Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapsi istuu ostoskärryissä ja katsoo kameraan, lyhyttukkainen äiti kirjavassa mekossaan nojaa kevyesti ostoskärryyn. Takana oikealla on isoja kananmunalaatikoita ja kananmunakennoja hyllyillä.

Ruokakauppojen valikoimat muuttuvat, kun mökkiasukkaat saapuvat – näitä tuotteita he haluavat ostaa

Kaupoissa erityisesti grillattavien tuotteiden ja jäätelöiden valikoima kasvaa kesäisin. Kesällä kauppaketjut lisäävät valikoimiinsa myös luomu- ja vegaanituotteita sekä paikallisten tuottajien valmisteita.

Nainen makaa pihassa riippumatossa aurinkolasit päässä ja selaa iPadia.

Haluatko ottaa kesän rennosti, mutta silti auttaa luontoa? Katso 10 helppoa tapaa vaikuttaa

Jos et juuri nyt pysty isoihin luontotekoihin, niin ota nämä pienet teot osaksi arkeasi.

kaksi lasta maitolasi ja jogurttikulho käsissään

Vuosia vanha käytäntö alkoi huolestuttaa verkkokeskustelijoita, kun Turku ilmoitti koulujen ja päiväkotien siirtyvän luomumaitoon

Turun kaupungin ilmoitus luomumaitoon siirtymisestä herätti sanailua siitä, riittääkö rasvaton maito ravinnoksi lapsille.

Tommaatit kypsyvät tertuissa.

Ensin Ari Kulmanen epäröi, mutta nyt luomutomaatit kypsyvät savukaasujen lämmöllä: ”Pääsemme kokonaan eroon maakaasusta”

Savukaasujen talteenoton ansiosta kasvihuoneilla voitiin luopua maakaasun käytöstä Ikaalisissa.

Eläinten hyvinvointikeskuksen johtava asiantuntija Satu Raussi.

Luomutuotantoon siirtyminen tuotantoeläinten kohdalla on hidasta

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa tulisi kohentaa. Hyvinvoinnin edistämisen esteenä on kuitenkin raha.

Espoolaiset Teemu Ilola ja Pekka Airaksinen hankkimanssa autiotilan edustalla, katsovat kohti taloa, syksyisen harmaa päivä.

Alle 5 000 euron tontille nousee erilainen maatila – sähköä ei tarvita eikä jätettä synny: “Tuntuu, että aika on kypsä tällaiselle elämälle”

Sysmään perustettava omavaraistilojen verkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tavoitteena on löytää talkoohenkisiä ihmisiä, jotka haluavat elää omin ehdoin suomalaisesta luonnosta.

Luomuliiton varapuheenjohtaja, maidontuottaja Tiina Peltonen navetassa.

Maatalouskoulutukseen kaivataan lisää luomuoppia – tarvetta niin perustiedolle kuin tutkimuksille

Suurin osa luomuopinnoista on tällä hetkellä oppilaitoksissa vapaasti valittavia kursseja. Etenkin luomuelintarvikkeita koskeva tutkimustyö on vielä vähäistä, kerrotaan Luomuliitosta.

Mikko Kekäläinen asuntoauton ratissa. Auton kyljessä värikkäät tarrat, joissa omenoita ja sieniä.

Kekäläisen kiertueella vietettiin yli 100 tuntia kotimaisen ruoan taitajien, tuottajien ja vaikuttajien kanssa

Mikko Kekäläinen kiersi syyskuun lopussa viisi päivää ympäri Suomen oppien muun muassa kotimaisesta satokaudesta, ruoan alkuperästä ja turvallisuudesta sekä ruokatuotannosta. Lähetys on nyt päättynyt.

Kuvakollaasissa farkkuja kaupan henkarissa, tomaatteja ja tuulimyllyjä.

Ympäristöystävällinen kuluttaminen kiinnostaa erityisesti nuoria ja vanhoja suomalaisia – "Tulokset herättävät toivoa", sanoo tutkija

Enemmistö suomalaisista vastaa tiedostavansa kulutuksensa vaikutuksia ympäristölle, kertoo Ylen teettämä kysely. Luontokatoa ehkäisevät kulutusvalinnat eivät ole aina ilmiselviä, kertoo tutkija.

Kontrasten mellan en nyplöjd åker och en äng full med blommor.

Kainuussa viljellään luomua keskimäärin muuta maata enemmän

Luomuviljelyn osuus viljellystä pinta-alasta vaihtelee runsaasti eri maakuntien välillä. Väitöstutkijan mukaan erojen syitä pitäisi selvittää, jotta luomutuotantoa voitaisiin tukea oikein.

Vilja kasvaa pellolla.

Luomupeltoaloissa on merkittäviä eroja maakuntien välillä

Hämeessä luomun osuus pinta-alasta on alhaisimmasta päästä.

Maija ja Samppa Suutarinen, Hakamaan lammastilan yrittäjät.

Hakamaan lammastila Petäjävedeltä palkittiin vuoden 2022 Lähiruokateosta

Vuoden lähiruokateko -palkinnon on voittanut Hakamaan Lammastila Petäjävedeltä. Tilan yrittäjät Maija Suutarinen ja Samppa Suutarinen tekevät palkintoperusteiden mukaan näkyväksi lähiruoan merkitystä sekä puhtaiden, eettisesti kestävällä tavalla tuotettujen raaka-aineiden käyttöä. Palkinto luovutettiin tänään avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingissä.

Rehuhernepelto

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"

Luomutuotannossa kalliit ostopanokset pyritään korvaamaan tilojen omavaraisuudella, viljelijöiden osaamisella ja huolehtimalla maaperän ravinteiden kierrätyksestä.

Yleiskuva

Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla

Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat. 

Entisestä kaatopaikasta tuli Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkiviljelmä

Katso video: Entinen kaatopaikka Riossa sai uuden elämän – on nyt Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkiviljelmä

Taustalla on paikallinen kehityshanke, joka tähtää nälän ja köyhyyden vähentämiseen Rio de Janeirossa.

Mjölkglas och mat i skolan.

Kouvolan kouluissa vaihdetaan rasvaton maito kalliimpaan – tavoitteena on keittiö, jossa neljäsosa raaka-aineista on luomua

Kansallinen luomuohjelma on antanut julkisille ammattikeittiöille tavoitteeksi saada luomun osuutta kasvatettua. Kouvolassa uusi luomulisäys on rasvaton maito.

Farmer

Venäjällä voi pian tilata luomupaprikan ja seurata sen kasvua reaaliajassa, jos on varaa – ruoka on nyt huippukallista

Ruoan hinta on nousussa ja venäläisten reaalitulot laskussa. Palkasta kuluu yhä suurempi osa ruokaan. Pieni joukko urbaaneja edelläkävijöitä hakee luomua, ja heille kehitetään nyt erilaisia palveluita.

Rypsiöljyn pullotusta Alavuden Öljynpuristamolla

Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan

Rypsin hinta on historiallisen korkealla. Myös viljelyalojen hienoisesta kasvusta on nyt merkkejä, mutta se ei riitä täyttämään öljynpuristamojen varastoja. Kotimaisen rypsiöljyn kysyntä on huomattavasti tarjontaa suurempaa.

Kuormauton lavalta kipataan multaa maahan.

Yhteisöpuutarhan hoito alkaa Rakuunamäellä – lisänä pienimuotoisia kulttuuri- ja opetustilaisuuksia

Vihreän Lappeenrannan hengessä toteutetussa puutarhassa kasvatetaan hyöty- ja koristekasveja omaan käyttöön.

Koululainen ottaa itselleen ruokaa.

Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"

Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä.

Mustikanpoimintaa metsässä.

Varsinais-Suomen luomukeruumetsäala kasvaa – luomu-sana mustikan edessä kiinnostaa ulkomailla

Ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät on hyväksytty viralliseksi luomukeruualueeksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kahvilan ja leipomon työntekijällä koronavirustartunta Kouvolassa – asiakkaiden kannattaa tarkkailla oireitaan

Cafe Ruukittaren ja Leipomo Tuomon Luomun työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Pieni torjuntavoitto torjunta-aineista

Miten pieni italialainen kaupunki päätti vastustaa agrobisnestä ja kielsi torjunta-aineiden käytön.

Haskap marjoja

Marjatulokas haskapin koe-erä myytiin hetkessä – Viljelijä: "Jotkut ovat kertoneet maistaneensa jopa ripauksen luumua"

Haskap on uusi marja Suomessa, ja siihen kohdistuu suuria odotuksia. Maailmalla haskapia pidetään terveyspommina.

Valkoinen luomukaritsa

Hämeen suurimmat luomutilat löytyvät Hattulasta ja Forssasta

Vuonna 2019 luomuviljelty peltoala kasvoi Hämeessä lähes viidenneksellä.

Puimuri puimassa rypsiä pellolla.

Luomutuotannon suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa – Peltoalan kasvu oli viime vuonna maan kärkeä, vaikka tilojen määrä väheni

Lakeuksilta tuotetaan eniten luomuohraa. Luomulihanautoja löytyy Etelä-Pohjanmaalta eniten koko maassa.

Marja Saara ja Raimo Vainio-Kaila.

