Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Superharvinainen pyyn ja riekon poikue bongattiin Lapissa – dna-tutkimus vahvistaa romanssin

Pyyriekko on harvinainen hybridi, koska kumpikin laji on pariuskollinen ja niiden elinympäristöt ovat hyvin erilaisia.

Sattasen koulu myydään 500 eurolla

Koulu lakkautettiin runsaat neljä vuotta sitten.

Kaivosyhtiö selvittää mielipiteitä suojelualueelle suunnittelusta kaivoksesta – jäljellä viisi keskustelutilaisuutta

Kaivosyhtiö AA Sakatti Mining Oy järjestää pienryhmätapaamisia ja kyläiltoja ympäristövaikutusten arviointiaan varten.

Nelostien liikenne ruuhkautuu Sodankylän pohjoispuolella

Sattasen kylän ja Sodankylän kirkonkylän välillä nostetaan tielle rekkaa.

Katso video suopunginheiton SM-kisoista – Magga ja Kavakka ovat uudet Suomen mestarit

Suopunginheiton SM-kisat käytiin perjantaina Sodankylässä Pohjois-Suomessa.

Sodankylästä kerätään maaperä- ja vesinäytteitä – GTK täydentää tietojaan

Maastossa saattaa törmätä tänä kesänä autolla ja jalkaisin liikkuviin näytteenottajiin, jotka ottavat maaperä- ja vesinäytteitä.

Sodankylään nousee miljoonien eurojen jäähalli

Sodankylä myy vanhaa tarpeetonta ja rakentaa uutta tarpeellista. Uuden jäähallin rakentaminen voi alkaa jo syksyllä. Päätettävänä on myös kunnan historian suurin investointi eli uusi sosiaali- ja terveyskeskus.

Avustuspotti jakoon Sodankylässä: suurimmat summat Joulunavaukselle ja WaterCross-kisalle

Sodankylän kunta on jakanut avustuksia avoimille yleisötapahtumille. Liki 40 000 avustuspotti jaettiin kolmentoista yhdistyksen kesken. Lisäksi kunta tukee erikseen suurimpia kansainvälisiä tapahtumia, eli Sodankylän elokuvajuhlia (120 000 €) ja LuostoClassicia (40 000 €).

Pikalaaki on Porokuningas 2016 – "En osannut odottaa voittoa"

Taneli Paso ja hänen kilpaporonsa "Pikalaaki" Pintamon paliskunnasta veivät tämän vuoden porokuninkuuden viime viikonloppuna Inarissa. Omistaja Taneli Paso ei olisi uskonut nuoren kilpaporonsa yltävän lajin suurimman kilpailun voittoon. Suopunginheiton nopeimmat olivat Jenni Kaaretkoski ja Niko Näkkäläjärvi.

Erävalvontatuvan rakentaminen jakoi kunnanhallitusta Sodankylässä

Metsähallitus aikoo rakentaa tuvan erävalvojille Sodankylään Kitisenjoen varteen. Sattasniemen ja Lapin paliskunnat vastustavat valvontatuvan rakentamista. Paliskuntien mukaan tupa muun muassa tulisi erittäin tärkeille laidunalueille ja se sijaitsee vain 30 kilometrin päässä vasta rakennetusta Naskaman erävalvontatuvasta, joka on vähäisellä käytöllä.

Ajoporo Urmas ja Hanna Mikkola matkalla porokuninkuuteen

Tulevana viikonloppuna Inarissa kisataan taas porokuninkuudesta. Porokisakauden perinteikäs huipennus järjestetään jo 63. kertaa. Kilpahärät Inarin porokuninkuusajoihin on karsittu neljän osakilpailun kautta pitkin kevättä. Yksi ennakkosuosikeista on Urmas, jota ohjastaa Hanna Mikkola Sattasesta.

Sattasen koulu loppuu Sodankylässä

Sattasen koulu lakkautetaan Sodankylässä. Sodankylän kunnanvaltuusto päätti asiasta perjantaina äänin 30-5.

