime vuotinen juhlaralli oli Suomen ensimmäinen hiilineutraali rallitapahtuma. Talkoilla istutetut taimet viimeistelivät hiilineutraaliuden.

Lehmä syö ruohoa pellolla.

Maitotalojen imagokisa kovenee: Valio haluaa maidostaan hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä

Maidontuotannon kuormitus luonnolle herättää yhä enemmän kritiikkiä. Valio lupaa kannustinpalkkioita maitotiloille, jotka saavat hiililjalanjälkeään pienemmäksi.

Kuva kaupan ostokärryistä, kärryissä ostoksia, maitopurkkeja, leipää ja muuta. Kärryjen edessä kassajono.

Savolainen meijeriosuuskunta painaa tuotteen hiilijalanjäljen maitotölkkeihin – toimitusjohtaja toivoo muiden meijereiden seuraavan perässä

Osuuskunta Maitomaa selvitti maidontuotantonsa hiilijalanjäljen kokonaisuudessaan pellolta tölkkiin asti. Kuluttajien on kuitenkin vaikea tehdä vertailua, koska laskentatapoja on monia.

Nainen seisoo koulun pihalla.

HAMK:n laskurin avulla koulut voivat laskea oman hiilijalanjälkensä

Uuden hiilijalanjälkilaskurin avulla koulut pääsevät helposti käytännön tekoihin. Laskuria voivat hyödyntää myös esimerkiksi yritykset.

Kuvassa Centrian kyltti

Centria kehittää puurakentamista uuden pilotin avulla – tavoitteena pienentää alan hiilijalanjälkeä

Centrian tavoitteena on kehittää uusi oppimismalli, jossa simuloidaan eri vaiheissa tehtävien päätösten vaikutusta lopputulokseen.

Kirkkaan vihreitä soijapapuja, hernerouhetta ja quornia tarjoiluastioissa.

Helsinkiläiskouluissa syödään niin paljon kasvisruokaa, että enempää ei lautasille mahdu – tutkija ehdottaa ruokapöytiin myös hamppua

Helsingin tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä näkyy myös koululaisten ruokalautasilla: yli puolet tarjolla olevasta ruoasta on kasviksia. Seuraava trendi on hybridiruoka.

Laura Sillman laittaa puita takkaan.

Mökkeilyn hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin Italian-matkan – “En ole ajatellut, että mökkeily kuormittaisi hirveästi ympäristöä”, sanoo Laura Sillman

Koronaikana mökeillä vietetty aika on kasvanut huimasti. Suomen mökkivaltaisin maakunta Etelä-Savo patistelee vapaa-ajan asukkaita pienentämään hiilijalanjälkeään.

Uusi pyöräkatu. Kadun pohjaväri on punainen. Lähimpänä katuun maalattu pyöränkuvat ja suojatie valkoisella maalilla.

Hämeenlinna jatkaa Kanta-Hämeen ilmastopahiksena – kestävän elämäntavan opetuksen toivotaan muuttavan suuntaa

Hämeenlinnan ilmastopäästöjen suuruus johtuu pitkälti tieliikenteen päästöistä. Toiseksi eniten päästöjä aiheuttaa maatalous.

Rakenteilla oleva hakesiilo Imatran Kaukopään tehtailla.

Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa Imatran tehtailleen – polttoaineenkäyttö vähenee 3 000 omakotitalon energiankulutuksen verran vuodessa

Metsäyhtiö Stora Enson tuorein investointi on osa Imatran tehtaiden tavoitetta pienentää hiilijalanjälkeään.

professori.  Gregory Norris.  ilmasto.  hiilijalanjälki.  hiilikädenjälki. Mit. Shine-yksikön johtaja Harward yliopisto

MIT:n tutkija: metsäteollisuus voisi kasvattaa paljon positiivisia ympäristövaikutuksia – yritykset ovat arkoja, pelkona moitteet viherpesusta

MIT-yliopiston tohtori Gregory Norris korostaa hiilikädenjälkeä, joka vähentää kulutuksesta luonnolle koituvaa haittaa. Puutuotteet lisäävät hänen mukaansa hyviä kädenjälkiä. Hankaluutena malleissa on monimuotoisuuden mittaaminen.

