Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Salaattipakkaus

Takaisinveto: Fresh Servant Oy:n pastasalaatissa väärä etiketti

Salaattipakkauksessa on väärä etiketti ja tuote vedetään tästä syystä takaisin. Osaan juusto-pastasalaattipakkauksista on kiinnitetty kana-pastasalaatin etiketti.

Lakeuden Etapin nelilokeroastia, jossa omat paikat metallille, lasille, muoville ja kartongille

Pakkausjätteiden keräys laajentunut onnistuneesti Lakeuden Etapin alueella

Pakkausjätteiden keräys laajeni kesällä Lakeuden Etapin alueella pienempiin taloyhtiöihin. Lajiteltu jäte on ollut tasalaatuista.

Salaattisekoituspussi.

Myös K-ryhmän salaattisekoituksessa lukee Suomessa valmistettu, vaikka salaatit tulevat ulkomailta

Salaattien alkuperämaat Espanja ja Italia kerrotaan pussin takapuolella. K-ryhmän johtajan mukaan kuluttajaa ei haluta johtaa harhaan. S-ryhmässä myytäviä salaatteja mainostettiin aiemmin virheellisesti kotimaisina.

Dokumentti teflonin vaikutuksista amerikkalaisten elämään.

Dokumenttiprojekti: Teflonin kirous – arkisen pinnoitteen hyytävä tarina

Mitä ihmepinnoite on tehnyt ihmisten terveydelle?

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Listoja näille ja muille

Metalista listoista nauttiville...

Toimittaja Arvi Lind tutkii maitopussin kaadinta Arne Heleniuksen kanssa 1967.

Arvi Lind perehtyy velttoon pussimaitoon

Suomi sai maitonsa uudessa pakkauksessa vuonna 1967.

Rutistunut juomatölkki nurmikolla

Pitääkö pantit hyvittää, jos palautusautomaatti on rikki?

Mies on turhautunut, kun hänen lähikauppansa pullonpalautusautomaatti on ollut lähes päivittäin rikki. Kun mies on vienyt pantilliset pullonsa kassalle, myyjä on kieltäytynyt hyvittämästä pantteja. Toimiko myyjä oikein?

PlayStation Storen lompakontäyttöpakkaus.

Miksi Playstationin lompakontäyttökortissa on niin paljon pakkausmateriaalia?

Pelaava katsojamme ihmettelee PlayStationin pelitilille rahaa lisäävän latauskupongin pakkauksia. PlayStationin lompakontäyttökortti on BluRay-kotelon sisällä oleva paperilappu, jossa on numerokoodi. Muovinen kotelo on lisäksi kääritty muoviseen suojakelmuun.

Yle Areena logo.

Kysy ihan mitä vain – Sirkka Tälli selvittää vastauksen!

"Voiko ihmiskakkaa kompostoida?" kysyi nimimerkki Paha haju.

Rainbown pakastepussissa on haarukan mentävä reikä.

Miksi Rainbown Peruna ja keittojuurekset -pakastepussissa on reiät?

Tarkkasilmäinen katsojamme on huomannut, että Rainbown Peruna ja keittojuurekset -pakasteen pussissa on yläreunassa kaksi pussin läpi menevää reikää. Hän miettii, eikö pakastuksen ideana ole tehdä pakkauksesta nimenomaan ilmatiivis. Vastaavassa Apetit-tuotteessa reikiä ei ole. Miksi Rainbown Peruna ja keittojuurekset -pakastepussissa on reiät?

Valion maitotölkkeissä on nykyään korkit.

Miksi Valion maitotölkeissä on nykyään korkki?

Valion maitoa juova katsojamme ihmettelee tölkkeihin ilmestyneitä muovikorkkeja. Katsojan mielestä uusi tölkki on vaikeampi kierrättää, sillä muoviosaa on vaikea irrottaa pahvitölkistä. Häntä myös epäilyttää uudesta pakkauksesta syntyvän muovijätteen määrä. Miksi Valion maitotölkeissä on nykyään korkki?

Rytätty juomatölkki nurmikolla

Palautusautomaatin hylkäämästä tölkistä voi saada pantin

Rytätyn tölkin palauttaminen kauppaan on ekoteko. Pantin voi saada myös tölkistä, jota palautusautomaatti ei huoli. Myös pantittomien (esim. tax free) tölkkien palauttaminen kannattaa, se on ekoteko.

Miksei Fazer kerro paketin päällä, että laskiaispulla voi olla pakastettu?

Eläkeläismies Helsingistä osti Stockmannilta laskiaispullia. Päiväysmerkinnän vieressä oli mystinen A-kirjain. Pakkausta tutkittuaan mies löysi selityksen: A-merkintä tarkoittaa, että pullat ovat olleet pakastettuja.

Miten megasta tuli giga konetiskiainepakkauksessa?

Katsojamme oli ostanut Prismasta ”giga-pakkauksen” Sun Classic -konetiskiainetabletteja. Kotona hän huomasi, että kaapissa ollut vanha pakkaus oli aivan samanlainen, mutta ”megapakkaus”. Molemmissa oli siis sama määrä tabletteja. Perusinsinööri meni hämilleen, miten megasta tuli giga, kun ainakin muissa piireissä megalla ja gigalla on tuntuva kokoero.

Valmistajat laittavat ruokapakkauksien valmistusajat alakanttiin

Useissa ruokapakkauksissa valmistajat antavat valmistusajan, jossa ruoan pitäisi kypsyä. Pakkausten mukaan esimerkiksi broilerin fileesuikaleet valmistuvat noin kymmenessä minuutissa, karjalanpaisti kolmessa tunnissa, broilerin koipi tunnissa. Katsojamme mukaan kokemus on monesti toinen. Ruoka ei annetuissa ajoissa kypsy.

Miksi jugurttipakkauksessa on niin monta materiaalia?

Katsoja Kuopiosta ihmettelee, miksi joidenkin maitotuotteiden pakkausten kierrättäminen on tehty vaikeaksi.

Pullonpalautusautomaatti

Pullonpalautus helpottui entisestään

Myös Alkon pullot voi palauttaa lähikauppaan.

Pitääkö ruokakermassa olla kermaa ja kuinka paljon?

Kaupan kermahyllystä saa monenlaisia ruokakermoja ja rasvasekoitteita. Osan nimi on ruokakerma, osan nimi on vain – ruoka!

Miten appelsiinit ehtivät Suomeen vuorokaudessa?

S-ryhmän Rainbow-appelsiinimehua markkinoidaan tuoreudella. Pakkauksen mukaan appelsiinit on puristettu vuorokauden sisällä poimimisesta eikä mehuun lisätä eikä siitä poisteta mitään.

Johtaako Valion PROfeel-rahkan nimi harhaan?

Valio markkinoi PROfeel-tuotteitaan proteiinipitoisuudella. Kalliissa PROfeel- rahkassa on kuitenkin täsmälleen sama määrä proteiinia kuin tavallisessa maustamattomassa maitorahkassa: 11 grammaa sadassa grammassa. Johtaako erikoisrahkan nimi harhaan?

Miksi "makeutettu 100 % xylitolilla" - purukumeissa on keinotekoista makeuttajaa?

Useissa purukumeissa mainosvalttina lukee "Makeutettu 100 % Xylitolilla." Purukumit kuitenkin usein sisältävät arominvahventeeksi luokiteltua makeuttajaa asesulfaami K:ta (E950). Katsojamme epäilee, että kuluttajaa johdetaan siis harhaan.

Miksei Findus-vihannesten alkuperämaa selviä pakkauksesta?

Finduksen vihannespakasteissa ei kerrota kasvisten alkuperämaata. Sen sijaan pakkauksessa on nettiosoite, josta alkuperämaan saa katsoa. Firman nettisivuilla onkin pitkä lista eksoottisia maita.

Miksi X-tran lihapullissa on eri tietoa suomeksi, ruotsiksi ja tanskaksi?

Katsojamme hämmästyi lukiessaan X-tra-lihapullien pakkauksen tekstejä: Lihapullien säilytyslämpötila vaihteli eri kielillä. Ruotsissa lihapullia tulee säilyttää korkeintaan +8 asteessa. Suomessa rajana on +6 astetta ja Tanskassa vain +5 astetta. Pakkauksen tekstit eivät muutenkaan olleet täysin samanlaiset.

Miksi kalkkipakkauksen päällä ei ole varoitusta pähkinä- ja soija-allergiasta?

Nainen käyttää kalkkitabletteja osteoporoosin hoitoon. Hän huomaa usein vasta kotona avattuaan purkin kylkeen teipatun pakkausselosteen, että tabletit sisältävät soijaa tai pähkinää. Näille allergisena tuotteet jäävät käyttämättä. Miksi kalkkipurkin päällä ei ole varoitusta pähkinästä tai soijasta?

Miksi hienosokeri pakataan paperipussiin?

Paperinen hienosokeripussi vuotaa tai hajoaa melkein joka ostokerralla, valittaa katsojamme. Miksi hienosokeri pakataan edelleen herkästi vuotavaan ja hajoavaan paperipussiin?

Saako huuhtoutuvan vessapaperihylsyn heittää pyttyyn?

Lotus-vessapapereihin on ilmestynyt uudenlainen Flush & Go -hylsy. Valmistajan mukaan uusi hylsy on samaa ainetta kuin vessapaperi ja se hajoaa viemärissä. Eikö hylsy tuki putkia eli saako sen todella heittää pyttyyn?

Pitääkö kauppojen ottaa vastaan rutistetut kaljatölkit?

Moni kerää talteen tölkit, jotka voi palauttaa koneeseen, mutta rutistetut purkit jäävät luontoon ruostumaan. Onko kauppa velvollinen ottamaan vastaan myös rutistetut kaljatölkit?

Onko Tutteli yhä suomalainen?

Tutteli-äidinmaidonkorvikkeen pakkaus uudistui.

Rypsipossu Eviran syynissä

HK:n näyttävästi lanseeraama rypsiporsas on päätynyt viranomaisten syyniin. Elintarvikevirasto Evira tutkii, onko sydämelle paremmaksi mainostetun possun markkinointi lainmukaista, vai johtaako sydänystävällisyyden korostaminen kuluttajia harhaan. Evira on viime viikolla lähettänyt HK Ruokatalolle selvityspyynnön.

Briketeillä grillataan pitkään

Parhaiten kyytiä makkaroille antoi Rainbow-briketti.

Miksi pizzeriassa ei tarjota hanavettä?

Katsojamme olisi halunnut juoda hanavettä pizzansa kanssa kahdessa helsinkiläisessä Kotipizza-pizzeriassa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut edes maksusta. Tarjolla oli vain pullovettä.

Emmentalin reikäkysymys

Punaleima-emmantalin painovaihtelu kiinnostaa tarkan markan katsojaamme. Hän kun on huomannut, että 350 gramman pakkauksessa saattaa olla jopa 400 grammaa juustoa, reikäisyydestä riippuen. Kannattaako siis etsiä reiättömiä juustoyksilöitä?

Viisi väittämää elintarvikemuoveista

Arkemme on kuorrutettu muovilla. Ruoankin ostamme, säilytämme ja usein valmistamme muovissa. Muovin kemikaalit mietityttävät, ja muoveja voi käyttää väärin etenkin keittiössä. Kuningaskuluttaja esitti viisi väittämää elintarvikemuoveista. Toimittaja Terhi Simolan haastateltavana oli ylitarkastaja Pirkko Kostamo Elintarviketurvallisuuvirasto Evirasta.

Kalkkunassa broileria?

Järvisuomen Portin kalkkunafileerullan tuoteseloste herättää hämmennystä. Siihen kun on raaka-aineeksi merkitty kalkkunan lisäksi broileri. Miksi kalkkunassa on broileria, Järvisuomen Portin laatupäällikkö Marita Leskinen?

Pakkausmerkinnöistä

Elintarvikkeista noin 90 % myydään pakattuina. Yhä useampi haluaa tietää, mitä syö ja siksi tihrustaa pakkausmerkintöjä. Pienet pakkautekstit ovat suurin ongelma kuluttajille. Pureudumme nyt siihen, mitä pienellä painetut tekstit tarkoittavat,jos ne näkee lukea. Toimittaja Terhi Simolan haastattelussa on ylitarkastaja Tytti Itkonen Evirasta.

Testissä kakkuvuoat

Leipominen on taitolaji, jossa vaaditaan tarkkuutta.

Olut maksaa enemmän isossa tölkissä

Yleensähän ruoka maksaa isoissa pakkauksissa vähemmän kuin pienissä. Oluen suhteen tilanne on kuitenkin toinen. Olut on litrahinnaltaan kalliimpaa isossa tölkissä.

Hellaksen makeisia

Hellaksen herkkuja

Fennada-Filmin makumatka Hellaksen karamellitehtaalle.

Irtokarkit tulevat sieltä täältä

Candyking – tuotemerkillä myydään sen seitsemää sorttia irtokarkkeja. Mutta irtokarkeista ei kerrota, mikä on niiden valmistusmaa.

Mustikkatäytekeksissä ei ollutkaan mustikkaa

Evira laittaisi pakkaukset uusiksi.

Kuningaskuluttaja mittasi ruokapakkauksia

Katsojilta on tullut Kuningaskuluttajaan useita yhteydenottoja ruokapakkausten painoista. Katsojamme epäilevät, että pakkauksissa ei ole niin paljon sisältöä kuin pakkauksen päällä lukee.

Voiko valmisruokien kansikuvassa olla mitä sattuu?

Valmisruoista pitävä katsojamme kummastelee tuotepakkausten kansikuvia, jotka antavat ymmärtää, että valmisruoka sisältää esimerkiksi kasviksia. Voiko valmisruokien kansikuvassa olla mitä sattuu?

Leivän päiväys

Leipäpakkauksiin on tavallisesti merkitty vain parasta ennen - päiväys. Katsojamme haluaisi kuitenkin itse päätellä, milloin leipä on tuoretta. Miksi valmistaja ei kerro leivän leivontapäivää?

Limonadissa ei ole sokeripitoisuutta

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Herra Hakkarainen limonadeissa ei ole ravintoarvomerkintöjä Pitäisikö ne olla? Tehtaanjohtaja Rami Aarikka vastaa, että merkinnät eivät ole pakollisia.

Pitääkö lihapitoisuuden näkyä pakkauksessa?

Eräs katsojamme ihmettelee, miksi marinoidun lihan merkinnöissä ei kerrota kuinka paljon pakkauksen sisällöstä on grammamääräisesti lihaa?

Natriumglutamaatti maustaa monet epäterveelliset ruoat

Natriumglutamaatti eli E621on kiistelty aine.

Millä perusteella Fresh-tuotteita kutsutaan tuoreiksi?

Atria mainostaa uusia Fresh-sarjan tuotteitaan tuoreudella, mutta ainesosalista vilisee E-koodeja ja tuotteet säilyvät jopa kymmenen päivää! Millä perusteella tuotteita kutsutaan tuoreiksi?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle