Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtuustoryhmät hieroivat sovun: Alvettulan koulu säilyy, mutta sen yhteyteen toivotaan päiväkodin siirtoa

Valtuustoryhmien vetäjät olivat jo aamupäivällä päässeet sopuun kyläkoulun säilyttämisestä.

Säilyykö koulu Hauhon Alvettulassa? Hämeenlinnan kaupunginvaltuustolla käsissään ratkaisun avaimet

Selvitys Alvettulan koulusta sisältyy Hämeenlinnan kaupungin vuoden 2021 talousarvioesitykseen.

Hämeenlinnan lakkauttaa neljä päiväkotia – lakkautuslistalla ollut Alvettulan päiväkoti Hauholla säilyy

Hämeenlinnan valtuuston ratkaisu tuli tiukan äänestyksen jälkeen äänin 28–23.

Varhaiskasvatus Alvettulan päiväkodissa päättyy sittenkin ensi vuonna?

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi selvityksen, jonka mukaan yhteensä viisi kaupungin päiväkotia tulisi lakkauttaa.

Alvettulan koulun ja päiväkodin kohtalo synnytti kyläläisten kannanoton: "Meidät on petetty" – katso videolta tunnelmat

Hämeenlinnan Alvettulan kyläläiset pitävät koulun ja päiväkodin lakkauttamisesta syntyneitä säästöjä marginaalisena.

Esitys: Myllymäen koulu ja Lammin lukio säilyvät – mutta Alvettulan koulun lakkautusta selvitetään

Hämeenlinnan talouden tasapainottamiseksi etsitään säästöjä muualta kuin kiistellyistä kouluista.

Hämeenlinna selvitti uimaveden laatua harvemmin tutkituilta rannoilta

Tutkituissa seitsemässä kohteessa uimaveden laatu oli hyvä.

Siltoja urakoidaan kuntoon eri puolilla Kanta-Hämettä

Uudenmaan ELY-keskus vastaa Kanta-Hämeen liikenneasioista kuten teiden ja siltojen korjauksista.

Kiivaiden taistelujen Hämeen 1918-kohteet pysäyttävät ja hiljentävät

Sisällissota 1918 jätti jälkensä hämäläiseen maisemaan ja mieleen. Eri puolilla Kanta-Hämettä on muistomerkkejä ja dramaattisia tapahtumapaikkoja, joista sodan vaiheita voi seurata.

Keskitetty kalliimpi suurlukio sittenkin Hämeenlinnan Poltinaholle?

Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää kalliimpaa, yli 30 miljoonan euron suurlukiovaihtoehtoa, vastoin virkamiesvalmistelua.

Raivaussahat kuumina Hämeessä: Rauli-myrsky kaatoi kymmeniä puita teiden päälle

Rauli-myrsky tarttui täydessä lehdessä oleviin puihin Hämeessä ja kaatoi niitä lauantaina kymmenittäin Hämeenlinnassa sekä Forssan ja Riihimäen ympäristöissä. Janakkalassa kova tuuli sai turvesuon liekkeihin. Myös Päijät-Hämeen puolella tuuli on kaatanut puita runsaasti.

Satavuotias Alvettulan silta on kestänyt vuoden 1918 taistelut, rakennusvirheet ja purku-uhan

Sadassa vuodessa Alvettulan silta Hauholla on ehtinyt kokea vuoden 1918 sodan, selviytyä räjäytysyrityksestä, rakennusvirheiden vuoksi tehdystä korjauksesta ja purkutuomiosta. Nyt sillan kunnostukseen tarvittaisiin jälleen kipeästi rahaa.

Uutuuskirja avaa Vanajaveden merkityksiä pisara kerrallaan

Keskiviikkona ilmestyvä Vanajavesikeskuksen kirja Pisaroita kertoo kahdenkymmenen kertojan suulla laajan vesistön moni-ilmeisyydestä ja rikkaudesta. Runsaasti kuvitettu kirja on tarinallinen tapa tuoda esiin Vanajaveden luontoa, historiaa, käyttötapoja ja merkitystä.

Lastentarhanopettaja: anna lapsen kiivetä puuhun – "lapset ovat taitavampia ja järkevämpiä kuin aikuiset usein ajattelevat"

Lastentarhanopettajan mukaan lasten kiipeilyä ei tarvitse rajoittaa, vaan lapset oppivat liikkumaan vaikeissa paikoissa, kunhan saavat yrittää. Myös lause "Älä juokse, ettet kaadu!" on usein turha. Kun lapsen ei ole pakko liikkua ja kun liikkumista ei rajoiteta turhaan, into liikkumiseen säilyy myös tulevaisuudessa.

Voimalinjaan törmännyt joutsen sytytti sänkipellon Hauholla – sähköyhtiö kiinnostunut uusista lintupallokohteista

Noin puoli hehtaaria sänkipeltoa paloi Hauhon Alvettulassa sunnuntaina, kun voimalinjaan lentänyt laulujoutsen syttyi tuleen ja putosi pellolle. Isolla peltoaukealla levähtää muuttomatkallaan kymmenien joutsenten parvia, kertoo Yle Hämeen tavoittama maanomistaja.

Varusmies kuoli nokkakolarissa Hämeenlinnassa

Panssariprikaatissa asepalvelustaan suorittanut varusmies sai surmansa kahden henkilöauton nokkakolarissa sunnuntaina Hämeenlinnassa. Nuorukainen oli palaamassa lomiltaan takaisin yksikköönsä Parolannummelle.

Rekka törmäsi kallioleikkaukseen – kuljettaja jumissa ohjaamossa useita tunteja

Onnettomuus sattui Hämeenlinnassa tiellä numero 12. Pelastuslaitos irrotti kuskia yli neljä tuntia. Kuski vietiin sairaalahoitoon.

Kahdesti ratista kärähtänyt mies törmäsi tukkipinoon ja pakeni loukkaantuneena kotiinsa

Hämeenlinnassa autollaan tieltä suistunut mies pakeni kolaripaikalta, mutta poliisi löysi hänet myöhemmin loukkaantuneena kotoaan. Sama henkilö oli vain tunteja aiemmin kärähtänyt juopuneena ajosta.

Vuoden 1918 taistelukuvaus raaputtaa vanhaa haavaa

Hämeessä kun hiukan raaputtaa rupea niin alla on veresliha. Näin kuvaa hämeenlinnalainen Marjatta Tuomisto yli sukupolvien menevää sisällissodan jälkeä. Lapsuudesta saakka koettu vuoden 1918 varjo sai hänet kokoamaan kirjaksi oman kotiseudun tapahtumia ja kohtaloita.

Isot koirat retuuttivat naisen ulkoiluttaman kääpiövillakoiran kuoliaaksi Hämeenlinnassa

Nainen oli keskiviikkona ulkoiluttamassa kääpiövillakoiraansa pihamaallaan, kun kolme isoa koiraa hyökkäsi aidan yli ja tappoi pikkukoiran.

Rauhallinen hämäläismaisema kätkee verisen historian

Sisällissodan kevään 1918 viimeiset suuret taistelut Kanta-Hämeessä herättävät jatkuvaa kiinnostusta kipeydestään huolimatta. Hauho-Seura on järjestänyt retkiä tapahtumapaikoille jo toistakymmentä vuotta. Yle Hämeen toimittaja Markku Karvonen ja kuvaaja Ville Välimäki lähtivät kapinaretkelle mukaan.

Kesäyön pyöräretkelle mahtuu koko elämän kirjo

Mikä saa ihmiset pukeutumaan isovanhempien aikaisiin vaatteisiin ja lähtemään mummopyörillä koko yön kestävälle pyöräretkelle? Jokin yhteisessä leppoisassa pyöräilyssä läpi yöhämyisten perihämäläisten maisemien viehättää, koska jo 20 vuotta ihmiset ovat halunneet matkan tehdä.

Kuvagalleria: Aleksi Honkamäki pyöräili Hauholta Sisilian Palermoon

Likimain kuuden tuhannen kilometrin pyöräretki kesti noin sata päivää. Ekologinen kulkupeli vei nuoren miehen halki Euroopan, niin pitkälle kuin ilman passia pääsee. Matkalla Aleksi Honkamäki kohtasi avuliaita ihmisiä, nukkui öitä siltojen alla, kokkaili tienposkessa, korjasi pyöräänsä, pulahti Välimereen marraskuussa - siis seikkaili sydämensä kyllyydestä.

Alvettulassa ideoidaan toimintaa pelikorttien avulla

Alvettulan kyläyhdistys tekee omaa kyläsuunnitelmaa. Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva kylä käyttää suunnitelman laatimiseen Kestävä kylä -menetelmää, jossa kylän tulevaisuutta ja toimintaa ideoidaan pelikorttien avulla.

Museovirasto haluaa suojella Alvettulan vanhan sillan lailla

Hauhon Alvettulan vanhan sillan suojelu sopii Hämeenlinnan kaupungille. Kaupunki puoltaa Museoviraston esitystä sillan suojelemiseksi lailla.

Hauholaisrehtorit peräävät avointa keskustelua Alvettulan koulusta

Hauhon Alvettulassa nousi melkoinen haloo, kun aamukahvipöydissä luettiin ilmoitus Alvettulan kyläkoulun 3. - 6. -luokkien siirrosta Hauhon Yhtenäiskoululle. Rehtorit äimistyivät ohittamisestaan tiedottamisessa ja kyläläiset pillastuivat. Hämeenlinnan kaupungin mukaan visiot ovat vasta alustavia. Voisiko Alvettula ollakin saamamiehen roolissa?

Alvettulalaiset vastustavat koululaistensa siirtoa Hauhon kirkonkylälle

Hämeenlinnan kaupunki aikoo siirtää osan Hauhon Alvettulan koulun opetuksesta kirkonkylään. Suunnitelma tuli kylälle ikävänä yllätyksenä.

Kyläkaupan kuningatar puhuu, paistaa ja palvelee

Kyläkaupoista on kehittynyt monipuolisia palvelukeskuksia, joista saa usein päivittäistavaroiden lisäksi vaikkapa matkailu- tai ravintolapalveluja. Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva Alvettulan kyläkauppa on kylän tietotoimisto, ravintola ja tavaratalo yhtaikaa. Marianne Niiranen hallitsee suvereenisti pientä, mutta monipuolista valtakuntaansa. Kyläkaupan pito on elämäntapa ja Niiranen sanookin, että pitkistä päivistä huolimatta kyse ei ole kultakaivoksesta.

Kotka, levähdä orrella äläkä sähkölinjoilla!

Sähkölinjatolppien yläpuolelle asennettavilla orsilla pyritään estämään alueella asustavien merikotkien ja muiden isompien lintujen vaaralliset pysähtymiset sähkötolpille. Hämeenlinnan Hauholla asennettiin torstaina Hämeen ensimmäiset kotkaorret.

Kyläkoulun hehkutus synnytti laulun

Alvettulan kyläkoulu sai oman koululaulun Hauholla. Hehkutuksen kohteena on koulun ilmapiiri, historia Suomi-filmin kohtauksineen sekä koulun väki.

Teatteri vie klaffiretkelle Suomi-Filmin elokuvien maisemiin

Hämeenlinnan Hauholla vaelletaan ensi kesänä Valentin Vaalan klaffin jäljillä. Hauhon Niskavuori Näyttämö järjestää retken Hauholla kuvattujen Suomi-Filmin elokuvien maisemiin.

Hauho-Seuralle lupa tuulimyllyn siirtoon

Museovirasto on antanut Hauho-Seuralle luvan siirtää Kotkon ulkomuseoalueen tuulimylly alkuperäisemmälle paikalle. Tuulimylly on siirretty Hauhon Ilmoilan Honkasaaresta Kotkoon 1960-luvulla.

Rekka ajoi ojaan peuraa väistäessään

Ojaan ajaneen täysperävaunuyhdistelmän nosto haittasi liikennettä valtatiellä 12 Tampereen ja Lahden välillä Hauhon Alvettulassa keskiviikkoaamuna.

Muutamilla järvillä sinilevää

Tällä viikolla havaittiin runsaasti sinilevää vain Herniäisissä. Uimavesien mikrobiologinen laatu oli Hämeenlinnan seudulla hyvä.

Kirjoituskilpailu taltioi emäntien arkea

MoniNainen emäntä- kirjoituskilpailun parhaat palkittiin tänään Loimaalla.