Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhdysvaltain onneton äitiysterveydenhuolto vei Marco Mentionilta vaimon ja lastensa äidin: ”25 sekuntia hoitoa ja kassalle”

Yhdysvallat on kehittyneistä teollisuusmaista ainoa, jossa äitiyskuolemat ovat viime vuosina lisääntyneet. Erityisesti mustat naiset ovat vaarassa.

Käräjäoikeus vapautti kuolleen vauvansa luvatta haudanneen pariskunnan syytteistä

Syytteet hylättiin, sillä lapsi syntyi kuolleena.

Lapsiavioliitot kuriin ja oppia raskauden riskeistä – Nigerissä aviomiehet laitetaan "kouluun", jotta naisten heikko asema paranisi

Länsiafrikkalaisen Nigerin kylissä naimisissa olevat miehet saavat keskustelutilaisuuksissa tietoa raskauden riskeistä.

"Tämä vauva on valitettavasti kuollut" – Hannele Tervahaudan lapsi menehtyi kohtuun, ja niin käy yhä monelle naiselle joka vuosi

Aihepiiristä väitöstutkimusta tekevän erikoislääkärin mukaan kohtukuolemien vähentäminen edellyttäisi, että niihin johtaneita syitä opittaisiin ymmärtämään paremmin.

Yhdysvalloissa 50 000 naista loukkaantuu vuosittain synnytyksissä – kuolemantapausten määrä on suurempi kuin missään muussa kehittyneessä valtiossa

Tuoreen selvityksen mukaan puolet kuolemista ja loukkaantumisista voitaisiin estää, jos synnytyksen turvallisuudesta olisi huolehdittu oikein.

Nainen synnytti vessassa Pietarsaaressa – vauvan kuolemasta ehdollista

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut pietarsaarelaisnaisen puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Pietarsaarelaisnaista syytetään vauvan kuolemasta

Syyttäjän mukaan nainen salasi raskautensa ja synnytti yksin kotinsa vessassa. Vauva kuoli synnytyksen jälkeen.

Tyttöjä joutuu naimisiin joka seitsemäs sekunti

Pelastakaa Lapset -järjestö on julkaissut tiistaina, kansainvälisenä tyttöjen päivänä, raportin tyttöjen asemasta eri maissa. Maailmassa naitetaan alle 15-vuotias tyttö joka seitsemäs sekunti. Lapsimorsiamien määrä on voimakkaassa kasvussa.

Viikko tieteessä: Miten mullistava syöpähoito toimii Suomessa ja uteliaisuus suojaa mieltä vääristymiltä

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Intiassa uusi keino lapsiavioliittojen estämiseen: Vuokrafirma ei anna häätelttaa

Maailmassa on 700 miljoonaa naista, jotka ovat päätyneet vaimoiksi alaikäisinä. Erityisen paljon heitä on Intiassa, vaikka laki sen kieltääkin. Pienetkin keinot perinteen murtamiseen ovat tervetulleita, sanoo Pelastakaa lapset -järjestö.

Kenian startup-hautomoissa halutaan pelastaa vastasyntyneet ja loikata suoraan tulevaisuuteen

Keniassa kasvaa innokas startup-sukupolvi, joka haluaa ratkaista maan ongelmat teknologian avulla. Älykkäät sovellukset nousevat, mutta menestystä tahkotaan tekstiviestipohjaisilla palveluilla. M-Pesa-mobiilimaksusovellus on yksi esimerkki menestyksestä.

Italiassa viisi äitiä kuoli lyhyen ajan sisällä – synnyttäjien hoidossa puutteita?

Italiassa, jossa synnytyskuolleisuus on maailman alhaisimpien joukossa, menehtyi peräti viisi äitiä joulukuun lopulla.

Äitikuolleisuus maailmassa on miltei puolittunut 25 vuodessa

Raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin ongelmiin kuollaan nyt entistä harvemmin, mutta kehitys eri alueiden välillä on YK:n ja Maailmanpankin raportin mukaan ollut epätasaista.

Ilmastonmuutos ahdistaa saimaannorppaa – ihmisestä jotain apuakin

Saimaannorpan kohtaloa ratkotaan ilmastonmuutoksen ja suojelutoimien kaksinkamppailussa. Muutamassa vuosikymmenessä ilmaston lämpeneminen on vähentänyt jäätä ja lunta ja heikentänyt norpan pesimäoloja. Hyvänä talvena kuuteista kuolee synnytys- ja imetysaikana noin 10 prosenttia, mutta viime talvena niistä kuoli 17 prosenttia.

Oulun vauvasurmat: Hammaskiille kertoo syntyivätkö vauvat elävinä

Hampaiden kiille nousi keskeiseen rooliin tiistaina Oulun vauvasurmien käräjäoikeuskäsittelyn lääkäritodistajia kuultaessa. Syyttäjän mukaan hammaskiilteen olemassaolo vahvistaa vauvojen syntyneen elävinä.

Lääkäri sakkoihin synnytyskuolemasta – virhe sattui 18 tunnin työpäivän jälkeen

Kokkolalaislääkäri on tuomittu sakkoihin lapsen synnytyskuolemasta. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lääkäri syyllistyi tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun hän ei tehnyt päätöstä keisarinleikkauksesta, vaikka lapsen sydänäänet heikkenivät.

Lapsi kuoli synnytyksessä Kokkolassa – lääkäri käräjillä tapauksesta

Kokkolassa käräjäoikeus pohtii keskiviikkona ja torstaina lääkärin osuutta lapsen synnytyskuolemaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Syyttäjän mukaan lääkäri ei tehnyt päätöstä keisarinleikkauksesta, vaikka sai tiedon lapsen sydänäänien heikkenemisestä.

Calgary-hyökkääjän suuri suru: lapsi kuoli synnytyksessä

Calgary Flamesin Matt Stajan on toistaiseksi sivussa kaukaloista perhetragedian takia.

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää – YK suuntaa huomion kehitysmaiden naisiin

YK:n tasa-arvojärjestön mukaan tasa-arvoa ei ole saavutettu missään, mutta tärkeintä on huomioida kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset.

Vapaaehtoiset jo valmiina saimaannorpan auttamiseksi

Pakkanen ei vielä pelasta saimaannorpan pesintää. Tarvitaan myös runsaasti lunta. Apukinosten pikaisesta toteuttamisesta eri puolille Saimaata päätetään ensi viikolla. Ongelmana on se, että lunta on vielä liian vähän ja se on liian kevyttä.

Raskaus ja synnytys ovat yleisimmät syyt naisten kuolemiin kehitysmaissa

Perhesuunnittelu vähentäisi naisten kuolemia ja säästäisi enemmän ympäristöä.

Tasa-arvoisen maailman millennium-tavoitteille aikaa tuhat päivää

Äärimmäinen köyhyys on puolittunut ja tyttöjä on saatu peruskouluun, mutta monet tavoitteet ovat jäämässä puolitiehen.

Tippurin hoitokeinot loppumassa, bakteeri yhä ärhäkämpi

Lääkkeille vastustuskykyisten tippuritartuntojen määrä on 17-kertaistunut Yhdysvalloissa muutamassa vuodessa.

Raportti: Niger maailman vaikein maa äideille

Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön vertailun mukaan Suomi on maailman kuudenneksi paras maa olla äiti. Suomessa tyttöjen koulutus kestää keskimäärin 17 vuotta, Nigerissä neljä.

Äitiyskuolleisuus rajussa kasvussa Etelä-Afrikassa

Vaikka Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen vauraimpia maita, sen äitiyskuolleisuudesta on saatu hälyttävää tilastotietoa: äitiyskuolemien määrä on nelinkertaistunut yhdeksän vuoden aikana. Etelä-Afrikka on nyt kaukana YK:n asettamista tavoitteista.

Tutkijat: Intia tarvitsee yleisen terveydenhuoltojärjestelmän

Intian terveydenhuoltojärjestelmä ei pysty vastaamaan maan 1,16-miljardisen väestön tarpeisiin, kirjoittavat tutkijat Lancet-lehdessä. Intian nopeasta talouskasvusta huolimatta maa kärsii suuresta lapsi- ja äitiyskuolleisuudesta. malariasta, tuberkuloosista ja yhä enemmän myös kroonisista sairauksista.

Itävallan insestitalo jyrätään nurin

Tytärtään 24 vuotta vankina kellarissa pitäneen Josef Fritzlin talo Itävallassa puretaan. Fritzlin pesänhoitaja kertoo uutistoimisto AP.lle lähettämässään viestissä pyytäneensä paikallisviranomaisilta lupaa purkaa talo.

HRW: Argentiinan järjestelmä lisää abortteja

Ihmisoikeusjärjestö moittii Argentiinan terveydenhuoltojärjestelmän suhtautumista aborttiin. Human Rights Watch -järjestön mukaan järjestelmä on syynä aborttien suureen määrään, joka on kaksinkertainen verrattuna alueelliseen keskiarvoon.

Finland is Seventh-Best Country for Mothers

Finland is the seventh-best place for mothers to live, according to a study published by the Save the Children Organisation. However, the rest of the Nordic countries were ranked higher than Finland, with Norway praised at the world's best place to be a mum.

Äitiyskuolemat vähenivät kehittyvissä maissa, mutta lisääntyivät USA:ssa

Äitiyskuolemat ovat vähentyneet maailmanlaajuisesti 35 prosenttia viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana, kertoo tuore selvitys. Eniten kuolemat ovat vähentyneet Kiinassa, Egyptissä, Ecuadorissa ja Boliviassa. Sen sijaan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Norjassa kuolemat ovat yllättäen lisääntyneet.

Apua Malawiin kapuamalla

Ensi syksynä savonlinnalainen eläinlääkäri Leena Manner kapuaa Afrikassa Malawin korkeimmalle vuorelle. Mount Mulanje on noin 3000 metriä korkea. Kiipeämiseen on hyvä syy, sille retkeä edeltää avustusten keräys Malawin äitiysterveyden hyväksi. Leena Mannerin tavoite on 6000 euroa.

Joka tunti kuolee 230 vastasyntynyttä vauvaa

Yli kaksi miljoonaa lasta ja äitiä kuolee vuosittain maailmassa synnytykseen, kertoo tiistaina julkaistu tutkimus. Suurin osa näistä kuolemista pystyttäisiin estämään.

WHO: Epätasa-arvo terveydessä kasvanut

Maailman terveysjärjestö arvioi, että epätasa-arvoisuus terveydessä ja hoitoon pääsyssä on kasvanut suuremmaksi kuin mitä se oli 30 vuotta sitten. Eriarvoisuus terveydessä maiden välillä ja niiden sisällä liittyy siihen sosiaaliseen ympäristöön, johon ihminen syntyy ja missä hän elää.

Japanilaisen elinikä kasvaa, Venäjällä vuodet vähenevät

Tänään Japanissa syntyvä tyttövauva elää todennäköisesti 86-vuotiaaksi, pitempään kuin missään muualla maailmassa. Miehille vuosia riittää eniten, 81, eurooppalaisessa kääpiövaltiossa San Marinossa. Luvut ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreimmista tilastoista.

Lääkärille huomautus synnytyskuolemasta

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan erikoislääkäri on saanut huomautuksen vauvan kuolemaan johtaneesta synnytyksestä.

Malmin sairaala koettaa korjata mainettaan

Sairaala on kertonut lehti-ilmoituksissa, että huhut uusista synnytyskuolemista ovat perättömiä. Asia on aiheuttanut niin runsaasti keskustelua, että sairaala halusi julkisesti tyrmätä huhut.

Jo toinen synnyttäjän kuolema Pietarsaaressa

Äiti ja vauva kuolivat synnytyksessä pietarsaarelaisessa Malmin sairaalassa torstaiaamuna. Edellisen kerran Malmilla kuoli synnyttäjä viime elokuussa.

Keisarileikkausta ei pidä tehdä liian varhain

Keisarileikkauksella syntyville vauvoille kehittyy todennäköisemmin hengitysvaikeuksia, jos leikkaus tehdään ennen 39. raskausviikkoa.

Amerikkalaistutkimus palautti Lucrezia Borgian maineen

Myrkyttäjättärenä ja pahan naisen perikuvana historiaan jäänyt Lucrezia Borgia oli syytön puolisonsa kuolemaan ja muutoinkin paljon mainettaan parempi, kertoo tuore tutkimus.

Suomi huolestui synnytyskuolemista kehitysmaissa

Kehitysmaiden äitiysterveys on esillä perjantaina vietettävän YK:n päivän tapahtumissa.

Unicef vetoaa Afganistanin lasten puolesta

Sadat tuhannet afganistanilaislapset ovat vailla riittävää ruokaa, vettä ja muita elämän perusedellytyksiä, koska apua ei saada perille taistelujen, itsemurhaiskujen ja sieppausten takia, sanoo YK:n lastenapujärjestö Unicef.

Unicef: Lapsikuolleisuus laski alle 10 miljoonan

Alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus on laskenut maailmanlaajuisesti alle 10 miljoonan ensi kertaa lähihistoriassa. Vuonna 2006 alle 5-vuotiaita kuoli 9,7 miljoonaa, kertoo YK:n lastenapujärjestö Unicef raportissaan. 60-luvulta määrä on laskenut jopa 60 prosenttia.

Joka kolmas raskaus päättyy aborttiin Euroopassa

Joka viides raskaus maailmassa päättyy aborttiin. Euroopassa vastaava osuus on joka kolmas. Abortteja käytetään ehkäisyvälineiden sijasta erityisesti itäisessä Euroopassa. Siellä aborttien määrä ylittää elävän lapsen syntymään päättyvät raskaudet, sillä niitä tehdään sataa syntyvää lasta kohden 105.

UNDP: Afganistan nousee kaaoksesta

Afganistan kärsii yhä valtavista kehitys- ja oikeusongelmista, mutta viime vuosina on tapahtunut merkittävää myönteistäkin kehitystä, sanoo YK:n kehitysohjelma UNDP tuoreessa raportissaan.

Etelä-Afrikalta suunnitelma hiv-tapausten puolittamiseksi

Etelä-Afrikan hallitus on esittänyt suunnitelman, jolla pyritään uusien hiv-tapausten puolittamiseen viiden seuraavan vuoden aikana.

WHO: Hiljaiset epidemiat ylläpitävät Afrikan köyhyyttä

Afrikka ei koskaan nouse köyhyydestä, ellei äitiys- ja imeväiskuolemien kaltaisia "hiljaisia epidemioita" saada kuriin, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. Sen tuore raportti keskittyy ensi kertaa täysin Afrikkaan ja sen 738 miljoonaan asukkaaseen.

Äitiyskuolleisuus vähentynyt Intiassa

Intiassa äitiyskuolleisuus on supistunut liki puoleen 15 vuoden aikana, viranomaiset kertovat. Kun vuonna 1991 jokaista 100 000 elävänä syntynyttä lasta kohden kuoli 540 synnyttäjää, luku oli 301 vuonna 2004.

Vessa puuttuu edelleen 2,6 miljardilta ihmiseltä

Noin 2,6 miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta käyttää jokapäiväisessä elämässään vessaa, ilmenee YK:n tekemästä selvityksestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle