Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Väinö Linna työhuoneessaan 1974

Väinö Linnan tuotannossa on yksi asia, joka sotii mahtavan maineen kanssa – kansalliseksi ikoniksi nousseen kirjailijan syntymästä sata vuotta

Listaamme tässä jutussa kuusi asiaa, joita et ehkä tiennyt Väinö Linnasta. Listan kuudes kohta on ehkä yllättävin.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Vuosi vuodelta yhä pienempi näkemysero riittää riitaan

Tänä vuonna keskustelukulttuuri on selvästi koventunut. Eikö omia pimeitä puoliaan tarvitse enää hävetä, miettii toimittaja-kirjailija Asta Leppä.

Anni Vuohijoki.

"Olympialaiseni ovat yksi pilkkuvirhe Dostojevskin Rikoksessa ja rangaistuksessa" – suomalaiset huippu-urheilijat ovat valmiita auttamaan sairaaloissa, jos koronavirustilanne vaatii

Seitsenottelija Miia Sillmania ja painonnostaja Anni Vuohijokea yhdistää kaksi asiaa: he opiskelevat terveydenhoitoalaa ja tähtäävät Tokion olympialaisiin.

kirjoja pöydällä

"Oli synkkä ja myrskyinen yö" – Testaa, tiedätkö klassikkoteosten ensimmäiset sanat

Onko kirja pysynyt kädessä, oletko dostojevskisi ja potterisi lukenut? Mikä kirja alkaa näin: "Pikkuruisen kaupungin laitamilla oli vanha, ränsistynyt puutarha"?

Kuolleessa talossa-oopera Savonlinnassa.

Erilaista oopperaa Savonlinnassa – Janácekin Kuolleesta talosta kertoo kirjailija Dostojevskin vankeudesta

Savonlinnan Oopperajuhlilla nähdään nyt hieman erilaista oopperaa. Tapahtumat eivät sijoitu linnoihin tai salonkeihin, vaan tsaarinaikaiseen vankilaan. Vuonna 1930 valmistunut Leos Janácekin ooppera "Kuolleesta talosta" perustuu kirjailija Fjodor Dostojevskin kokemuksiin.

Privet! Kerstin Kronvall

Venäläiset puhuvat mieluummin rakkaudesta kuin säästä

Kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall on havainnut, että tuntemattomien kanssa voi puhua hyvinkin henkilökohtaisista asioista. Murhasta tuomittu mies esimerkiksi kertoi elämän tarkoitukseksi rehellisyyden.

venäjä-testi

Oletko Suomen Dostojevski vai Ovetškin? – Testaa, tunnistatko venäjän kielestä lainatut sanat

Onko sinussa presidenttiainesta, vai kiinnostaako sanojen sijaan kielen sointi? Ota selvää tekemällä Ylen 25-vuotiaan venäjänkielisen toimituksen kunniaksi laadittu testi.

Hannele Turunen, Miro Lopperi ja Essi Kosola Karamazovin veljekset -näytelmän harjoituksissa.

Dostojevskia vanhalla kaivoksella – nelituntinen teatteripaketti rujossa miljöössä

Suomen taiteellinen metsäteatteri esittää Outokummun vanhalla kaivoksella Feodor Dostojevskin teoksen Karamazovin veljekset. Tekijät ovat innoissaan rujon ympäristön tarjoamista mahdollisuuksista sykähdyttävälle teatteriesitykselle.

Iida Rauhalammi

Näkökulma: Lue tämä kolumni, niin tulet onnelliseksi

Onnellisuushöpöhöpössä ei ole mitään väärää jos ymmärtää, ettei se toimi, kirjoittaa toimittaja Iida Rauhalammi.

Näyttelijä Janne Kinnunen ja näyttelijät Kajaanin kaupunginteatterin Rikos ja rangaistus -näytelmässä.

Säpinää Venäjän kaduilla – Kajaanin teatteri tuo klassikon nykypäivään

Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola halusi toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa viimeisenä ohjauksenaan Kajaanin kaupunginteatteriin.

Teatteriryhmä lavalla

"Poliitikot ovat sellaisia oman elämänsä tosi-tv-tähtiä!"

– Mikäs sen mukavampaa kesällä on kuin katsoa huumoria eikä Dostojevskiä, miettii tämän vuoden riihimäkeläisen kesärevyyn käsikirjoittaja ja ohjaaja Viivi Saarela.

Taina Semi.

Taina Semi: Vuodeosaston vanhukset veivät sydämeni

"Itkin ensimmäisen päivän jälkeen torin reunalla varmana siitä, että vanhustyö ei ole minua varten. Osastolla sikiöasennossa makaavat vanhukset järkyttivät suuresti. Kolmen viikon kuluttua harjoittelun päätyttyä itkin, kun jakso päättyi. Vuodeosaston vanhukset olivat vieneet sydämeni."

Liisa Sofia Pöntinen.

Smedsin käsikirjoittama näytelmä vierailulle Kajaaniin

Lappeenrannan kaupunginteatterin Sad Songs from the Heart of Europe vierailee Kajaanissa kuun vaihteessa. Liisa Sofia Pöntisen monologi on aiemmin vieraillut myös Joensuussa sekä kansainvälisillä teatterifestivaaleilla.

Linnoituksen Krouvissa voi aistia Dostojevski-tunnelmaa

Konsertissa on esillä videokommentteja, näyttely sekä Dostojevskin kirjojen inspiroima menu.

Optina Pustynin laulajat

Optina Pustynin laulajat Suomessa

Optina Pustyn on Kalugan lähellä sijaitseva venäläisten rakastama luostari, jossa muun muassa kirjailijat Fjodor Dostojevski ja Nikolai Gogol kävivät keskusteluja pyhien miesten kanssa. Luostarin nimeä kantava ryhmä perustettiin 1996.

Philip Roth.

Philip Roth sai tarpeekseen kirjoittamisesta

Roth on ainakin toistaiseksi jäänyt ilman Nobel-palkintoa.

Näyttelijä Johannes Korpijaakko.

Entinen kasarmi Dostojevskin näyttämönä

Tuusulassa näytellään pian Dostojevskin Rikosta ja rangaistusta entisessä varuskuntarakasarmissa. Ilman omaa teatteritilaa toimivalle Keski-Uudenmaan teatterille esitysten räätälöinti poikkeaviin tiloihin on jo arkipäivää.

Osa Oulun kaupunginteatterin Rikos ja rangaistus -logosta.

Rikos ja rangaistus - näyttämöllä ja blogissa

Oulun kaupunginteatteri esittelee Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus -klassikon uuden sovituksen tekoprosessia viikottaisessa blogissa. Bloggaajana on kirjallisuuden opiskelija Henna Shnoro.

Balettitanssijoita

Karamazovit-baletti viikonloppuna Mikkelissä

Boris Eifmanin kuuluisa balettiryhmä esiintyy viikonlopun mittaan toista kertaa Mikkelissä. "Karamazovit"-baletti perustuu Dostojevskin romaaniin. Eifman Gaalassa puolestaan esitetään katkelmia Boris Eifmanin koreografioista eri baletteihin.

Oulun kaupungin teatterin syyskauden avajaiset 2011

Sotahevonen kyyditsi syksyn Oulun kaupunginteatteriin

Oulun kaupunginteatteri esitteli tiistaina syksyn ohjelmistonsa. Uutuusesitysten lisäksi teatteriväen pitää varpaillaan vuoden vaihteessa tapahtuva teatterin yhtiöittäminen.

Kirjoja kirjaston hyllyssä ja lainaajan sylissä.

Saako kirjan jättää kesken?

Tökkiikö Volter Kilven Alastalon salissa? Pölyttyykö Hiljaa virtaa Don kirjahyllyn siimeksessä? Jos kirja ei imaise mukaansa, milloin on hyväksyttävää luopua leikistä ja jättää se kesken? Kirjavinkkari suosittelee sitkeyttä, mutta ymmärtää myös kirjan nurkkaan heittäviä.

Tanja Perkkiö lukee lehteä.

Vanhat aikakauslehdet ovat parasta kesälukemista

Ahdistaako Dostojevski mökin yöpöydällä? Kuljetatko tänäkin vuonna lomalle "sivistävää" tai "kohottavaa" lukemista, jota aiot ahmia riippukeinussa koivun alla käen kukkuessa? Herää! Lomalla kuuluu nollata ja sivistää itseään historiallisilla teksteillä - eli lukea vanhoja aikakauslehtiä. Tanja Perkkiö kehuu mökkikirjaston lehtiosastoa.

Kuva Ryhmäteatterin Rikos ja rangaistus -näytelmän harjoituksista.

Ryhmäteatteri tuo Rikoksen ja rangaistuksen pornokauppojen kulmille

Ryhmäteatteri jatkaa venäläisklassikoiden tuomista tähän päivään. Torstaina ensi-iltansa saa Fjodor Dostojevskin (1821-1881) Rikos ja rangaistus, jossa ahdinkoon joutuneet hahmot etsivät toista ihmistä nykypäivän Helsingin Kalliosta.

Hannu-Pekka Björkman ja Petri Manninen

Kansallisteatterin Idiootti puhuttelee

Tämä on pateettinen kirjoitus. Tottahan toki, voisi ajatella, kun Fjodor Dostojevskin järkälemäisestä klassikosta on puhe. Mutta Janne Reinikaisen Kansallisteatteriin ohjaama Idiootti, se josta kirjoitan, ei ole pateettinen.

Taisto Reimaluoto

Taisto Reimaluoto -teatterifestivaali alkaa

Vuotuinen Taisto Reimaluoto -teatterifestivaali tuo vieraita ja yleisöä Kontiolahdelle. Tänä vuonna festivaali järjestetään aikaisemmista vuosista poiketen Jakokosken Seurojentalolla Kontiolahdella.

Paperitaloja

Smedsin näkemys Karamazovin veljeksistä valmistuu Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen

Teatteriohjaaja Kristian Smeds työstää esitystä Karamazovin veljeksistä virolaisten teatteriopiskelijoiden kanssa. Neljän työpajan aikana valmistetaan Dostojevskin romaaniin perustuva näytelmä, joka esitetään ensi vuonna ensin Tallinnassa ja sitten Turussa. Parhaillaan ryhmä harjoittelee Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksessa.

Jukka Mallinen: Varastettua ilmaa

Jukka Mallisen esseekokoelma ja esikoisteos Varastettua ilmaa on erilainen Venäjä-kirja. Se antaa meille läpileikkauksen Venäjän ideasta Iivana Julmasta Putiniin. Tunnepitoisissa ja rönsyilevissä kirjoituksissaan Mallinen kuvaa toisenlaista Venäjää, joka hengittää pinnan alla. Mallisen sanoin ilma on varastettua ja jos läähätämmekin astmaatikkoina, kukaan ei aio antautua.

Pappi kahlaa Dostojevskia rahasta

Helsingin Narinkkatorilla on käynnistynyt poikkeuksellinen tempaus maailman ruokaturvan puolesta. Helsinkiläinen pastori Arto Antturi lukee kolmen päivän ajan ääneen Dostojevskin Idioottia kymmenen euron sivuhintaan.

Näyttelijät Jaakko Tohkanen ja Taisto Reimaluoto harjoituksissa.

Dostojevskin Idiootti lähtee kiertueelle

Kulttuuriyhdistys Rospuutto-ryhmä vie Dostojevskia Pohjois-Karjalan syrjäkyliltä maailmalle. Torstaina Kontiolahdella ensi-iltansa saava näytelmä "Idiotia - ehdotus esitykseksi" perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Idiootti. Näytelmä kiertää Pohjois-Karjalaa, jonka jälkeen esitys siirtyy Helsinkiin muun muassa Baltic Circle -festivaaleille kansainvälisen yleisön eteen.

Kuka kukin on? kertoo vallan jakautumisesta

Suomen viisaimmasta miehestä ollaan tekemässä patsasta. Juuri silloin näyttämölle kuitenkin ilmestyy 182-vuotias kirjailija Dostojevski, joka vie Suomen viisaimmalta mieheltä kaiken huomion. Venäjän pääministeri Vladimir Putinilla taas on ongelmia tietokoneensa kanssa.

Ranskalaiskirjailija Henri Troyat on kuollut

Ranskan eturivin romaani- ja tietokirjailija Henri Troyat on kuollut viikonloppuna 95-vuotiaana.

Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti on 100-vuotias

Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti Nyyrikki täyttää aprillipäivänä 100 vuotta. Nyyrikki tarjoaa foorumin kirjailijoille ja kirjallisuuden harrastajille. Alun perin lehti perustettiin kansansivistyksen tarpeisiin.