Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Liedon Vanhalinnan rakennuksia korjataan lahjoitusvaroilla

Kiinteistösäätiön lahjoitus on 20 000 euroa.

Satteenmäen alikulkukäytävän rakennustyöt pääsevät vauhtiin Liedossa

Alikulkukäytävä parantaa jalankulku- ja pyöräilyliikennettä 10-tiellä.

Klondiken kullasta kirjasto korkeakoululle – mesenaattiveljekset vaurastuivat kekseliäisyydellään

Joutsenen veljekset olivat harvoja onnekkaita, jotka palasivat kultaryntäyksestä rikkaina. Heidän perinnöstään hyötyy turkulainen tiede-elämä edelleen.

Viikinkivene Helka rantautui muinaiselle taistelutantereelle

Aurajoen törmälle kotiutuneesta viikinkivene Helkasta odotetaan Liedon Vanhalinnan uutta vetonaulaa. Linnavuorella sarvikypäräisetkin vieraat toivotetaan nykyään lämpimästi tervetulleiksi – ei kuumalla tervakylvyllä, kuten aikanaan.

Muinaistulet vai venetsialaiset?

Vietätkö elokuun viimeisenä viikonloppuna venetsialaisia vai muinaistulien yötä? Muinaistulien yön perinne on Suomessa nuorempaa kuin venetsialaisten vietto.

Gallery: 60 years since Helsinki Olympics

This year's Olympics start in London next week, but 60 years ago on Thursday the summer sport festival opened in Helsinki.

Kuvagalleria: Helsingin olympialaisten muistoja Liedossa

Torstaina tulee kuluneeksi 60 vuotta Helsingin olympialaisten alkamisesta. Urheilusuoritukset elävät yhä monien suomalaisten sydämissä, mutta muistoja herättää myös runsas esineistö, jota kisojen innoittamana valmistettiin.

Huimat tarinat sävyttävät kyläseppien asenäyttelyä

Kyläsepillä oli tärkeä asema, kun tuliaseet alkoivat 1800-luvulla yleistyä metsästyksessä. Muista maista Suomeen tuodut aseet olivat usein rikkinäisiä tai metsästykseen soveltumattomia. Aluksi sepät keskittyivät korjaamaan niitä, mutta valmistivat aseita myöhemmin myös kokonaan itse.

Aurajoki kutsuu melomaan

Aurajoki on monipuolinen melontareitti. Sen varrelta löytyy sekä kaupunkikeskustaa että koskematonta erämaaluontoa. Mutkat, kapeikot ja kosket takaavat vaihtelevan liikuntakokemuksen. Joella voi aloittaa harrastuksen, mutta se tarjoaa riittävästi haastetta kokeneellekin.

Suomen sydän pumppaa kulttuuriverta kuntoilijoihin

Kulttuuri ja kuntoilu yhdistyvät kulttuuripääkaupunki Turussa nyt entistä tiiviimmin yhteen. Sunnuntaina virallisesti käyttöön vihittävä Suomen sydän -kulttuurikuntoilureitti polveilee kansallismaiseman ytimessä tarjoten elämyksiä monelta kantilta.

Kuntoa ja kulttuuria Aurajokivarressa

Aurajokivarteen on valmistunut kulttuurikuntoilureitti Suomen sydän. Reilun 11 kilometrin pituinen reitti kulkee Turun tuomiokirkon kupeesta, Suomen sydämestä, Aurajokivartta seuraillen Liedon Vanhalinnaan asti.

Mainostornit ja sähköpylväät puhkovat kulttuurimaisemia

Kulttuurimaisemat on huomioitu heikosti energiarakentamisessa. Näin väittää maisematutkimuksen professori Maunu Häyrynen. Yhteiskunnan yleinen etu on ajanut muiden näkökohtien edelle, vaikka Suomi on ratifioinut eurooppalaisen maisemayleissopimuksen, joka edellyttää laajempaa arviointia eri rakennushankkeiden osalta.

Vanhalinnasta Kalevala Korun tyyssija

Liedon Vanhalinnan kuluvan vuoden päänäyttelyssä keskitytään Kalevala-koruihin. Katselmus on koottu yhdessä Kaleva Koru Oy:n kanssa.

Kansakoulu herää henkiin Vanhalinnassa

Vanhoja koulukirjoja, helmitauluja, täytettyjä eläimiä, liitutauluja, karttakeppejä, kuvatauluja. Tätä ja muuta kansakoulunostalgiaa on näytteillä Liedon Vanhalinnassa.

Liedon Vanhalinna muistelee remonttiaan

Vanhalinnassa avattiin keskiviikkona näyttely sen peruskorjauksesta. Remontista on kulunut jo yhdeksän vuotta ja kävijämäärät kasvaneet 1500 kävijästä yli 20 000 kävijään vuodessa.

Vanhalinna sai energiatehokkaan valaistuksen

Liedon Vanhalinna ympäristöineen on saanut uuden, energiatehokkaan ulkovalaistuksen. Uusi valaistus on toteutettu led-valaisimilla ja myös aiemmin asennettuihin valaisimiin on vaihdettu joko ledit tai energiansäästölamput.

Historiallisten puistojen kuntoon huomiota

Varsinais-Suomen, Hämeen ja Viron merkittäville historiallisille puistoille kehitellään hoitosuunnitelmia. Turun yliopiston vetämässä hankkeessa kartoitetaan puistojen nykytilannetta muun muassa puu- ja pensaslajistojen inventointien avulla.

Suurlahjoitus Turun Yliopistosäätiölle

Turun Yliopistosäätiö on saanut yhden historiansa suurimmista lahjoituksista. Viime maaliskuussa kuolleen rymättyläläisen maanviljelijän Kosti Hämmärön omaisuus on siirtynyt testamentin perusteella Turun Yliopistosäätiölle.

Kanootilla muinaistulien yössä

Useita kymmeniä kanoottikuntia osallistui Liedon Vanhalinnan muinaistulitapahtumaan. Yksi Aurajoen yömelojista oli toimittaja Ohtonen.

Muinaistulien yössä nähdään tulitaidetta

Ensi lauantaina vietetään muinaistulien yötä. Liedon Vanhalinnan Linnavuoren yö -tapahtumassa muinaisuus ja tuli yhdistyvät kun tulta nielevät ja puhaltavat viikingit esittelevät taitojaan.

Vanhalinnan tontit myyntiin

Liedon Vanhalinnan ensimmäiset omakotitontit Härkätien alkupäässä tulevat myyntiin loppuviikolla. Kulttuurimiljöö ja ulkoilualue yhdistyvät.

Museot saavat rahoitusta

Museovirasto on myöntänyt lähes puoli miljoonaa euroa museoiden innovatiivisten hankkeiden tukemiseen tänä vuonna.

Arkeologisia löytöjä esillä

Turussa voi tutustua arkeologisten kaivausten satoon. Valokuvien avulla esitellään viime kesän kaivauksien satoa perjantaina kello 10 Vanhalla Raatihuoneella.

Alvar Aallon funkkis kukkii Vanhalinnassa

Arkkitehti Alvar Aalto on monipuolisesti esillä Liedon Vanhalinnassa. Turun kaudella syntyneiden rakennusten lisäksi esitellään seitsemän muuta Aallon rakennusta.

Museoiden ja orkesterien valtionosuudet vahvistettu

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on vahvistanut museoiden ja orkestereiden valtionosuuksien yksikköhinnan ja henkilötyövuosimäärät vuodelle 2005.