Koronakesän rajoitukset näkyvät myös mansikkapellolla: iloiset jälleennäkemiset toteutuvat ilman halauksia

Voikukat rehottavat luomumarjapellolla hohtavan keltaisina. Pölyttäjäpörriäiset ovat tervetulleita viljelyksille kuten aina, mutta myöhemmin kesällä marjojen poimijat joutuvat ottamaan huomioon koronan aiheuttamat säännöt.

Kauran tähkä

Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue

Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.

Antti Heikkinen taluttaa lammasta kuljetukseen.

Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä

Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja

Biff tartar i restaurang Huber i Tasmmerfors.

Pirkanmaan ravintoloitsijat pohtivat jatkaako vaiko sulkea?

Uudessa tilanteessa on kehitetty uusia toimintatapoja, mutta myös ravintoloiden sulkemisia määräajaksi on luvassa.

Porokylän leipomo Nurmeksessa.

Pohjois-Karjalasta mahlaa ja leipää suurille luomumessuille Saksaan

Nürnbergin messuille osallistuu yli 3 000 näytteilleasettajaa ja paikan päälle odotetaan yli 50 000 kävijää.

En tallrik med soppa.

100-prosenttisesti kotimaista ruokaa julkiskeittiöissä? Ehkä vuonna 2025

Etelä-Savon julkiskeittiöissä kotimaista ruokaa, lähiruokaa ja luomua halutaan käyttää tulevaisuudessa reippaasti nykyistä enemmän.

porokylän leipomo nurmes

Porokylän leipomo etsii jalansijaa Euroopasta gluteenittomilla kauratuotteilla

Leipomo on ensimmäistä kertaa omalla osastollaan mukana maailman suurimmilla luomumessuilla Saksassa.

Kouluruokailua Maatullin ala-asteen koululla.

Lieksan kouluihin ja päiväkoteihin lisää luomua

Maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomutuotteilla helmikuun alusta lukien.

En hand som fyller ett glas med mjölk i en mjölkmaskin

Luomumaito on otettu vastaan myönteisesti Oulun kouluissa ja päiväkodeissa – "On hyvää ja terveellistä ruokaa, niin miksi en joisi sitä"

Oulu aloitti luomumaidon tarjoilut kouluissaan ja päiväkodeissaan viime vuoden joulukuussa.

Lannan levitys pellolle.

Ilmastokunnianhimo on kadoksissa isossa maatalousuudistuksessa – Suomi ajaa löysää ympäristölinjaa

Luomutuottajien huolena on, ettei heille riitä rahaa EU:n uudistuksessa.

Viljapeltoa Forssan Jokioisissa

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila – pelloista yli 15 prosenttia on luomua

Kymenlaaksossa on Etelä-Karjalaa enemmän luomutiloja, ja ne ovat myös kooltaan suurempia.

Lammas

Ruokastrategiasta apua Kainuun elinkeinotoiminnalle – "Jos tämä asia ei ratkea, erikoistuneita tiloja ajetaan kohta alas"

Lihan jalostus on yksi Kainuun kipupisteistä, sillä maakunnassa ei ole teurastamoa.

Poliisiin logo poliisi univormussa

Poliisin tutkinta pohjalaisesta siemenpakkaamosta loppusuoralla

Yritystä epäillään muun muassa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta.

Korvasienen puhdistamista.

Pohjois-Karjalan valtion metsiin on perustettu luomukeruualueita

Suomen metsissä kasvavat puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat markkinoilla.

Riilahden kartanon hereford-rotuiset siitossonnit painavat noin tuhat kiloa.

Isot lihatalot pyrkivät kohti hiilineutraalia naudanlihaa – Pieni suomalaistila antaa metsän kasvaa ja kertoo jo korvaavansa karjan päästöt

Tutkijan mukaan kuluttajan on vielä vaikea arvioida ja vertailla omien ruokaostostensa hiilijalanjälkeä.

Lehmä seisoo ja katsoo suoraan kameraan.

Mustialan opetustila on jo kokonaan luomuna Tammelassa

Hämeen ammattikorkeakoulu siirtyi luomutuotantoon pikkuhiljaa.

Luomuhernekeittoa ja pannukakkua lounasnoutopöydästä

Keskuskeittiöt haluaisivat lisää luomua, mutta sopiva tavara lähteekin ulkomaille – "Emme voi ottaa vastaan sadan gramman rahkapurkkeja"

Keskuskeittiön ja luomutuottajan välistä puuttuu tekijäporras, joka jalostaisi esimerkiksi juurekset ja vihannekset laitoskeittiöille sopivaan muotoon.

Luomualan innovaatiokisan logo.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin

Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

Espanjalaisia luomusitruunoita.

Organic sales growth slows as some consumers switch away from milk

The growth in sales of organic products has slowed, but is still more than twice that of groceries in general.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle