Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Reposaaren kalasatamaa kehitetään Porissa lisäämällä silakan jalostusta

Kalasataman kehittämisellä yritetään lisätä silakan päätymistä ruokapöytään.

Kalastajan kuuma linja auttaa harrastuksen alkuun

Asiantuntija vinkkaa, että onkimisella pääsee helposti alkuun.

Kalastajille kuuma linja – pohjoiskarjalaisten soittoja odotetaan torstaina

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön palvelu vastaa kaikkiin mahdollisiin kalastuskysymyksiin.

Kuusisen kalankäsittelyhalli pantiin myyntiin Kotkassa – kalastajat huolestuivat

Kehitysyhtiö Cursor on myymässä Kuusisen kalasataman kalankäsittelyhallia.

Tammelassa selvitetään loppukesästä kolmen joen taimenkantoja

Kalatalouskeskuksen tarkoituksena on selvittää sähkökoekalastuksen avulla taimenen poikastiheyksiä.

Hirvensalmelle perustetaan kalastajien yhteisyritys: tarkoituksena vapauttaa aikaa itse kalastukseen

Valmistuttuaan laitos palvelee kalasatamana viittä eteläsavolaista ja viittä päijäthämäläistä kalastajaa.

Paltamon uudesta kalatalosta löytyy harvinaista tekniikkaa – ison kalan perkauskoneita on Suomessa vain muutamia

Kuluttajat ovat jo löytäneet kalatalon. Tarjolla on yleensä ahventa, kuhaa ja haukea.

Särkikalojen hyödyntämistä vauhditetaan Kotkassa

Hankkeessa selvitetään myös, miten pyydettyä kalaa voidaan jalostaa kotimaiseen elintarvikekäyttöön.

Järvikalalle olisi ottajia, mutta matkalla ruokalautaselle on vielä mutkia

Tuoreen selvityksen mukaan etenkin särkeä voisi pyytää kestävästi reilusti nykyistä enemmän. Tutkijat kaipaavat kuitenkin vielä lisää tietoa esimerkiksi sopivista saalismääristä.

Monet näkivät riesan, Paavo Vallas tilaisuuden – 25-vuotias diplomi-insinööri tekee nyt bisnestä roskakaloilla

Särkikalojen suosion lisääminen suomalaisten ruokalautasilla vaatii uusia tuoteideoita ja investointeja kalankäsittelyyn.

Nuoret syövät kalansa usein eineksinä, koska valmistamista ei osata – katso video, miten ahven ja siika fileoidaan

Suomalaisten ruokapöytiin kalat uivat pääasiassa ulkomailta. Tutuinta kalaruokaa on punalihainen kasvatuskala. Nuorille maistuu parhaiten helppo kalaeines.

Jalasjärvellä vietetään kalastuspäivää

Ruokana on luonnollisesti lohisoppaa ja lisäksi oppilaat voivat maistella savustettua kalaa.

Uusi kalankäsittelyhalli rohkaisee yrittämään: kymmenet henkilöt haluavat ammattikalastajaksi Kemijärvellä

Jo lähes 40 henkilöä on ilmoittanut halunsa ryhtyä ammattikalastajaksi Kemijärvellä. Aikaisemmin heitä oli vain muutama.

Ammattikalastajan arki on kovaa Inarilla – vapaus ja luonto helpottavat elämää

Inarijärvi on hyvä paikka kalastaa, sillä valtion vesissä ei ole niin paljon rajoituksia eikä tarvitse riidellä omistusoikeuksista, sanoo ammattikalastaja Veikko Kiviniemi.

Kemijärvellä kalastajat odottavat innostuneesti uutta jalostushallia

Uudesta jalostamosta kaivattua potkua Kemijärven ammattikalastukselle

Väistäkää, jättikalat – täältä tulee Suomen uusi ennätyskala, paino alle 200 grammaa

Huonosti tunnettu kalalaji muistuttaa särkeä ja säynettä. Suomen suurin seipi painaa 193 grammaa.

Ammattikalastajat ikääntyvät – byrokratian koukerot ja taloudelliset riskit pelottavat nuoria alalle haluavia

Monissa maakunnissa ammattikalastajien keski-ikä lähentelee kuuttakymmentä ja alalle kaivataan nuoria yrittäjiä. Ammatin epävarmuus, byrokratia ja isot investoinnit pelottavat uralle aikovia nuoria.

"Kyllähän tämä vähän majavan hommalta vaikuttaa" – luonto tarvitsee vapaaehtoisia

Talkootyön merkitys ympäristönsuojelussa on kasvanut. Talkoilla paikataan ympäristörahoituksen vajetta ja haetaan samalla julkisuutta suojeluhankkeille.

SAKK järjestää työvoimakoulutusta syksyn ja talven aikana

Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestää tulevan syksyn ja talven aikana työvoimakoulutusta Inarissa. Työvoimakoulutuksissa on mahdollista oppia niin turkistyötä kuin kalankäsittelyä ja reen valmistusta.

Ammattikalastaja: "Muiden kulttuurien kalankäsittelytaitoja pitäisi hyödyntää enemmän"

Suomen järvissä on paljon aliarvostettuja kalalajeja, joita ei ehkä viitsitä hyödyntää ruoan valmistuksessa. Oppia pitäisi hakea esimerkiksi thaimaalaisilta, jotka käyttävät rohkeasti suomalaisten roskakalaksi arvioimia kaloja raaka-aineena.

Roskakalan maineelle heitetään hyvästit – Lahti haluaa tarjota särkipihviä koululaisille

Miksi kiikuttaa lohta satojen kilometrien päästä kouluruokalautasille, kun lähijärvestä hoitokalastetaan särkeä yli 50 000 kiloa vuosittain? Lahdessa aiotaan koululaisten ruokalistalle nostaa lähijärven särkimurekepihvi.

Kalasatama Virolahdelle tappiollinen – perkuuhommat halutaan vaihtaa veneilyyn

Kunnollista kalasatamaa Virolahden Klamilaan ei koskaan tullut. Valtion tuella 1990-luvulla rakennettu satama ja kalankäsittelytilat halutaan nyt vapauttaa niitä sitovista kalastusvelvoitteista. Kunta kehittäisi satamaa matkailua varten.

Kaksi tapaa pilata kala: liian pitkä tai liian kuuma kypsennys

Ruokatuotannon lehtori kannustaa kalan käsittelyyn tottumattomia tarttumaan toimeen. Esimerkiksi kotimaisen mateesta on Jari Mäkivaaran mukaan tehty turhaan mörkö. Paistamisen sijaan kalan voi hauduttaa.

Eurajoen tulvat yritetään estää – joki halutaan perata

Eurajoen yläosaan on suunnitteilla merkittävä perkaustyö. Uoma on paikoittain pahasti umpeenkasvanut ja liettynyt, mikä lisää tulvariskiä.

Koskia korjaillaan uiton jäljiltä – Lestijoen meritaimenelle paremmat elämän edellytykset

Kutusoraikkojen ohella uittoa varten perattuja koskia rakennetaan entiseen kuosiin kiveämällä. Lestijoki on yksi niitä harvoja jokia, joilla on oma meritaimenkanta.

Puhoksessa juhlistetaan perinteitä 10. kertaa

Yleisömenestykseksi nousseilla Puhoksen perinnepäivillä ei rihkamaa ja lakukojuja näy. Kymmenvuotista taivaltaan juhlistava tapahtuma luottaa siihen, että perinne voi olla myyntivaltti.

Kuusivuotias Sohvi onkikilpailusta: "Tärkeintä ei ole saalis vaan osallistuminen"

Rönnin huvikeskuksessa järjestettiin lauantaina perinteinen lasten onkikilpailu. Kuusivuotias Sohvi ja seitsemänvuotias isoveli Juho olivat mukana jo kolmatta kertaa.

Kalasataman kunnostus hyvässä vauhdissa Pellossa

Pellossa Miekojärven kalastajia palvelevan Sirkkakosken kalasataman remontoinnissa on päästy hyvään vauhtiin. Kalankäsittelyhalli valmistuu syksyllä. Uudistuneena satama on Euroopan Unionin vaatimusten mukainen ja saa kansainvälisen laitoshyväksynnän.

Kalankäsittelylaitos palaa Virolahdella

Rakennus oli täyden palon vaiheessa palokunnan saapuessa paikalle. Noin puolet rakennuksesta on romahtanut.

"Jotkut keräävät puutarhatonttuja, minä bongaan laivoja"

Mari Hirsikallio on bongannut elämänsä aikana tuhansia laivoja. Kuvaamisen ohessa hän on oppinut myös muun muassa kansainvälisistä lastivirroista.

Sisävesien madekausi alkaa

Sesonki on lyhyt, mutta kiivas. Kutuaikaan mateesta voi nauttia sekä kalan lihan että mädin muodossa.

Helteet eivät maita kalastajalle: Jäätä varattava iso satsi, lämpö ajoi silakat kauemmas

Kalasaaliiden pitäminen riittävän kylminä on haastavaa kovilla kesähelteillä. Kalastajan mukaan troolausmatkan pituus on pidentynyt selvästi meriveden lämmettyä.

Jäähileillä varustettu luksuskalamaja kiinnostaa muuallakin Suomessa

Kalastajia hemmotellaan Hämeenlinnan Virvelinrannassa erityisellä kalamajalla. Suomen oloissa vielä kovin harvinaisessa kalamajassa on hyvät puitteet käsitellä kalansaalis ruuanlaittokuntoon. Muualta Suomesta on käyty jopa ottamassa vinkkejä majan rakentamiseksi.

"Isovelihän sitä vähän yritti, mutta ei siitä syöntikallaa tullu"

Valtakunnallinen kalastuspäivä Ilosaaressa keräsi liki 900 ala- ja yläkoulujen oppilasta Joensuusta ja muualta maakunnasta. Lapset ja nuoret tutustuivat suomalaiseen kalaharrastukseen tehtävärasteilla, joissa sai opetella muun muassa kalan perkaamista, joka aiheutti osalle nuorista hankaluuksia.

Seiskaluokkalaiset opissa aurinkoisella kalapolulla

Kainuun Vapaa-ajankalastajat ry:n perinteinen kalatapahtuma järjestettiin jo 22. kerran. Kajaanin keskuskoulun seiskaluokkalaiset saivat tutustua ulkoilmassa viettämässään koulupäivässä muun muassa kalaruokien valmistukseen ja kalankäsittelyyn.

Karsikon ammattikalastajat odottavat ahvenkauden alkua

Ahvenen merkitys saaliskalana Perämeren ammattikalastajille on nousussa. Simon Karsikossa kalasatamaan on hankittu ahvenen perkauskone, joka vähentää merkittävästi käsityötä ahvenen myyntikuntoon saamisessa.

Käsittelylaitos ei kiinnosta kuhmoislaista kalastajaa

Kuhmoisissa suunnitellaan kalankäsittelylaitosta taajama-alueelle. Kunnassa on kolme ammattikalastajaa, joista ainakaan yksi ei laitokselle lämpene.

Kuhmoisiin suunnitteilla uusi kalankäsittelylaitos

Kalankäsittelylaitokseen on tarkoitus rakentaa paikkakunnan kalastajille tilat perkaukseen, käsittelyyn ja mädin erotteluun.

Tervon uudessa kalankäsittelylaitoksessa tulipalo

Myöhään maanantai-iltana syttynyt tulipalo aiheutti tuhoa Tervon kalankäsittelylaitoksella. Tulipalon takia laitoksen käyttöönotto siirtyy myöhemmäksi.

Päijänteen muikkua on riittänyt - perkaamaton kala ei enää houkuttele entiseen tapaan

Muikusta ei ole tällä hetkellä pulaa kaupan tiskeillä. Ostajakunta kuitenkin vanhenee ja pienenee, eivätkä nuoremmat halua ostaa enää itse perattavaa kalaa.

Kalasataman kunnostussuunitelma vireillä Pellossa

Pellon Sirkkakosken kalasataman kunnostamisesta ollaan laatimassa suunnitelmaa. Pellon kunnanhallitus käsittelee maanantaina 7 000 euron myöntämistä kalasataman kunnostusuunnitelmaan.

Venäläiseltä luonnonsuojelualueelta löytyi tonnikaupalla lohenmätiä

Laiton kalakauppa rehottaa Venäjällä. Poliisi kuitenkin saa tekijöitä kiinni.

Ysillä on vielä mistä valita - Oppisopimuspaikkoja halutaan lisää

Kevään yhteishaussa viisituhatta nuorta jäi ilman toisen asteen koulutuspaikkaa. Yksi vaihtoehto olisi oppisopimuskoulutus, mutta paikat ovat olleet vähissä. Sosiaali- ja terveysministeriön työpankki etsii koulutettavia ja auttaa yrityksiä paperitöissä. Osaajia kaivattaisiin esimerkiksi kalankäsittelyyn ja kiinteistöhuoltoon.

ELY-keskus kunnostaa Etelä-Lapin jokia

Lapin ELY-keskus jatkaa kalataloudellisia kunnostuksia Etelä-Lapissa. Työt aloitetaan Simojärveen laskevalla Impiönjoella viikolla 29, jos vedenkorkeudet sallivat.

Tekniikka mahdollisti tämänkin: Japanilaismies perusti kalattoman kalakaupan - video

Asiakas tilaa kalansa iPadin avulla - ja näkee koko ajan näytöltä, kun kalaa käsitellään.

Rannalla perattu lohisaalis - porukka kieltää kalastaneensa

Peräpohjolan poliisi löysi perjantaina aamuyöstä Kemijoen rannalta 40 kiloa lohta. Lähistöltä löytyi joukko ihmisiä, mutta ei kalastusvälineitä eikä kalastajia. Poliisi päätyi huutokauppaamaan salakalastetun saaliin.

Pyhtään Keihässalmessa aloittaa uusi kalastusyrittäjä

Kunnanjohtajan mukaan kalasatama on Keihässalmen kehittämisen ydin, jonka ympärille kunta haluaisi syntyvän palvelu- ja vierasvenesataman tyyppistä toimintaa.

Uusi kalankäsittelylaitos tullee Lappeenrantaan

Venäjän rajan läheisyydessä kalakauppa käy kuumana. Yrittäjä Martti Tepponen on yli kymmenkertaistanut myyntinsä kymmenessä vuodessa. Nyt uutta kalalaitosta suunnitellaan Lappeenrantaan.

Ammattikalastajat vakuuttavat tuottavansa laatua kauppojen tiskeihin

Ammattikalastajat pyrkivät saamaan kalan kaupan tiskille mahdollisimman pian. Heidän mielestään syynä huonolaatuisen kalan päätymisessä myyntiin on usein se, että kalan matka pysähtyy jossain vaiheessa kalastajan käsistä lähtemisen jälkeen.

Muikku alkaa olla optimikoossa

Saimaalla muikku on tärkein saaliskala, mutta oikullinen. Muikkukannat vaihtelevat suuresti, ja 1980- ja -90-luvuila oli lähes täydellinen muikkukato. Nyt muikkukanta on kasvanut ja kalan keskikoko lähentelee optimaalista 15 senttimetriä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle