Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Taideteoksen restaurointi meni jälleen mönkään Espanjassa – Neitsyt Marian kasvot saivat uuden ilmeen

Epäonnistunut restaurointi on saanut Espanjan miettimään, pitäisikö restaurointityötä säädellä.

Sähkömiehen ja hammaslääkärin työkalut sopivat Nina Robbinsin käteen – nykykonservaattori kunnostaa tauluja edeltäjiään maltillisemmin

Taidehistoriallisesti arvokkaan Viipuri-kokoelman maalaukset saavat ryhdikkäämmän ilmeen konservaattorin käsissä.

Uspenskin katedraalin ikonostaasin konservointityö kestää arviolta seitsemän vuotta

Ikonostaasin konservointi on Suomessa ainutlaatuinen ja kansainvälisestikin harvinainen hanke.

Oulun tiernapoikapatsas saa viimein miekkansa takaisin

Oulun kävelykatu Rotuaarilla sijaitsevasta patsaasta katkaistiin yhden tiernapojan miekka toukokuun loppupuolella. Nyt miekka palautetaan viimein takaisin paikalleen.

Pölyhuiskalla selvitään – taideaarteet selvisivät purkutyömaan pölypilvistä

Pölyvaurioita kärsinyt K.H. Renlundin museo avannee ovensa viikonlopuksi Kokkolassa. Museo joutui suojaamaan taulut ja lähtemään evakkoon parisen viikkoa sitten.

Sylki on konservaattorin tehokas työväline

Konservaattoreilta vaaditaan loputonta kärsivällisyyttä. Esineen konservointi voi viedä yhdeltä työntekijältä kuukausia. Ihmisen sylki ja pumpulipuikko ovat tehokkaimpia työvälineitä kun jo rapistunutta esinettä pelastetaan tuholta.

Helsingin Taidehalli sai uuden johtajan

Jan Förster aloittaa pestissä alkusyksystä. Hän seuraa toimessaan Maija Koskista, joka ilmoitti väistymisestään huhtikuussa.

Asiantuntija: Rothkon töhritty teos voidaan pelastaa

Sunnuntaina Lontoon Tate Modern – taidemuseossa töhritty maalaus on mahdollista pelastaa. Poliisi pidätti maanantai-iltana teosta epäillyn 26-vuotiaan venäläismiehen.

Schjerfbeckin löydetty teos osaksi Ateneumin näyttelyä

Naista ja lasta esittävä maalaus saa paikan Raaseporin maisema -teoksen vierestä, jonka alta maalaus löytyi.

Schjerfbeckin, Edelfeltin ja Järnefeltin luonnoskirjoja nettiin

Ateneumin taidemuseon kokoelmaan kuuluvia taiteilijoiden luonnoskirjoja voi nyt selailla Valtion taidemuseon Taidekokoelmat-verkkopalvelussa.

Muumipeikon kolhimisesta tulee iso lasku

Tampereella viime viikonloppuna Muumipeikon patsasta pahoinpidelleitä uhkaa tuhansien eurojen lasku. Taidekonservaattorit tutkivat parhaillaan, voiko patsaan entisöidä, vai onko se valettava kokonaan uudelleen.

Parolan historiallisesta leijonasta entistä ehompi

Parolan leijona kuoriutuu pian entisöintitelineistään. Hattulan Parolannummella sijaitsevaa monumenttia on kunnostettu kesästä lähtien.

Tämä leijona ei pure, vaikka sitä rapsutetaan

Kulttuurisesti arvokasta Hattulan leijonamonumenttia kunnostetaan. Monumentti valmistettiin keisari Aleksanteri II:n vuonna 1863 Parolannummelle tekemän vierailun muistoksi. 143-vuotias leijonamonumentti oli päässyt jo huonoon kuntoon.

Nykytaide ei kestä kymmentä vuotta

Nykytaide häviää vanhoille teoksille kirkkaasti kun kisataaan säilyvyydestä. Entisajan teokset on valmistettu oikeita aineita ja tekniikoita käyttäen, eikä konservaattorin kultaista kosketusta välttämättä tarvita sataan vuoteen.

Oslon kulttuuri-instituuttiin uusi suomalaisjohtaja EMMAsta

Oslossa toimivan suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin johtajaksi on nimitetty taidekonservaattori Jan Förster (s.1971). Hän on työskennellyt viimeksi Espoon modernin taiteen museossa.

Kouvola leikkasi museoiltaan hankintarahat

Kulttuuritoimen suurhanke Minun Kouvolani ei voi hankkia ideoimiaan teoksia, koska valtuusto vei museoilta taidehankintarahat.

Palsan maalauksia ei siirretä Tornioon

Kuvataiteilija Kalervo Palsan seinämaalaukset voitaneen kunnostaa Getsemane-ateljeessa Kittilässä, jos restauroimiseen saadaan rahoitus. Vaihtoehtona on ollut maalausten siirtäminen Tornioon.

Kalervo Palsan teosten kunto selvitetään ensin

Kuvataiteilija Kalervo Palsan seinämaalausten kunto aiotaan selvittää ennen yritystä pelastaa niitä.

Italia pyytää apua kulttuuriaarteiden korjaamiseen

Italia vetoaa ulkomaisiin lahjoittajiin maanantain maanjäristyksessä kärsineiden kulttuuriaarteiden korjaamiseen. Kulttuuriministeriön arvioiden mukaan jo pelkkä uusien vaurioiden estäminen maksaa ainakin 30 miljoonaa euroa.

Porvoon tuomiokirkon korjaustyöt loppusuoralla

Porvoon tuomiokirkon korjaustyöt on saatu päätökseen. Kirkko valmistuu etuajassa. Sen mahdollinen avaaminen vierailijoille jo kesän aikana ratkeaa ensi viikolla.

Kaksi Munchin suurta maalausta restauroitu

Kaksi Edvard Munchin maalausta on restauroitu Norjassa. Maan tunnetuimman taidemaalarin maalaukset olivat huonossa kunnossa, ja niiden restaurointi kesti kolmisen kuukautta. Teokset Alma Mater ja Aurinko on nyt palautettu nähtäville Munch-museossa Oslossa.

Pääosassa konservaattorin työ

Helsingissä Sinebrychoffin taidemuseossa avautui torstaina konservaattorin työtä esittelevä näyttely.

Taidetta pelastetaan New Orleansissa

Amerikkalaiset taidekonservaattorit työskentelevät hurrikaanien vaurioittamien teosten pelastamiseksi hirmumyrsky Katrinan runtelemassa New Orleansissa.

Turun taidemuseon teokset konservoitiin sponsorirahalla

Remontoitu Turun taidemuseo avaa ovensa yleisölle perjantaina. Museo oli suljettuna yli kuusi vuotta pahojen kosteusvaurioiden takia. Rakennuksen remontin aikana Turun taidemuseo on myös konservoinut lähes 30 taideteostaan.