Uusimmat artikkelit
Ruokakauppojen valikoimat muuttuvat, kun mökkiasukkaat saapuvat – näitä tuotteita he haluavat ostaa
Kaupoissa erityisesti grillattavien tuotteiden ja jäätelöiden valikoima kasvaa kesäisin. Kesällä kauppaketjut lisäävät valikoimiinsa myös luomu- ja vegaanituotteita sekä paikallisten tuottajien valmisteita.
Haluatko ottaa kesän rennosti, mutta silti auttaa luontoa? Katso 10 helppoa tapaa vaikuttaa
Jos et juuri nyt pysty isoihin luontotekoihin, niin ota nämä pienet teot osaksi arkeasi.
Vuosia vanha käytäntö alkoi huolestuttaa verkkokeskustelijoita, kun Turku ilmoitti koulujen ja päiväkotien siirtyvän luomumaitoon
Turun kaupungin ilmoitus luomumaitoon siirtymisestä herätti sanailua siitä, riittääkö rasvaton maito ravinnoksi lapsille.
Ensin Ari Kulmanen epäröi, mutta nyt luomutomaatit kypsyvät savukaasujen lämmöllä: ”Pääsemme kokonaan eroon maakaasusta”
Savukaasujen talteenoton ansiosta kasvihuoneilla voitiin luopua maakaasun käytöstä Ikaalisissa.
Luomutuotantoon siirtyminen tuotantoeläinten kohdalla on hidasta
Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa tulisi kohentaa. Hyvinvoinnin edistämisen esteenä on kuitenkin raha.
Alle 5 000 euron tontille nousee erilainen maatila – sähköä ei tarvita eikä jätettä synny: “Tuntuu, että aika on kypsä tällaiselle elämälle”
Sysmään perustettava omavaraistilojen verkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tavoitteena on löytää talkoohenkisiä ihmisiä, jotka haluavat elää omin ehdoin suomalaisesta luonnosta.
Maatalouskoulutukseen kaivataan lisää luomuoppia – tarvetta niin perustiedolle kuin tutkimuksille
Suurin osa luomuopinnoista on tällä hetkellä oppilaitoksissa vapaasti valittavia kursseja. Etenkin luomuelintarvikkeita koskeva tutkimustyö on vielä vähäistä, kerrotaan Luomuliitosta.
Kekäläisen kiertueella vietettiin yli 100 tuntia kotimaisen ruoan taitajien, tuottajien ja vaikuttajien kanssa
Mikko Kekäläinen kiersi syyskuun lopussa viisi päivää ympäri Suomen oppien muun muassa kotimaisesta satokaudesta, ruoan alkuperästä ja turvallisuudesta sekä ruokatuotannosta. Lähetys on nyt päättynyt.
Ympäristöystävällinen kuluttaminen kiinnostaa erityisesti nuoria ja vanhoja suomalaisia – "Tulokset herättävät toivoa", sanoo tutkija
Enemmistö suomalaisista vastaa tiedostavansa kulutuksensa vaikutuksia ympäristölle, kertoo Ylen teettämä kysely. Luontokatoa ehkäisevät kulutusvalinnat eivät ole aina ilmiselviä, kertoo tutkija.
Kainuussa viljellään luomua keskimäärin muuta maata enemmän
Luomuviljelyn osuus viljellystä pinta-alasta vaihtelee runsaasti eri maakuntien välillä. Väitöstutkijan mukaan erojen syitä pitäisi selvittää, jotta luomutuotantoa voitaisiin tukea oikein.
Luomupeltoaloissa on merkittäviä eroja maakuntien välillä
Hämeessä luomun osuus pinta-alasta on alhaisimmasta päästä.
Hakamaan lammastila Petäjävedeltä palkittiin vuoden 2022 Lähiruokateosta
Vuoden lähiruokateko -palkinnon on voittanut Hakamaan Lammastila Petäjävedeltä. Tilan yrittäjät Maija Suutarinen ja Samppa Suutarinen tekevät palkintoperusteiden mukaan näkyväksi lähiruoan merkitystä sekä puhtaiden, eettisesti kestävällä tavalla tuotettujen raaka-aineiden käyttöä. Palkinto luovutettiin tänään avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingissä.

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"
Luomutuotannossa kalliit ostopanokset pyritään korvaamaan tilojen omavaraisuudella, viljelijöiden osaamisella ja huolehtimalla maaperän ravinteiden kierrätyksestä.
Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla
Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat.

Katso video: Entinen kaatopaikka Riossa sai uuden elämän – on nyt Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkiviljelmä
Taustalla on paikallinen kehityshanke, joka tähtää nälän ja köyhyyden vähentämiseen Rio de Janeirossa.
Kouvolan kouluissa vaihdetaan rasvaton maito kalliimpaan – tavoitteena on keittiö, jossa neljäsosa raaka-aineista on luomua
Kansallinen luomuohjelma on antanut julkisille ammattikeittiöille tavoitteeksi saada luomun osuutta kasvatettua. Kouvolassa uusi luomulisäys on rasvaton maito.
Venäjällä voi pian tilata luomupaprikan ja seurata sen kasvua reaaliajassa, jos on varaa – ruoka on nyt huippukallista
Ruoan hinta on nousussa ja venäläisten reaalitulot laskussa. Palkasta kuluu yhä suurempi osa ruokaan. Pieni joukko urbaaneja edelläkävijöitä hakee luomua, ja heille kehitetään nyt erilaisia palveluita.

Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan
Rypsin hinta on historiallisen korkealla. Myös viljelyalojen hienoisesta kasvusta on nyt merkkejä, mutta se ei riitä täyttämään öljynpuristamojen varastoja. Kotimaisen rypsiöljyn kysyntä on huomattavasti tarjontaa suurempaa.
Yhteisöpuutarhan hoito alkaa Rakuunamäellä – lisänä pienimuotoisia kulttuuri- ja opetustilaisuuksia
Vihreän Lappeenrannan hengessä toteutetussa puutarhassa kasvatetaan hyöty- ja koristekasveja omaan käyttöön.
Tuomas Nevanlinna: Kamppailua kielletyn ja hekumallisen välissä – aikamme suuri filosofinen kysymys on, miten syödä oikein
Kun ruoka merkitsee kaikkea muuta paitsi ravintoa.
Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"
Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä.
Varsinais-Suomen luomukeruumetsäala kasvaa – luomu-sana mustikan edessä kiinnostaa ulkomailla
Ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät on hyväksytty viralliseksi luomukeruualueeksi.
Miten koota vastuullinen ruokakassi? – Kuluttajan harteille asetetaan suurta taakkaa
Vastuullinen syöminen voi olla monimutkaista.
Kahvilan ja leipomon työntekijällä koronavirustartunta Kouvolassa – asiakkaiden kannattaa tarkkailla oireitaan
Cafe Ruukittaren ja Leipomo Tuomon Luomun työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Jani Kaaron kolumni: Pieni torjuntavoitto torjunta-aineista
Miten pieni italialainen kaupunki päätti vastustaa agrobisnestä ja kielsi torjunta-aineiden käytön.
Marjatulokas haskapin koe-erä myytiin hetkessä – Viljelijä: "Jotkut ovat kertoneet maistaneensa jopa ripauksen luumua"
Haskap on uusi marja Suomessa, ja siihen kohdistuu suuria odotuksia. Maailmalla haskapia pidetään terveyspommina.
Ilman thaipoimijoita jokaisen työikäisen pitäisi kerätä ämpärillinen, jotta marjateollisuus saisi tarvitsemansa – toimitusjohtaja: "On iso kakku, enkä ihan jaksa uskoa"
Jos kotimaiset marjat jäävät metsiin, voi kuluttaja joutua talvella tyytymään tuontimarjaan.

Hämeen suurimmat luomutilat löytyvät Hattulasta ja Forssasta
Vuonna 2019 luomuviljelty peltoala kasvoi Hämeessä lähes viidenneksellä.

Luomutuotannon suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa – Peltoalan kasvu oli viime vuonna maan kärkeä, vaikka tilojen määrä väheni
Lakeuksilta tuotetaan eniten luomuohraa. Luomulihanautoja löytyy Etelä-Pohjanmaalta eniten koko maassa.
Koronakesän rajoitukset näkyvät myös mansikkapellolla: iloiset jälleennäkemiset toteutuvat ilman halauksia
Voikukat rehottavat luomumarjapellolla hohtavan keltaisina. Pölyttäjäpörriäiset ovat tervetulleita viljelyksille kuten aina, mutta myöhemmin kesällä marjojen poimijat joutuvat ottamaan huomioon koronan aiheuttamat säännöt.
Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue
Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.
Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä
Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja
Pirkanmaan ravintoloitsijat pohtivat jatkaako vaiko sulkea?
Uudessa tilanteessa on kehitetty uusia toimintatapoja, mutta myös ravintoloiden sulkemisia määräajaksi on luvassa.

Pohjois-Karjalasta mahlaa ja leipää suurille luomumessuille Saksaan
Nürnbergin messuille osallistuu yli 3 000 näytteilleasettajaa ja paikan päälle odotetaan yli 50 000 kävijää.
100-prosenttisesti kotimaista ruokaa julkiskeittiöissä? Ehkä vuonna 2025
Etelä-Savon julkiskeittiöissä kotimaista ruokaa, lähiruokaa ja luomua halutaan käyttää tulevaisuudessa reippaasti nykyistä enemmän.

Porokylän leipomo etsii jalansijaa Euroopasta gluteenittomilla kauratuotteilla
Leipomo on ensimmäistä kertaa omalla osastollaan mukana maailman suurimmilla luomumessuilla Saksassa.

Lieksan kouluihin ja päiväkoteihin lisää luomua
Maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomutuotteilla helmikuun alusta lukien.
Luomumaito on otettu vastaan myönteisesti Oulun kouluissa ja päiväkodeissa – "On hyvää ja terveellistä ruokaa, niin miksi en joisi sitä"
Oulu aloitti luomumaidon tarjoilut kouluissaan ja päiväkodeissaan viime vuoden joulukuussa.

Ilmastokunnianhimo on kadoksissa isossa maatalousuudistuksessa – Suomi ajaa löysää ympäristölinjaa
Luomutuottajien huolena on, ettei heille riitä rahaa EU:n uudistuksessa.

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila – pelloista yli 15 prosenttia on luomua
Kymenlaaksossa on Etelä-Karjalaa enemmän luomutiloja, ja ne ovat myös kooltaan suurempia.
Ruokastrategiasta apua Kainuun elinkeinotoiminnalle – "Jos tämä asia ei ratkea, erikoistuneita tiloja ajetaan kohta alas"
Lihan jalostus on yksi Kainuun kipupisteistä, sillä maakunnassa ei ole teurastamoa.

Poliisin tutkinta pohjalaisesta siemenpakkaamosta loppusuoralla
Yritystä epäillään muun muassa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta.

Pohjois-Karjalan valtion metsiin on perustettu luomukeruualueita
Suomen metsissä kasvavat puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat markkinoilla.

Isot lihatalot pyrkivät kohti hiilineutraalia naudanlihaa – Pieni suomalaistila antaa metsän kasvaa ja kertoo jo korvaavansa karjan päästöt
Tutkijan mukaan kuluttajan on vielä vaikea arvioida ja vertailla omien ruokaostostensa hiilijalanjälkeä.

Mustialan opetustila on jo kokonaan luomuna Tammelassa
Hämeen ammattikorkeakoulu siirtyi luomutuotantoon pikkuhiljaa.
Luomuruuan ostajia on Kaakkois-Suomessa muuta maata vähemmän – nyt tuotteista halutaan leipoa isompi bisnes
Kaakkois-Suomessa laaditaan alueellinen luomusuunnitelma.
Keskuskeittiöt haluaisivat lisää luomua, mutta sopiva tavara lähteekin ulkomaille – "Emme voi ottaa vastaan sadan gramman rahkapurkkeja"
Keskuskeittiön ja luomutuottajan välistä puuttuu tekijäporras, joka jalostaisi esimerkiksi juurekset ja vihannekset laitoskeittiöille sopivaan muotoon.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin
Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

Organic sales growth slows as some consumers switch away from milk
The growth in sales of organic products has slowed, but is still more than twice that of groceries in general.