Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ainutlaatuinen Viipurin pienoismalli päätyy varastoon, eikä kukaan tiedä, milloin sen voi nähdä uudelleen

35 vuotta Etelä-Karjalan museossa ollut massiivinen pienoismalli on esittänyt tarkan kuvauksen vuoden 1939 Viipurista.

Viipurin pienoismalli pistetään piiloon – Etelä-Karjalan museossa alkaa vuoden vaihteessa laaja remontti

Museo valmistautuu remontilla uuteen perusnäyttelyyn, joka avataan myöhemmin 2020-luvulla.

Miltä näyttää Tampereen uusi taidemuseo? Katso kaikki 147 ehdotusta netistä

Merkittävä osa Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin suunnittelukilpailun töistä tuli Suomen rajojen ulkopuolelta.

Hirmumyrsky pyyhkäisee pikkukunnan maantasalle – asukkaat brainstormaavat uuden keskustan

Mitkä rakennukset pelastaisit, jos luonnonmullistus mylläisi vanhan kyläkeskuksen matalaksi? Muun muassa tätä kysyttiin iiläisiltä, jotka on joukkoistettu suunnittelemaan uutta kaavaa kunnalle.

Uusi museo houkuttelee kävijöitä mehukkailla historialööpeillä: "Tissit – katso kuvat!"

Hämeenlinnassa avattu uusi Museo Skogster tuli sinne, missä kaupunkilaisetkin ovat. Historian voi tuoda lähelle ilman pönötystä: tässä museossa on lööppejä, lämmintä huumoria ja tilaa myös olohuoneoleiluun.

Porin uusi messualue syntyy taiteen ympärille

Ideakilpa Porin Karjarantaan uuden asuinalueen taidesuunnittelusta synnytti yli 60 ehdotusta. Voittajatyö valitaan tämän kuun lopulla.

Lahden muotoiluosaaminen kiinnostaa Guggenheim-säätiötä

Guggenheim-hankkeen edusmiehet ovat Suomi-kierroksella. Päämääränä on tunnustella yhteistyömahdollisuuksia ja kartoittaa eri kaupunkien vahvuuksia. Rahasta ei puhuta, vakuuttaa säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman.

Viipurin pienoismalli tuhoutui ja kohosi uudestaan – "Tuntui, että menetämme pienois-Viipurinkin"

Viipurin pienoismalli on pysäytyskuva vuodelta 1939. Kymmenien neliömetrien pienoiskaupungin yksityiskohtia hiottiin yli vuosikymmenen ajan. Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa oleva pienoismalli on huonosti tunnettu ja poikkeuksellisen laaja visuaalinen esitys Viipurista ennen jatkosotaa.

Pienoismalli vie matkalle keskiaikaiseen Turkuun – video

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa esillä oleva pienoismalli havainnollistaa, miltä turkulaisessa Luostarikorttelissa näytti keskiajalla. Kortteli on sama, jossa museokävijät päivittäin liikkuvat.

Linnoituksen museoihin pääsee tänään ilmaiseksi

Etelä-Karjalan museon ja taidemuseon näyttelyihin voi tänään tutustua ilman pääsymaksua. Museot ovat auki klo 11–17.

Lappeenrannan Linnoituksen museoihin pääsee tänään taas ilmaiseksi

Etelä-Karjalan museoon ja Etelä-Karjalan taidemuseoon on tänään vapaa pääsy museoperjantain kunniaksi. Museot ovat avoinna kello 11–17.

Pikku-Sampo särkee korkeintaan grogijäitä

Kemin Ajoksessa kelluu 75 metrinen matkailujäänmurtaja Sampo. Aluksen täydellinen ja palkittu nelimoottorinen kopio tulee näytille Kemin Lumilinnan 20- vuotisjuhlanäyttelyyn.

Näkökulma: Arkkitehtuurikilpailulla halutaan kääntää kansa Guggenheimin puolelle

Komeaa pienoismallia museorakennuksesta on vaikeampi vastustaa kuin amerikkalaista museosäätiötä. Arkkitehtuurikilpailun järjestämisessä ei ole kuin hyviä puolia Guggenheim-säätiölle, kirjoittaa Yle Uutisten toimittaja Satu Nurmio.

Oulun Kiikelin saari taas opiskelijoiden puuhamaana

Oulun kauppatorin vieressä sijaitseva Kiikelinranta on tulevien arkkitehtien harjoittelutanner. Tänä suvena alueelle nousee huvimaja – viime vuonna opiskelijat rakensivat alueelle sillan.

Kaarina Kaikkosen vaateveistoksissa näkymätön herää eloon

Kuvataiteilija Kaarina Kaikkosen uudessa näyttelyssä on esillä uudenlaista Kaikkosta. Mukana ovat yhä kymmenet kirpputoreilta kerätyt miesten paidat ja pikkutakit, mutta uudessa, veistoksellisessa muodossa. Kaikkosen töitä on esillä taiteilijan 30-vuotisjuhlanäyttelyssä Galerie Forsblomilla Helsingissä.

Turun linna paljastaa ensimmäisen Brahen hovin pienoiskopion

Turun linnaan on rakennettu ensimmäinen tarkka kopio Pietari Brahen Suomen hovista. Pienoismallista toivotaan linnan uuden perusnäyttelyn vetonaulaa.

Kipinä Chevroletin kunnostukseen syttyi pienoismallista

Kun hämeenlinnalainen Esa Nieminen näki puretun auton osien joukossa vain 1932 Chevroletiin kuuluvan konepellin, hänen piti pidätellä itseään. Tuo auto oli hankittava ja entisöitävä, vaikka alussa olikin vain purettu ja 1950-luvulla hylätty autovanhus.

Nukkelinna pyrkii aitouteen kakkaroiskeita myöden

Kivi kiveltä käsityönä syntyvä pienoismalli Turun linnasta esittelee 1600-luvun hovin arkea ja juhlaa. Pääasiallinen rakennusaine tosin on eristelevy. Suurmiehet Pietari Brahesta alkaen kutistuvat seitsensenttisiksi.

Oma uimalampi Päijänteen vedestä

Helsinkiläisiä kannustetaan osallistumaan entistä aktiivisemmin kaupungin tulevaisuuden suunnitteluun. Kampin Laiturilla meneillään olevilla kaupunkisuunnittelumessuilla voi vaikkapa rakentaa oman asuinkorttelin legopalikoista.

Tutkijat uskovat selvittäneensä syyt Hindenburgin tuhoon

Mysteeri on ratkeamassa lähes 76 vuotta zeppeliinin räjähdysmäisen palon jälkeen, kirjoittaa The Independent -lehti.

Kaarina Niskalasta kotiseutuneuvos

Oululainen arkkitehti ja tutkija Kaarina Niskala on saanut kotiseutuneuvoksen arvonimen elämäntyöstään kotiseutu- ja kulttuuriyhdistyksissä Oulussa. Arvonimen myönsi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kelluva sauna ja lasisilta koristavat koululaisten Satamalahtea Mikkelissä

Mikkelissä Satamalahden alueelle kasataan suuria toiveita. Miljoonahankkeen arkkitehtikilpailu on kiinnostanut ympäri maailmaa, ja toiveensa tulevaisuuden Satamalahdesta saivat esittää muun muassa koululaiset.

Avaruusrekassa pääsee rakentamaan satelliittia

Avaruusrekassa on esillä tietoa avaruudesta ja kaikenlaisia laitteita, kuten satelliitteja ja luotaimia. Siellä voi myös osallistua Suomen ensimmäisen satelliitin rakentamiseen.

Tuliteatteri laitettiin pakettiin

Tuli on irti -näyttely Turun Logomossa sulkeutui sunnuntai-iltana, ja se puretaan pois. Näyttelyn kiinnostusta herättänyt ydin Turun suurta kaupunkipaloa kuvaava pienoismalli on tarkoitus säilyttää tulevaa museota varten.

Mallari luo pienoistodellisuuksia ja mielikuvitusmaailmoja

Pieni on kaunista pienoismallimaailmassa. Ja usein rakentajan taidot punnitaan kaikkein pienimpiin yksityiskohtiin mentäessä. Suomen Pienoismallirakentajien puheenjohtaja Marko Teerioja sanoo, että yksikertaisesta rakennussarjasta harrastuksen aloittavalle ei ole taitojen hionnassa rajaa eikä kattoa.

Roskista syntyy nukkekodin sisustus

Nukkekotiasuntomessut ovat alkaneet Turussa. Nukkekotiharrastajat rakensivat minirakennuksia kahden vuoden ajan. Turkulaisuuden symboleiksi nousivat ryhmän yhdessä tekemät förin ja Puutorin Vessan pienoismallit.

Hiekkalinna alkaa muotoutua Lappeenrannassa

Lappeenrantaan jälleen ensi kesänä kohoavaa Hiekkalinnaa on ollut tällä kertaa suunnittelemassa 220 lasta. Pääarkkitehti Kimmo Frosti kokoaa värikkäiden pienoismallien pohjalta hiekkalinnan lopullisen toteutuksen. Hiekkalinna avataan Lappeenrannan satamassa kesäkuussa.

Suomen kuuluisin lasimaljakko täyttää 75 vuotta

Suomen kuuluisimman lasimaljakon ensimmäinen nimi oli Eskimonaisen nahkapöksyt. Maljakon aaltomaisesti etenevät linjat herättivät huomiota maailmalla ja Iittalan lasitehtaan Aalto-maljakosta tuli suomalaisen muotoilun Ikoni. Vaikeasti valmistettavia maljakoita tehty jo 75 vuotta.

Pienoismalliharrastaja rakentaa minimaailmoja

Pienoismallilaatikko on oma maailmansa, täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Satoja toinen toistaan upeampia pienoismalleja esitellään viikonloppuna Hämeen historiallisessa linnassa. Samalla harrastajat eli mallarit saavat toisiltaan oppia mallien rakentamisessa.

Egyptissä avattiin 3 300 vuotta vanha salakäytävä

Egyptiläiset tutkijat ovat saaneet avattua salaisen tunnelin, jonka oli määrä johtaa farao Seti I:n hautakammioon 3 300 vuotta sitten.

Unelmia pienoiskoossa

Suomen Puotimuseon kesänäyttely esittelee Valkealassa Pieniä Unelmia. Kouvolan seudun nukkekotikerhon jäsenet ovat rakentaneet talojen pienoismalleja ja sisustaneet valitsemansa tyylin mukaisesti. Useimmat kalusteet ja talojen asukit ovat itse tehtyjä.

Satakuntaa pienoiskoossa

Satakunnan Museossa avautuu tänään Satakuntaa pienoiskoossa - näyttely, jossa esitellään pienoismallien avulla maakunnan elinkeino-, kulttuuri- ja rakennusperintöä.

Ammattikorkeakoulu vie piensaunoja Lahteen

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu esittelee tiistaina saunansuunnittelutaitojaan Lahdessa.

Lapset suunnittelevat ensi kesän hiekkalinnaa

Ensi kesän hiekkalinnan suunnittelussa ovat lapset merkittävästi mukana. Lappeenrannan sataman hiekkalinnan tekijä Kimmo Frosti ottaa ideoita lasten tekemistä pienoismalleista.

Etelä-Karjalan museon remontti valmistui

Museon esineet voivat entistä paremmin uuden ilmastointijärjestelmän ansiosta. Etelä-Karjalan museon tuhansien esineiden joukossa on myös ainutlaatuisia aarteita.

Ota kantaa suunnitelmaan

Alvar Aallon suunnitelmista Jyväskylän hallintokortteliksi on toteutettu osa, mutta sen viimeisimmät lisäykset ovat olemassa vain pienoismallissa. Akateemikko Juha Leiviskä on päivittänyt suunnitelmat.

Komiaa designia Alvar Aalto -museossa

Jyväskylän Alvar Aalto -museossa on lokakuun ajan esillä Komia Designin 5-vuotisnäyttely. Komia Design on kansainvälistäkin huomiota saanut teolliseen muotoiluun erikoistunut jyväskyläläinen designtoimisto.

Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuuria Keski-Suomen museossa

Keski-Suomen museossa avautuu lauantaina arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilän arkkitehtuuria esittelevä näyttely. Näyttelyssä on esillä huomattava määrä arkkitehtien alkuperäispiirrustuksia.

Musiikkitalon korkeus ja muoto näkyvissä

Musiikkitalon lopullinen muoto ja korkeus alkaa hahmottua. Musiikkitalon katto tulee samaan linjaan Kiasman kanssa. Myös talon sydämen, ison konserttisalin muoto ja koko alkaa olla jo näkyvissä.

Asuntomessuilla tarjontaa myös lapsille

Lapset on otettu erityishuomioon asuntomessujen tarjonnassa. Perheen pienimpiä varten on muun muassa kotieläinpiha, lasten taidepuisto ja Pikkutaitaja-talo.

Valokuvat ja pienoismalli tekevät Marttalan historiaa tutuksi

Marttalapäivät -toimikunta on koostanut mittavasta Marttalan valokuvakokoelmasta 140 kuvan ja yhden pienoismallin käsittävän näyttelyn esille Kemin kulttuurikeskukseen.

Väinö Linna Satakunnan Museossa

Näyttelyssä on esillä ennen näkemätöntä kuvamateriaalia Suomen kansalliskirjailijasta. Esillä on myös Linnan henkilökohtaista esineistöä kuten monista valokuvista tuttu krimihattu.

Kartanolinnan reitit hahmottuvat pienoismallia kosketellen

Museovirasto haluaa parantaa erityisryhmien mahdollisuuksia tutustua myös vaikeasti saavutettaviin kulttuurikohteisiin. Esimerkiksi näkövammaiset voivat pian tutustua Louhisaaren kartanolinnan rakennuksiin sekä puistoon kosketeltavan pienoismallin avulla.