Sulkavan soutustadion heinäkuussa 2020.

Sulkava mukaan hiilineutraalit kunnat -verkostoon ensimmäisenä Etelä-Savossa

Sulkavalle rakentuva aurinkosähköpuisto auttaa hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.

Betonikerrostalo Kouvolan Lehtomäessä.

Käyttökelpoista materiaalia tuhlataan Suomessa tientäytteeksi, vaikka sillä voisi rakentaa lukuisia kerrostaloja: "Hiilijalanjälki pienenisi yli 90 prosenttia"

Esimerkiksi purettujen betonielementtien uudelleenkäyttäminen olisi hyödyllistä päästöjen vähentämisen kannalta, sillä niiden hiilijalanjälki on huomattavasti uusia pienempi.

Taru Liimatainen polkupyöränsä selässä kotitalonsa edustalla.

Näin kolme suomalaista karsi hiilijalanjälkensä: "Koen saavani paljon enemmän kuin mistä luovun", sanoo Taru Liimatainen

Hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu tehokkaimmin vähentämällä fossiilisen energian käyttöä liikkumisessa ja kodin lämmittämisessä. Myös naudanlihan ja maitotuotteiden välttely tuo nopeita tuloksia.

Kuvituskuvan edustalla kävelee henkikö joka miettii kulutustottumuksiaan, taustalla rakennuksia, lentoliikennettä ja autoja.

Kumpi on ilmaston kannalta parempi, vähentää ruokahävikkiä vai lihansyöntiä? Testaa tietosi!

Hiiljalanjäljen pienentäminen onnistuu tehokkaasti, kun konstit on oikeat.

Suometsää lannoitetaan tuhkalla Pudasjärven Hetekylässä.

Tuhkalannoitus pistää metsien hiilensidontaan vauhtia – metsäasiantuntija: "Puun kasvua saadaan lisättyä jopa 50 prosenttia"

Metsäkeskuksen asiantuntijan mukaan tuhkaamisen määrän voisi helposti nelinkertaistaa nykyisestä. Tuhkalannoite lisää puun kasvua, mikä lisää hiilinieluja ja tuo metsänomistajille lisätuloja.

Vanhempi miesoletettu tarkastelee erilaisia vanhoja elektroniikkalaitteita, kuten vatkaimia, kaukosäätimiä ja stereoita.

Onko omatuntosi kolkuttanut kuluttamisesta ja elintavoistasi? Oletko huolissasi lastenlastesi tulevaisuudesta? Etsimme tarinoita ilmastosyyllisyydestä

Tunnetko häpeää kulutusvalinnoistasi ilmastonmuutoksen vuoksi? Oletko muuttanut elintapojasi ilmastosyistä? Etsimme yli 50-vuotiaita kertomaan, miten asenteet kulutusta kohtaan ovat heidän elinaikanaan muuttuneet ja miltä se tuntuu.

Kolme asiakasta syö lounasta.

Varsinais-Suomessa kehitetään yhteistyössä tuottajien kanssa ilmastoystävällistä lounasmallia

Hiililounas-hankkeella pyritään haastamaan alkutuottajia ja elintarvikealan yrityksiä miettimään ruoan hiilijalanjälkeä.

Epäterävä mies hemkilö kerrostalon pihassa.

Aapo ei halunnut lasta ilmastosyistä ja meni steriloitavaksi – sitten hän muutti mielensä ja maksoi tonneja saadakseen lisääntymiskykynsä takaisin

Suomalaisnuorista 42 prosenttia epäröi lasten hankkimista ilmastosyistä. Tutkija uskoo, että moni heistä muuttaa vielä mielensä.

Pyöräkuormaajakuski Seppo Väisänen (oik.) lastaa lumikuormaa Kenneth Nordbergin (vas.) ajaman kuorma-auton lavalle Kivikon hiihtohallissa.

200 kuorma-autollista säilölunta kärrättiin Olympiastadionille kaupunkilaisten iloksi – päästöt kuin 15 perheen lennoista Alpeille

On helppo uskoa ilmastonmuutokseen, kun talvella sataa vettä, sanoo meteorologi. Kansalaisten hiihtojuhlan päästötkin vauhdittavat ilmastonmuutosta, joten ympäristöystävälliset ratkaisut ovat tarpeen.

yleiskuva - ruokakaupan hevi-osastoa, vihanneshylly, jonka edessä seisoo asiakas.

Lahtelaisten hiilijalanjälki keskimääräistä pienempi – eniten petrattavaa ruuan päästöissä

Hiilijalanjälkilaskenta pitää sisällään energiankulutuksen, rakentamisen, liikkumisen, ruuan sekä tavaroiden ja palveluiden päästöt vuodelta 2020. Vertailu tehtiin 15 paikkakunnan kesken.

Ilmakuvassa Hanasaaren voimalaitos Helsingin Sörnäisissä. On talvi ja maa on valkoinen. Musta hiilikukkula on peittynyt osittain lumeen. Voimalaitoksen piipusta nousee harmaata savua.

Hämeenlinnalaisilla Suomen suurin hiilijalanjälki – ainutlaatuinen selvitys tutki 15 kunnan ja kaupungin päästöt

Selvitys laski kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja. 

Vasa stads logo ute i vintrigt landskap vid Inre hamnen.

Vaasassa selvitettiin hiilijalanjälki

Kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt lasketaan seuraavan kerran vuodelta 2022, jolloin voidaan arvioida vuosien välisiä eroja päästöissä.

Ilmakuva Lahden kisapuistosta, Ranta-Kartanon aluetta näkyy oikealla laidalla.

Kisapuiston katsomo tehdään enimmäkseen puusta – taustalla tavoite vähentää rakentamisen hiilipäästöjä

Konserni- ja tilajaosto hyväksyi linjauksen Kisapuiston tulevan katsomon materiaaleista.

Auton pakoputki.

Millainen ilmastopahis on vanha diesel-auto?

Pitäisikö auto romuttaa heti vai vasta kun se hajoaa käsiin?

Iltakuva: pimeessä hohtaa Lahden radiomaston valot, kuvassa Lahden jäähalli jossa valot. Etualalla parkkipaikka täynnä autoja.

Pelicansista maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkoseura – ilmastopäästöt pudonneet yli 70 prosenttia

Lahtelaisten esimerkin toivotaan kannustavan myös muita seuroja vastaavaan toimintaan yli lajirajojen.

Laitosmies Tero Lähdesmäki heittää vanua linjastolle tekstiiliyritys Lennolilla Jalasjärvellä.

Vastuullisuus on pk-yrityksissä odotettua paremmalla tolalla, osoittaa kysely – myös tekstiiliyritys Lennol laskee hiilijalanjälkensä nyt ensimmäistä kertaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti ensimmäistä kertaa kyselytutkimuksella sitä, pitävätkö pienet ja keskisuuret yritykset yritysvastuuta tärkeänä ja toteutetaanko vastuullisuutta käytännössä.

Myyjä järjestelee kaloja myyntitiskissä vaasalaisessa kalakaupassa.

Jo yksi kala-annos lisää viikossa lihan sijaan pienentäisi ruokailun hiilijalanjälkeä tuntuvasti – uusi tutkimus selvitti kalatuotteiden ekologisuutta

Luonnonvarakeskuksessa on laskettu uudet hiilijalanjälkiluvut kahdeksalle kotimaiselle kalatuotteelle. Pyyntitapa vaikuttaa luonnon kuormitukseen merkittävästi.

