Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Susinukke Kosolan yhteiskunnallisessa runoelmassa taivaankappaleet lohduttavat yksinäisiä

Turkoosi vyöhyke tavoittelee Tanssiva karhu -palkintoa.

Kirjastonjohtaja palkittiin Juvan kulttuuripalkinnolla

Perusteluiden mukaan Päivi Lehmusvuori on laaja-alainen kulttuuripersoona.

Runopalkinto tuli Tampereelle Pelle Romantikalle, mutta miksi runot ovat niin kummallisia?

Lavarunous on uusi tapa esittää runoja. Ravintoloissa keikkaa ei kannata heittää loppuillasta sillä ”silloin niin monesta paljastuu runoilija”.

Merisää kirvoitti radionkuuntelijoiden runosuonta

Radio Suomessa luettava Ilmatieteen laitoksen Merisää kirvoitti keskiviikkona radionkuuntelijoita kirjoittamaan runoja. Merisäätä on luettu Yleisradiossa jo vuodesta 1926 lähtien.

Tällä SaiPa-runolla voitettiin pelipaita nimikirjoituksilla

Urheiluviikonlopun SaiPa-runokilpailun voitti nimimerkki Ypi.

Runoile itsellesi SaiPan pelipaita joukkueen nimikirjoituksilla - osallistu kilpailuun

Urheiluviikonloppu etsii parasta SaiPa-aiheista runoa. Voittaja palkitaan joukkueen pelipaidalla, jossa on myös koko joukkueen nimikirjoitukset!

Runo hakee uusia muotoja

Perinteinen Lahden Runomaraton uudistuu. Tekstirunojen rinnalle valtakunnalliseen kilpailuun haetaan nyt ensimmäistä kertaa runovideoita.

"Alle 60-vuotiaiden ei kannattaisi runoja kirjoittaa"

Runoilija Risto Ahti teki otsikossa mainitun johtopäätöksen toimiessaan 60 vuotta täyttäneille suunnatun runokilpailun raadin puheenjohtajana. Runokilpailuun tulvi kypsiä runoja.

Työ inspiroi kolmikymppisen Runomaratonin kilpailijoita

Lahden Runomaraton viettää 30-vuotisjuhliaan ja muutti Mukkulan tammien alta kaupungin keskustaan Fellmanniaan. Lauantaina 18. päivä pidettävä maraton lyhenee "puolimaratoniksi".

Arvo Salo -runokilpailuun runsas osanotto

Arvo Salo -runokilpailuun osallistui 36 kirjoittajaa 57 runolla. Kilpailun kolme parasta runoa palkitaan Arvo Salon syntymäpäivänä 2. toukokuuta Merikarvialla. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta kirjailija Arvo Salon syntymästä. Kilpailun järjesti Työväen Sivistysliiton Porin seudun Opintojärjestö.

Kilparunoja työstä ja elämästä

Lahden Runomaraton ry järjestää yhdessä Ammattiliitto Pron kanssa runokilpailun otsikolla Työ, elämä. Järjestäjät toivovat, että kilparunoista julkaistava kirja antaa värikkään kuvan nykyisestä työelämästä - tai työttömyydestä. Kilpailuaikaa on tästä päivästä huhtikuun loppuun.

Kiima kumpuaa vaikka pitkistä kalsareista

Eroottisella runoudella on varsin pitkät perinteet. Nyt tamperelainen Annikin runofestivaali on polkaissut käyntiin kirjoituskilpailun, jossa etsitään uutta, suomenkielistä eroottista runoutta.

Arvo Salo -runotapahtuma Poriin

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta kirjailija Arvo Salon syntymästä. Työväen Sivistysliiton Porin seudun opintojärjestö järjestää juhlavuoden kunniaksi Arvo Salo -runotapahtuman. Lokakuussa Porissa pidettävään tapahtumaan liittyy myös kaikille avoin runokilpailu.

Esko-Antero kirjoittaa runoihinsa niin onnenhippusista kuin syrjäytymisestä

Runot ovat purskahdelleet Esko-Antero Mustosen elämään yhä valtavammalla voimalla eläkkeelle jäämisen jälkeen. Etelä-Savon radion äänenä tutuksi tullut Mustonen voitti juuri YLE TV 2:n Suomi Expressin järjestämän runokilpailun ja sai runonsa myös vasta julkistettuun Runoja ja ruisleipää -kirjaan.

Suomessakin lavarunous on alkanut ottaa vaikutteita rap-lyriikasta

Lavarunous kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Runokisojen eli poetry slamejen lisäksi järjestetään klubeja, joilla runojaan voi esittää ilman kilpailun painetta. Helsinkiläisen Poetry Jamin erikoisuutena ovat esiintyjät, jotka yhdistävät teksteissään runoa ja rap-lyriikkaa.

Lappilainen sanataituri ei sievistele

- Se, joka ei uskalla runoihin tarttua, menettää paljon, Ylen Runopuulaakin hopeamitalisti Heli Slunga sanoo. Tervolalaislähtöinen runoilija on tunnettu suorasukaisesta ja rosoisesta tyylistään, joka on sanataiturin itsensä mukaan pohjoisen syntyperän ansiota.

Joensuun Koverossa juhlitaan Leinoa ja surraan koulua

Rajakylässä Joensuun Koverossa tempaistaan jälleen Eino Leinon päivän kunniaksi. Koveron Nuorisoseura on saanut paikalle näyttelijä Esko Koveron lausumaan Leinon runoja.

Vuoden rakkausruno kertoo ihastumisesta

Haku Päällä -runokilpailun on voittanut mustasaarelainen veteraanirunoilija Eila Laasanen runollaan "Miten sitä ihastuukin". Kilpailuun osallistui yli 500 pöytälaatikkorunoilijaa. Kilpailun teemana oli tänä vuonna Rakkauden kevät.

Rakkausrunot kiinnostavat

Kurikan Haku Päällä -rakkausfestivaaliin liittyvä rakkaurunokilpailu on saanut satoja runoja. Tänä vuonna kilpaan lähetettiin lähes 800 rakkausrunoa.

Metsä sai runosuonet sykkimään

Helmikuun pakkasilla käynnistynyt Seitsemisen runokilpailu on ratkennut. Suursuosion saavuttaneeseen kilpailuun saapui yli 600 metsäaiheista runoa eri puolilta Suomea. Voittajarunot tulevat kansallispuistoon Runokankaan varrelle pystytettäviin tauluihin.

Runoilijat matkalla SM-kilpailuun

Tarja Koski on voittanut runoilijoiden SM-kilpailujen ensimmäisen karsinnan Lahdessa. Lahden Runopuulaakin ensimmäiseen osakilpailuun osallistui parikymmentä runoilijaa. Runokilpailun aluekarsintoja pidetään kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.

Saudinainen valloitti tosi-tv-kisassa poliittisilla runoillaan

Tv-katsojat kautta arabimaailman ovat kannustaneet 43-vuotiaan saudinaisen suositun tosi-tv-ohjelman finaaliin ja palkintosijoille. Katsojat ja tuomariston poliitisilla runoillaan valloittanut Hissa Hilal on perinteisen runokilpailun ensimmäinen naisfinalisti.

Heli Slunga on Vuoden Sara 2010

Oulun Naisunioni ry jakoi maanantai-iltana Vuoden Sara 2010 tunnustuksen kiiminkiläiselle runoilijalle ja vapaalle toimittajalle Heli Slungalle. Slunga on julkaissut mm. kaksi runokokoelmaa ja osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun kolumnistina.

Kansallispuisto etsii runoja

Pirkanmaalla Ylöjärvellä sijaitseva Seitsemisen kansallispuisto on julistanut runokilpailun. Voittajat pannaan esille runoreitin varrelle.

Runot kukkivat Seitsemisessä - osallistu kilpailuun!

Löytyykö sinulta pöytälaatikosta luontoaiheisia runoja? Vai herättikö tuore luontoretki uinuvan runosuonesi? Seitsemisen kansallispuisto etsii kevään aikana luontoaiheisia runoja uudelle runopolulle.

Halu lastenrunoon elää

Lastenruno voi Suomessa hyvin. Väitettä todistaa ainakin Immi Hellénin nimissä järjestetty runokilpailu, johon on tullut säkeitä noin 300 runoilijalta. Nykyisen Jämsän Kuorevedellä aikoinaan vaikuttaneen Immi Hellénin muistoa ylläpitävä seura järjesti kilpailun viiden vuoden tauon jälkeen.

J. H. Erkon runokilpailun voitto Ouluun

Esikoiskirjailijoille tarkoitetun J. H. Erkon runokilpailun on voittanut oululainen Miki Liukkonen, 19. Toisen palkinnon sai Silene Lehto ja kolmanneksi tuli Tiia-Mari Mäkinen. Palkinnot ovat arvoltaan 2 500, 1 700 ja 1 000 euroa. Kisassa jaettiin lisäksi kolme kunniamainintaa.

Kiroilevan siilin äiti runotuomarina

Kurikassa 5. ja 6. kesäkuuta järjestettävän Haku Päällä –rakkausfestivaalin yhteydessä järjestettävän rakkausrunokilpailun teemana on “Rajaton rakkaus“. Runokilpailun ylituomariksi on lupautunut jalasjärveläislähtöinen Milla Paloniemi.

Jouko Skinnari (sd.) ei ymmärrä Runomaratonin kilpailun saamaa kritiikkiä

Lahden radion Arkadian linjalla vieraillut kansanedustaja Jouko Skinnari ei näe, että Fazerin merkittävä rooli kevään runokilpailun pääsponsorina olisi taiteen kannalta ongelmallista. Samoilla linjoilla ovat kolme keskustelussa mukana ollutta kirjallisuusihmistä.

Anna Saari voitti Suuren Runokilpailun

Tämänvuotisen Suuren Runokilpailun on voittanut helsinkiläinen Anna Saari. Vuonna 1977 syntynyt Saari kirjoittaa runoissaan kasvamisesta ja sen vaikeudesta.

Herättäjuhlille runokilpailu

Alkuvuodesta pidettävän kilpailun runojen tulee liittyä Seinäjoen Herättäjäjuhlien teemaan.

Suuri runokilpa etsii jälleen lahjakkuuksia

Gummerus ja Nuoren Voiman Liitto järjestävät jo toistamiseen Suuren runokilpailun.

Jarkko Laine tuottelias postuumistikin

Viime elokuussa edesmeneen kirjailija Jarkko Laineen syntymästä on lauantaina kulunut 60 vuotta. 1960-luvun underground-liikkeen jäsenenä tunnetuksi tulleen taiteen moniottelijan syntymäpäivänä häneltä julkaistaan kolme uutta teosta.

Suureen runokilpailuun tuli 40 000 runoa

Ensimmäisen Suuren runokilpailun voittajaksi on valittu helsinkiläinen opiskelija Satu Manninen.