Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eliya Zweyberg

Taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi valittu kuvanveistäjä Eliya Zweyberg

Zweyberg on tehnyt paljon eläinaiheisia teoksia metalliverkosta.

Miesmallilla on huomiota herättävä koruriipus. Isokokoinen hakaneulakoru kulkee kaksi kertaa posken läpi ja jatkuu lopulta ketjuna korvaan.

Hyvää syntymäpäivää, hakaneula! Nolojen tilanteiden pelastaja ja ompelurasian arkisankari täyttää 170 vuotta

Walter Hunt myi hakaneulan patentin miehelle, jolle hän oli velkaa. Hunt ei ymmärtänyt, mitä nerokasta hän oli mennyt keksimään.

Sara-Marie Laikari

Nainen luuli menevänsä leikkaukseen rintasyövän vuoksi – hänet lähetettiinkin kotiin: "Olen elänyt oireiden kanssa nyt vuoden miettien, mitä siellä on"

Kiireellinen leikkaus peruttiin viime hetkellä, koska aikaisemmin tehtyä löydöstä ei enää näkynyt kuvissa. Kokeneen lääkärin mukaan vastaavia tilanteita tulee eteen melko usein. Juttu on julkaistu tammikuussa 2018.

NRK:n sivuilla on valokuva Storskogin työmaasta.

Norja pystyttää raja-aitaa Storskogiin Venäjän rajalle

Norja rakentaa parhaillaan teräsverkkoaitaa ainoalle Venäjän vastaiselle maaraja-asemalleen Storskogissa. Aidasta tulee 200 metriä pitkä ja 3,5 metriä korkea. Aidasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Näppi-opettaja Raija Nikkola (vas.) toivoo kangaspuista ehkä seuraavaa käsityöhittiä. Satu Seppälä kutoo jo trendiksi tullutta räsymattotyynyä.

Räsymattotrendi voi nostaa kankeat kangaspuut vielä uuteen suosioon

Virkkaaminen, huovuttaminen ja kutominen ovat olleet viime vuosien käsityötrendejä. Mutta löytyykö kankeista kangaspuista vielä potentiaalia uuteen suosioon? Löytyy kyllä, arvelee Taitokeskus Ouran käsityöopettaja Raija Nikkola.

metallista rakennettu tilataideteos

Raumalaiset hitsasivat taidetta Porin kesään – metalliverkko keskelle kaupunkia

Raumalainen laivanrakennus esittelee tänä kesänä uusia muotojaan Porin keskustassa. Vilkkaan kadun varrelle pystytetään laivan runkoa kuvaava jättimäinen metalliverkko. Sen viereen nouseva SuomiAreenan tapahtumalava jatkaa merellistä teemaa.

Olkiluodon ydinvoimala.

Miten ydinreaktorissa voi olla viallisia polttoainesauvoja?

Olkiluodon ydinvoimalan ykköslaitosyksiköstä on löydetty viallisia polttoainesauvoja. Miten on mahdollista, että ydinreaktorissa on viallisia polttoainesauvoja?

Kulunutta asfalttia

Heikko pohjamaa on asfaltin surma

Päällysteet urautuvat ja vaurioituvat nopeimmin teillä, jotka sijaitsevat heikolla pohjamaalla. Teräsverkkorakenteella vahvistetut tiet ja paksummat päällysteet hidastavat tien vaurioitumista. Tiedot käyvät ilmi PEHKO-projektin tuloksista. Projektissa tutkittiin päällystettyjä teitä Lapissa ja Keski-Suomessa.

Surmanajajat Pasi Heikkilä ja Sasja Laajoki.

Surmanajolla on Suomessa jo pitkät perinteet

Nykypäivän surmanajajat eivät aja tynnyrissä vaan metalliverkosta tehdyssä pallossa. Satakiloiset enduropyörät kiitävät kuulaa kuuttakymppiä G-voimien jyllätessä.

Varas vei keskitysleiriuhrien kengät

Majdanekin leirissä Puolassa on esillä 56 000 murhatuille juutalaisille kuulunutta kenkää.

Kaksi miestä seisoo tehdashallissa.

Pintos investoi Jokioisilla miljoonia naulankantaan

Raudanjalostaja Pintos uskoo vahvasti hyvään tekniikkaan ja osaavaan henkilöstöön. Yhtiö on uusinut tuoreeltaan esimerkiksi Jokioisten naulatehtaan kuumasinkityslinjaa ja tehtaan sosiaalitiloja. Pintos on Pohjoismaiden suurimpia naulan ja teräsverkojen tuottajia. Jokioisten lisäksi se on uusinut tuoreeltaan muitakin tehtaitaan.

Lammasvaras vei mukanaan vain yhden määkijän

Eurajoella sijaitsevalta laitumelta katosi alkuviikon aikana yksi lammas. Lammas lähti selkeästi varkaan matkaan, sillä laitumen metalliverkkoaitaan oli tehty nelijalkaisen mentävä aukko.

Saher-aidat Oy:n varatoimitusjohtaja Tiia Toivanen veljensä kanssa.

Turva-aitavalmistajalla ennätyskova tahti tilauksissa

Nurmeslaisella turva-aitavalmistajalla Saher-Aidoilla menee tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Tilauskirjat ovat ennätyksellisen täynnä, johtuen yleisestä taantumasta. Varatoimitusjohtaja Tiia Toivaisen mukaan taantuman aikana ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota turva-asioihin.

metallityö; metalli; taideteos

Kalajoella syntyi pieni metalliprinsessa

Metallialan koulut ovat monesti miesvaltaisia ja perinteiseen metallin työstöön keskittyviä paikkoja. Kun metallilinjalle ilmestyy opiskelemaan aikuinen nainen, jolla on taiteellinen näkökulma, syntyy jotakin muuta.

Poliisit yrittivät kalastaa kranaatilla - tappoivat kuusi lasta

Kahdeksan afganistanilaista poliisia on pidätetty, kun jokeen tähdätty kranaatti harhautui ja osui lapsijoukkoon.

Asfaltin pintaa korjataan.

Teräsverkko antaa ensiavun routivalle pikkutielle

Alemmalla tieverkolla on entistä harvemmin rahaa tehdä perusteellisia korjauksia. Roudan runtelemille teille annetaan monin paikoin ensiapua teräsverkolla.

Talitintti omatekoisen ruokapötkön kimpussa.

Omatekoinen linnunruoka syntyy mehumaijalla

Mikkelin hienoimman kuusiaidan ympäröimänä sijaitsee Taisto Tepposen talo. Talon pihassa on toistakymmentä linnunpönttöä ja useita lintulautoja. Tepposen lintuharrastus ei tarkoita pelkästään linnunpönttöjen täyttämää pihaa vaan hän myös ruokkii lintuja omatekoisella ihraseoksella.

Savonlinnan uusi kirjasto

Savonlinnan uutta kirjastoa pääsee jo kurkkaamaan

Savonlinnan uuden pääkirjaston rakennusprojekti on edennyt jo harjannostajaisvaiheeseen. Yleisö pääsee tutustumaan uuteen pääkirjastoon tänään kello 15.

Lintutieteellisen yhdistyksen jäsenen kuvaama harmaalokki huhtikuussa 2008.

Pesintä saa lokit räyhäkkäiksi

Pääkaupunkiseudun lokit ovat palanneet pesintäpaikoilleen. Enimmäkseen niitä tapaa saariston lintuluodoilla, mutta suurin joukoin myös kaupunkien katoilla. Monessa taloyhtiössä pesäänsä vartioivien lintujen hyökkäily on jokakeväinen riesa.

Venelaiturin portti.

Natolangat poistetaan laiturien aidoista

Joensuun kaupunki poistaa venelaitureiltaan niin kutsutun natolangan. Viiltävän piikkilangan poistotöitä on tehty parin vuoden ajan.

Vieno-nandu aitauksessaan

Vieno kadotti nandu-sulhasen - Yrjön häviäminen mysteeri

Lopen Launosista katosi omasta aitauksestaan 1,5 metriä korkea nandu-lintu, Yrjö. Heinäkuun lopulla kadonnutta lintua on etsitty partioiden ja etsintäkoirienkin avulla, mutta tuloksetta.

Kun vanhat herrat opettavat meille jipot, ei aina tarvitse turvautua heihin, sanoo sinkitsijä Teuvo Merkkiniemi.

Eläkeläiset opettavat lankatehtaalaisille koneiden jipot

Jo eläkkeelle siirtyneet tehtaan työläiset opastavat nuorempia ammattilaisia Jokioisten lankatehtaalla. He siirtävät käytännössä hankittua hiljaista tietoa, jota ei kirjoista tai koulusta löydy.

Luontoväki huolissaan naakoista

Luonnonsuojelijat pelkäävät naakkojen pesinnän vaikeutuvan Mynämäen kivikirkossa. Pyhäkkö on mittavan korjauksen kohteena.

Työntekijä terästehtaan masuunilla.

Koverhar maailman energiatehokkaimpien tehtaiden joukkoon

Hangon Koverharin terästehtaalla alkaa mittava modernisointiprojekti valtion avun turvin. Ensivaiheessa tehtävä 30 miljoonan euron energiansäästöinvestointi leikkaa tehtaan hiilidioksidipäästöjä. Myöhemmin on vuorossa muun muassa tehtaan voimalaitoksen remontti.

Autonrengas.

Vanhat renkaat muuttuvat polttoaineeksi

Valkeakoskella aletaan valmistaa polttoainetta kierrätetyistä autonrenkaista. Peatec Oy rakentaa kevään aikana koelaitoksen, jossa se testaa tuotannon toimivuutta. Tuotantolaitoksen sijoituspaikka on UPM:n Tervasaaren tehtaiden teollisuusalue.

Kuvassa Tapani ja Aili Helminen näyttelytilassaan Reisjärvellä.

Helmisillä on peukalo paikallaan

Kun peukalo ei ole keskellä kämmentä kenelläkään perheessä, voi vaikkapa perustaa kellariinsa yleisölle avoimen käsityönäyttelyn. Reisjärvinen Helmisen perhe tarjoaa katsottavaksi satamäärin eri tekniikoilla tehtyjä taidonnäytteitä.

Takseja jonossa

Toriremontti vie taksitolpan toiselle puolelle toria

Taksit siirtyvät Kuopion keskustassa Puijonkadulta torin toiselle laidalle maanantaista alkaen. Toriremontti muuttaa myös jalankulkureittejä.

Vallatut tamperelaistalot tyhjennettiin taas

Poliisi on tyhjentänyt jälleen kaksi vallattua taloa Tampereella Pispalan valtatiellä. Kyseessä ovat samat kaksi kaupungin omistamaa rakennusta, jotka tyhjennettiin luvattomista asukkaista viimeksi huhtikuussa.

Kani piileskelee pusikossa.

Rakennusvirasto kiistää kanisyytökset

Helsingin rakennusvirasto kiistää eläinsuojeluyhdistyksen syytökset villikanien huolimattomasta pyynnistä. Yhdistys kertoi viime viikolla, että ohikulkijat ovat löytäneet kituvia kaneja rakennusviraston pyydysverkoista.

Kuvassa snuurattuja munia.

Pääsiäismunakoristeet valmistuvat snuuraamalla

Näppärä askartelija valmistaa kauniita ja kestäviä pääsiäismunia snuuraamalla. Slovakialainen käsityötekniikka vaatii sorminäppäryyttä, mutta askartelu on myös hyvä pääsiäisajan rentoutumiskeino.

Teräsverkolla suojattu kallio Kuopion Vuorelassa

Radan turvallisuutta parannetaan Vuorelassa

Kuopion Vuorelassa sattuneen junaonnettomuuden vuoksi louhintatyömaalla oleva vanha kallioleikkaus suojataan teräsverkolla. Helsingistä Kajaaniin matkalla ollut pikajuna törmäsi torstai-iltana työmaan kohdalla radalla olleeseen kiveen, minkä vuoksi junan veturi irtosi rungosta.

Joulu on myös jätejuhla

Jouluna syntyy paljon jätettä, josta suurimman osan pystyy kierrättämään, kunhan osaa lajitella oikein. Jäteyhtiöittäin ohjeissa on eroja. Mihin siis kinkunrasva laitetaan, mihin lahjapaperit tai rikkinäinen jouluvalosarja?

Uusi esteettisistä syistä rakennettu muuri Sörnaisten vankilan kupeessa.

Sörnäisten vankila sai kylkeensä uuden muurin

Helsingin rakennusvirasto on rakennuttanut lisämuurin Sörnäisten vankilan ympärille. Muuri on rakennettu esteettisistä syistä uusien asuintalojen ja varsinaisen vankilamuurin väliin.

Uusi kalamerkki käyttöön

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on ottanut käyttöön uudenlaisen kalamerkin. Merkki on kalalle parempi kuin perinteinen metallilankainen Carlin-merkki.

Intian poliitikot varautuvat kengänheittäjiin

Intialaispoliitikot ovat pyytäneet parempia turvatoimia käynnissä olevissa parlamenttivaaleissa. Poliitikot pelkäävät närkästyneiden äänestäjien heittelevän heitä kengillä, minkä vuoksi mm. metalliverkot puhetilaisuuksissa ovat lisääntyneet.

Rottia pyydystetään Tampereen Sorsapuistossa.

Tampereen Sorsapuiston rottasota tehostuu

Torjuntatoimet eivät tähän asti ole purreet. Nyt puistossa on myrkkysyöttilaatikoita, jotka on eristetty metalliverkolla.

Koverharin tuulivoimapuiston kaavoitus käynnistymässä

Hangon kaupunki on aloittamassa Koverharin tuulivoimapuiston kaavoittamista. Tarkoituksena on sijoittaa Ovako Wirelta vuokrattavalle alueelle viidestä kuuteen tuulivoimalaa.

Ovako Wire aloittaa Hangossa yt-neuvottelut

Ovako Wiren tehdas Hangon Koverharissa suunnittelee terästankotuotantonsa alasajoa.