Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pilkkiharrastus on Kainuussa vielä voimissaan – hiihtolomalla pilkitään useassa tapahtumassa

Maaliskuussa pääsee halutessaan pilkkimään isoihinkin tapahtumiin Kainuussa.

Syö särkeä, siinä on järkeä – kolme hyvää syytä särkikalojen syömiseen

Särkeä syömällä voit neutralisoida pönttöpäästösi

Taivalkoskella putsataan järviä "roskakaloista"

Tavoitteena on pyytää järvistä särkeä jopa 150 000 kiloa vuodessa.

Lahden kaupunki aikoo rakentaa hoitokalastajien saaliille lajittelutilat

Kalastus on kannattavampaa, jos lajit pystytään erottelemaan toisistaan saalistuspaikan tuntumassa.

Hoitokalastuksesta hyviä tuloksia Mikkelin eteläpuolisella Saimaalla

Ahvenet ja muikut kertovat kalarakenteen korjaantumisesta.

Paltamon uudesta kalatalosta löytyy harvinaista tekniikkaa – ison kalan perkauskoneita on Suomessa vain muutamia

Kuluttajat ovat jo löytäneet kalatalon. Tarjolla on yleensä ahventa, kuhaa ja haukea.

Entä jos alaskanseiti ja norjanlohi korvattaisiin koululaisen lautasella kotimaisella särkikalalla? Kalaa riittäisi ja makukin kelpaisi

Järvikala voi olla vaihtoehto ulkomaiselle kalalle jo lähitulevaisuudessa. Etenkin särkikalaa riittäisi lautaselle.

Etelä-Savon järvistä hoitokalastettiin viime vuonna 163 tonnin saalis

Viime syksynä nuottausta haittasi särkien epäonnistunut parveutuminen.

Valkeisesta nousi viime vuoden suurin särki

Keski-Suomersta hyväksyttiin kaksi kalaa Kalastajien Keskusjärjestön viime vuoden ennätyskalarekisteriin.

Monet näkivät riesan, Paavo Vallas tilaisuuden – 25-vuotias diplomi-insinööri tekee nyt bisnestä roskakaloilla

Särkikalojen suosion lisääminen suomalaisten ruokalautasilla vaatii uusia tuoteideoita ja investointeja kalankäsittelyyn.

Järvissä uiskentelee nyt poikkeuksellisen pieniä kaloja

Elintarviketeollisuus ei voi hyödyntää liian pieniä kaloja.

Rautjärven Purnujärveä kunnostetaan tehokalastuksen avulla

Rautjärven Purnujärvi yritetään saada parempaan kuntoon ensi vuosikymmenellä.

Järvikalasta tuli herkkutuote – Säkylässä kehitetty hoitokalastuksen malli halutaan valtakunnalliseksi

Apetitin järvikalapihvien raaka-aineesta 95 prosenttia tulee Säkylän Pyhäjärvestä.

Kyrösjärven hoitokalastus alkoi Ikaalissa

Järvestä on tarkoitus kalastaa nuotalla vähintään 200 000 kiloa kalaa lähivuosien aikana.

Roskakala kelpaa nyt koululaisillekin: Katso laskurista, kuinka monta särkeä tarvitaan ruokkimaan sinun koulusi

Vähempiarvoisesta järvikalasta tehdään kalamassaa, josta pyöritetään pullia. Särkibisnes käy nyt kuumana, minkä innoittamana uutisluokkalaiset koodasivat särkipullalaskurin.

Särjen ja hauen mainetta roskakalana putsataan Meri-Lapissa: ammattikalastajat kiinnostuivat

Vähempiarvoisen kalan rantautuminen kuluttajien lautasille edellyttää niiden maineen kohotusta sekä markkinoinnin kehittämistä.

Maa- ja metsätalousministeriö: Viehekalastuskielto Tornionjoen suositulle kalastuspaikalle

Tornion-Muonionjoen ensi kesän kalastukseen ehdotetaan muutoksia. Maa- ja metsätalousministeriön esitykseen on mahdollista vaikuttaa ensi kuun loppupuolelle saakka.

6-vuotias Topias onki 100 kalaa Suomen juhlavuoden kunniaksi – sitten postilaatikkoon tuli kirje presidentiltä

Topiaksen kesäinen onkimisprojekti mummin kanssa poiki sadan kalan lisäksi kirjeen Sauli Niinistöltä.

Kaverukset ryhtyivät syömään järveä tyhjäksi roskakalasta – "Katiskoja viedään niin paljon kuin on tarve"

Ennakkoluuloja roskakalaa kohtaan häivytetään myös särkiruokakursseilla.

Järven kemikalointi on vain laastari – Asiantuntija: "Tehokalastus on pitkäjänteinen keino elvyttää järvi"

Suomessa on useita järviä puhdistettu viime vuosikymmeninä myös kuivattamalla ja uudelleen täyttämällä.

Väistäkää, jättikalat – täältä tulee Suomen uusi ennätyskala, paino alle 200 grammaa

Huonosti tunnettu kalalaji muistuttaa särkeä ja säynettä. Suomen suurin seipi painaa 193 grammaa.

Ylikalastus näkyy yhä Oulujärven kuhakannassa – Särkibuumi nousee sisävesillä

Oulujärvellä kuhaa on pyydetty runsaasti. Tulevaisuudessa Oulujärven kuha voi olla harvinaisempaa herkkua, sillä uusimmat tilastot kertovat kuhakannan alamäestä.

Suomalainen särki kisaa pohjoismaisesta ruokapalkinnosta

Uudesta ruokapalkinnosta halutaan Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon veroinen tunnustus. Mukana on seitsemän ehdokasta Suomesta.

Nuori ammattikalastaja varautuu ilmastonmuutokseen – video: hydrokopterilla pääsee heikommillekin jäille

Nuori ammattikalastaja on harvinaisuus sisävesillä. 24-vuotias Konsta Kankaala on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Saimaan suuret selät saivat vaihtelevan jääpeitteen – "Jos ei tunne olosuhteita, uittaa itsensä"

Savonlinnan pohjoispuolinen Haukivesi ja eteläpuolinen Pihlajavesi ovat jäässä, mutta vahvuus vaihtelee lyhyelläkin matkalla.

WWF: Kotimainen kala pesee muut – jopa kasvatettuna

Parasta olisi syödä pieniä parvikaloja, mutta lohensyöjän kannattaa aina valita kotimaista.

Tämä ei ole kalavale: hoitokalastajille jopa 9000 kilon särkisaalis kerralla

Särkikalojen poistoa pidetään tehokkaana keinona rehevöitymisen estämisessä.

Roskakalat loppuvat kesken – järvikalapihvien valmistaja etsii kalastajia uusilta alueilta

Niin sanotun roskakalan hoitokalastuksesta on tullut taloudellisesti kannattavaa Säkylän Pyhäjärvellä. Nyt kaloja elintarvikkeissaan hyödyntävä Apetit haluaa särkiä ja ahvenia myös muista järvistä.

Ville sai elämänsä kalansaaliin – jättihauki jäi syömättä myrkkyjen pelossa

Suurten haukien käyttämistä ravintona välttävät vannoutuneetkin hauenkalastajat, koska kaloihin kertyy ympäristömyrkkyjä.

Satoja tunteja ja tuhansia suomuja: mies joka piirsi Suomen kaikki kalalajit

Kala-asiantuntija, kalataiteilija Sakke Yrjölä kalasti lähes kaikki Suomen kalalajit, ennen kuin piirsi ne ihmisten iloksi. Yrjölä vieraili viikonloppuna Kuopiossa järjestetyssä Kalaryssäys-tapahtumassa.

Muumilampi puhdistetaan hopearuutanoista – herkut tarjotaan Korkeasaaren eläimille

Vantaanjoen suistossa Helsingin Pornaistenniemellä sijaitsevaa Muumilampea aletaan tyhjentää tänään maanantaina hopearuutanoista. Haitalliseksi luokiteltua särjen sukuista vieraslajia kalastetaan lammesta katiskoilla.

Pienen Katumajärven pelastaminen on kestänyt 25 vuotta – eikä loppua näy

Hämeenlinnassa sijaitseva Katumajärvi on Etelä-Suomen ainoita järviä, jonka rannoilla ei kunnallista vesi- ja viemäriverkostoa ole. Paikallisyhdistyksen tekemä järven puhdistustyö on kestänyt nyt neljännesvuosisadan. Sitkeällä työllä on sinilevää täynnä olevasta liejukosta saatu aikaan kelpo järvi. Työ tuntuu silti olevan ikuista.

Ammattikalastaja: "Muiden kulttuurien kalankäsittelytaitoja pitäisi hyödyntää enemmän"

Suomen järvissä on paljon aliarvostettuja kalalajeja, joita ei ehkä viitsitä hyödyntää ruoan valmistuksessa. Oppia pitäisi hakea esimerkiksi thaimaalaisilta, jotka käyttävät rohkeasti suomalaisten roskakalaksi arvioimia kaloja raaka-aineena.

Särki tai sittenkin ehkä salakka? – Kurikan koululaiset saivat kehuja kalojen tunnistamisesta

Kalastaminen kiinnostaa lapsia ja kalatkin tunnetaan kohtuullisen hyvin. Tämä todettiin kalastuksen päivänä Pitkämön uimarannalla, jonne kokoontui onkimaan 400 koululaista Kurikan alueelta.

Särki on nyt maukkaimmillaan – Näin perkaat ja fileoit sen

Särkeä voi valmistaa vaikkapa hiilloksella, pannulla tai graavina.

Tarkista tästä mökkivesistösi puhtaus – vesien kuntokartta kattaa koko Suomen

Valtaosa järvistä ja joista on ekologiselta tilaltaan erinomaisia tai hyviä. Rannikkovesissä vähemmän kehuttavaa.

Syrjitty särki salonkikelpoiseksi – ehdolla vuoden elintarvikkeeksi

Korpilahtelaisen luomutilan särkisäilyke on valittu Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun finaaliin. Lasipurkkiin pakattu Järki särki pääsi viiden parhaan finaaliin lähes seitsemänkymmenen tuotteen joukosta. Vuoden elintarvike valitaan yleisöäänestyksellä toukokuussa.

Roskakalan maineelle heitetään hyvästit – Lahti haluaa tarjota särkipihviä koululaisille

Miksi kiikuttaa lohta satojen kilometrien päästä kouluruokalautasille, kun lähijärvestä hoitokalastetaan särkeä yli 50 000 kiloa vuosittain? Lahdessa aiotaan koululaisten ruokalistalle nostaa lähijärven särkimurekepihvi.

Cleaning the Baltic Sea, one roach or bream at a time

Campaigns have worked for decades to encourage Finns to use more of their delicious local fish. Despite these efforts, the most popular fish found on a standard Finnish plate is still salmon, often originating from fish farms in Norway. A prominent foundation has now thrown its weight behind a new plan to convince Finns to better utilize domestic species, with what it calls the Local Fishing Project.

Säätiö pelastaa Saaristomerta särki kerrallaan

Särkien ja lahnojen hyötykäyttöä on jaksettu edistää monta kertaa viimeisten vuosikymmenien aikana. Mieluummin kuitenkin suomalaisten lautaselle päätyy norjalainen kasvatuslohi. Nyt vajaasti hyödynnettyjen kalojen käyttöä ihmisravinnoksi edistää John Nurmisen säätiön Lähikalahanke.

Talvinuottaus jatkuu Littoistenjärvellä

Kaarinan ja Liedon Littoistenjärvellä jatketaan talvinuottausta ainakin vielä keskiviikkona. Kalaa on noussut melko vähän.

Haukihippa alkaa, kun hälytin piippaa – ismete on täkykalastusta monella vavalla

Täkykalastajat alkavat olla tuttu näky pohjalaisjärvillä. Ruotsista rantautunut ismete on monivapakalastusta jäällä, kalastajalla riittää kiirettä valvoessaan etäällä toisistaan sijaitsevia pyydyksiä.

Hauki, ahven vai muikku – mikä on paras? Suomalaisten suosikkikalat selvitetään äänestyksessä

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on käynnistetty äänestys, jossa etsitään suomalaisten suosikkikaloja. Kalataloustieteen professorin mukaan suomalaiset tuntevat tavalliset kalat, mutta iso joukko lajeja on suomalaisille hyvin tuntemattomia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle