Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaurioituuko sähköverkko? Sammuvatko satelliitit? Avaruusfyysikko Minna Palmrothin mielestä ison aurinkomyrskyn ongelmiin pitäisi jo varautua

Palmroth johtaa huippuyksikköä, joka tutkii ja kehittää myös keinoja vähentää Maata kiertävää avaruusromua.

Revontuliaktiivien avulla on löytynyt uusi, harvinainen revontulityyppi taivaalla – myös kansainvälinen media kiinnostui

Avaruusfysiikan professori Minna Palmrothin mukaan löytö on hyvin harvinainen: "Tähän mennessä olemme löytäneet näitä vain kourallisen. Kaikki helpot on jo löydetty."

Revontulet ovat aurinkomyrskyjen luoma taivaallinen näytelmä, mutta hirmumyrsky voisi pistää maapallon polvilleen – tuore dokumentti nyt Areenassa

Voimakas aurinkomyrsky voisi olla tuhoisa, joten avaruussään ennustaminen on tärkeää. Vielä siihen ei pystytä.

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi

Tanskanen on tällä hetkellä Aalto-yliopiston vieraileva professori.

Revontulinäytelmän näkeminen on monelle bongarille kohokohta – katso videolta upeat kuvat ja professorin perusopit revontulista

Revontulen yleisin värin on vihreä. Paras aika päivästä revontulien bongaamiselle on illalla.

Watch: Fireball in northern Finnish skies either meteor or space trash, expert says

Northern Finland was illuminated by a blazing fireball on Thursday night, which experts said was either a meteor or 'space trash'.

Herätys: Lapissa kummastuttanut valoilmiö oli meteori, asuntojen hinnat jatkavat nousuaan kasvukeskuksissa, lännestä tulee sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Avaruusfyysikko arvioi Lapin taivaalla nähtyä tulipalloa: "Kyllä se meteori on" – katso video

Pohjoisessa nähdyn valoilmiön yhteydessä on myös kuultu pamauksia ainakin muutaman sadan kilometrin alueella.

Professori toteaa aurinkomyrskystä: "Aurinko heräsi pitkästä aikaa ja ilmoitti: Huhut kuolemastani ovat liioiteltuja"

Aurinkomyrsky osui keskelle Auringon hiljaiseloa. Viikonlopun aikana luvassa on lisää aurinkomyrskyä ja komeita revontulia Etelä-Suomea myöten, avaruusfysiikan professori arvioi.

Avaruusteknologia on nouseva bisnes: "Kasvua voi verrata cleantechiin"

Suomesta on tullut avaruusmaa: edelläkävijä esimerkiksi avaruussään ennustamisessa ja avaruusromun keräämisessä.

Turun yliopistossa rakennettu monitori havainnoi avaruussäteilyä – ensimmäinen kuva suomalaissatelliitista

Aalto-1-satelliitin lähettämä kuva todistaa, että Turussa rakennettu RADMON-säteilymonitori mittaa säteilyä kiertoradalla, kertoo Turun yliopisto.

Uhkaavasta aurinkomyrskystä odotetaan lisää tutkimustietoa

Nasan avaruusluotain suuntaa lähemmäs Aurinkoa kuin koskaan aiemmin. Luotain pyrkii keräämään tietoa arvaamattomista kaasupurkauksista.

Epäily: Ruotsin lentoliikenteen seisauttanut aurinkomyrsky olikin Venäjän kyberhyökkäys?

Nato-lähteet kertovat norjalaiselle AldriMer-sivustolle, että Ruotsi uskoi olevansa kyberhyökkäyksen kohteena, kun tutkajärjestelmän häiriöt seisauttivat lentoliikenteen Etelä-Ruotsissa marraskuun alussa.

Aiheuttiko aurinkomyrsky sittenkään Ruotsin lentoliikennekatkon? – Tutkija epäilee

Ruotsin ilmailuvirasto on aloittanut selvityksen tutkajärjestelmän häiriön syystä. Virallisen selityksen mukaan vian aiheutti aurinkomyrsky.

Tutkijalle mitali Nasalta – Ensimmäinen suomalainen palkinnon saanut odottaa uusia haasteita

Nasa palkitsi nyt Yhdysvalloissa asuvan, kajaanilaislähtöisen Antti Pulkkisen poikkeuksellisen saavutuksen mitalilla avaruussään tutkimuksen saralta.

"Siellä olisi ollut aikaa elämän syntymiselle vielä enemmän kuin Maassa"

Nasan löytämä planeetta muistuttaa mahdollisesti eniten Maata tähän astisista planeettalöydöistä. Heikko signaali ei kuitenkaan välttämättä riitä elämän havaitsemiseen, pohtii avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen.

Dosentti: "Hienoimmat revontulet ainakin seitsemään vuoteen"

Avaruusfysiikan dosentin mukaan viime yönä eri puolilla Suomea nähdyt revontulet ovat hienoimmat Suomessa nähdyt revontulet ainakin seitsemään vuoteen. Vuonna 2003 koettiin voimakkaampi magneettinen purkaus, jonka seurauksena revontulia näkyi Pohjois-Afrikkaa myöten.

Revontulet ääntelevät voimakkaasti poksahtaen

Revontulet ääntelevät todennäköisesti yksittäisesti poksahdellen. Äänet ovat ilmeisesti aika voimakkaita, jopa useita kymmeniä desibelejä.

Taivaalta sataa hiekkaa ja likaisia lumipalloja

Hiekanjyviä, kivenmurikoita ja likaisia lumipalloja. Siinä selitys kauniille tähdenlennoille, kun niitä analysoi puhtaan tieteellisesti. Avaruudesta sataa maahan sata tonnia kiviainesta.

Tähtitieteen eurooppalainen kärki koolla Turussa

Aiheena on muun muassa kuollut Herschel-satelliitti, jonka peili hiottiin Tuorlassa. Kokoukseen osallistuu noin 600 tähtitieteilijää.

Ahaa-elämys Ilmatieteen laitoksella vei Nasaan

Kajaanilainen Antti Pulkkinen opiskeli aikoinaan Helsingin yliopistossa, ja innostui avaruusfysiikasta Ilmatieteen laitoksella suorittamansa harjoittelun aikana. Viimeisen vuosikymmenen hän on työskennellyt Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijana ja Marylandin yliopistossa professorina.

Laiska hiihtäjä: tässä helpot voiteluniksit

Suksien voitelu ei nykyaikana ole avaruusfysiikkaa. Kuumennusrautaankaan ei välttämättä tarvitse tarttua, jos ei halua. Ammattilainen vinkkaa, että pikavoiteilla pärjää perinteisen tyylin suksien voitelussa aika pitkälle.

Pohjois-Korean laukaiseman satelliitin arvellaan sammuneen

Pohjois-Korean laukaisema satelliitti on kiertoradalla, mutta sen signaali on kadonnut.

Asiantuntija: Venäläinen avaruusromu ei uhkaa Suomea

Kohden tuhoaan syöksyvä marsluotain Phobos-Grunt ei aiheuta vaaraa Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen. Hänen mukaansa tehtävässään epäonnistuneen venäläissatelliitin jäänteet iskeytyvät sunnuntai-iltana maahan vähintään tuhannen kilometrin päässä Suomesta etelään. Viranomaiset ovat silti valmiudessa.

Suomen sähköverkot turvassa aurinkomyrskyiltä

Pelot lähipäivien voimakkaista aurinkomyrskyistä hämmästyttävät suomalaista avaruusfysiikan professori Hannu Koskista. Voimakkaat myrskyt voivat aiheuttaa ongelmia etenkin tietoliikennesatelliiteille, mutta esimerkiksi Suomen sähköverkkoja aurinkomyrskyt eivät uhkaa. Sen sijaan luvasssa voi olla kauniita revontulia jo lähi-iltoina.

Avaruustutkijat ylpeinä Kumpulassa

Kumpulan avaruuskeskuksen tutkimusta arvostetaan korkealle, ainakin EU-rahoituksella mitattuna. Suomen avaruustutkimus on saanut EU-rahaa kahdeksan miljoonaa euroa, joka on väestömäärään ja rahoitusosuuksiin suhteutettuna Euroopan suurin summa.

Professori: Avaruudesta on tullut arkea

Juri Gagarin oli peloton mies kiertäessään ensimmäisenä ihmisenä maapalloa. Tuolloin ei tiedetty, miten ihminen selviää painottomuudessa. Tänään Gagarinin tapaisia suuria seikkailijoita ei enää avaruudessa nähdä. Avaruus on arkipäiväistynyt, sanoo avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen.

Aurinkotutkija: Auringon aktivoitumisen vaikutuksia liioitellaan

Aurinko aktivoituu vuosien "hiljaiselon" jälkeen. NASA on varoitellut seurauksista: sähköverkot pimenevät, kännykät lakkaavat toimimasta. Suomalainen aurinkotutkija pitää varoitteluja "budjettipuheina".

Tulivuori maalaa taivaanrantaa

Islannin tulivuodenpurkauksessa ilmakehään levinnyt tuhka voi näyttäytyä tavallista kauniimpina auringonlaskuina. Normaalioloissa tuhkaa sen sijaan on vaikea ainakaan paljain silmin havaita.

Valtavat avaruustornadot aiheuttavat revontulia

Ilmatieteen laitos on ollut mukana Themis-hankkeessa, joka on tuottanut uutta tietoa avaruustornadoista. Valtavat avaruustornadojen on havaittu aiheuttavan Maassa revontulia tornadon suppiloiden osuessa Maan ilmakehän ionosfääriin.

Aurinko viilenee - entä maapallo?

Auringon aktiivisuudessa on havaittu yllättävän suuria vaihteluita. Tutkijoiden mukaan kahdeksan viime vuosikymmenen ajan aurinko on toiminut poikkeuksellisen aktiivisesti, mutta nyt tuo "spurttivaihe" näyttäisi olevan laantumassa.

Suomalaisasiantuntija: Kahden satelliitin yhteentörmäys hyvin epätodennäköistä

Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen pitää kahden satelliitin yhteentörmäystä erittäin harvinaisena tapahtumana. Huomattavasti useammin satelliitteihin törmää avaruusromua, jota maapallon kiertoradalle jää mm. satelliittien kantoraketeista. Kaksi satelliittia törmäsi toisiina tiistaina 800 kilometrin korkeudessa.