Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mustiala oli ensimmäinen maatalousoppilaitos, jossa suomalaiset oppivat salaojittamaan peltonsa – nyt kartanon ylläpito maksaa vuosittain 700 000 euroa

Lähes parisataa vuotta vanhat arvorakennukset kaipaavat Hämeen ammattikorkeakoululta remonttia Tammelassa. Katso video.

Mustialan historiallinen miljöö muuttuu Tammelassa

Mustialasta puretaan 1800-luvulta peräisin olevaa suurta rakennusta

Lehmän pitkä kieli on haaste tutkimuslaitteille – tekoäly tutkii käyttäytymistä navetoissa

Tammelan navettaympäristön tutkimuksesta on hyötyä tulevaisuuden navettojen suunnittelussa.

Vanha ruislajike pelastui riihestä löytyneiden seitsemän jyvän ansiosta – maatiaisviljat tuovat maun takaisin ruisleipään ja kaurapuuroon

Satoja vuosia vanhoja maatiaisviljalajikkeita herätetään henkiin Suomen pelloille. Vanhat lajikkeet katosivat jalostettujen lajikkeiden myötä kymmeniä vuosia sitten.

Pohjolan tumma mehiläinen katosi melkein kokonaan – nyt rotu tekee paluuta

Pohjolan tumma mehiläinen oli 1850-luvulla maailman yleisin mehiläisrotu. Vähitellen se ajautui katoamisen partaalle.

Kiivaiden taistelujen Hämeen 1918-kohteet pysäyttävät ja hiljentävät

Sisällissota 1918 jätti jälkensä hämäläiseen maisemaan ja mieleen. Eri puolilla Kanta-Hämettä on muistomerkkejä ja dramaattisia tapahtumapaikkoja, joista sodan vaiheita voi seurata.

Verilöyly junamatkalla johti kostonkierteeseen – Mustialan oppilaiden joukkomurhasta sata vuotta

Sisällissodan pahin punaisten tekemä verityö Kanta-Hämeessä oli Mustialan maatalousoppilaitoksen oppilaiden joukkomurha junamatkalla Toijalasta Riihimäelle. Nuorukaisten kohtalo järkytti sodan voittajapuolta. Seurauksena oli kostonkierre Tammelassa ja muualla Suomessa.

Pienpanimobuumi leviää: kohta pannaan vorssalaista olutta

Forssaan on perusteilla pienpanimo, kun Tammelan Mustialasta oppinsa hakeneet yrittäjät avaavat panimon kakkostien varteen. Pienpanimoita on syntynyt viime vuosina Suomeen paljon.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä romahtaa Kanta-Hämeessä – kato vaikuttaa myös paikallisiin yrityksiin

Käyttöön otettavat lukuvuosimaksut ovat romauttaneet ulkomaalaisten hakijoiden määrän monissa korkeakouluissa. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa opinnäytetöitään tekevät ulkomaiset opiskelijat ovat tarjonneet kansainvälisyyttä myös paikallisiin yrityksiin.

Toisen asteen koulutus vähenee Tammelasta

Forssan ammatti-instituutti lakkauttaa opetuksen Tammelassa Norrintiellä. Jatkossa tekstiili- ja keramiikka-alaa voi opiskella Forssassa Saksankadulla.

Kaksi loukkaantui kolarissa Tammelassa

Onnettomuus sattui tiistaina kymppitiellä Mustialan kohdalla. Vasemmalle kääntynyt henkilöauto törmäsi vastaantulleeseen autoon. Kaksi ihmistä vietiin sairaalahoitoon.

Kuningas Kustaa II Aadolf vieraili Tammelassa – Päivi Lipponen joutui jalkapuuhun

Yksi Forssan seudun superviikonlopun kesäjuhlista oli Hakkapeliittatapahtuma, joka siirtyi ajassa 400 vuotta taaksepäin.

Kydön piikojen pullapuoti Hakkapeliittojen paras koju

Koululaiset Siiri Mäkilä ja Noora Kinnunen olivat jopa pölmistyneitä kunnianosoituksesta. Heidän pieni leivonnaisia myynyt kojunsa palkittiin parhaana markkinakojuna Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa viikonvaihteessa.

Luonto tutuksi lapsille

Yhdistykset ja laitokset ovat havahtuneet joukolla järjestämään lapsille luontoelämyksiä. Siinä missä muutama vuosi sitten katsottavaksi sai hakemalla hakea kilejä ja kanoja, niin nyt niitä alkaa olla jo tarjolla kunnolla. Juuri näinä aikoina koululaiset ja päiväkotilapset kiertävät luonnossa joukolla.

Hakkapeliittahenki elää vahvana Tammelassa

Kahden päivän aikana järjestettävä Tammelan Hakkapeliittatapahtuma on vuoden mittaisen talkoo- ja yhteistyön voimannäyte. Tänä vuonna tapahtuman teemana on kansanparannus 1600-luvulla. Hakkapeliittatapahtuma on tammelaisille elävää historiaa.

Jokioisten Murronkulma on Hämeen vuoden kylä

Vuoden 2013 Hämäläinen kylä on Jokioisten Murronkulma. Kylä sai tunnustusta yhteisöllisyyden ylläpidostaan. Vuoden paikallistoimintaesimerkkinä palkittiin Letkun kylä, joka pitää osuuskuntana Letkun Puotiaan.

Tuleeko talonpoikaismakkarasta herrojen herkku?

Lounais-Häme on jo vuosisatojen ajan ollut tunnettu makkaroistaan. Etenkin Tammelan, Forssan ja Jokioisten seutu sekä Somero ovat kuuluja makkarapitäjiä. Tammela haluaakin nostaa perinnemakkaran mainetta nykyisestä.

Innostus mehiläisiin tekee paluun - nyt halutaan koulutusta

Mehiläistarhauksen suosio on jälleen nousussa. Asiaan liittyvä koulutus on kysyttyä, kaupunkimehiläistarhaus nostaa päättään ja kuka nyt hunajaa voisi vastustaa. Tammelan Mustiala Lounais-Hämeessä aikoo iskeä tähän saumaan ja tulla mehiläishoidon parhaaksi koulutuspaikaksi.

Mustiala aloittaa mehiläishoitajien koulutuksen

Mehiläishoitajien koulutus käynnistyy maaliskuussa Mustialassa uudelleen, koska uusista mehiläishoitajista on pulaa. Hämeen ammatti-instituutti antaa mehiläishoidon opetusta yhteistyössä Jokioisissa toimivan MTT:n mehiläistutkimuksen kanssa.

Mustialan olutmestari odottaa Alkolta arvostusta pienpanimoillekin

Alko tuo jatkossa olutpakkauksiaan lähelle kassoja kuluttajien toivomuksesta. Tammelan Mustialan Ison Piipun panimomestari Lassi Puupponen on Alkon suunnanmuutoksesta innoissaan, mutta epäilee pääsevätkö pienpanimoiden tuotteet samalle viivalle bulkkioluiden kanssa.

Oluthumalan geenipankki tuotti ensimmäisen oluensa Tammelassa

Tammelan Mustialan maatalousoppilaitoksen Ison Piipun pienpanimolla on alettu hyödyntää geenipankkina toimivan humalatarhan satoa oluenvalmistuksessa. Humalaa käytetään Suoma-oluen mausteena.

Jäni- ja Heinijärvi kuntoon EU-rahoin

Luoteis-Tammelan järvien tilaa ryhdytään kohentamaan kaksi vuotisen projektin avuin elo-syyskuussa. Järvet kärsivät mataluudesta ja pohjan liettymisestä.