Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuija Siltamäki: Parjattujen millenniaalien työmarkkinoilla kytee turhautuminen, josta työnantajien kannattaisi pikkuhiljaa kiinnostua

Enää hyvin tehty työkään ei takaa töiden jatkumista, kirjoittaa Tuija Siltamäki blogissaan. Tämän blogin voit kuunnella.

Tilkkutäkki nousi sängyltä seinälle – isä kannusti tekstiilitaiteilijan rohkeaksi

Oululainen tekstiili- ja tilkkutaiteilija Vuokko Isaksson on aktiivinen nainen. Käsityönopettajan työn ohessa hän loi komean uran tilkkutaiteilijana. Nyt eläkkeellä ollessaan hän tekee taiteen lisäksi väitöskirjaa, joka porautuu tietysti tilkkutaiteeseen.

Syöpädiagnoosin saanut Anja teki 300 peittoa keskosvauvoille: "Ompelin kuin viimeistä päivää"

Anja Koskisen käsissä on valmistunut liki 300 nuppupeittoa keskosille. Tilkkutäkkien tekeminen on auttanut surutyössä syöpähoitojen ja omaisten menettämisen keskellä. Rahaa Koskinen ei peitoista huoli, mutta kiitos lämmittää mieltä.

Tilkkutaiteilijan teoksissa näkyvät elämän kriisit ja risteyskohdat

Vuokko Isakssonin 50-vuotisjuhlanäyttely kertoo tilkuin taiteilijan elämäntarinan avioeroineen ja kriiseineen. Käyttöesineet eivät tekstiilitaiteilijaa innosta, mutta tilkkutaidetta on syntynyt vuosien varrella niin että kaikkia ei edes muista.

Huhtikuun vauvat saavat köllötellä tilkkupeitolla

Salon tilkkukiltalaiset lahjoittavat juhlavuotensa kunniaksi jokaiselle Salon aluesairaalassa huhtikuussa syntyvälle vauvalle tilkkutäkin. Innokkaat käsityöntekijät ovat neuloneet vauvoille myös villasukkia ja myssyjä. Tyksin keskosvauvat ovat saaneet kaappeihinsa lämmikkeeksi nuppupeittoja.

Martat rokkaa virkkaamalla

Ilosaarirock ja Joensuun Martat heittivät ilmoille virkkaushaasteen. Martat ovat istuneet Joensuun torilla niin helteellä kuin sateellakin virkkaamassa isoäidin neliöitä. Postissa virkkuutöitä on tullut satoja. Tilkkutäkeistä tehdään kymmenisen kappaletta neljän metrin korkuisia majakoita rokkialueelle. Rokin jälkeen työt menevät vanhuksille torkkupeitoiksi.

Lähimmäisenrakkaus näkyy villatilkuista tehdyissä peitoissa

Kajaanilaiset vapaaehtoiset neuloivat talven aikana 240 tilkkupeittoa ja lisäksi Karoliinan Kamari sai muutaman peiton lahjoituksena Intian köyhimmille lähetettäväksi. Peittoja on tehty vuosia, mutta tänä keväänä ne ovat ensimmäistä kertaa näytillä ennen lähettämistä.

Suuri pienten tilkkujen näyttely

Tilkkutyö on monipuolinen harrastus, joka huomaamatta tempaa mukaansa. Koukuttaa. Tilkkutöissä saa leikitellä väreillä ja muodoilla taitojensa mukaan.

Tilkkupeitoilla iloa ja lämpöä

Valtakunnallisen tilkkupeittotempauksen värikkäät tuotokset ovat lennähtäneet tuhansille lämpöä kaipaaville harteille ympäri Suomen. Hyväntekeväisyyteen virkatuista tuhansista peitoista parisen kymmentä ilahduttaa nyt saajiaan Torniossa.

Tuhannet virkkasivat vauvanpeittoja

Marttaliitto, Tekstiiliopettajien liitto ja Novita käynnistivät viime vuonna kampanjan, jonka tarkoituksena oli saada kasaan tuhat virkattua vauvanpeittoa. Loppujen lopuksi peittoja kertyi lähes kahdeksankertainen määrä. Osa lahjoitettiin Tampereen ensi- ja turvakotiin.

Lämpiön puolelta: Lasketaan tunteja

Syyskuun viimeisellä viikolla huipentui hyväntekeväisyyskampanja, jolla maailma varmasti hiukan paranee. Tuolloin Helsingin Tuomiokirkon portaille levitettiin tuhansia virkattuja tilkkupeittoja. Suomalaiset vapaaehtoiset, martat, koululaiset ja muut auttamishaluiset olivat virkanneet yksittäisiä tilkkuja yli 300 000 ja niistä koottuja peittoja syntyi lähemmäs 8000.

Tilkkutöissä niukkuus kukkii

Suomen käsityön museossa Jyväskylässä avautuu tänään pohjalaisia tilkkutäkkejä 1800-luvun lopulta ja 1900-alkupuolelta esittelevä näyttely. Peitot ovat olleet menneinä vuosina paitsi käyttötavaraa myös tekijälleen keino luoda kauneutta niukkuuden keskelle.

Tuomiokirkon portailla tehtiin tilkuista maailmanennätys

Helsingin Senaatintorilla ihmeteltiin tänään erikoista näkyä. Tuomiokirkon portaille oli levitetty lähes 4 000 käsinvirkatusta peitosta yhdistetty suuri tilkkupeitto. Marttaliiton tempaus keräsi vapaaehtoisten virkkaamia tilkkupeittoja lahjoitettavaksi vauvoille.

Virkkaussavotta lähenee loppuaan

Maailman suurimman tilkkupeiton palaset alkavat olla kasassa. Osia levitellään Helsingin Suurkirkon portaille 1. lokakuuta. Marttaliiton, Tekstiiliopettajaliiton ja Novitan tempaus on saanut innostuneen vastaanoton. Toiveissa on päästä Guinnesin ennätysten kirjaan.

Maailmanennätyspeitto kukkii kaikissa väreissä

Tuhannet tilkkupeitot verhoavat lokakuun alussa Helsingin Tuomiokirkon portaat. Silloin selviää, onko Marttojen virkkuutyön tuloksena syntynyt Guinnessin ennätyskirjaan vievä tilkkupeitto. Oman osansa ovat tehneet myös jyväskyläläiset Kypärämäen Martat.

KAKSin keskosille tilkkupeittoja

Kajaanin Nuorkauppakamari ja Kuopion Tilkkukilta ovat lahjoittaneet 55 keskospeittoa Kainuun Keskussairaalassa syntyville keskosille. Lapset saavat peitot syntyessään ja muistoksi mukaansa kotiin lähdettäessä.

Martat virkkaavat itsensä ennätysten kirjaan isoäidin neliöillä

Länsi-Kymin Marttojen urakka tälle vuodelle on virkata valtava määrä isoäidin neliöitä. Neliöistä kootaan Marttojen valtakunnallisen tempauksen yhteydessä maailman suurin tilkkupeitto.

Tilkkuillen Guinnessin ennätystenkirjaan

Suomea kiertää kahden viikon ajan Tekstiiliopettajaliiton, Marttaliiton ja Novitan Tilkkurekka. Rekassa voi opetella virkkaamaan nopeatekoisia isoäidin neliöitä ja valmistaa sellaisista vaikka peiton hyväntekeväisyyteen.

Maailman suurimman peiton virkkaus alkaa

Jyväskylän Aren aukiolla sai maanantaina alkunsa maailman suurin virkattu peitto. Marttojen tilkkurekka-kiertue kerää virkattuja tilkkuja ympäri Suomen. Suurimmalla peitolla tähdätään Guinnessin ennätysten kirjaan ja hyväntekeväisyyteen.

Farkku saa uuden elämän miehen käsissä

Ensin käydään kirpputorilla ja kierrätyskeskuksella. Kotona teräviksi teroitetut sakset leikkaavat kankaasta erikokoisia ja –värisiä paloja. Ompelukone hyrähtää käyntiin ja pian Juha Granströmin farkkulaukku on valmis.

Tilkkutäkki ja sulatusuuni

Katuvieren vihannes- ja kalatiskeillä on röykkiöittäin kiinalaisen keittiön raaka-aineita, kauppojen nimikylteissä on kiinalaiset kirjainmerkit, sisällä hyllyt on ahdettu täyteen kiinalaisia tuotteita, kortteli toisensa jälkeen myös kaikki ravintolat ovat kiinalaisia.