Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oletko nähnyt Ruskean reiän tai Eihveli-tornin? Testaa, tunnistatko paikkakunnan pelkän liikenneympyrän perusteella

Liikenneympyrätaide ärsyttää ja ihastuttaa. Se voi myös lisätä kunnan vetovoimaa, sanoo julkisen taiteen asiantuntija.

Skeittiparkki voi olla taideteos – julkinen taide otetaan paremmin vastaan, jos kaupunkilaiset pääsevät mukaan teosten toteutukseen

Kunnat etsivät monipuolisempia rahoitusmalleja julkisten taideteosten toteuttamiseen.

Päätös jättimäisessä taideväärennösvyyhdessä tänään – Tuleeko petoksista syytetyille jopa vuosien vankeustuomiot?

Oikeus päättää Suomen taidemaailmaa kuohuttavassa jutussa myös miljoonakorvauksista.

Miksi väärennetty taide menee kaupaksi? Taideasiantuntija: "Olemme suomalaisina tunnettuja siitä, että luotamme toistemme sanaan"

Kansallisgalleria sai tutkittavakseen kahdeksan koevedosta, joita on kaupattu viime vuosina eri puolella Suomea. Vedokset todettiin mustesuihkutulosteiksi.

Nearly 140 proposals for Koivisto monument

President Mauno Koivisto passed away last spring, and a design competition for a monument to the erstwhile leader has gathered 138 entries.

Oudon vinksahtaneiden ja pikkutarkkojen maalausten tekijä sai Suomen suurimman kuvataidepalkinnon

Kuvataiteilija Kari Vehosalo sai arvostetun Ars Fennica -palkinnon.

Edelfelt painting fetches record 637k euros in online auction

The winning bid, some 637,000 euros, is the highest sum paid in an online auction in Finland, and may be the largest amount ever bid on an Edelfelt work.

Satasella kiinni taiteeseen – Asiantuntija rohkaisee aloittamaan taideharrastuksen galleriakierrokselta

Ornamon taideasiantuntija Anna Rikkinen haluaa romuttaa käsitykset taiteen keräämisen kalleudesta.

Serial art forger sentenced to two years' probation

An artist from Lempäälä has admitted forging more than a hundred paintings, making some 10 million euros in the process.

Eri kaupunkien teattereita yhdistettävä, rahaa myös sirkukselle – Näin taiteentekijät räjäyttäisivät valtion kulttuurirahoituksen

Yle kysyi teatterin, tanssin, nykysirkuksen, orkesterin ja museon edustajilta, miten rahoitus pitäisi uudistaa. Miten rahoitetaan uudet taidemuodot?

Taideväärennökset paljastuvat tieteellä

Jyväskylästä löytyy Pohjoismaiden ainoa yritys, joka tutkii taideteosten aitoutta ja alkuperää. Toukokuussa perustettu yritys pohjaa yliopiston eri alojen yhteistyöhön.

Kadonnut Caravaggio löytyi ullakolta

Ranskalaiselta ullakolta kaksi vuotta sitten löytynyt maalaus paljastui aidoksi Caravaggioksi.

Taideasiantuntija: "Tällä hetkellä uudempi on parempi kuin vanha"

Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu taideasiantuntija Tuija Peltomaa neuvoo keräilijöitä ostamaan sitä, mistä itse pitää. Tällä hetkellä 1950- ja 60-lukujen keräilytavara on erityisen haluttua ja myös hintavaa. 1800-luvun jälkipuoliskon hopeaesineitä puolestaan voi saada hyvinkin edullisesti.

Kuvataideakatemia kurkottaa kovempaan seuraan – apuun maailmankuulu taiteen asiantuntija

Taideyliopiston Kuvataideakatemia haluaa kehittyä kansainvälisenä opinahjona. Siksi se kutsui yhden maailman tunnetuimmista kuraattoreista Okwui Enwezorin Suomeen.

Schjerfbeckin taulussa on salaisuus – video

Helene Schjerfbeckin teos Vaaleatukkainen tyttö on jo itsessään aarre. Erityisen kiinnostavaksi taulun tekee kuitenkin sen takaa paljastunut hahmotelma toista teosta varten.

Neuvo Ruotsista: Käyttäkää suomalaiset muskeleitanne ja tehkää oma Guggenheim

Ruotsalaisen Artipelag-taidehallin johtaja Bo Nilsson aprikoi, miksi suomalaiset tarvitsevat amerikkalaista museota brändätäkseen muotoilua. Hän kehottaa suomalaisia kehittämään oman Guggenheiminsa.

Asiantuntijoiden viesti hallitukselle: Suomeen suoraa demokratiaa ja investointiasiamies

Tulevassa hallituksessa hienointa saattaa olla päätöksenteon tehokkuus, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvelee.

Elokuvaohjaaja Mika Taanila kisaa Ars Fennicasta

Elokuvaohjaaja Mika Taanila on yksi kuudesta suomalaistaiteilijasta, jotka kilpailevat tämänvuotisesta Ars Fennica -taidepalkinnosta. Voittajan valitsee englantilainen taiteen asiantuntija Charles Esche.

Suomen suurimman taidepalkinnon ehdokkaat julki – seuraa suorana

Yleisradio seuraa Ars Fennica -palkinnon ehdokkaiden julkistusta suorana netissä kello 12.00. Ars Fennica on Suomen suurin taidepalkinto, sen arvo on 40 000 euroa.

Xu Beihong: Kiinan kuuma taidenimi

Vuonna 1953 kuolleen taiteilijan töistä maksetaan jättivaltiossa nyt huikeita summia. Ne heijastelevat myös nyky-Kiinan poliittista tilannetta.

Antiikkiliikkeen 150 eurolla myymä maalaus osoittautui Dalin varhaiseksi teokseksi

Vuosien selvitystyö vahvisti, että taidehistoroitsijan 26 vuotta sitten hankkima öljymaalaus on Salvador Dalin tekemä. Dali maalasi teoksen teini-ikäisenä.

Juutalaisilta varastettua taidetta yhä satojen saksalaisten kodeissa

Saksassa on yhä kateissa satoja 1930- ja 40-luvulla  juutalaisilta takavarikoituja taideaarteita. Asiantuntijan mukaan kiistanalaisia tauluja löytyy niin yksityiskotien kuin museoidenkin seiniltä. Ei ole myöskään poissuljettua, etteikö Suomestakin löydy natsien varastamaa taidetta, kirjoittaa Yle uutisten kirjeenvaihtaja Tytti Sulander.

Varastettu pronssisorsa palasi kotiin - poikanen jäi matkalle

Kotkalaisesta puistosta varastettiin kymmenisen vuotta sitten pronssinen taideteos, joka sukelsi yllättäen esiin viime syksynä tv-ohjelman kuvauksissa. Romukauppiasliiton toiminnanjohtaja Jari Kortesojan mukaan tämän tyyppiset taidevarkaudet ovat viime vuosina lisääntyneet, koska metallin hinta on korkealla.

Ars Fennica -palkinnon kaikki ehdokkaat Suomesta - katso ehdokkaiden julkistus suorana

Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican ehdokkaat julkistetaan keskiviikkona kello 11 Kiasmassa. Tilaisuutta voi seurata suorana Ylen verkkosivuilla.

Marimekko vahvistaa kaupunkivalokuvan kuosinsa esikuvaksi

Markus Lepon valokuvaa kuvataan yhtiön tiedotteessa suunnittelija Maija Louekarin kuosin inspiraation lähteeksi.

Ars Fennica -palkinto tanskalaiselle Jeppe Heinille

Vuoden 2013 Ars Fennica –palkinto on luovutettu tanskalaiselle kuvataiteilija Jeppe Heinille. Palkinto jaettiin nyt 20. kertaa. 40 000 euron kuvataidepalkinto on Suomen suurin.

Marimekon kuosi muistuttaa lastenkirjan kuvitusta

Marimekon Isoisän puutarha -kuosin naivistiset puukuviot muistuttavat Rosie's Walk -lastenkirjan kuvitusta. Asiantuntijan mukaan kyse ei kuitenkaan ole kopiosta.

Taideasiantuntija: Google on plagioijan pahin vihollinen

Kristina Isolan Marimekolle suunnittelema Metsänväki-kuosi ja ukrainalaistaitelijan työ muistuttavat toisiaan yksi yhteen, sanoo taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho. Hän uskoo, että kovat paineet voivat ajaa kokeneen tekijän kopioimaan.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta uusiksi

Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvosto on nimennyt uudet jäsenet alueellisin taidetoimikuntiin. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan puheenjohtajaksi on valittu oululainen tapahtumapäällikkö ja muusikko Samu Forsblom.

Berlusconin antiikkipatsaalle lisäämä penis poistettiin

Taideasiantuntijat suuttuivat kolme vuotta sitten, kun Berlusconi määräsi vanhoille patsaille lisäosia.

Taiteilija Pilvi Takala kilpailee Ars Fennicasta

Suomalainen taiteilija Pilvi Takala on ehdolla Ars Fennica 2013 –palkinnon saajaksi. Yhteensä ehdokkaita on viisi. Palkinnon saajan valitsee japanilainen taideasiantuntija Akiko Miki.

Kullankallis vaalirahataide

Oikeus määrittelee vaalirahataiteelle käypää hintaa SDP:hen ja keskustaan liittyvissä menneiden vaalien rahoitusoikeudenkäynneissä. Taiteen asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko esimerkiksi Urheiluopistosäätiö-jutussa myyty taide ollut hintansa väärti. Julkisuuden vuoksi vaalitaulukauppa on nykyään tyrehtynyt lähes tyystin.

11 euron kirpputoritaulu paljastui 80 000 euron taideteokseksi

Yhdysvaltalaiselta kirpputorilta löytyneen taulun on ilmeisesti maalannut ranskalaismestari Pierre-Auguste Renoir. Taulu huutokaupataan syyskuun lopussa.

Simo Heikkilä: Guggenheim voisi paikata aukon

Suomalaisen muotoilun ja sisustusarkkitehtuurin kärkinimiin kuuluva Simo Heikkilä on sitä mieltä, että Helsinkiin kaavailtu Guggenheim -museo olisi tervetullut, jos se todella linjaisi arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Heikkilän mukaan Arkkitehtuurimuseo ja Suomen designmuseo ovat retuperällä.

Kadonneen da Vincin etsinnästä kiista Firenzessä

Renessanssitaiteilija Leonardo da Vincin kadonneen freskon etsinnöistä on noussut myrsky taidemaailmassa. Noin 150 taideasiantuntijaa kautta maailman on allekirjoittanut vetoomuksen, jotta etsinnät Firenzen kaupungintalossa Palazzo Vecchiossa lopetettaisiin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Helsingin taidemuseon uutuusnäyttelyssä Akseli Gallen-Kallelan mestariteoksia

Helsingin taidemuseon vuoden päänäyttely Tennispalatsissa esittelee valikoiman taiteilija Akseli Gallen-Kallelan mestariteoksia. Poikkeuksellisen näyttelystä tekee se, että teosvalinnat on tehnyt joukko ranskalaisia ja saksalaisia taideasiantuntijoita.

Taiteilijat vaativat taiteen asiantuntemusta Frameen

Suomen taiteilijaseura ja joukko nimekkäitä taiteilijoita ottavat kantaa Frame-säätiön muodostamiseen. Taiteilijat vaativat, että uudistuvan kuvataiteen näyttelyvaihtokeskuksen hallinnossa on sekä taiteilijoiden että taiteen välittäjien edustajia. Opetus- ja kulttuuriministeriö on ehdottanut hallintoon esimerkiksi kuntia.

Väärennetty arvotaide myydään maakunnissa

Maakunnat ovat otollista aluetta taideväärentäjille. Pääkaupunkiseudulla on paljon taideasiantuntijoita, minkä takia väärennetty arvotaide tuodaan markkinoille usein maakuntien kautta, sanoo taideasiantutija Pauliina Laitinen-Laiho.

Berlusconi lisäili omin päin osia antiikkipatsaisiin

Italian pääministeri Silvio Berlusconi on suututtanut taideasiantuntijat lisäämällä omin päin puuttuvia ruumiinosia kahteen antiikin ajan jumalia esittävään alastonpatsaaseen. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Berlusconin asunnolla Roomassa oleva Venuksen patsas sai uuden käden ja Marsin patsas uuden peniksen.

Antiikki- ja keräilymarkkinat kokoaa alan harrastajat Hämeenlinnaan

Hämeenlinnassa viikonloppuna vietettävällä Antiikki- ja keräilymarkkinoilla on pitkä historia. Suomen ensimmäiset antiikkimessut järjestettiin juuri Hämeenlinnassa vuonna 1986.

Taiteen keskustoimikunnan uudistaminen on vain ajan kysymys

Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtajan Leif Jakobssonin mukaan nykyinen taiteen tukemisen järjestelmä on tullut tiensä päähän. Taiteilijoiden apurahoista päättävän Taiteen keskustoimikunnan uudistaminen kariutui syksyllä. Jakobsson tähyää kuitenkin jo seuraavalle vaalikaudelle, jolloin hän odottaa uudistuksen toteutumista.

Taideväärennöskiista jatkuu Turussa

Wäinö Aaltosen museossa kesällä 2009 esillä olleet venäläisavantgarden työt herättävät edelleen kiistaa. Poliisitutkinnassa useat noin 100 teoksesta on todettu väärennetyiksi. Työt museolle lainannut turkulainen keräilijä ei kuitenkaan usko tätä, vaan on valmis menemään oikeuteen kiistelemään asiasta.

Lapinjärven Kimonkylän taidekoti häkellyttää

Veikko Lahdensaaren suuren omakotitalon seinät ovat kirjaimellisesti täynnä tauluja. Suomalaisia tauluja on kertynyt vuosien varrella reilu tuhat kappaletta 370:lta eri taiteilijalta.

Da Vincin ennen näkemätön työ esillä Göteborgissa

Renessanssiajan italialaiset mestarit da Vinci, Michelangelo ja Raffaello esittäytyvät ensi kertaa yhdessä. Göteborgiin kootussa näyttelyssä on mukana myös kopioita mestareiden töistä. Näyttelyn taustalla on joukko kansainvälisiä taiteen asiantuntijoita.

Vexi Salmi lahjoitti taidekokoelmansa Hämeenlinnan Taidemuseolle

Sanoittaja ja taidekeräilijä Vexi Salmi on lahjoittanut mittavan taidekokoelmansa Hämeenlinnan Taidemuseolle. Teoksia on noin 500, niistä osa on ollut talletettuna taidemuseolla jo aiemmin.

Picasson maalaukselle ennätyshinta

Pablo Picasson maalaus Nu au Plateau de Sculpteur on nyt taiteilijan kallein työ. Se myytiin tiistaina huutokaupassa 106,4 miljoonalla dollarilla, korkeimpaan hintaan mitä aidosta picassosta on tähän mennessä maksettu.

Pronssinen Maire voitti Porin taidekilpailun

Pronssiin valettava Maire on voittanut ensimmäisen Lupaus! -taidekilpailun Porissa. Raumalaisen kuvanveistäjä Kerttu Horilan veistos tulee kiertämään kesällä porilaisia yleisötapahtumia ja näkymään muutenkin kaupunkikuvassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle