Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuttu lintulaji katosi erikoisella tavalla Suomesta – ranskalaiset metsästäneet hurjat määrät peltosirkkuja soittamalla niille linnunlaulua

Suomen peltosirkkukanta on vähentynyt viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana 99 prosentilla. Maassamme pesivät peltosirkut ovat vaarassa päätyä muuttomatkallaan ranskalaisten pyydyksiin.

Tutkimukset: Pohjois-Amerikka menettänyt lähes kolmanneksen linnuistaan – Indonesian Jaavalla jopa enemmän lintuja häkeissä kuin luonnossa

Tutkijan mukaan suuri osa lintukadosta johtuu ihmisen rakkaudesta lintuihin Tämä voi olla avain niiden pelastamiseen.

Junamatkustajat pääsevät nauttimaan aaltojen liplatuksesta ja lintujen laulusta – VR soittaa junissa saariston ääniä

Mikrofoni on sijoitettu Porvoon edustalla sijaitsevalle ulkoluodolle. Äänet ovat otteita WWF:n lähettämästä luontolivestä.

"Hymy karahtaa huulille" – luontoharrastaja, tutkija ja sokea kertovat, miksi linnunlaulu saa meidät hyvälle tuulelle

Luonnon äänet kertovat elämästä ja ilahduttavat ihmisiä kulttuurista riippumatta.

Luontokeskus avasi näkövammaisille oven lintujen maailmaan: perustuu muistiin ja muihin aisteihin

Liminganlahden luontokeskus haluaa tarjota luontoelämyksiä myös vammaisille. Liikuntaesteisten henkilöiden lisäksi opastusta on nyt tarjolla myös näkövammaisille.

Tiedätkö miltä pajulintu kuulostaa? – Varhain sunnuntaina pääset Ylen matkassa lintujen maailmaan

Luontoharrastajat saavat nauttia eri maiden lintujen laulusta Yle Areenan suorassa streamissa sekä Radio Suomen aamuyön lähetyksissä sunnuntaina. Suomesta maailmalle välitetään kymmenien lajien ääntä.

Anna harakan räkättää ja lokin huutaa – kaikki linnut ovat pesimäkaudella rauhoitettuja

Kaikki linnut, myös tavallisesti rauhoittamattomat, nauttivat pesimärauhasta. Lintuja ei saa lain määräämällä pesimäkaudella häiritä, ei edes silloin, vaikka ne eivät pesisikään. Tämä asia on harvojen tiedossa.

Linnut laulavat jo – talitiainen ja mustarastas enteilevät kevättä

Lauhtunut sää on saanut ensimmäiset linnut lurittelemaan laulujaan. Pesintä ei vielä ole alkamassa, mutta jos keli jatkuu lauhana, voi kevätmuutto pian alkaa.

Yleiset metsälinnut vähenevät eteläisessä Suomessa

Monien metsälintujen pesimäkannat ovat pienentyneet merkittävästi viimeisen 30 vuoden aikana Etelä- ja Keski-Suomessa. Tutkijat uskovat kannanmuutosten johtuvan sekä metsätalouden muutoksista metsissä että ilmastonmuutoksesta. Taantuvia lajeja ovat erityisesti sirittäjä sekä hömö- ja töyhtötiainen.

Suomelle uusi lintulaji havaittu Sotkamossa – Idänkäen erottaa tavallisesta käestä äänen perusteella

Suomen ensimmäinen idänkäki löytyi Kainuusta, kun lintuharrastaja Jyrki Lukkari äänitti outoa linnunlaulua. Asiantuntijat totesivat äänen kuulostavan idänkäen puputukselta.

Tiistai 2.6.2015

Kiinassa satoja ihmisiä on kateissa laivaonnettomuuden takia. Jari Aarnio on saanut vankeustuomion. Hallitusohjelmaa käsitellään eduskunnassa. Kesälintuja on Suomessa harvinaisen vähän.

Eläin tuntee siinä missä ihminen – jälkipuintiin eläin ei juuri pysty

Onko eläimillä tunteita? Monelle tutkijalle tämä on epärelevantti kysymys, sillä tieteessä eläinten tunteet on osoitettu jo hyvän aikaa sitten.

Näin tunnistat korvakuulolta, mikä lintu laulaa – varo matkivaa kottaraista

Monet tunnistavat lintujen äänistä harakan raakunnan ja talitiaisen livertelyn. Lintujen laulun tunnistamista voi opetella muutaman vinkin avulla. Kuuntelijan täytyy kuitenkin olla varuillaan matkijoiden kanssa.

Maanantai 27.4.2015

Nepalin maanjäristyksessä kuolleiden määrä kasvaa. Viranomaiset pelkäävät, että kuolleita voi olla jopa 5000. Suomessa on muistettu sotaveteraaneja. Lintujen laulu kuuluu voimakkaasti ja lintujen pesintä on alkanut.

Pussitiainen bongattiin ensi kertaa Keski-Suomessa

Kevään toinen lintuharvinaisuus Keski-Suomessa eli pussitiainen havaittiin tiistaina Kuokkalanpellolla Jyväskylässä. Aiemmin maaliskuussa Muuramessa bongattiin yhdeksän punapäänarskua. Näin suuri parvi on todella harvinainen.

Lintumaailman pavarottit suosittuja – linnunlaulukurssi siirrettiin suurempaan saliin

Tampereella järjestetty linnunlaulukurssi piti siirtää museokeskuksen auditoriosta ravintolaan, koska osallistujia tuli niin paljon. Kurssilla opeteltiin, mihin kaikkeen linnunlaulussa voi kiinnittää huomiota.

Yksi Tampereen parhaista linnunlaulupaikoista on nyt suojeltu

Suojelualueella on rauhoitettuja kasvilajeja, mutta ennen kaikkea Villilänsaaressa Nokian moottoritien varrella kuulee keväisin ja kesäisin runsaasti useiden lintulajien laulua.

Tunnistatko linnut äänistä? Lajeja voi bongata myös siististi sisätiloissa

Hannu Hautalan Kuusamon luontokuvakeskuksessa voi hakea tuntumaa lintuäänien tunnistamiseen.

"Linnut päässäni ovat oudon näköisiä" – sähköinen lintupuisto tulvii tuntemattomia lintulajeja

Kouvolassa on avattu sähkölintupuisto. Kyseessä on linnunlaulun kaltaisista äänistä koottu ääniteos, joka on luotu syntetisaattorin avulla. Puistossa laulavat mm. kuplahaikara, huhuilulintu ja tirpunen.

Meri-Lapissa mielittäisiin hanhijahtiin

Hanhikannan väheneminen on havaittu osin Meri-Lapissakin. Perinteinen hanhen metsästys soilta tuottaa kuitenkin niin vähän saalista, että moni metsästäjä pitää rauhoitusta liioitteluna.

Hyönteispula tappaa linnunpoikasia – toisen pesinnän merkitys korostuu

Monessa linnunpöntössä on tällä hetkellä hiljaista, sillä ruokaa ei ole riittävästi. Varsinkin varpuslintujen pesueet ovat harventuneet. Heinäkuun toinen pesintä voi kuitenkin pelastaa paljon.

Linnunlaulumetsä kutsuu lintuja tarkkailemaan Seinäjoella

Seinäjoen Jouppilanvuoren tuorein luontohoukutin on viimeistelyä vaille valmis linnunlaulumetsä. Esillä on toistakymmentä erilaista linnunpönttöä ja kaikille avoin lintujen kuvaus- ja tarkkailupiilo.

Lintujen laulukausi alkanut Lapissa

Lapin lintukevät on alkamassa poikkeuksellisen aikaisin. Yksi selvä kevään merkki on jo kuultu Lapissa: lintujen laulu on lisääntynyt. Muuttolintuja on odotettavissa Lappiin lähipäivinä ja -viikkoina.

Lintujen maailmassa se on mies, joka metelöi

Varhainen kevät aikaistaa myös lintujen keväisiä kosiomenoja. Talitiaisen titityy, keltasirkun ja viherpeipon laulut ja kesykyyhkysen kujerrus kuuluvat varhaiskevään äänimaailmaan. Linnut eivät laula kevään riemua, vaan laululla on aivan toinen tarkoitus.

Leuto talvi ei sekoita luonnon naimapuuhia

Lyhyttä pakkasjaksoa lukuun ottamatta talvi on ollut hyvin leuto. Monet ovat näin helmikuun lopulla huomanneet linnun laulun lisääntyneen valon myötä. Niitäkin on, jotka pistävät lintujen kosiopuuhat ja lauluinnon lämpimän talven piikkiin. Lämmin ilma ei kuitenkaan sekoita Suomessa talvehtivien lintujen kalenteria. Pesäpuuhien valmistelut ovat alkaneet aivan oikeaan aikaan, eikä karhukaan herää lämpimän ilman vuoksi.

Lauhuus laulattaa lintuja – kevätvirsiä betoniviidakko kaikaa

Linnut ovat riehaantuneet laulamaan lauhan sään myötä keväisin äänenpainoin. Öinen kaupunkivalaistus innostaa entisestään harvinaisiin uuden vuoden konsertteihin.

Mikkeliläinen Pekka sai yhteyden tuhoutuneeseen Columbia-sukkulaan

Näkövammainen Pekka Syväys muistetaan siitä, että radioamatööri oli ensimmäisenä suomalaisena yhteydessä Columbia-avaruussukkulaan kymmenen vuotta sitten. Kohtaamisesta traagisen tekee se, että samainen sukkula tuhoutui palatessaan ilmakehään helmikuussa 2003.

Ekopinnojen keräämisessä eivät haise pakokaasut

Lintubongareita on moitittu suuren ekologisen jalanjäljen jättämisestä. Lintuharvinaisuuksien perässä autoilevat bongarit saattavat ajaa toiselle puolelle maata lintupisteiden toivossa. Bongarit ovat vastanneet moitteisiin. Ekopinnojen kerääminen on uusi tapa seurata lintuja.

Lintukaan ei ole laulaja syntyjään

Syksyn tullen linnutkin laulavat haikeammin, sanotaan. Laulu onkin vaimeampaa, mutta kyse ei ole siitä, että linnut ovat murhemielin. Kyse on siitä, että syksyisin nuoret linnut harjoittelevat, sanoo Heikki Helle.

Suomen kesä muuttaa lintujen laulurytmiä - linnunlaulua kannattaa etsiä yöstä

Birdlife Suomen suojeluasiantuntijan Tero Toivasen mukaan linnut sopeutuvat hyvin Suomen valoisiin öihin. Lintujen aktiivisin laulukausi alkaa tältä kesältä olla jo lopuillaan.

Annetaan kaikille linnuille hautomisrauha

Linnuille alkukesä on pesimäaikaa. Pesänrakennus rauhoittaa Suomessa jokaisen linnun, eikä pesiin saisi koskea lainkaan. Lintujen varoitusääniä pitäisi pystyä myös tulkitsemaan niin, että vältettäisiin turhaa liikkumista pesän lähistöllä.

Heikki tunnistaa satojen lintujen laulun

Viikonvaihteen lämpöaalto on kirittänyt lintujen kevätmuuton normaaliaikatauluun. Pisimmillään muutto oli myöhässä kylmien säiden takia melkein kuukauden ja esimerkiksi kiurujen ja töyhtöhyyppien muutto viivästyi Keski-Suomessa noin kolme viikkoa.

Kuolevan kyhmyjoutsenen laulu on legendaa

Tarinan mukaan kuoleva joutsen laulaisi kauniimmin kuin koskaan. Vertauskuvallinen tarina on liitetty erityisesti hiljaisiin kyhmyjoutseniin.

Satakunta jälkijunassa lintujen pihabongauksessa

Talvi on ollut satakuntalaisen lintuharrastajan kannalta tavanomaista hiljaisempi. Vesilinnut hävisivät jo ensimmäisen pakkasjakson aikana.

Linnut virittelevät laulukautta

Lintujen livertely lisääntyy tammikuussa. Se liittyy soidinmenoihin ja päivän pitenemiseen. Nälkä vie siivekkäiltäkin lauluhalut.

Fossiililöytö Kiinasta: Varhainen lintu pureskeli etanoita terävillä hampaillaan

Kiinasta löydetyllä liitukauden pikkulinnulla oli poikkeuksellisen kätevät hampaat. Nykylinnuillakin on geeni, jonka ansiosta ne voisivat kasvattaa hampaat.

Paroni Paakkunaisen lintupilli taipuu jänkäkurpan sointiin

Mystistä, mutta aivan aidonkuuloista linnunlaulua saa sointuvasti ilmoille myös lintupillillä. Suomalaisen jazzmuusiikon ja säveltäjän Seppo "Paroni" Paakkunaisen mieltymys linnunlauluun huipentuu uudessa teoksessa, joka on sävelletty osin lintupilleille.

Liminganlahden luontokeskus kiinnostaa enemmän kuin koskaan

Keskuksen sydän on lintujen kahdeksasta eri vuodenajasta kertova näyttely. Neljä vuodenajoista ajoittuu kevääseen. Nimittäin hanhien muutto, vesilintujen soidinmenot, kahlaajien saapuminen ja laululintujen tulo. Muut lintujen vuodenajat Liminganlahdella ovat pesintä, sulkasato, syysmuutto ja lintujen talvehtiminen.

Kyläpöllösen visiitti jäi yhteen kesään

Hauholla lintuharrastajia villiinnyttänyt harvinainen kyläpöllönen ei palannut seudulle tänä kesänä. Lintujen lauluaika alkaa muutenkin olla ohi.

Papukaija matkii, mutta ei varsinaisesti kommunikoi

YouTube -hitiksi noussut suomeksi laulava papukaija on herättänyt monissa epäilyksiä, että voiko lintu oppia noin hyvin matkimaan ihmisten puhetta. Korkeasaaren eläintarhan lintuasiantuntija Ville Vepsäläinen ei ole kyseistä videota nähnyt, mutta kertoo papukaijojen kyllä oppivan todella hyviksi "puhujiksi".

Kevätseuranta: Västäräkkejä jo Lapissakin

Kevään etenemistä seurataan Aamu-tv:ssä perinteiseen tapaan joka toinen torstai Luonto-Liiton kanssa järjestetyssä Kevätseurannassa.

Valon lisääntyminen saa linnut livertämään kevätvärssyjään

Ensimmäiset merkit kevään saapumisesta ovat jo ilmassa. Lintujen liverrys lisääntyy kiihtyvää tahtia valoisan ajan pidentyessä, tikat käyvät puita rummuttamaan ja pöllöjen huhuilu kaikuu metsissä. Kaikki linnunlaulutkin kertovat rakkaudesta!

Tutkimus: Pikkuruinen kivitasku tekee 29 000 kilometrin muuttomatkan

Kivitaskuihin kiinnitetyt lähettimet ovat paljastaneet lintujen tekevän muuttomatkoja, joiden pituus ällistyttää biologeja. Lintu, jota tutkijat kuvaavat "nälkiintyneen varpusen kokoiseksi", pystyy lentämään yhtä kauas kuin albatrossi.

Linnunlaulun äänityksessä tärkeintä on hiljaisuus

Paras aika dokumentoida linnunlaulua on kesä- tai kevätaamuna kello kolmen ja viiden välillä, kertoo jyväskyläläinen lintuharrastajaTero Linjama.

Soutelu piukentaa pakarat ja höllää mielen

Kirkkaan veden liplatus ja puuairojen natina poistavat maailman murheet mielestä. Jos vesillä janoaa perinteisen soutuveneen sijasta hieman vauhdikkaampaa mutta silti pärinätöntä menoa, voi takamuksensa istuttaa kilpaveneen liikkuvaan penkkiin.

Äänekoskella nähty lintuharvinaisuus

Äänekoskella on tehty harvinainen lintuhavainto, kun Hirvaslahdessa kuultiin ja nähtiin pikkusirkku. Lajia ei ole aiemmin tavattu Keski-Suomessa, mutta se on harvalukuinen pesimälintu Lapissa. Pikkusirkku on Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen 303. lintulaji.

Tutkija epäilee: Iberiantiltaltin taru on loppunut

Viikko sitten Pyhtäällä havaittu iberiantiltaltti on todennäköisesti kuollut, lintututkija Lasse J. Laine pelkää. Hän uskoo, että lintua on rengastettaessa käsitelty liian kauan. Laineen mielestä lintua ei olisi tarvinnut ottaa kiinni lainkaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle