Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mannerheimin nuoruudesta kadettikoulussa jäi jäljelle vain yksi vihko ja irstailijan maine – sai potkut sammuttuaan jatkoille

Nuori Mannerheim vihasi Haminan kadettikoulua. Kouluajoilta säilynyt vihko on parhaillaan esillä Haminan kaupunginmuseon näyttelyssä.

Oulun lukioissa siirrytään maanantaina etäopetukseen

Opettajat ilmoittavat ryhmilleen, miten opetuksessa edetään. 

Oulussa koululaiset ohjeistetaan ottamaan kaikki kirjat ja vihkot kotiin

Yhtenä varautumistoimenpiteenä mahdolliseen koulujen sulkemiseen on tänään ohjeistettu ottamaan opiskeluvälineet kotiin.

Ekaluokkalaisen äiti päällystää lapsensa kirjat vanhoilla vaatteilla – "Kaverit sanovat, että kirjani ovat aika upeita"

Kontaktimuovin käyttöä voi vähentää ompelemalla koulukirjoihin vaihdettavat kestopäälliset. Katso ohjeet tästä jutusta ja tee perässä.

Näkökulma: Miksi koulutuksesta tingitään?

Tulevaisuudelta rahat pois! Siltä se nyt ainakin vaikuttaa. Tuntuu oudolta, että edes oppikirjoihin ei ole enää varaa.

Kaarinalaiskoulussa oppilaat joutuvat jakamaan matikankirjansa – rahat menivät sähköisiin oppikirjoihin

Kotitehtävien tekoa varten oppilaat ottavat kirjan sivusta kuvan tabletilla.

Stora Enso investoi 13 miljoonaa euroa Kemin Veitsiluodon sellutehtaaseen

Investoinnilla vähennetään jätevesipäästöjä sekä lisätään kustannus- ja energiatehokkuutta. Taustalla vaikuttavat EU:n kiristyvät ympäristömääräykset.

Lukioissa juhlitaan – abit kannettiin ulos ja vanhat tanssivat

Helmikuun puoliväli on lukiolaisille juhlan aikaa. Vanhin vuosikurssi pitää penkinpainajaisia, ja toisen vuosikurssin oppilaat laittautuvat hienoksi tansseihinsa.

Tällä menetelmällä voit opettaa suomea ulkomaalaiselle – unohda kirjat ja kielioppi

Helsingin yliopisto-opiskelijoiden kehittämällä metodilla suomen opettajaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Metodin toivotaan helpottavan myös Lahden Hennalan turvapaikanhakijoiden opettamista. Tähän asti menetelmä on levinnyt jo viidelle paikkakunnalle.

Kansa laulaa Minnan joululaulua nyt toista vuotta Kauneimmissa joululauluissa

Suomalaiset ovat laulaneet kauneimpia joululauluja kirkoissa ja joulujuhlissa 43 vuotta. Joululauluvihkonen pitää vuodesta toiseen sisällään kansan rakastamat tutut joululaulut. Lauluvalikoima uudistuu hyvin verkkaisesti. Siksi oman laulun mukaan saaminen joululauluvihkoon on melkoinen saavutus. Jalasjärveläisen musiikinopettaja Minna Salmelan joululaulu ”Joulun lahja” soi nyt toista vuotta kansan huulilla.

Sitkeä trio kirjoitti kuusi vuotta: sanataidekoulusta todistus ja pienoisromaani kainaloon

Sanataidekoululaisten päättötyö vaatii vuoden sinnikkään rupeaman. Kun kuuden vuoden opinnot huipentuvat pienoisromaanin valmistumiseen, jää hetkeksi haikea mieli, mutta paljon muutakin: sujuva tekstin tuottamisen taito ja liuta kirjoituskilpailuvoittoja.

Suodatinkahvi on nyt huipputrendikästä – Mutta kuka keksi suodattaa kitkerän kahvin?

Melitta Bentz oli kotirouva, jonka mielestä kahvi oli pahaa. Maku muuttui mukavammaksi, kun Bentz irrotti vuonna 1908 poikansa kouluvihkosta imupaperin ja antoi kahviveden valua sen läpi.

Elokuvaohjaaja Klaus Härö: Vihaan ravintoloiden leikkinurkkia

Ohjaaja Klaus Härön mukaan lasten leikkinurkat ravintoloissa ovat vihonviimeisiä viihdytyspesiä. Niiden sijaan lapset olisi pidettävä aikuisten mukana niin arjessa kuin juhlassa.

Koko yläaste läpi sähköisesti – maan laajin kokeilu nosti heti oppilaiden kouluiloa

Moderni opintie tarkoittaa oppilaan mukana kulkevaa tablettitietokonetta, digitaalista kasviota, itse tehtyjä oppikirjoja ja muita opiskelumateriaaleja sekä vaikkapa videoiden tekoa. Sähköinen oppiminen mullistaa koulunkäynnin, uudistaa opetusta ja mikä parasta: tuo kouluun rutkasti lisää oppimisen iloa. Tämä on jo arkea pioneerijoukolle seitsemäsluokkalaisia Janakkalassa.

Historian opetukseen lisää elämyksellisyyttä, kiitos!

Nuoria menneisyys ei aina niin kiinnosta, kun mielessä pyörii lähinnä tulevaisuus. Historiallisiin paikkoihin tutustuminen auttaisi varmasti innostuksen heräämisessä, pohtii Yle Hämeen 20-vuotias toimittajaharjoittelija Veera Rangell näkökulmassaan. Hän suuntasi kierrokselle Hämeen keskiaikaiseen linnaan.

Muffiniheppu ja irokeesirosvo – lasten animaatiopajassa kerrotaan suuria tarinoita muutamalla kuvalla

Helsingin sarjakuvakeskuksessa järjestetään kolmatta vuotta animaatiotyöpajaa 7–12 vuotiaille. Kurssi on kasvattanut suosiotaan huimasti ja osallistujia on jo kymmeniä. Yhä pienemmät lapset osaavat animoida erilaisilla mobiililaitteilla ja pääsevät usein opettamaan opettajiaan.

Ylioppilaiden työt tekee nyt automaatti – Kaisaniemessä säähavaintoja jo 170 vuotta

Säästä tehtiin 170 vuotta sitten virallisia havaintoja kolmesti tunnissa. Ylioppilaat kapusivat tikapuita pitkin tarkastamaan lukemia lämpömittareista ja mittasivat sademääriä tyhjentämällä sadepönttöjä mittalaseihin. Sen jälkeen jokainen havainto kirjattiin käsin vihkoon, joka kuun lopuksi postitettiin keskuslaitokselle puhtaaksikirjoitusta ja arkistointia varten.

Helsingin halvat koulutarvikkeet tulivat kalliiksi – Kilpailutus jopa moninkertaisti hinnat

Helsingin kouluissa äimistellään koulutarvikkeiden kovia hinnannousuja. Kilpailutuksen jälkeen esimerkiksi joidenkin vihkojen, kynien ja kumien hinta on noussut jopa moninkertaiseksi viime vuodesta. Hankintakeskuksen mukaan uusi sopimus on kuitenkin kaupungille edellistä halvempi.

Läksykoulu opettaa Kemin lapset oppimaan

Kemin kouluissa huomattiin, että läksyjen tekemättä jättäminen eriarvoistaa koululaisia. Ratkaisu löytyi läksykouluista, joissa lapsia opetetaan kotitehtävien tekoon.

Uusi inarinsaamenkielinen oppikirja Etelä- ja Pohjois-Amerikasta

Uusi inarinsaamenkielinen oppikirja käsittelee Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa ja se on käännetty suomenkielisestä Koulun maantieto -sarjasta. Pohjoissaamenkielellä on ilmestynyt 500 sanaa sisältävä omaan kulttuuriin perustuva kuvasanakirja Oahpa sániid.

Tarina hakattavasta radiosta ja muita koulumuistoja

Kertomukset karttakepillä hakkaavasta opettajasta loistavat poissaolollaan keskipohjalaisista koulumuistoista. Mieleen on näköjään jäänyt lähinnä hauskoja sattumuksia ja värikkäitä persoonia. Muistojen kerääjä arvioi, että positiivisesti sävyttyneet tarinat auttavat ihmistä rakentamaan myönteistä identiteettiä.

"Saadaanko piirtää liitutaululle aina, kun halutaan?"

Kouluissa teknisten apuvälineiden käyttäminen on arkipäivää, mutta lapsia viehättää edelleen perinteiset työskentelytavat. Ala-asteella liitutaululle piirtäminen on lapsille harvinaista herkkua.

Rippilapsia ja ylioppilaita juhlitaan kuin hääparia

Kevään ja kesän perhejuhlat ovat suurempia kuin aiemmin.

Ketsuppifani odottaa jo koulun alkamista

Tulevat ekaluokkalaiset ilmoittautuvat kouluun lähiviikkojen aikana. Kotkan Tiutisen koulun esikoululainen Wilma Huopainen odottaa jo jännittyneenä oikean koulun alkamista.

Muotoilukasvatus tutustuttaa lapset designiin

Muotoilukasvatus tekee tuloaan kouluihin. Parhaillaan aiheeseen otetaan tuntumaa pääkaupunkiseudun esikouluryhmissä. Uudenmaan läänintaiteilija havittelee muotoilukasvatusta myös peruskoulujen opetusohjelmaan.

Haasta Nenäpäivänä radiossa!

Nenäpäivänä pöljäillään YLE Satakunnan Radiossa Timo Koivusalon johdolla. Nenäpäivä kerää varoja maailman köyhimmissä oloissa asuvien lasten hyväksi ja yllyttää suomalaisia hauskaan varainkeräykseen.

Koulut säästävät ensimmäisenä kirjoista

Kunnat ovat huolissaan valtion opetusmäärärahojen karsimisesta. Kaakonkulman kunnat ovat nipistäneet koulujen määrän jo äärimmilleen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Seuraavat säästöt saattavat näkyä opetustunneissa.

Lyska kerätään talteen

Lyseonpuiston lukion historiaa talletetaan Lyska talteen -keräyksellä. Keräykseen kelpaavat esimerkiksi kouluasut, mailat, hokkarit, kouluvihkot, herbaariot ja runot.

Koulutarvikkeiden myynti kiihtynyt loppusuoralla

Koulujen lukuvuoden alkaminen näkyy myös kauppiaiden kassoissa. Kesäloman viimeisen viikon aikana koulutarvikkeiden myynti on kiihtynyt, kerrotaan kymenlaaksolaisista myymälöistä.

Jälkiviisaat: Yo-kokeiden vilppi ja metsäteollisuus

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä ylioppilaskokeista ja epäillystä vilpistä Kangasniemen lukiossa. Lisäksi metsäteollisuuden huonot luvut herättivät vireää keskustelua. Keskustelijoina olivat Soili Suonoja, Jan Erola ja Kalle Isokallio.

Taloustilanne näkyy jo kouluissa

Koulujen säästöt ja kotien tiukentuva taloudellinen tilanne alkavat näkyä kouluelämässä. Etenkin kaupunkikoulujen isoissa opetusryhmissä Etelä-Savossa oppilailla on jo selvää oireilua. Pahin on kuitenkin vasta edessäpäin.