Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leuto sää saa kasvitkin sekoilemaan vuodenajasta – mitä kotipuutarhuri voi tehdä, ja suosiiko lämmin tuholaisia? Asiantuntijat vastaavat

Moni kotipuutarhuri on voinut huomata, että jotkin kasvit ovat olleet jo nupullaan tai jopa kukkineet.

Harlekiinileppäpirkosta jälleen havaintoja – vieraslaji yrittää Suomen valtausta

Harlekiinileppäpirkko on peto, joka vaikuttaa luonnossa erityisesti muiden kirvoja syövien hyönteisten kantoihin kilpailun ja saalistuksen kautta.

Vattumato ulostaa marjaan ja muuttaa makua – villivadelman virukset uhkaavat myös puutarhavattua

Kotivadelmia vaivaavat monet taudit ja tuholaiset. Harrastelijapuutarhurin kannattaa hävittää läheiset luonnonvadelmat, jotta oma kasvusto välttyy ongelmilta.

Älä hävitä muurahaisia turhaan pihasta – niillä on monta tärkeää tehtävää puutarhassa

Muurahainen on asuinhuoneistoissa ikävä vieras. Puutarhassa kuusijalkainen työmyyrä on kuitenkin hyvä apuri.

Kylmä alkukesä ei olekaan kokonaan huono juttu – kasvit kukoistavat, ötökät ja tuholaiset eivät häiritse

Tänä kesänä kasvien ei ole tarvinnut kärvistellä auringossa. Se näkyy luonnossa ja puutarhoissa vehmautena ja kukkaloistona.

Tuholaistorjunnan niksit maito, mäntysuopa ja vesi – katso tästä vinkit luonnonmukaiseen tuholaistorjuntaan

Aamu-tv:n kesäpuutarhuri kertoi parhaimmat luonnonmukaiset niksit tuholaistentorjuntaan.

Miljardi kirvaa ja hortensiabuumi – muistatko nämä seitsemän ilmiötä kotipuutarhoista tältä kesältä?

Kotipuutarhojen kesää 2016 ovat leimanneet ainakin alkukesän lämmin sää ja kirvat. Puutarhoissa on näkynyt myös talvisia kasveja ja yksi tietty kukka.

Leppäkerttuja on nyt ihan hulluna – syynä kevään massiivinen kirvainvaasio

Leppäkerttuja on nyt Suomessa poikkeuksellisen paljon, koska niille on tarjolla ravintoa aiempia kesiä enemmän. Suuri osa leppäkerttulajeista käyttää ravinnokseen kirvoja, joita vaelsi keväällä maahan miljardeja.

Valtavat tuholaisparvet herkuttelivat ainakin kolmanneksen rypsi- ja rapsisadosta

Alkukesästä Suomenlahden yli lämpöaaltojen mukana tulleet suuret tuholaisparvet jakautuivat tasaisesti koko maahan. Varsinkin poikkeuksellisen suuri kaalikoiperhosten määrä on aiheuttanut isot vahingot öljykasviviljelmille.

Sato-odotukset hyvät Etelä-Karjalassa

Sateet ovat piristäneet kaikkien viljelykasvien kasvua. Kosteuden kääntöpuolena on kasvava tautiriski.

Nakertaako koi kaaliasi? "Jos tällaisia vaelluksia alkaa tulla, niin viljelmät ovat ongelmissa"

Valtava massamuutto toi Suomeen miljardeja kaalikoita, joista suurin osa on jo muninut ja kuollut. Seuraava sukupolvi kasvaa nyt kaalinlehdillä. Nurkat ovat nyt täynnä myös siivettömiä, pienikokoisia kirvoja.

Lämpö toi kirvat viljelijöiden kiusaksi - "Aikamoinen armeija liikkeellä"

Lämmin kevät on houkutellut valtavat määrät tuholaisia viljelijöiden riesaksi. Pahimmillaan kirvat saattavat tuhota koko sadon.

"Seuraava sukupolvi yrittää syödä niin paljon kuin pystyy" – Lentävät ötökät laskeutuvat munimaan ahmatteja

Tutkakuvissa näkyvät isot hyönteisparvet laskeutuvat alas munimaan, kun ilma viilenee. Mitä lämpimämpi kesä, sitä nopeammin munista kehittyy nälkäisiä toukkia.

Miljardit kirvat yhä Pohjanmaan rannikolla – väistynevät perjantaina viileän sään myötä

Koivun oksaa heilauttaessa, saattaa ilmoille pöllähtää kirvaryöppy. Kuivan ja lämpimän sään johdosta Suomen ilmatilassa on satoja miljardeja hyönteisiä. Selvimmin ne näkyvät nyt Pohjanmaan rannikolla. Kirvat kulkevat tuulen mukana ja väistynevät perjantaina, kun viileämpi sää saavuttaa Suomen

Sään haltija suosiollinen maataloudelle – kasvu vauhdissa ja etuajassa

Toukosäät olivat hyvät ja kylvöt saatiin tehtyä lähes keskeytyksettä koko Kymenlaaksossa. Säilörehun korjuuseen maakunnassa päästään jo tällä viikolla ja ensimmäinen sato on viikon sisällä korjattuna.

Ennätyksekselliset tuomikirvatuhot uhkaavat kevätviljoja koko maassa – Keski-Suomi pahinta aluetta

Luonnonvarakeskuksen valtakunnallinen tuomikirvaennuste näyttää suurempaa tuhoriskiä kuin moneen viime vuoteen. Pahin tuhoennuste osuus Keski-Suomeen. Pahimmillaan tuomikirvat voivat viedä

Perunan nosto aloitettu jo Etelä-Karjalassa

Varhaisperunaa alkaa jo löytyä torikaupasta. Lämmin toukokuu on aikaistanut kevätkylvöjä, mutta tuonut tullessaan myös kirvat viljakasvustojen harmiksi.

Suomeen vaeltanut miljardien kirvojen parvi takaa linnunpojille pötyä pöytään

Sunnuntaina Ilmatieteen laitoksen tutkakuvissa näkyi keltaisen saderintaman itäpuolella valtaisa sininen läntti. Suomenlahdelta Pielisen pohjoispäähän saakka ulottunut pilvi koostui miljardeista hyönteisistä, pääosin kirvoista. Ilmiö on hyönteisekspertin mukaan normaali: ötökät haluavat paeta sateita.

Miljardit kirvat näkyvät harvinaisen selvästi tutkakuvassa – sää suosii massamuuttoa Suomeen

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jarmo Koistinen lähetti Ylelle kuvakaappauksen tutkakuvasta, joka paljastaa harvinaisen laajan hyönteisten muuton Suomeen. Hyönteiset näkyvät tutkakuvassa sinisenä alueena Suomenlahdelta Pielisen pohjoispäähän saakka.

Lehmusöverit koituvat kimalaisten kuolemaksi

Kaupunkienkin keskustoja koristavat komeat lehmukset houkuttelevat pölyttäjät paikalle. Lehmuksen mesi ei kuitenkaan tee hyvää kimalaiselle: pörriäinen pökertyy tai jopa kuolee liiasta medestä. Lehmuksen runsas mesi kiusaa myös autoja – puun alle parkkeerattu auto saattaa saada kirvan tekemän ulostepeitteen.

Hyönteishotelli pelastaa liian siistin puutarhan

Jos puutarha on liian siisti, ei pölyttämiseen tarvittaville hyönteisille löydy majapaikkaa. Tällöin avuksi kannattaa ottaa hyönteishotelli, opastaa aamu-tv:n kesäpuutarhuri Sonja Lumme.

Kasveja voi suojella myrkyttömästi – etanoille kyytiä timjamilla

Keittiön kaapeista voi löytyä apu ryytimaan riesojen karkottamiseksi.

Täsmätappaja pelastaa kesäkukat

Puutarhoilla valmistaudutaan hyvää vauhtia tulevaan kasvukauteen. Kukka- ja taimitarhoissa vihertää jo ja taimet puskevat mullasta. Tässä vaiheessa kevättä tarhurin täytyy miettiä tuholaistorjuntaakin, sillä lämmitetyissä kasvihuoneissa elinolot kirvoille ja punkeille alkavat olla suotuisat.

Miljoonat leppäkertut valtasivat kylän Romaniassa – video

Jopa miljoonat talvehtimispaikkaa etsivät leppäkertut ovat vallanneet länsiromanialaisen kylän.

Helle sai mehiläiset hyrisemään ja hunajasadosta odotellaan hyvää

Alkukesän koleat säät eivät ole haitanneet hunajasatoa. Helteet ja sopivasti ropsahdelleet sadekuurot ovat saaneet mehiläistuottajat odottelemaan hyvää hunajasatoa. Pohjois-Pohjanmaallakin sadosta on tulossa hyvä.

Pistikö mehiläinen? Näin mehiläistarhaaja välttää myrkytyksen

Mehiläisten päämesikausi alkaa lähestyä loppuaan, ja silloin ne pistävät pesien lähellä liikkuvia ihmisiä tavallista herkemmin. Pistoksesta ei tarvitse välttämättä kärsiä.

Kukkaluukku: Raparperista ase tuholaisia vastaan

Kirvat, erilaiset kehrääjäkoit ja muut tuholaiset ovat jokaisen puutarhurin riesana jossain vaiheessa. Ylen puutarha-aiheinen nettiTV-sarja Kukkaluukku selvittää, millaisia torjuntakeinoja voi löytyä ihan omasta pihasta.

Toukoajasta on muodostunut harvinaisen pitkä vaihtelevien säiden vuoksi

Mikäli kylmät ilmat eivät jatku pitkään, kotimaista perunaa on juhannuksena riittävästi tarjolla.

Ötökät valjastetaan biologiseen sodankäyntiin puutarhoissa

Miltä kuulostavat seuraavat oliot: harsokorento, kirvakiilukainen, kevätmiinaajavainokainen tai ripsiäislude? Ne saattavat joissain tilanteissa olla puutarhurin parhaita kavereita - kotipuutarhassakin.

Koditon ja arvaamaton ampiainen on lämpimän syksyn vitsaus

Lämmin loppukesä ja syksy ovat kasvattaneet ampiaispopulaatiot suuriksi. Nyt ampiaiset ovat hylänneet kuningattaren perässä pesänsä ja ne saalistavat ärhäkkänä ruokaa viimeiseen hengenvetoon saakka. Kun kukat kuolevat, ruokalistalle joutuvat muut hyönteiset.

Kirvojen uloste puhuttaa nyt kaduilla

Tahma liimaa kengänpohjat katuun ja takamuksen puistonpenkkiin. Se on kirvojen ulostamaa sokerilientä. Kulku on vaivalloista erityisesti lehmusten alla.

Lehmuskirvan uloste tahmaa puistonpenkit

Kirvat erittävät mesikastetta, joka on esteettinen haitta. Kirvankakasta pääsee eroon tavallisilla pesuaineilla.

Näin eroon tuholaisista ja sienitaudeista kotikonstein

Radiopuutarhuri kokosi hyödyllisiä vinkkejä ja kotikonstein toteuttavia reseptejä sienitautien ja tuhoeläinten torjuntaan puutarhassa.

Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

Sairaiden koivujen lehdet alkavat pudota jo muutaman viikon päästä

Puiden sienitaudit viihtyvät kosteissa oloissa, joten tämä kesä on ollut niille erityisen mieluinen. Koivu on kuitenkin tottunut satunnaiseen sairasteluun, eikä lehtien ennenaikainen kellastuminen ja putoaminen tapa puita.

Sateet pilasivat mehiläistarhaajan kesän

Hunajaa saadaan sateiden vuoksi kerättyä huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.

Lintujen pesinnät onnistuneet

Lintujen pesinnät ovat onnistuneet sateisesta kesästä huolimatta kohtuullisen hyvin. Pikkulinnuilla on kosteasta ja viileästä säästä huolimatta ollut runsaaati tarjolla hyönteisravintoa poikasille.

Kasvitaudit edenneet jopa räjähdysmäisesti

Pahiten kastuneilla alueilla ja sellaisissa kasvustoissa, joissa torjuntaruiskutuksia on vähennetty, kasvitaudit ovat levinneet viimeisen viikon aikana nopeasti. Esimerkiksi ohrakasvustot ovat paikoin täysin rengaslaikun peitossa, ja perunasatoa uhkaa perunarutto.

Tuomikirvoja on poikkeuksellisen paljon tänä kesänä

Muuten harmiton kirva on viljapelloilla todellinen vitsaus, joka voi romahduttaa sadon.

Ötökät kesän ilo vai kauhu?

Herhiläinen hiuksissa - kaikenmaailman ötökät puhuttavat joka kesä. Perhoset, jäärät, kirvat, luteet ja hämähäkit tai töpökatit; mikä sinua kiinnostaa tai inhottaa. "Kysykää ötököistä" 2.7 maanantaina Yle Hämeen taajuudella klo 15-16. Asiantuntijoina Martti Raekunnas ja Martti Kuisma.

Ötökät ja kuivuus uhkaavat viljasatoa

Viljat kaipaavat sadetta ja tuholaistorjuntaa. Rikkatorjunta on alkanut ja olosuhteet onnistumiselle ovat hyvät.

Luonnonmukaisuus kiinnostaa puutarhassa

Ihmiset etsivät luonnonmukaisia ja myrkyttömiä vaihtoehtoja vältelläkseen myrkyiksi mieltämiään tehdasvalmisteisia torjunta-aineita. Puutarhuri Timo Koskinen sanoo, että ammattilainenkin hämmästyy välillä kasvien ystävien kekseliäisyyttä.

Kirvat ja kirpat jo riesana viljelyksillä

Tuulten mukana kulkeutuneista koivukirvoista on tehty runsaasti havaintoja muun muassa Hämeessä. Hyönteisiä on tullut ilmavirtausten mukana kaukokulkeumana useamman kerran parin viime viikon aikana. MTT:n Kasper-palvelusta voi seurata tuhohyönteistilannetta ja saada vinkkejä torjuntatoimiin.

Keskustele: Miten torjut kesän kiusanhenget?

Muurahaisia, ampiaisia, kärpäsiä, kirvoja... Kesä tuo pihaan ja jopa sisälle pieniä, häiritseviä ötököitä. Miten sinä torjut niitä?

Tuomikirvoja tulossa enemmän kuin kuin vuosiin - kevätviljat vaarassa

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tuomikirvaennusteen mukaan kirvariski vaanii tänä vuonna kevätviljoja. Vanhempi tutkija Irmeli Markkula kertoo, että ennusteen mukaan tuomikirvakanta on tänä vuonna jopa runsaampi kuin vuosiin.

Jänisvex ajaa pitkäkorvat puutarhasta

Lappajärveläinen Raimo Luomala on kehitellyt karkotteen, joka suojaa omenapuut, pensaat ja kukat jänisten ja rusakoiden aiheuttamilta tuhoilta. Kyseessä on kasvipohjainen puhdas luonnontuote.

Kirvan kakka kiusaa kaupungeissa

Tänä kesänä Tampereen keskustassa monet jalkakäytävät ovat tuntuneet tahmeilta ja nenään osunut paikoitellen imelä lemahdus. Syy piilee puistolehmuksissa - tarkemmin sanottuna niissä viihtyvissä kirvoissa. Kulunut hellekesä on ollut kulta-aikaa kirvoille, jotka ovat päässeet lisääntymään villisti ja sotkemaan puiden aluset ulosteillaan.

Kukkakärpäset kiusaavat lomalaisia

Kukkakärpäsiä on poikkeuksellisen paljon. Turun biologisen museon tutkijan Pekka Käärin mukaan kukkakärpäspopulaatio on monikymmenkertainen normaalikesään verrattuna. Runsaat kukkakärpäsmäärät ajavat lomanviettäjiä sisätiloihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle