Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lakialoite vaatii: Poikkeusluvalla ammuttu valkoposkihanhi tai merimetso pitäisi hyödyntää ruuaksi, ei haudata tai polttaa

Nakkilalainen kansanedustaja Jari Myllykoski ( vas. ) on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen poikkeusluvalla ammutun valkoposkihanhen ja merimetson hyödyntämisen sallimiseksi. Lakialoitteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa.

Rauman merimetsokanta kasvanut kolminkertaiseksi viime vuoteen verrattuna

Suuri kertalisäys liittyy useimmiten siihen, että muualla on tehty voimakasta pesähäirintää, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Nuoret merimetsot viihtyvät edelleen Vesijärvellä – pesintäyritykset eivät toistuneet tänä kesänä

Noin 150 merimetsoa kalastelee loppukesästä Lahden Vesijärvellä. Viime kesänä jotkut yksilöt yrittivät poikkeuksellisesti pesiä.

Merimetso-ongelmaa halutaan lähestyä seudullisesti Vaasassa

Aloite merimetso-ongelman hoitamiseksi on tehty pari vuotta sitten.

Jo toinen rikosilmoitus: merimetson pesät tyhjennetty myös Lahden Vesijärvellä – "Linnut ehtivät hautoa yli viikon"

Lahden Vesijärvellä on toukokuussa tyhjennetty neljä merimetson pesää. Asiasta on tehty rikosilmoitus.

Vanajavedellä tuhottu seitsemän merimetson pesää – pesintä oli ensimmäinen sisämaassa

Valkeakoskella tuhotuissa pesissä oli yhteensä parisenkymmentä munaa.

Timo Metsola halusi vallata mökkisaarensa takaisin merimetsoilta ja kutsui Facebookissa tuntemattomia vierailulle – "Onhan tämä ollut ihan ihmeellinen joukkovoiman näyttö"

Avoin kutsu veneilijöille kyläillä mökkisaarella hätisti kuokkavieraat matkoihinsa. Ympäristöä turmelevat merimetsot kavahtavat ihmistä, eivätkä juuri muuta. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Vihattu luonto – nyt saa harmittaa!

Nämä asiat ärsyttävät suomalaisessa luonnossa.

Merimetsotyöryhmä esittää merimetsokannan rajua vähentämistä Pohjanmaan rannikolla

Pitkällä aikavälillä merimetsojen määrää esitetään vähennettäväksi 25 prosenttiin vuoden 2016 tasosta. Tämä tarkoittaisi, että jäljelle jäisi noin 2000 pesivää paria.

Poliisi: Petolahden merimetso ammuttu haulikolla ennen liikennemerkkiin ripustamista

Pohjanmaan poliisi tutkii kolmea elokuista tapausta, joissa kuollut merimetso on löytynyt ripustettuna liikennemerkkiin tai sen yhteyteen.

Pohjanmaalla halutaan kalastajille lupa ampua merimetsoja – maakuntaliitto ehdottaa lainmuutosta

Pohjanmaan liitto toivoo eduskunnalta pikaisia toimenpiteitä merimetsojen aiheuttamien haittojen pienentämiseksi.

Merimetsojen määrä Vaasan edustan pikkusaarilla vähentynyt

Vaasan kaupunki sai luvan hätistellä merimetsoja pois saarilta ja nyt näyttää, että tässä on onnistuttu. Pesivien merimetsojen määrä saarilla on selvästi pienempi kuin viime keväänä.

Asiantuntijat erimielisiä – muuttaako merimetso sisämaan järville?

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos ja Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola ovat erimielisiä siitä, kuinka todennäköisesti merimetso leviää sisämaahan.

Tutkija: Merimetso saattaa siirtyä sisämaahan

Rannikolla maisema- ja hajuhaittoja aiheuttavat merimetsot siirtyvät tutkijan mukaan todennäköisesti sisämaahan.

Merimetsokantojen vähentäminen alkaa Vaasassa: häätötoimia, suojametsästystä ja munien öljyämistä

Ensimmäiset häätötoimet tehdään jo tänä keväänä. Jos suojametsästys toteutuu, sen aika on ensi syksynä.

Vaasassa tuhottu merimetsojen pesiä – poliisi tutkii törkeänä luonnonsuojelurikoksena

Vaasan saaristossa on paljastunut poikkeuksellisen iso epäilty luonnonsuojelurikos. Merimetsojen pesiä on tuhottu keväällä yli 300.

Carl Haglund kävi merimetsojahdissa Ahvenanmaalla

Merimetsojen ampuminen on kiellettyä Suomessa, mutta sallittua Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Haglundin mielestä niiden metsästys pitäisi sallia myös Suomessa.

Keskustele: Millaista on merimetson naapurissa?

Merimetsot herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Saaristossa asuvat eivät pidä ulosteiden peittämista kallioluodoista. Lintuharrastajien mukaan merimetso on upea lintu.

Niinistö: Merimetsojahti ei saa vaarantaa ruokkeja eikä riskilöitä

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) suhtautuu varauksellisesti luvanvaraisen merimetsojahdin lisäämiseen. Tehokkaampi metsästys saattaisi koitua muiden arvokkaiden lintulajien kohtaloksi.

Merimetsojen hävittämisestä voi tulla helpompaa

Rauhoitetun merimetson vähentämiseksi haluttaisiin joustavampaa poikkeuslupakäsittelyä. Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus aikoo parin vuoden aikana kartoittaa merimetsojen tarkan määrän Merenkurkussa ja Selkämeren pohjoisosissa.

Merimetsot välttävät ampumisen

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Länsi-Uudellemaalle myönnetyt merimetsojen ampumisluvat. Hallinto-oikeuden mukaan lintujen aiheuttamista vahingoista ja ampumisesta seuraavasta hyödystä ei ole tarpeeksi tietoa.

Satakunnassa ei halua merimetsojahtiin

Satakunnasta ei haettu tänä vuonna merimetsojen häirintä- ja ampumislupia. ELY-keskuksen alueella lupia haettiin ja myönnettiin tänä vuonna pelkästään Varsinais-Suomeen. ELY-keskus myönsi toukokuun puolivälissä luvat 240 merimetson ampumiseen. Lupia anottiin yli 2 100 merimetson ampumiseen, joten vain joka kymmenes lupa myönnettiin.

Merimetsojen hävittämislupia haettu

Kristiinankaupungin ja Maalahden kalastusseurat hakevat lupaa merimetsojen hävittämiseen. Hakemuksissa haetaan lupaa kaikkiaan 400 linnun metsästykseen mutta myös munien sterilisointiin.

Merimetsojen ampuminen Mynälahdelta vastatuulessa

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Jouko Högmander arvelee, ettei Mynälahdelle täksi kevääksi anottua sadan merimetson ampumista ja munien sterilointia voida toteuttaa. Häirintä vääristäisi alueella aloitettavan tutkimuksen, jossa selvitellään merimetsojen ympäristövaikutuksia.

Luonnonsuojelujärjestöt tyrmäävät merimetson uudet tappolupaohjeet

BirdLife Suomi ry ja Suomen luonnonsuojeluliitto tyrmäävät täysin hallituksen perusteet sallia merimetson hävittäminen tietyissä tapauksissa. Hallitus antoi torstaina uuden ohjeen, joka sallii merimetsojen vähentämisen muun muassa niiden kalastuselinkeinolle aiheuttamien merkittävien vahinkojen takia.

Luonnonsuojelujärjestöt tyrmäävät merimetson uudet tappolupaohjeet

BirdLife Suomi ry ja Suomen luonnonsuojeluliitto tyrmäävät täysin hallituksen perusteet sallia merimetson hävittäminen tietyissä tapauksissa. Hallitus antoi torstaina uuden ohjeen, joka sallii merimetsojen vähentämisen muun muassa niiden kalastuselinkeinolle aiheuttamien merkittävien vahinkojen takia.

Kalastajat tyytyväisiä merimetsokannan karsimisaikeisiin

Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan ammattikalastajat ovat tyytyväisiä merimetsokannan vähentämispäätökseen. Luonnonsuojelijat puolestaan kiirehtivät tuomitsemaan Ympäristöministeriön uuden ohjeen.

Merimetsojahtiin Merenkurkussa?

Kalastajien mukaan merimetsokanta on Pohjanmaan rannikolla kasvanut niin, että joihinkin toimenpiteisiin olisi ryhdyttävä. Turussa merimetsojen metsästys alkaa ensi kesänä.

Ympäristöministeri kannattaa merimetsojahtia

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mielestä merimetsokantaa pitää harventaa. Ammattikalastajat ovat vaatineet metsästysoikeutta merimetsojen vähentämiseksi. Ympäristöministeri uskoo, että jo ensi keväänä voitaisiin myöntää poikkeuslupia merimetsojen metsästykseen.

Merimetsojahti alkoi Ahvenanmaalla

Merimetsojen massajahti alkoi lauantaina Ahvenanmaalla. Jahdin tarkoituksena on vähentää merimetsokantaa ja karsia näin niiden kalastajille aiheuttamaa haittaa.

Merimetsojahti alkaa Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla alkaa merimetsojen massajahti elokuussa. Ålandstidningen-lehti kertoo, että ammuttavien lintujen määrälle ei aseteta mitään rajaa.