Rakennuksia, joissa on paljon lasiseiniä aamuvalaistuksessa.

Uuden kampuksen ilmastovaikutukset puhuttavat Oulussa – yliopisto ei halua keskustella aiheesta ennen kuin suunnitelmat ovat tarkentuneet

Aalto-yliopiston professorin mukaan uuden kampuksen rakentaminen Ouluun nostaisi ilmastopäästöjä enemmän kuin nykyisten tilojen saneeraus. Oulun yliopisto pitää ilmastovaikutusten arvioimista vielä liian aikaisena.

 Syysaurinko valaisee metsälammen rantapuita. Kuvassa näkyy laituri. Ei ihmisiä.

Suomi haluaa kestävän matkailun ykkösmaaksi, mutta asiantuntijat pitävät sitä viherpesuna: "Matkailun haitat ylittävät sen hyödyt"

Suomi haluaa houkutella maahan entistä enemmän kansainvälisiä turisteja, mutta samalla pitäisi vaalia luontoa ja leikata päästöjä. Ei onnistu, sanovat kestävyysasiantuntijat.

Kiinalainen tehdas.

Consumption emissions boost Finnish carbon footprint

So-called "import emissions" are keeping Finland’s carbon footprint high, according to a study by the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Sähköautojen latauspiste

Centria-ammattikorkeakoulu pyrkii hiilineutraaliuteen ja ohjaa muitakin siihen hankkeissaan

Ammattikorkeakoulut pyrkivät hiilineutraaliuteen yhdeksässä vuodessa. Keski-Pohjanmaalla Centria-ammattikorkeakoulussa tavoitteeseen tähdätään monilla käytännön toimilla.

Jenni Räinä seisoo metsässä

Mistä olisit valmis luopumaan ympäristön hyväksi? Näin kaksi oululaista muutti elämäänsä saavuttaakseen 1,5 asteen ilmastotavoitteen

Kolme suomalaista kaupunkia selvittää, miten elämäntapojen hiilijalanjälki saadaan kestävämmäksi. Tapasimme kaksi koehenkilöä ja kysyimme, miten heidän elämänsä on muuttunut.

Ruskea lasipullo, pullon pohjassa kirjaimia.

Hartwall sai ihmiset penkomaan lasipullovarastojaan – vanhimmat pullot jopa 60 vuoden takaa

Vanhoja ruskeita lasipulloja etsivään kilpailuun tuli tuhansia vastauksia. Yhtiön mukaan kyse on kestopullosta, koska pulloja pestään ja täytetään kymmeniä kertoja uudelleen.

Täytä tämä tieto

Kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on puolittunut – tällä närpiöläisellä tilalla tuotetut tomaatit tarvitsevat öljyä enää vain lautasella

Öljylämmityksestä luopumisella on ollut iso merkitys, mutta haasteita riittää. Kasvuturpeen korvaaminen kasvualustoissa on yksi niistä.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Pelkkiin yksilön valintoihin keskittyminen voi johtaa ilmastokriisin etenemiseen

Ilmastopaneeli IPCC:n uusin raportti herätti jälleen ilmastoahdistuksen monen rinnassa. Yksilön valintojen syynääminen saa paitsi pahaa mieltä aikaiseksi, voi olla myös vaarallista maapallon kannalta, kirjoittaa Thurén.

Iin Ilmastoareenan päälava on valmis kahden päivän tiiviseen tarjontaan.

Iin ilmastofestivaalissa keskustellaan kuluttajan hiilijalanjäljestä – tapahtuma tarjoaa ratkaisuja arjen tekoihin ja tunteiden käsittelyyn

Työpajassa pääsee pohtimaan sitä, millaisia tunteita ilmasto- ja ympäristökriisi itsessä aiheuttaa. Luvassa on vertaistukea, keskustelua ja vinkkejä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle