Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuotteita pakataan Unverpackt-kaupassa.

Kauppaan purnukoiden kanssa? Pakkauksettomia kauppoja perustetaan ympäri Eurooppaa

Suomessa irtotuotteita myyvillä ketjuilla ei ole aikeita ryhtyä pakkauksettomiksi. Säädöksissä ei mainita sitä, onko pakkausmateriaalien oltava kaupan vai asiakkaan.

Ydinvoimaa vastustavien mielenosoittajien ja poliisin kohtaaminen Pyhäjoella tiistaina.

Tukijoukot irtisanoutuvat Pyhäjoen väkivaltaisuuksista

Pyhäjoen ydinvoima-aktivistien toimintaviikon tukijana ollut Ekokauppa Ruohonjuuri ilmoitti lopettavansa yhteistyön välittömästi. Lassilan tila ei halua tukea toimintaa, jonka väkivallattomuudesta ei ole takeita. Naiset Rauhan Puolesta ja Naiset Atomivoimaa Vastaan irtisanoutuvat kaikista väkivaltaisista toimista Pyhäjoella.

Linda Kolehmainen

Luomukauppa Ilottulassa tarjoaa vaihtoehdon suurkaupalle

Suoramyynti on kerännyt asiakkaita Ilottulan tilalle jo vuosikymmeniä. Joulua tilalla ei vietetä, mutta se antaa mahdollisuuden pieneen lomaan.

Oulun Ruohonjuuri perustaa myös myymäläneuvoston, joka kehittää palvelua myymäläpäällikön tukena.

Superfoodia ja luomuruokaa – tunnettu ekomyymälä saapui Ouluun

Ruohonjuuri Oy avaa seitsemännen myymälänsä keskiviikkona Ouluun Rotuaarille. Ensimmäinen myymälä aloitti Helsingissä 1982 talkoopohjalla.

Turun Ruohonjuuri-liikkeen myymäläpäällikkö Jussi Karskela esittelee pesuainekanistereita.

Tukes viilaa pesuaineiden irtomyyntikieltoa – osaa pesuaineista saa myydä asiakkaiden omiin pulloihin

Kosmetiikkaa saa myydä asiakkaiden omiin pulloihin. Ei vaaralliseksi -luokiteltujen pesuaineiden irtomyyntiin yritetään saada muutos ministeriötapaamisilla.

Turun Ruohonjuuri-liikkeen myymäläpäällikkö Jussi Karskela esittelee pesuainekanistereita.

Tukes kielsi pesuaineiden täyttömyynnin – Saksassa EU-asetus ei estä myyntiä

Pesuaineiden täyttöpalvelumyynnin kieltämisen taustalla on EU:n pesuaineasetus vuodelta 2004. Ekokaupoissa kuitenkin ihmetellään, miksi Suomessa irtomyynti kielletään, vaikka Saksassa vastaavanlainen myynti saa jatkua.

Kuvassa kestopussi hedelmille ja vihanneksille.

Vain harva hedelmä kulkee kaupasta kotiin kestopussissa

Ministeriö haluaa vähentää muovisten hedelmäpussien käyttöä Suomessa. Silti kestopusseja hedelmille ja vihanneksille myydään vain vaatimattomia määriä. Valtaosalla ostajistakin lisätilaukset ovat muistin varassa; ketjuvalikoimassa ne ovat Keskolla.

Kauppias Tarja Vesala

Luomuruokakaupan hihaässät ovat neuvonta ja räätälöity palvelu

Vesalan lähi- ja luomuruokakauppa Rovaniemellä alkaa uutena palveluna tarjota viikonlopun luomuruokakassia. Paketti sisältää ainekset ja reseptit kolmeen viikonloppuruokaan.

kädet pitelevät maapalloa

Suomeen halutaan perustaa eettinen pankki - "perustamiseen täytyy suhtautua realistisesti"

Eettisten pankkien toiminta perustuu läpinäkyvyyteen ja konkreettisten asioiden rahoittamiseen. Euroopassa on joitakin jo kymmeniä vuosia toimineita eettisiä pankkeja ja nyt Suomeenkin haluttaisiin sellainen. Aloite pankin perustamisesta on vasta alkutekijöissään. Yhden näkyvän asian eettistä pankkia ajava ryhmä on jo kuitenkin saanut aikaiseksi.

Käsi pumppaa pesuainetta pulloon

Pesuaineiden irtomyyntikielto kummastuttaa yrittäjiä

Osa kuluttajista on jo vuosien ajan käynyt ekoliikkeissä ostamassa pesuaineita vanhoihin pesuainekanistereihin, jotta pakkausten määrä vähenisi. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan pesuaineiden irtomyynti on kuitenkin kiellettyä, koska oikeista pakkausmerkinnöistä ei ole täyttä varmuutta.

Luomutuotteita kaupan hyllyssä.

Luomukauppa kasvaa ennätysvauhtia

Tänä vuonna kuluttajat ostavat luomuruokaa yli puolet enemmän kuin viime vuonna. Myös luomutuotantoon on liittynyt tänä vuonna enemmän tiloja kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla.

Luomuelintarvikkeita.

Luomutuotteiden kysyntä kasvaa tasaisesti

Jyväskylässä toimiva ekokauppa Ekolo muuttaa tällä viikolla uusiin tiloihin. Samalla on tarkoitus laajentaa kaupan valikoimaa.

Nainen juo smoothieta.

Luomun saatavuus sanelee kuluttajan ostospaikat

Suuret ruokamarketit kilpailevat yhä laajenevalla luomutuotevalikoimalla luomukauppojen ja ruokapiirien kanssa. Kuluttaja kantaa mieluiten rahansa sellaiseen paikkaan, mistä luomutuotteet irtoavat helpoiten ja vähimmällä vaivalla. Luomun hinta ei ole enää tuotteiden valinnassa ratkaisevin tekijä.

Leipäjauhoista löytyi salmonellaa ja soijaa

Kookosravinto ME vetää markkinoilta luomutuotteet VitaHampun (parasta ennen 30.6.2012) ja VitaMantelin (parasta ennen 15.5.2012), sillä niistä on löytynyt Tullilaboratorion tutkimuksissa soijaa. Tuotteiden pakkauskoko on 370 grammaa.

Ekokaupan yrittäjä Annuka Ovaska

Ekokauppa Tiituska kasvaa kysynnän mukaan

Aiemmin erilaisilla messuilla ja netissä tuotteitaan myynyt Tiituska avasi kivijalkaliikkeen Kemin Syväkankaalla. Ekokauppa Tiituskan yrittäjä Annuka Ovaska lupaa kasvattaa valikoimaa asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila.

Luomuala kasvaa edelleen

Viime vuonna luomutuotannon tukea sai lähes 150 000 hehtaaria, eli yli 17 000 hehtaaria enemmän kuin neljä vuotta aiemmin. Myös tälle vuodelle odotetaan tasaista kasvua. Kasvusta huolimatta kysyntää on tällä hetkellä enemmän kuin tarjontaa.

Kuvassa luomua luomukaupan hyllyllä.

Luomuhyllyjä saa täyttää tiuhaan

Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä lisääntyy vauhdilla. Vaikeutena on saada tuotteita myyntiin riittävästi. Marketeissa luomuhyllyt ovat pidentyneet ja uusista luomukaupoista kysytyimmät tuotteet viedään nopeasti.

Luomuyrittäjä puhuu mieluummin mummon muonasta

Luomu-sanalla on yrittäjä Riikka Sairan mielestä liikaa rasitteita ja siksi hän käyttää mieluummin nimitystä isoäidin aikaista ruokaa. Luomutuotteiden suosio junnasi Suomessa pitkän aikaa paikallaan, mutta nyt ekologinen ruoka ja muut tuotteet ovat kasvattamassa suosiotaan myös Päijät-Hämeessä.

Nainen järjestelee kaupattavia ruokatarvikkeita luomukaupassa.

Luomuruoan kysyntä tyhjensi hyllyt Hämeenlinnassa

Luomuruokakauppa Ryytimaan maitohyllyssä on vain yksi purkki kutunmaitoa, hittituote kyytönmaito kun myytiin hetkessä. Yrittäjä Arja Weeraratne uskoo luomun kysynnän kasvuun. Suosio yllätti aloittelevan ruokakauppiaan.

Grillattuja makkaroita

Makkarankorvikkeet maistelussa

Elintarvikealan lakot ovat tyhjentäneet makkarahyllyjä, eikä tarjonta ole vielä palautunut ennalleen. Yle Radio Keski-Suomen aamutiimi testasi, mikä voisi toimia perinteisen grillimakkaran korvikkeena ja hyvänä vaihteluna.

Minna Sippola vuoden Eko-Urhoksi

Minna Sippolan nimesi Ekoviljelijät ry, joka on eteläpohjalainen luomutuottajien yhdistys. Yhdistys palkitsee vuosittain maakunnan luomuviljelijän tai -vaikuttajan Eko-Urholla.

Jenni Nohkola, Marjo Häkkinen

Ekobisnes on vasta idullaan

Yrityspalvelukeskus Potkurin asiakkaat perustivat viime vuonna Turkuun yli 800 yritystä, mutta niistä vain pari keskittyy ekologiseen ajatteluun. Tulevaisuudessa ekoyritysten määrän kuitenkin uskotaan kasvavan.

Kaupan hedelmätiskissä appelsiineja reilun kaupan tunnuksilla

Ympäristötietoisuus houkuttelee kasvisruoan pariin

Lihan syönnin ympäristövaikutukset kiinnostavat entistä useampaa. Vaikka lihan kulutus ei ole tilastojen mukaan merkittävästi laskenut, kuluttajat kyselevät entistä hanakammin kasvistuotteiden perään.

Kuvassa suklaalevyjä.

Tumma suklaa valaisee kaamoksen

Supermarjoilla ryyditettyä kylmäpuristettua suklaata, mansikka-pippuri -maustettua, chili-suklaata... Kun kroppa huutaa suklaata, niin vaihtoehtoja on monia. Mitä tummempaa, sitä terveellisempää.

Ruishiutaleita ja -jauhoja pusseissa.

Ekokauppojen ovi käy tiuhaan

Ekokauppojen menestys on jatkunut taloustaantumasta huolimatta ja alasta on tullut merkittävää bisnestä. Ekokauppaa siivittävät ilmastokeskustelu, ekologisuus ja lähiruuan suosio. Esimerkiksi Jyväskylään avattiin hiljattain jo kolmas ekokauppa.

Hanna Meiners esittelee biomuovista valmistettuja kertakäyttöastioita

Maatuvat astiat kilpailevat muovisten kanssa

Kertakäyttöisiä astioita kulutetaan kesällä paljon. Muovisten astioiden rinnalla myydään luontoystävällisempiä vaihtoehtoja, mutta suurta suosiota ne eivät ole vielä saavuttaneet. Muoviastioiden kasvanut suosio on lisännyt myös puistojen roskaamista.

Pesupähkinöitä

Ekopyykkäys kasvattaa suosiotaan

Kiinnostus erikoiskaupoissa myytäviä ekopyykinpesuaineita ja pesupähkinöitä kohtaan kasvaa jatkuvasti, vaikka niiden ympäristöystävällisyyttä ja pesutehoa epäilläänkin. Peseviä ainesosia sisältävät pesupähkinät ovat luonnontuotteita, jotka tuodaan Suomeen Intiasta ja Nepalista.

Luomunautoja.

Pohjalaisille luomutuotteille avautuu lähimarkkinoita

Seinäjoelle avataan huhtikuun lopulla luomukauppa. Tällä hetkellä pohjalaistilojen luomutuotteet menevät suurten kauppojen ja kauppaketjujen myötä lähinnä Etelä-Suomeen.

Kasviskinkkua ja muita jouluruokia

Tofukinkku maistuu vegaanillekin

Joulupöydän keskipisteenä saattaa kinkun sijasta olla myös kasviskinkku. Markkinoille on tullut viime vuosina erityisiä kasvissyöjille tarkoitettuja kinkunkorvikkeita.

Luomuruuan myynti kovassa kasvussa Ruotsissa

Ruotsissa luomuruuan suosio kasvaa ripeästi. Viime vuonna luonnonmukaisten elintarvikkeiden myynti nousi maassa 25 prosenttia, kun vielä vuonna 2005 luomukaupan kasvu oli 8 prosentin luokkaa.