Norjalaisen pantasuden koordinaatit tiedossa

Tutkija Harri Nurminen kertoi Rovaniemen porotalouseminaarissa norjalaisten pannoittaman urossuden liikkuneen Suomessa elokuusta lähtien. Nurmisen mukaan susi on liikkunut ainakin Sattasniemen, Kuivasalmen ja Sallivaaran paliskuntien alueella. Sallivaaran poroisäntä kertoo, että he ovat nyt ensimmäistä kertaa saaneet koordinaatteja pantasuden liikkeistä.

Sodankylän kunnanhallitus esittää Sattasen ja Lokan koulujen lakkauttamista

Kunnanhallitus oli päätöksessään yksimielinen. Kunnanvaltuusto päättää koulujen kohtalosta marras- ja joulukuussa.

Lokan lapsia ei haluta laittaa koulukyyditykseen

Sodankylässä lokkalaiset eivät halua laittaa alakouluikäisiä lapsiaan koulukyyditykseen. Se on edessä, jos kunta toteuttaa aikomuksensa lakkauttaa Lokan koulu.

Lautakunta: Sattasen ja Lokan koulut suljetaan

Sodankylän kunta aikoo sulkea kaksi kyläkoulua. Sodankylän sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että Sattasen koulu lakkautetaan tämän vuoden lopussa ja Lokan koulu ensi kesänä.

Saariselällä eniten maksuhäiriöitä Lapissa

Inarin Saariselällä on eniten maksuhäiriömerkintöjä Lapissa. 17,6 prosentilla Saariselän asukkaista on maksuhäiriö.

Yllätysvoittaja Urmas vei porokuninkuuden Inarissa viikonloppuna

Omistaja Jorma Kuukasjärvi Sattasniemen paliskunnasta Sodankylästä iloitsi voitosta ja tuuletti kisapaikalla heti kuninkuuden ratkettua. Onnittelijoita riitti maalipaikalla. Onnellinen Kuukasjärvi ei kunnolla osannut kertoa tunnoistaan heti voiton jälkeen.

Sattasen koulu käyttökieltoon

Sattasen kyläkoulu Sodankylässä asetettiin maanantai-iltapäivällä käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi. Koulurakennuksesta on löytynyt sisäilmamittauksissa raja-arvot ylittäviä sieni- ja mikrobipitoisuuksia.

Poronhoitotöistä tiedottaminen laajenee

Hyvän palautteen saanut tiedottamisen kokeilu, internet-sivu Poroparkki laajenee tässä kattamaan suurimman osan Sodankylää, Pelkosenniemeä ja Kemijärveä. Lisäksi tänä vuonna on tulossa uusi sovellus Tracker -kännykkäohjelman haltioille.

Nuoret miehet varkaissa Ylä-Lapissa

Kolme eteläsuomalaista miestä oli varkaissa ainakin Utsjoella ja Inarissa. Poliisin mukaan miesten hallusta löytyi varastettua tavaraa, jonka alkuperä ei ole vielä tiedossa.

Sodankylän ja Ranuan laajakaistaliittymissä yli 1 000 euron ero

Lapin maakuntajohtaja on valinnut kuntien omat yhtiöt rakentamaan laajakaistaverkot Sodankylään ja Ranualle. Molemmat tarjoukset sisältävät samat asiat, mutta liittymän hinnassa on yli 1 000 euron ero.

Sakatin valtaushakemuksista ei huomautettavaa

Sodankylän kunnanhallitus hyväksyi maanantaina kaivosyhtiö Sakatti Mining Oy:n kuusi valtaushakemusta. Hakemukset koskevat alueita muun muassa Kaarestunturin ja Sattasen välillä, Viiankiaavan itä- ja etelälaidoilla sekä Alapostojoen eteläpuolella.

