Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arto Koponen ja Heikki Kokki sekä vuoden 1973 Condor. Taustalla myös Husqvarnan mopo ja motocross-pyörä sekä sivuvaunu MZ.

Moottoripyörällä rennosti pusikkoon – Pinnankiristäjien ajokausi päättyi Pystymehtä-ralliin

Veteraanimoottoripyörien harrastajilla pinnat ovat kireällä, tai sitten eivät ole. Rosvopaisti kuitenkin maistui ajokauden lopuksi.

Rosvopaistin tulet palavat Kontiorannassa.

Tarvitaan isot tulet ja 230 kiloa lammasta, kun kutsutaan veteraanit rosvopaistille

Noin 750 itäsuomalaista veteraania ja heidän puolisoaan on kutsuttu torstaiksi rosvopaistille Kontiolahdelle Pohjois-Karjalaan. Pääruoan valmistelut käynnistyivät jo aamun pimeinä tunteina, jolloin entisen Kontiorannan varuskunnan alueelle sytytettiin hirmuiset tulet. Perinteiset rosvopaistitapahtumat järjestetään eri puolilla maata viimeistä kertaa vuonna 2017.

Kuvassa  miesten teurastaman sian kinkku pöydällä.

Kaverukset kasvattivat kimpassa joulukinkut

Se lähti keväällä kohtalaisen nopeasta ideasta. Silmissä kiiluivat komeat joulukinkut, kyljykset tuoksuivat nenässä, suussa jo melkein maistui lehtipihvi, kun Reino, Ari, Juha-Matti ja Heivo päättivät ottaa sian per mies ja kasvattaa ne lihoiksi pakastimeen.

Rosvopaistin kuoppa tekeillä.

Rosvopaisti – ruoka, jonka valmistukseen tarvitaan lapio

Rosvopaisti on suomalaisia klassikkoruokia. Laukaassa valmistetaan tänään rosvopaistia sadoille veteraaneille. Rosvopaistin valmistelut ovat alkaneet aamuyöstä, valmista tulee iltapäivällä.

Rosvopaisti maistuu veteraaneille

Nelisensataa veteraania rosvopaistilla Rovaniemellä

Nelisensataa lappilaista veteraania - veteraanipariskuntia, avustajia ja järjestöihmisiä - kokoontui Rovaniemellä Finnairin lentävän henkilökunnan tarjoamalla perinteiselle rosvopaistiaterialle.

Rosvopaistia leikataan.

Rosvopaisti vie paitsi aikaa myös kielen mennessään

Jo kivikauden metsästäjät valmistivat ruokaa maakuopassa. Rosvopaistin tekeminen onnistuu nykyihmiseltäkin, kunhan siihen varaa tarpeeksi aikaa.

Sotkun munkki valmiina juhlaväen syötäväksi.

Rosvopaisti ja munkit toivat veteraaniväen yhteen Ilmajoelle

Sadat pohjalaisveteraanit ja heidän puolisonsa kokoontuivat torstaina yhteen Ilmajoelle maistamaan rosvopaistia ja nauttimaan Sotkun munkkikahvit. Ohjelma oli sama kuin 22 kertaa aiemminkin, mutta sää suosi keskimääräistä kesäisempänä.

Rohan Tallien Jaakko Nuotio hevosen selässä.

Keskiajan taivaassa riittää tutkittavaa

Keskiaikateemalla on ympäri maata oma harrastajakuntansa ja heitä tavoittelee myös Suomen pohjoisin keskiaikatapahtuma Kokkolaan syyskuussa. Taivaan kertomaa -teema suuntaa katseen ylöspäin kolmesta näkökulmasta. Tapahtuma tuijottaa silti myös taaksepäin: ihmiskunnan syvään historiaan.

Karitsan ulkofilettä ja kahvikastiketta

Älä tapa karitsaa liialla maustamisella

Karitsanliha ei ole enää vain pääsiäisen sesonkituote. Harrastajalampuri suosittelee, että karitsanliha maustetaan hillitysti ja lihasta nautitaan roseena.

Hoivakodin asiakkaalle laitetaan rullat päähän ja koirakin on mukana hoitotilanteessa

Hoivakodin tulee tuntea asukkaansa

Jotta ikäihminen voi jatkaa itselleen tuttua ja mieluista elämää, hoivakodin pitää tuntea, mistä ikäihminen pitää ja mistä ei. Hoivakoti Pumpuli Forssassa sanoo, että se on A ja O.

Pop-up restaurant B-Smokery.

Utin Pilvenveikot tarjoaa rosvopaistia ravintolapäivänä

Partiolaiset kerryttävät sunnuntaina matkakassaa pystyttämällä pop up –ravintolan Kouvolan Utissa. Tarjolla on muun muassa paikallista mustikkaa.

Rosvopaisti ei ole pikaruokailijoiden hommaa

Haminalaispariskunta valmistaa ravintolassaan ruokaa, joka vaatii tavallista suurempaa kärsivällisyyttä. Vaikka muuta väitetään, lammas ei maistu villasukalta tai lapaselta, toteaa ravintolayrittäjä Ilmo Korpijoki.

Rosvopaistinuotio kootaan kauhakuormurilla.

Rosvopaisti maistui veteraaneille

1300 pohjoissuomalaista sotaveteraania saattajineen osallistui jo perinteiseen rosvopaistitilaisuuteen Oulussa. Finnairin lentävän henkilökunnan jo lähes 20 vuotta järjestämiä tilaisuuksia pyritään jatkamaan vaikka Finnair yhtiönä irtaantui sponsoroinnista.

Veteraani kunniamerkit rinnassa.

Kainuulaisia sotaveteraaneja ei ole unohdettu

Ensi perjantaina Oulussa järjestettävään sotaveteraanien rosvopaistitapahtumaan on kutsuttu myös kainuulaisia. Kainuussa kutsuja ehdittiin jo odotella, mutta lopulta kutsun sai satakunta veteraania.

Finnair tarjoaa vielä kerran rosvopaistin veteraaneille

Joensuussa kokoontui tänään viimeistä kertaa suuri itäsuomalainen veteraanijoukko rosvopaistille. Jäähallille kokoontui perjantaina noin 1300 vieraan joukko Pohjois-Karjalan lisäksi Etelä- ja Pohjois-Savosta, mukana veteraanien lisäksi puolisoita ja avustajia.

Sotaveteraanit syövät rosvopaistia

Suuri joukko sotaveteraaneja pääsee syömään rosvopaistia perjantaina Joensuussa. Jäähallin alueella järjestettävään tilaisuuteen saapuu noin 1 300 itäsuomalaista sotaveteraania puolisoineen ja avustajineen.

Nuorille kurssi luonnossa selviytymiseen

Kivalojen seutuopisto järjestää nuorille turvakurssin luonnossa selvitymiseen. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna pidettävällä kurssilla alan asiantuntijat opettavat nuorille jokamiehen oikeuksia, opastavat nuoria selviytymään metsässä sekä antavat ohjeita eksymistilanteisiin.

Satumaa-laiva laiturissa Joensuussa.

Satumaalla ja Vinkerillä riittää keikkaa kesällä

Kiinnostus sisävesiristeilyyn Pohjois-Karjalassa on kasvanut. Juha Mustonen Satumaa-Risteilyiltä kertoo, että ennakkovarauksia risteilyistä on tänä vuonna tullut noin puolet enemmän kuin aiempina vuosina.

Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas

Ruuan pitää kertoa tarina

Huippukokkien tapaaminen Levillä on nostanut kysymyksen: kuinka hyvin suomalaiset osaavat käyttää luonnon antimia? Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas Lapland Hotels -ketjusta myöntää, että oppimista on.

Tauno ja Kerttu Hyvönen nautimassa rosvopaistia Ivalossa.

700 veteraania rosvopaistilla Ivalossa

Noin 700 sotaveteraania ja heidän omaisiaan kokoontui keskiviikkona Ivaloon rosvopaistille. Finnairin lentävän henkilökunnan järjestämän tapahtuman tavoitteena oli ilahduttaa Pohjois-Suomen veteraaneja.

Veteraaneja koolle viimeisen kerran

Pohjois-Suomen veteraanit kokoontuvat keskiviikkona Ivaloon Finnairin lentävän henkilökunnan tapahtumaan. Tapahtuma on lajissaan viimeinen, sillä veteraanien keski-ikä on on jo lähes 90 vuotta.

Meloja Tappströmin salmessa Ekerön edustalla Ruotsissa.

Melontamaraton kesti kuukauden

Myötä- ja vastatuulta, iloisia yllätyksiä, pieleen menneitä sääennusteita. Mm. näitä mahtui lahtelaiskolmikon melontaretkeen, joka ulottui Suomen koko rannikon mitallle. Vaativa urakka kesti päivää vaille kuukauden.

Kivillä vuoratussa rosvopaistihaudassa poltetaan nuotiota

Rosvopaistia veteraaneille

Sotiemme veteraaneille tarjoillaan perjantaina yli 200 kiloa rosvopaistia Varkaudessa. Suur-Savon Veteraanijuhlaan osallistuvat Pohjois-ja Etelä-Savon kuntien veteraanit.

Kyläyhdistys ruokkii taas tuhat ihmistä rosvopaistilla

Lepsalan, Kumun ja Kuivajärven kyläyhdistyksen perinteinen eräilta rosvopaisteineen, perunamuuseineen, lettusineen, rakovalkeineen ja tanssin jytkeineen on tuhannelle ihmiselle vuoden kohokohta. Hartolan kaakkoiskulmalle kokoonnutaan tapaamaan tuttuja ja nauttimaan syksyisestä kuutamoyöstä.

Eino Grön

Veteraaneilla rosvopaistijuhlat

Runsaat kaksisataa kiloa lampaanlihaa kypsyy maakuopissa perjantaiaamun Salossa. Rosvopaistit tarjotaan iltapäivällä sotiemme veteraaneille

Mieskokki keittiössä lihapalojen äärellä, veitsi kädessään

Epäileväinen kokki tekisi citykanista rosvopaistia

Kasvikset sihahtavat kuumalle paistotasolle saaristolaistunnelmaa tarjoavassa tilausravintolassa Helsingin edustan saaressa. Kokki Leo Lappalainen vierastaa äkkiseltään ajatusta, että hän käyttäisi citykania aterian raaka-aineena.