Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaiset marjat ovat aivoruuan aatelia – Tutkija: "Ehdottomasti mieluummin marjoja kuin tuontihedelmiä"

Aivoja on tankattava säännöllisesti, mutta ei millä tahansa polttoaineella. Aivot tarvitsevat kuitua, vitamiineja, rasvaa ja sokeria. Ravinto vaikuttaa mielialaan, vireyteen ja jopa muistiin.

Ampiaistutkija murtaa myytin: vettä täynnä oleva muovipussi ei sittenkään pidä pörriäisiä loitolla

Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori järjesti kokeen, jossa kesän puhutuimman ampiaiskarkottimen toimivuus testattiin tieteellisesti.

Onko pakko pakastaa, jos ei tahdo? – Huippukokki Erik Mansikka varmistaa laadun pakastamalla mansikat pyreenä

Moni hankkii nyt laatikoittain mansikoita talven varalle. Kysyimme kahdelta kokilta vinkit pakastamiseen.

Juhannusmarkkinoille saadaan mukavasti mansikkaa – kuivuus tai kesäkuun alun kylmyys ei ole vielä vahingoittanut mansikkasatoa

Mansikkasadosta päästään nauttimaan viime vuotta aiemmin. Pääsadon onnistuminen vaatii kuitenkin sateita ja parinkymmenen asteen lämpöä.

"Mitä enemmän väriä, sen parempi" – tutkijat löysivät marjojen väriaineista uusia terveysvaikutuksia

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan marjojen väriaineista voi olla mahdollista kehittää uusia lääkkeitä esimerkiksi paksusuolensyövän hoitoon.

Särjen ja hauen mainetta roskakalana putsataan Meri-Lapissa: ammattikalastajat kiinnostuivat

Vähempiarvoisen kalan rantautuminen kuluttajien lautasille edellyttää niiden maineen kohotusta sekä markkinoinnin kehittämistä.

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Syvenny, hämmästy ja nautiskele näiden parissa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Sirkkafarmin perustaminen houkuttelee, koska sen saa pystyyn parilla tonnilla ja asukkien ruuaksi kelpaa tuorekurkku

Oululaiset Mia Koivumäki ja Tarja Kurikka ovat aloittaneet kotisirkkojen kasvattamisen entisen löytöeläinkodin tiloissa. He pääsivät alkuun muutamassa kuukaudessa.

Video: Rasvaiset elintarvikkeet eltaantuvat pakkasessa muutamassa kuukaudessa – kypsä kinkku siivuina pakastimeen

Aamu-tv:ssä vieraillut Marttaliiton asiantuntija antaa videolla neuvoja pakastamiseen.

Innokas pakastaja pakastaa kaiken – asiantuntija tietää, kannattaako

Pakkasessa säilyvät marjat, lihat, valmiit ateriat ja maitotuotteetkin. Pakastaa voi melkein mitä vaan, mutta eri asia sitten on, mitä kannattaa pakastaa.

Keskiviikko 26.7.2017 (radio)

Olkiluodon uusi ydinreaktori tuottaa sähköä ehkä vuoden 2018 lopulla. Venäjän presidentti vierailee torstaina Suomessa. Ruotsissa monet naiset pakastavat omia munasoluja, että he voivat tulla raskaaksi, sitten kun itse haluavat. Ranuan eläinpuistot jääkarhut saivat lunta keskellä kesää.

Ruotsissa munasolujen pakastaminen voi kuulua työpaikan henkilöstöetuihin

Keskustelua on syntynyt siitä, luoko työnantajan tarjoama etu paineita siirtää lapsen hankintaa.

Näin syöt eineksesi oikein – ravitsemusterapeutin 4 vinkkiä parempaan valmisruokailuun

Eineksistäkin saa hyvää arkiruokaa, kun annoksensa kokoaa oikein. Häpeää niistä on ammattilaisen mukaan turha tuntea.

Uusia perunoita voi pakastaa – maku säilyy tuoreena talven yli

Kotimaisten uusien perunoiden maku on vertaansa vailla, eikä sitä voi edes verrata talviperunaan. Kesäisen maun voi kuitenkin helposti säilöä pakastamalla. Uusien perunoiden pakastaminen on helppoa, vaikeinta on muistaa tehdä se.

NYT: Pentagon valmistelee sperman ja munasolujen pakastusta sotilaiden houkuttelemiseksi

Pentagonin tavoite on lisätä armeijauran houkuttelevuutta, mutta siemennesteen ja munasolujen pakastamiseen liittyy useita laillisia ja eettisiä ongelmia.

Sienet voi kerätä nyt suoraan metsästä joulupöytään

Sienestyskausi jatkuu Etelä-Suomen metsissä. Jäätyneet suppilovahverot on kätevintä kerätä suoraan pakastusrasiaan.

Pakastaminen ei ole hätähousujen hommaa

Kotitarpeeksi pakastaminen ei ole vaikeaa. Kun muistaa muutaman niksin, myös pakasteiden jatkokäyttö on helpompaa eikä tuotteita mene hukkaan.

Sokeria päälle ja väliin – pakastaminen tuhoaa marjan makeutta

Mansikoiden säilöntäkausi on parhaimmillaan, mutta kannattaako sokeria lisätä jo valmiiksi makeisiin mansikoihin? Osa marjojen omasta sokerista hajoaa pakastimessa, oli sitten kyse mansikasta tai mustikasta.

Kuinka säilöt marjat oikein? Lue marjanpakastajan ABC

Suomen luonto ja viljelmät tuottavat kesällä kasapäin terveellisiä marjoja. Mutta miten ne saa säilymään talveen saakka?

Vaikuta itse hedelmällisyyteesi, jos lapsen saanti kiinnostaa

Nuoruuden kiireessä ja ehkäisyvalistuksen keskellä elävän nuoren naisen kannattaa muistaa, että kaukaisiakin perhehaaveita kannattaa vaalia – huolehtimalla omasta terveydestä.

Pakastus vaurioittaa lihassäikeitä – kuluttaja haluaisi tuoretta lammasta läpi vuoden

Tuoreen lampaanlihan saanti on vaikeaa.Osassa Suomea pitää kuluttujan jopa nähdä vaivaa, jos mielii saada vastateurastettua ja raakakypsytettyä lihaa pakastetun sijaan. Toisin kuin sikaa tai broileria, lammasta teurastetaan markkinoille yleensä vain syksyisin.

Harkitsetko afrikkalaisen soittimen tilaamista netistä? – Varaudu suuriin ja pieniin salamatkustajiin

Afrikkalaisen rummun eksoottinen ääni hivelee korvaa, mutta soittimelle kannattaa heti kättelyssä opettaa täkäläiset tavat – ensin pakkaseen, sitten kylpyyn.

Mikä marja on tehokkain terveyspommi? Näin vastaavat asiantuntijat

Ylen haastattelemat terveysasiantuntijat eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mikä kotimainen marjamme on aamiaispöydän kunkku. Eniten ääniä saavat hilla ja marja-aronia. Pakastaminen ja kuivattaminen kohottavat erikoislääkäri Antti Heikkilän mukaan marjojen ravintosisältöjä.

Juustoa voi pakastaa

Venäjän viennin loppuminen on tuonut halpisjuustoja kauppoihin. Edullinen hinta voi houkuttaa ostamaan isoja määriä tätä herkkua. Valion ohjeiden mukaan juustoja voi pakastaa, vaikka se voikin hieman kärsiä pakastamisesta.

Pienen vihreän kannan irrottaminen nostaa kaupan pakastemansikan hintaa

Pakastemansikoiden kilohintaan vaikuttavat muun muassa yleinen kustannusten nousu ja mansikan saatavuus. Muun muassa kannan irrottaminen käsityönä jo pellolla tekee pakastemansikasta tuoremarjaa kalliimpaa. Viljelijälle pakastaminen on myös hyvä apukeino silloin, kun mansikkaa tulee paljon kerrallaan.

Jämäruoka on uuden aterian alku

Ruoka kuormittaa luontoa siinä missä liikennekin. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa paljon. Erityisen hölmöä on heittää ruokaa roskiin, muistuttaa asiantuntija.

Lutikat kiusaavat tulevia rajavartijoita

Lutikan puremia on todettu kaikkiaan kolmella opiskelijalla. Puremia saaneet henkilöt on siirretty toisiin majoitustiloihin. Lutikoiden alkuperästä ei ole tietoa.

Nyt juoksee mahla

Ihmiset ovat kautta-aikojen hakeneet apua vaivoihinsa luonnosta. Koivun-mahlaa on käytetty esimerkiksi reuman nivelreuman ja allergiaoireiden lievittämiseen. Pääosin vettä sisältävä mahla on todellinen luonnontuote, joka sisältää muun muassa vitamiineja ja antioksidantteja.

Helsingin vesistä nousee jättiläishaukia

Ammattikalastajan tekisi mieli päästää päiviltä yli kymmenen kilon vonkaleet. Haukiseura vaatii laskemaan suurkalat takaisin veteen.

Säilöminen on muuttunut elinehdosta harrastukseksi

Marjojen, hedelmien ja sienien pakastaminen tai säilöminen on monelle nykyään osa rentoa kotoilua. Kahdeksankymppinen muistaa kuitenkin vielä ajan, jolloin vaihtoehtoja ei ollut.

Onko marjastus "tulosurheilua"?

Iskeekö sinuun loppukesäisin marjastusstressi? Vaivaako mieltäsi se, että 400 litran arkkupakastimessa olisi vielä tilaa muutamalle pakasterasialliselle itsepoimittuja luonnon antimia?

Pakastemarja säilyy ilman sokeriakin

Marjat kannattaa pakastaa nyt, jotta talvella on jotain, mitä sulattaa aamupuuron päälle. Pakasteisiin voi sujauttaa hieman sokeria tasoittamaan happamuutta ja estämään pöpöjen kasvua, mutta sokerointi ei ole välttämätöntä.

Intiaanien saskatooni valloittaa Nauvossa

Saskatooni oli muinaisten intiaanien herkkumarja. Ei ihme, että se maistuu myös suomalaisessa suussa. Yksi maan suurimmista saskatoonitarhoista löytyy Nauvosta.

Vadelma vaalii vatsaa

Vadelma on kauniin värinen ja maistuva marja. Se on myös kuitupitoinen ja vähäenerginen

Torimarjaa saa valmiiksi pakasterasiassa

Uusikaupunkilaiset, autotehtaalta eläkkeelle jääneet Anneli ja Matti Metsälahti ovat innokkaita marjastajia. Eläkeläisen tienestiä saa mukavasti parannettua torikaupalla Turussa. Annelin ja Matin salainen ase on valmiiksi pakasterasioissa myytävät marjat.

Suomessa vähäinen riski turskan loistartuntaan

Turskassa elävä loinen on yleistynyt Itämerellä hyljekannan kasvattamisen myötä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole koskaan tavattu turskamatoa kaloissa.

Pakastajilla on nyt kiire hankkia mansikkaa

Helteet ja runsaat sateet ovat kypsyttäneet mansikkaa vauhdilla. Kauvatsalainen viljelijä Tuula Salminen ennakoi, että satokausi jää tänä kesänä todella lyhyeksi. Hän neuvookin pakastamaan mansikat mahdollisimman nopeasti, sillä ne saattavat loppua ensi viikolla.

Mansikkakausi käynnistyy

Mansikkakausi on pääsemässä vauhtiin Etelä-Suomessa. Juhannuspöytiin saadaan kunnolla mansikkaa lähes koko Etelä-Suomesta.

Geokätköily leviää kulovalkean tavoin

Geokätköilyn harrastajia on koko maassa jo lähes 10 000. Harrastajamäärä tuplaantuu joka vuosi.

Seppälä: Jos doping vapautettaisiin, se olisi kilpaurheilun surma

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä tyrmää täysin dopingtutkija Tapio Videmanin ehdotuksen dopingin vapauttamisesta.

Dopingtestien määrä korkein koskaan vuonna 2010

Dopingtestien määrä kasvoi peräti neljänneksen Suomessa vuonna 2010. Suomen Antidopingtoimikunta (ADT) teki viime vuonna 2404 testiä, kun kansallisessa dopingtestausohjelmassa edellisenä vuonna oli 449 testiä vähemmän. Lajeista eniten testattiin hiihtourheilua.

Pakastin ei ole museo

Elintarvikkeiden pakastaminen on kodeissa nykyisin niin arkista, että harvemmin tulee pohtineeksi tuotteiden todellista säilymisaikaa tai edes niiden soveltuvuutta pakastukseen. Jokainen on varmaan joskus ostanut puoleen hintaan viimeiseistä käyttöpäivää lähestyviä tuotteita, jotka päätyvät pakastimeen odottelemaan uutta käyttöpäivää.

Helle lyhentää mansikan satokautta

Mansikan satokausi on parhaimmillaan. Myös säilöntä on nyt ajankohtaista

Harmaahylkeestä löytyi trikiiniä

Pohjanlahdella metsästetystä harmaahylkeestä eli hallista on löytynyt trikiini- eli trikinellatartunta. Suomen ensimmäinen hallista löytynyt tartunta todettiin Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) mukaan keväällä 2010.

Jääkaappi ja pakastin kuntoon pyhien jäljiltä

Jääkapin kunnossapidon salaisuus piilee ruokatavaroiden kierrossa, tähteiden käytössä ja ruokatalouden suunnittelussa. Esimerkiksi jouluksi moni ostaa tarpeisiin nähden aivan liikaa ruokatavaraa. Pakastaminen on oiva apu pelastaa ylimääräinen ruoka pilaantumiselta.

Kotoilusta on tullut muotia

Kotitaloustöistä ja itse tekemisestä on tullut muoti-ilmiö. Netistä löytää paljon vinkkejä, joista on innostunut nyt myös nuoret.

Säilöessä on oltava raaka-aineissa tarkkana

Säilönnän perinteet kelpaavat nykypäivän elintarviketutkijalle. Säilöjältä vaaditaan jatkossakin kolmea asiaa. Priimat raaka-aineet, hyvä hygienia ja henkilökohtainen osaaminen ovat välttämättömät, tutkija Anna Hillgren sanoo.

Nousevat hinnat kaventavat suomalaisten ruokavaliota

Asiantuntijat arvioivat, että ruoan hinnannousu kaventaa ihmisten ruokavaliota. Erityisesti vihannesten pelätään katoavan lautasilta. Kauppojen mielestä hinnoissa ei kuitenkaan ole ilmaa, ja kilpailu on kohdallaan.