Inari ei halua korjata Porttipahta-Tieva -tietä

Inarin kunta ei halua korjata tietä Porttipahdasta Tievaan. Kunta pitää tien peruskorjaamista tarpeettomana. Tien korjaamista ehdotti Metsähallitus.

Esteaita vähentää merkittävästi porokolareita

Poromiehet kamppailevat kasvavia porokolarilukuja vastaan. Sodankylässä sijaitseva Sattasniemen paliskunta sai kesällä valmiiksi nelostien varteen esteaidan, joka kattaa periaatteessa koko paliskunnan itäosan.

Sodankylässä vesikatkos

Sodankylän kirkonkylän ja Sattasen kylän alueilla voi ilmetä häiriöitä vedenjakelussa keskiviikosta kello18:sta torstaiaamuun kello 7:ään Jeesiörannan alavesisäiliön saneeraustöiden johdosta.

Sattaseen kaavaillaan ryhmäperhepäiväkotia

Sodankylässä sijaitsevaan Sattasen kylään perustetaan tilapäinen ryhmäperhepäiväkoti. Sodankylän sivistyslautakunta päätti kesäkuussa perustaa ryhmäperhepäiväkodin Sattaseen väliaikaisena ratkaisuna päivähoitopulaan toimikaudelle 2011-2012.

Päällystys loppui Keminmaassa ja alkoi Sodankylässä

Tietyöt pääsivät jo käyntiin Lapissa. Suurimmat korjaukset Keminmaassa olivat Törmän ja Liedakkalan paikallisteiden syksyllä kesken jääneet päällystystyöt, jotka tehtiin loppuun torstaina. Sodankylän Kersilössä aloitettiin maanantaina nelostien levennystyö.

Päivähoidon tarve kasvaa Sodankylässä

Työllisyyden paraneminen on lisännyt päivähoidon tarvetta Sodankylässä. Hoitopaikkojen tarve on kasvanut erityisesti vuorotyössä käyvillä perheillä. Sodankylässä onkin jouduttu ponnistelemaan päivähoitopaikkojen saamiseksi kaikille halukkaille.

Kesän tietyöt painottuvat Etelä- ja Pohjois-Lappiin

Kesän asfalttityöt Lapissa painottuvat tänä kesänä Pohjois- ja Etelä-Lappiin. Suurimmat päällystystyöt tehdään nelostiellä välillä Sattanen-Petkula sekä Inari-Utsjoki-välillä.

Ahman jäljillä ajoa puidaan hovioikeudessa

Rovaniemen hovioikeudessa alkoi keskiviikkona eläinsuojelurikoksen pääkäsittely. Yhtä Sattasniemen paliskunnan poromiestä ja kahta Kuivasalmen paliskunnan poromiestä syytetään ahman takaa-ajosta moottorikelkoilla talvella 2009.

Sattaslaiset ykkösiksi suopungin SM-kisoissa

Ensimmäistä kertaa järjestetyissä suopunginheiton SM-kilpailuissa pitkänäperjantaina vahvoilla oli järjestävä paliskunta eli Sodankylän Sattasniemi.

Jäät pettivät - pilkkijä hukkui Sodankylässä

Keski-ikäinen mies menehtyi kalastusreissullaan Kelukosken voimalaitoksen altaaseen Sodankylän Sattasessa. Pilkkijä ehti olla veden varassa parikymmentä minuuttia, ennen kuin pelastuslaitos ennätti paikalle. Elvytysyritykset eivät enää auttaneet.

Kuorma-autot kolaroivat

Kaksi kuorma-autoa kolaroi Sodankylän Sattasessa keskiviikkona iltapäivällä. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa.

Rattijuoppo ajoi ojaan Sodankylässä

Mies ajoi henkilöautolla ojaan Sodankylän Sattasessa sunnuntan vastaisena yönä kello 1.30. Mies ei ole paikkakuntalainen.

Mies kuoli kolarissa Sodankylässä

Sodankyläläinen vuonna 1938 syntynyt mies kuoli nelostiellä sattuneessa nokkakolarissa Sodankylän Sattasessa keskiviikkoaamuna. Onnettomuudesta loukkaantui kaksi ulkopaikkakuntalaista miestä.

Ukkosmyrsky aiheutti sähkökatkoja eri puolilla Lappia

Ukkosmyrskyt aiheuttivat sähkökatkoja aamuyöllä perjantaina eri puolilla Lappia. Tuuli oli kaatanut puita sähköjohtojen päälle laajalla alueella.

Kesällä rakennetaan kevyen liikenteen väyliä

Ensi kesän tieurakat alkavat hahmottua. Kesän aikana rakennetaan uusia väyliä erityisesti kevyelle liikenteelle, mutta käynnissä on myös tienpäällystetöitä sekä pari siltatyömaata.

Porovarkaista luvataan palkkio

Paliskunnat haluavat porovarkaudet kuriin maksamalla vihjepalkkioita. Muun muassa Sodankylässä paliskunnat ovat luvanneet maksaa 1 600 - 2000 euron palkkiot vihjeistä, jotka johtavat porovarkaiden tuomioon.

Sää suosi Lappiin hullaantuneiden brittien häitä

Sodankylässä Sattaspirtillä vietettiin englantilaispariskunnan häitä uudenvuodenaattona. He juhlivat kymmenen vuotta sitten millenniumia paukkupakkasessa Lapissa ja halusivat tällä reissulla mennä naimisiin lumialttarilla luonnon keskellä. Onnellinen pariskunta lähetti Lapin Radiolle kuvia hyvin sujuneista häistään. Lämpötila oli juuri sopiva ja tunnelma mukava, Emma Williams ja Jason Holt kehuvat.

Sodankylän lukio halutaan pitää nykyisissä tiloissa

Sodankylän kunnanhallitus haluaa pitää lukio-opetuksen nykyisissä tiloissa ja perusopetuksen Kaarostiellä, kunnes Aleksanteri Kenan koulun tilat on peruskorjattu. Koulujen tilakysymykset ovat osa kouluverkkosuunnitelmaa.

Sodankylässä kolme kyläkoulua lakkauttamisvaarassa

Sodankylän kouluverkkotyöryhmä esittää raportissaan Sassalin koulun lakkauttamista ensi lukuvuoden alusta. Muiden kyläkoulujen kuten Kelu-, Ora- ja Vaalajärven, Lokan sekä Sattasen koulujen osalta työryhmä esittää, että koulut lakkautetaan kun oppilasmäärät jäävät alle 20.

Pelti rytisi Sodankylässä

Sodankylässä sattui viikonloppuna kolareita. Onnettomuuksissa vältyttiin vakavilta vammoilta.

Kouluverkkotyöryhmälle lisäaikaa Sodankylässä

Sodankylän kouluverkkotyöryhmälle myönnettiin runsaan kahden viikon jatkoaika kouluverkkosuunnitelman valmisteluun. Työryhmä oli pyytänyt kuukauden jatkoaikaa kunnanhallitukselta kouluverkkosuunnitelman tekemiseen.

Lappi saamassa 48 miljoonaa tierahoja

Lapin tiepiiri on saamassa ensi vuonna saman verran rahaa tienpitoon kuin tänä vuonna. Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa Lapin tiepiirille 48,5 miljoonaa euroa perustienpitoon.

Kullan etsiminen jatkuu Keski-Lapissa

Kaivosyhtiö Agnico Eagle ja Geologian tutkimuskeskus etsivät yhä kultaa Keski-Lapista.

Porokilpailut starttaavat

Porokilpailukausi alkaa ensi viikonloppuna. Tällä kaudella on ensimmäistä kertaa junioreilla eli alle 15-vuotiailla mahdollisuus ajaa poroilla kilpaa.

Kuorma-auto ojaan Sattasessa

Kuorma-auto suistui ojaan Sodankylän Sattesen pohjoispuolella tiistai-iltana. Tie oli liikenteeltä poikki useita tunteja. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle