Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittajat Eve Väyrynen ja Sean Ricks.

Eurooppaa kiertäneet Eve ja Sean: Idässä toiveikkuutta, lännessä EU-väsymystä

Eve havaitsi, että Itä-Euroopassa moni kokee eurooppalaisuuden omaksi identiteetikseen. Sean puolestaan totesi, että eurooppalaiset ymmärtävät toisiaan historian kautta.

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: 13 asiaa, jotka opin eurooppalaisuudesta

Naisella saa olla parta, kahvia ei hörpätä kiirehtien ja parhaat unelmat ovat yksinkertaisia. Ylen toimittaja Sean Ricks oppi nämä ja monta muuta asiaa matkallaan Kreikasta Skotlantiin.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: 13 asiaa, jotka opin eurooppalaisuudesta

Ylen toimittaja Eve Väyrynen kiersi kuukauden ajan ympäri Itä-Eurooppaa Puolasta Bulgariaan. Nämä asiat hän reissullaan oppi.

10 eurooppalaista

Näinkin meistä EU:ssa ajatellaan – jääkarhuja, igluja, vuonoja ja vodkaa!

Ylen Eve ja Sean kiersivät eurovaalien alla 10 EU-maata selvittämässä, keitä me eurooppalaiset olemme. Kokosimme tähän juttuun vielä kerran haastateltavien henkilökohtaisimmat ajatukset itsestään ja omasta tulevaisuudestaan sekä sen, mitä heille tuli ensimmäisenä mieleen sanasta Suomi.

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: Jätä se!

Kun parisuhde lakkaa toimimasta, useimmat meistä päätyvät eroon. Pitäisikö maidenkin saada erota surkeasta liitosta, kysyy ympäri Eurooppaa matkustava Sean Ricks.

Me ollaan nuoriso.

"Äänellämme ei ole merkitystä"

Skotlanti äänestää syksyllä itsenäisyydestään. Tiedenainen ja koomikko Zaran mukaan naapurimaa Englanti on kuin rakas ylihuolehtiva isoveli, joka osaa olla myös oikea mulkk#. Hän haluaa nyt tasa-arvoisemman Skotlannin.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: Antakaa oppilaiden pulista tunneilla!

Opettajalle inttäminen on tärkeintä, mitä suomalainen koulujärjestelmä opettaa, kirjoittaa Bulgariaan Itä-Euroopan reilinsä päättävä toimittaja Eve Väyrynen.

Ihmiset odottavat linja-autoa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa.

Unelma ei toteutunutkaan – "Odotimme, että palkkamme nousisivat"

Bulgaria on yksi EU:n tuoreimpia jäsenmaita. Se liittyi jäseneksi vuonna 2007. Bulgarialaisen ympäristöaktivistin Elena Kmetovan mielestä bulgarialaisten elintaso ei ole odotuksista huolimatta parantunut. Silti EU on hänestä maalle hyvä juttu.

Nämä 9 asiaa elämässäsi EU paransi

Nämä 9 asiaa EU paransi - vai paransiko?

Liito-oravat, lentojen hinnat, kauppojen valikoima... Nämä yhdeksän asiaa nousivat esiin, kun selvitimme, mistä meidän on kiittäminen EU:ta. Mitä mieltä sinä olet?

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: Mamut vei sun duunit ja naisen - hyvä!

Kun syyttää suomea taitamatonta maahanmuuttajaa työ- ja rakkaushuolistaan, on jotain pahasti vialla. Silloin on aika katsoa peiliin, kirjoittaa ympäri Eurooppaa matkaava Sean Ricks.

Mathilden mielestä rankinta on nähdä, kun perheenjäsenet erotetaan toisistaan.

"Poliisia ei kiinnosta laki vaan ihonväri"

Lain silmissä meillä on kaikilla yhtäläiset oikeudet. Tai ainakin pitäisi olla. Paperittomien maahanmuuttajien kanssa työskentelevän Mathilden mukaan poliisia kiinnostaa vain yksi asia: onko ihminen musta vai valkoinen. Haastattelu on osa 10-osaista juttusarjaa Euroopasta.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: Masokisti matkalla

Jokainen kansa tarvitsee naapurimaan, jota mollata, kirjoittaa toimittaja Eve Väyrynen Itä-Euroopan kiertueeltaan.

Juna-asema, Brasov

"Homous ei ole normaalia, mutta siitä voi eheytyä"

Maailman epäoikeudenmukaisuus vihastuttaa romanialaista Samuelia eniten. Hän tekee vapaaehtoistyötä ja uskoo muuttavansa maailman paremmaksi paikaksi. Yhden asian hän toivoo säilyvän ennallaan: avioliitto kuuluu vain miehelle ja naiselle. Samuelin haastattelu on osa 10-osaista juttusarjaa Euroopasta.

Nämä 9 asiaa EU pilasi

Nämä 9 asiaa EU pilasi – vai pilasiko?

Rikollisuus, byrokratia, energiansäästölamput... Nämä nousivat esiin, kun etsimme EU:n epäkohtia. Listasimme ongelmat ja tutkimme niiden taustat. Mitä mieltä sinä olet?

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: Kyllä, sinunkin kullanmurusi on tuhmeliini

Vanhemman silmissä oma lapsi on aina oikeassa ja muut väärässä. Toiset ovat tuhmia, mutta ei oma Jani-Petteri tai Alma. Sama harhaluulo vaivaa italialaisvanhempia, kirjoittaa ympäri Eurooppaa reilaava Sean Ricks.

Italialainen Serena Cunico.

"Nainen ei voi opettaa lapsia"

Kouluissa halutaan laulaa Jeesuksesta, mutta se loukkaa muiden uskontokuntien edustajia. Siksi on parempi olla laulamatta mitään. Sitten ovat vanhemmat, jotka ovat tietävinään kaiken. Tällaisten ongelmien kanssa painii italialainen opettaja.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: Lounaani rasistin kanssa

Suomessa omia ennakkoluuloja ymmärretään peitellä, kun taas Unkarissa rasisti voi laukoa mielipiteitään avoimesti, kirjoittaa Itä-Euroopassa interreilaava toimittaja Eve Väyrynen.

Nuoria ravintolassa Budapestissa.

"Eurooppa palaa takaisin entiselleen – ja se on hyvä"

Euroopasta tulee aiempaa tiiviimpi maanosa. Erilaiset kulttuurit elävät rinnakkain yhdessä, ja tämä on osa luonnollista kehityskulkua. Näin uskoo unkarilainen historian opiskelija, bloggaaja László Bagi. Hänen haastattelunsa on osa juttusarjaa, jossa Eve ja Sean tutustuvat erilaisiin eurooppalaisiin.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: Sossu-Tatun tarina on tuttu Euroopassa

Muistatko vielä suomalaisen Sossu-Tatun? Tarina on nimittäin tuttu myös Itä-Euroopassa, kirjoittaa Puolasta Slovakian kautta Unkariin matkannut Eve Väyrynen näkökulmassaan.

"Meillä menee ihan hyvin. Kaikki käy töissä. Ei oo täydellistä, mut vois mennä huonomminkin"

"He ovat laiskoja – laiskoja, laiskoja, laiskoja"

Töitä kyllä löytyy, jos on valmis tekemään. Mutta nuoret aikuiset eivät ole. He asuvat mieluummin vanhempiensa luona, juovat kaljaa ja katsovat jääkiekkoa, sanoo slovakialainen dj Marek Pavlik. Hänen haastattelunsa jatkaa 10-osaista sarjaa, jossa Eve ja Sean tutustuvat erilaisiin eurooppalaisiin.

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: Emännän tissimaitocappuccino

Vain kalkkikset noudattavat sääntöjä. Suomalaiset ovat siinä ihan omaa lajiaan, kirjoittaa ympäri Eurooppaa matkaava Sean Ricks.

Kroatialainen tupakkafarmari Sanja Mrzljak Jovanić on viimeisillään raskaana.

Tupakkafarmari ja tuleva äiti: En halua esikoiseni polttavan, sillä "tiedämme mitä aski sisältää"

Kroatialaisen maanviljelijä Sanjan perheessä on viljelty tupakkaa ja maksettu sen avulla laskut jo vuosikymmenien ajan. Kukaan hänen perheestään ei kuitenkaan polta. Se on liian epäterveellistä.

Sean Ricks raportoi Kroatiasta

Videoterveiset Kroatiasta: "Korkeakoulutetut tekevät lähtöä"

Toimittajat Eve ja Sean kiertävät parhaillaan Euroopassa. Sean Ricks lähetti aamulla videoterveiset Kroatiasta, josta hän etsii parhaillaan maanviljelijää haastateltavaksi.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: Huijasin itseni futismatsiin, ja se oli ihanaa!

Säännöt ja lait ovat Puolassa tehty rikottaviksi, kirjoittaa toimittaja Eve Väyrynen näkökulmassaan Varsovasta.

Polkupyörä Bogdanin olohuoneessa.

"Pelkään jääväni vanhana yksin"

Puolalainen pörssimeklari Bogdan lopetti työt pankissa saadakseen elämäänsä vapautta. Vapautta ja rahaa tuli, mutta häneltä puuttuu yhä rakkaus. Kotona miestä odottaa polkupyörä.

Eve Väyrysen Twitter-virta

Apua! Näin löytyi puolalainen pörssimeklari

Toimittajat Eve ja Sean kiertävät EU-maissa etsimässä kymmentä erilaista eurooppalaista. Yhtään haastattelua ei ole sovittu etukäteen, vaan ihmisiä etsitään verkossa yhdessä lukijoiden kanssa. Katso Even twiittisarja, miten pörssimeklari lopulta löytyi.

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: Valtiolle työskenteleminen on kuolema

Istuin iltaa alle kolmekymppisten kreikkalaisten kanssa. Useimmissa asioissa olimme samanlaisia, mutta kaikkein tärkeimmässä emme. Suomalaisena minulla on varaa vielä unelmoida, kirjoittaa Sean Ricks näkökulmassaan Kreikasta.

Kreikkalainen pariskunta vie vastasyntynyttään osastolle.

"Meillä ei ole varaa lapsiin"

Mikään ei tee kätilö-Mariaa yhtä onnelliseksi kuin onnistunut synnytys. Raskaaksi tuleminen on kuitenkin unelma, jota hän ei voi saavuttaa. Ja Maria on yksi monista. Kreikkalaisen kätilön Maria Bouzougloun haastattelu aloittaa kymmenen jutun sarjan, jossa Eve ja Sean tapaavat erilaisia eurooppalaisia.

10 eurooppalaista

7 nopeaa, 12 hidasta – tätä kysymme ihmisiltä kymmenessä EU-maassa

Toimittajat Eve Väyrynen ja Sean Ricks kiertävät kymmenen EU-maata ja selvittävät, keitä me eurooppalaiset oikein olemme. He etsivät kustakin maasta yhden erilaisen ihmisen ja esittävät heille nämä kysymykset.

Toimittaja Sean Ricks

Sean Ricks: Hei, olen britti nettitestin takaa

Olen suomalainen, mutta henkinen kotimaani on Iso-Britannia. Luvut kertovat, että ei kannata ainakaan olla kreikkalainen tai romanialainen, kirjoittaa suosittua nettitestiä tekemässä ollut Sean Ricks.

Toimittaja Eve Väyrynen

Eve Väyrynen: Testasin, olenko suomalainen. Olen, #%&kele

Sain nettitestin tuloksena kotimaakseni Suomen ja petyin, kirjoittaa toimittaja Eve Väyrynen.

Eve ja Sean

Mitä Even ja Seanin pitäisi kysyä? Osallistu live-chattiin täältä

Mitä sinä haluaisit kysyä romanialaiselta koodarilta? Entä skotlantilaiselta poliisilta? Mitä kannattaa tehdä Slovakiassa? Osallistu chattiin ja kerro Eurooppaan matkaaville toimittajille Evelle ja Seanille kysymyksiä ja matkavinkkejä.

Eve ja Sean

Mitä yhteistä on kreikkalaisella kätilöllä ja slovakialaisella dj:llä – Eve ja Sean selvittävät, mutta tarvitsevat apuasi!

Ylen toimittajat Eve Väyrynen ja Sean Ricks lähtevät vappuaattona selvittämään, keitä me eurooppalaiset oikein olemme. Tule auttamaan matkalaisia live-chattiin tänään klo 13.

Eve ja Sean ja 10 eurooppalaista hahmoa

Eve ja Sean: "Keitä me eurooppalaiset oikein ollaan?"

Meillä on tehtävä Euroopassa: etsimme kymmenen erilaista eurooppalaista ja selvitämme, keitä me eurooppalaiset oikein olemme. Sinä olet sinä, romanialainen koodari on romanialainen koodari. Mutta mitä samaa meissä on? Onko meissä jotakin eroa? Tule mukaan! Tarvitsemme sinun apuasi ihmisten löytämisessä.

Eve ja Sean – Eurooppatesti

Luulitko olevasi suomalainen? Testaa!

Juotko paljon kahvia? Tapaatko ystäviäsi harvoin, mutta kirkossa käyt vähän väliä? Testaa, missä Euroopan maassa sinulla on eniten hengenheimolaisia. Eve ja Sean selvittävät, keitä me eurooppalaiset oikein olemme.