Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuhmossa tavattu pääkallokiitäjä tuskin sittenkään on paavin pannassa, vaikka sitä pahaenteisenä onkin pidetty

Katolisen kirkon mukaan panna oli tarkoitettu ihmisille, ja joka tapauksessa se olisi jo purkaantunut.

Ärsyttävä ininä onkin lemmenkutsu

Kesään kuuluvat monet äänet, joita talvella kaiholla muistellaan: linnunlaulu, laineen liplatus ja tuulen humina lehtipuussa. Hyttysen ininää tai itsepintaisen paarman pörinää ei kaipaa kukaan. Ihmisiä ärsyttävillä hyönteismaailman äänillä on kuitenkin oma, tärkeä tarkoituksensa.

Kiitäjä vaeltaa lämpimän mukana pohjoiseen

Kiertokiitäjä liikkuu aktiivisimmin hämärän aikaan. Esimerkiksi Oulun keskustassa kiitäjä istahti hetkiseksi tupakkaan imemään mettä. Pääkallokuvioinen lajitoverikin on jo havaittu.

Sadekesä ei hätkäytä perhosta

Siinä kun ihminen kärvistelee sateisen kesäsään kourissa, perhonen ei kelistä piittaa. Perhosen siiven rakenne on niin fiksu vekotin, että se hylkii vettä. Tämän on havainnut perhostutkija Mauri Peltokangas, joka on tutkinut perhosia monena kesänä Keski-Pohjanmaan Halsualla.

Luontoaamu Kolilla innosti ja kiinnosti

YLE Pohjois-Karjalan ja metsähallituksen yhteinen luontoaamu toteutettiin Kolilla jo toisen kerran. Viime kesäiseen tapaan kaikenlaiset luontoon liittyvät aiheet kiinnostivat. Etanoiden massakokoontuminen, kuikkaparven joukkosukellus ja Kolin kallioiden ikä saivat vastauksensa.

Halsuan perhoslajien kirjo yllätti

Halsualla kesällä toteutettu suuri perhostutkimus paljasti useita Keski-Pohjanmaalle uusia perhoslajeja. Perhoskesä oli hyvä vaihtelevista olosuhteista huolimatta. Perhosten levinneisyys kielii luonnon muutoksista.

Rajut ilmavirtaukset toivat harvinaisen vieraan

Kajaanissa on havaittu harvinainen perhoslaji pääkallokiitäjä. Kyseessä on nimensä mukainen isohko, jopa kymmensenttinen perhonen, jonka selässä on turvana pääkallon kuva.