Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lettikranssi seinällä.

Hapsottaako vanha ovikranssisi – tästä löydät viisi raikasta mallia

Monet niistä sopivat sekä sisä- että ulkokäyttöön.

En julkrans

Tee hullu ja hulvaton kranssi tarpeettomiksi jääneistä kuusenkoristeista

Hylätyt joulukuusenpallot näin iloiseen uusiokäyttöön.

jouluseppele kuusenoksista ja valkoisilla kukilla.

Tee tämänvuotinen ainutlaatuinen joulukranssi pyöränrenkaasta

Vaihtele ruukkujen sisältöä vuodenajan mukaan.

Upea joulukranssi syntyy kätevästi roskista.

Roskiksesta löytyvät välineet tämän joulun hienoimpaan joulukoristeeseen – tässä helpot ohjeet

Muotoilija Marjo Maininki suunnitteli Puoli seitsemän -ohjelman toiveesta joulukranssin. Se syntyi yllättäen roskista.

Lähikuva tuijasta ja eukaliptuksesta tehdystä kranssista.

Itse tehty ovikranssi säilyy vaikka vuosia – tarvitset vain henkarin, rautalankaa ja oksia

Näppärä tekee kranssin jo puolessa tunnissa. Kauniin vihreä kranssi ei välttämättä vaadi edes koristelua.

Antti Kolppo / Yle

Top five mistakes newbies should avoid in Finnish forests

In Finland and the wider Nordics, public access to open land is much broader than in many other countries. As people fan out across the forests in search of seasonal berries and mushrooms, it’s important to know what's allowed and what's not. Yle News compiled a list of five common mistakes novices often make when they take to the wild.

pilleistä tehty kranssi

Koti kauniiksi parin euron pilleillä – askartelu onnistuu ensikertalaiseltakin

Moni askartelua harrastava on löytänyt pillikranssit netistä, sillä sisustus- ja askartelublogit pullistelevat näyttäviä ohjeita. Pillikranssin valmistus on helppoa, edullista ja kivaa.

Vapunviettoa Ullanlinnanmäellä.

Munkkia himoitseva koira, joulukranssi ja tunnelmia toreilta – tässä some-poimintoja suomalaisten vapusta

Suuressa osassa maata vappupäivä on alkanut aurinkoisissa merkeissä. Tässä muutamia kuvapoimintoja vapunvietosta eri puolilta Suomea.

Kaksi yläkoulun poikaa kauppaa kauralyhteitä kaupan edessä joulukojussa.

Koululaiset heiluttivat sirppiä ja tekivät lyhteitä – määränpäänä Lontoo

Joensuulaisen Pielisjoen koulun 9B luokka on päättänyt lähteä yläkoulun päätteeksi matkalle Lontooseen. Matkakassaa ja reissurahoja tienataan porukalla muun muassa itse niputettuja kauralyhteitä kaupaten - ja kauppa käy!

sammalta ja puun oksia

Mitä askartelija saa kerätä metsästä? – Eipä juuri mitään ilman lupaa

Metsä on ehtymätön aarreaitta joulukoristeiden tekijälle. Innokkaan askartelijan kannattaa kuitenkin perehtyä jokamiehenoikeuksiin. Ilman maanomistajan lupaa voi metsästä kerätä vain maahan pudonneita risuja ja käpyjä.

Kaislaenkeli ja risukori.

Riippakoivun risuista syntyy kranssi ja kaisloista enkeli – luonto on askartelijalle aarreaitta

Monet perinteiset joulukoristeet syntyvät luonnonmateriaaleista, esimerkiksi havuista tai oljista. Tosi askartelija osaa hyödyntää luonnon tarjoamat ilmaiset tarvikkeet monipuolisesti. Aina ei tarvitse lähteä edes metsään asti, sillä askartelijalle löytyy aarteita kotipihaltakin.

Naisella on adventtikranssi käsissään

Adventtikranssi tunnetaan myös Suomessa – kynttilöiden poltossa on oppimista

Keski-Euroopassa yleinen adventtikranssi on hiipimässä hitaasti myös suomalaisiin pöytiin. Pöytiin siksi, että kranssin päällä lepäävät paksut palavat kynttilät. Kranssiperinne näkyy myös saksalaisomisteisen kauppaketjun valikoimissa.

Keski-ikäinen nainen jäi kiinni häkkivarastojen polttamisesta.

Keski-ikäinen nainen vangittiin tuhopoltosta - samassa osoitteessa paloja aiemminkin

Keski-ikäinen jyväskyläläinen nainen on vangittu todennäköisin syin epäiltynä tuhopoltosta. Tulipalo sytytettiin viikko sitten kerrostalon kellarin häkkivarastoissa Keihäsmiehenkatu 4:ssä Kypärämäessä. Poliisi pääsi naisen jäljille omien tutkimusten avulla.

Teipattu työkenkä.

Joulukranssi ovessa vielä juhannuksena – onko saamattomuudella mitään rajaa?

Toiset meistä raahaavat vuodesta toiseen pyykkejä vauvan muovisessa kylvetysammeessa, jossa ei ole edes kantokahvoja, vaan epämiellyttävät terävät reunat. Vauva on jo armeijassa, mutta muutaman euron pyykkikorin hankkiminen tuntuu olevan ylivoimainen ponnistus. Samoin kuin valokuvien lajittelu tai lattialistojen kiinnittäminen. Mikä on mielestäsi saamattomuuden huippu?

Pajunvitsa ympyräksi, koristeomenat rautalangalla letkaksi: syksyinen kranssi on valmis.

Syyskesän luonnosta nokkelille näpeille askarteluaineet ilmaiseksi

Kranssin voi pyöräyttää pajunvitsasta, ohuen rautalangan avulla sidotaan vaahteranlehdet, pihlajanmarjat kiinnitetään koristeiksi.

Kuvassa kolme tähden muotoista jouluvaloa

Jouluinen kuvagalleria tuikkii valoa

Jouluvalot virittävät joulutunnelmaan tänä pimeänä vuodenaikana. Tähtiä, lyhtyjä, tuikkuja ja kransseja, voi bongata kotien pihalta, kaduilta ja kauppakeskuksista. Joulun värimaailma piristää myös kukkien terälehdillä.

Kuvassa vanhankaupunginjoulumarkkinat.

Varkaat iskivät joulumarkkinoille – saalis kransseista kuusiin

Kokkolan vanhankaupungin joulumarkkinoiden loppumetreillä sattui tänä vuonna ikävä käänne. Markkinoille iskeneiden varkaiden matkaan lähti yhden yö aikana erilaisia joulukoristeita. Suuri kävijämäärä kuitenkin paikkasi tapauksesta aiheutunutta mielipahaa.

Keskeneräisiä käsitöitä: neulottu joulukranssi ja huovutettu kuumavesipullon päällystin

Onko sinulla ufo kaapissa?

Kutomatta jäänyt villasukka tai puolikas joulukranssi, 70-luvulla ompelematta jääneet housut. Ufoja eli keskeneräisiä käsitöitä on vaihdettu syksyn mittaan ufo-tapahtumissa ympäri Suomea. Ajatuksena on kesken jääneiden käsitöiden valmistuminen jonkun toisen käsissä.

Eila Aalto kranssit käsissään.

Pyhäinpäivä koristelee marraskuisen hautausmaan

Suomalaiset vaeltavat pyhäinpäivänä sankoin joukoin hautausmaille. Kävijöiden kassit ovat täynnä havuja ja kanervia, mutta myös kauniit kranssit koristavat jo monta hautaa.

kokoelma vuoden 2012 Yle Satakunnan luetuimmista nettijutuista

Vuosi 2012: Parkkipirkko armahti rumpalin, istuminen yhtä vaarallista kuin kessuttelu

Yle Satakunta tarjoaa vuoden viimeisenä päivänä luettavaksi kymmenen luetuinta nettiartikkelia vuodelta 2012. Muistatko onnekkaan rumpalin, jonka parkkipirkko armahti? Tai kohun, joka nousi joulukranssista? Klikkaa auki ja lue suosituimmat artikkelit!

Leninin rintakuvia kirpputorilla

Kelpaisiko joululahjaksi yksi Leninin pää?

Kirpputoreilta haetaan persoonallisia, yllätyksellisiä ja halpoja lahjoja. Käytetyn lahjan antaminen vähentää kerskakuluttamista - ekolahja sopii etenkin vanhoista tavaroista innostuneelle keräilijälle.

Poliisi varoittaa kaupustelijoista

Lapin poliisilaitos varoittaa ovelle tulevista kaupustelijoista. Poliisi sai tiistaina ilmoituksen Sodankylässä liikkuneesta joulukranssikauppiaasta, joka antoi vastarahaksi Ruotsin kruunuja.

Joulukranssi.

Kranssikohussa uusi käänne: Kranssit eivät ole lainvastaisia

Yle Satakunta kertoi aamulla, että kerrostalohuoneistojen ovissa roikkuvat joulukranssit ovat pelastuslain mukaan kiellettyjä. Asia nostatti valtavan keskusteluryöpyn ja nyt joulukranssit ovatkin saaneet synninpäästön lain silmissä.

Tiesitkö? Kranssi on kiellettyä kauneutta rappukäytävässä

Joulukranssi kerrostalon rappukäytävässä on kaunis mutta samalla paloturvallisuusriski. Paloviranomainen on armoton: Kranssia ei saa laittaa huoneiston ulko-oveen.

Mies liimaa kuumaliimalla joulukoristetta.

Jouluenkeli saa siivet miehenkin käsissä

Askarteluliikkeet tahkoavat joulun alla vuoden parhaan tuloksensa. Joulukoristeita ja lahjoja askartelevat pääasiassa naiset, mutta pikkuhiljaa myös miehet rohkaistuvat kokeilemaan sorminäppäryyttään.

Kuvassa kaksi huovutettua tonttua

Ajatuskupla: Nyt on kotoilun kulta-aika!

Oma koto kullan kallis, vai eikö se ollut oma koti. Kuka on keksinyt tämmöisen koto-sanan. Joka tapauksessa kotoilu on trendikästä, ja joulu on kotoilun kulta-aikaa Minna Rosvallin mielestä.

Syksyinen kranssi syntyy metsän antimista

Syksyistä metsää voi vielä hyödyntää monella eri tavalla. Sienisato on hellinyt herkuttelijoita, luontoretki tarjoaa sekä mielenrauhaa että raitista ilmaa. Metsä tarjoaa myös hienon aarreaitan materiaaliensa puolesta syksyiseen askarteluun. Syyskranssin tekemiseen riittää rulla rautalankaa ja mielikuvitusta. Ihan mitä tahansa metsästä ei kuitenkaan voi ottaa.

Jouni Koutonen.

Jouluperinteet kunniaan!

Jouluisia ovat mietteet itse kullakin, niin myös Jouni Koutosella. Hänkin pitää jouluperinteistään kiinni – tosin ne perinteet eivät kovin jouluisia ole.

Joulukranssi

Joulukranssikilpailu on päättynyt!

Kalervo Nikkilän ja Taru Saineen loihtimalle upealle joulukranssille löytyi onnellinen omistaja. Onnetar suosi luvialaista Eeva Annalaa. Kiitämme kisaan osallistuneita, iloista joulunodotusta!

Perinnekäsitöitä tuetaan Maakarissa järjestämällä muun muassa kangaspuu kudontaa.

Suomalainen käsityöperinne säilyy tekemällä

Suomalaisen käsityön erityispiirteet - yksinkertaisuus ja kestävyys - houkuttelevat kuluttajia edelleen. Perinnekäsitöiden merkitystä korostava Elina Seppänen Oulun Taito Shop Maakarista kertoo suomalaiselle käsityörintamalle kuuluvan hyvää.

Agnete Hellman esittelee käsityötä.

"Aivot jumppaavat, kun kädet tekevät"

Käsityökeskus Mikkelissä ovi käy vilkkaasti. Kevään kursseilla ei juurikaan vapaita paikkoja ole.

Ovikranssi toivottaa tervetulleeksi

Suomessa on yleistynyt varsinkin Amerikasta tutut oviseppeleet. Kransseja myydään muun muassa kukkakaupoissa, mutta näppäräsorminen tekee ovikoristeen itse. Tykötarpeet kranssin tekoon löytyy helposti omasta pihapiiristä.

Tapetista tehtyjä joulukoristeita

Joulukoristekilpailun voittajat selvillä!

Kilpailuun osallistui kaikkiaan yli viisikymmentä koristetta, joista raati on nyt valinnut voittajan ja tunnustuspalkintojen saajat.

Joulukalenterin luukku 20

Koristelun ei tarvitse sotia sisustusta vastaan

Jouluverhoja ei niinkään nykyään vaihdella, vaan joulutyyli saadaan aikaan tyynyillä, liinoilla, lyhdyillä ja kransseilla. - Sellaiset esineet ovat suosiossa, jotka saadaan sesongiksi helposti esille, mutta myös sitten takaisin kaappeihin odottamaan ensi vuotta, kertoo Kati Suonperä Sisustus KatLinista.

ovikranssi

Joulukoristeet eivät kuulu rappukäytävään

Pohjois-Savon pelastuslaitos muistuttaa, että joulukoristeet eivät kuulu kerrostalojen rappukäytäviin. Johtavan palotarkastajan Ilkka Itkosen mukaan pelastuslaissa todetaan yksiselitteisesti, että porraskäytävässä kulkemisen täytyy olla esteetöntä ja turvallista.

ovikranssi

Porraskäytävän koristeet ovat palovaara

Esimerkiksi joulukuuset, ovikranssit ja jopa matot ovat yleistyneet kerrostalojen portaikoissa. Pelastajat katsovat niitä karsaasti.

ovikranssi

Ovikranssi on kielletty koriste porraskäytävässä

Porraskäytävään jouluilmeen luominen ei olekaan ihan yksiselitteinen juttu. Pelastusviranomaiset suhtautuvat tylysti ovikransseihin ja joulukuusiin kulkuväylillä. Myös sähköllä toimivien valosarjojen kanssa saa olla tarkkana.

Amanuenssi Mona Taipale ja opiskelija Ida-Lotta Saxholm (keskellä)

Kekrimarkkinat palaa juurilleen Lappeenrannan Linnoitukseen

Lappeenrannan kekrimarkkinat järjestetään viikonvahteessa jälleen Linnoituksessa

Luonnosta löytyy kaunistusta kotiin

Pihlajanmarjat, kivet, jäkälä ja risut - luonto on aarreaitta myös syksyllä kotiin kaunistusta kaipaavalle. Visualisti Kristiina Seppälä kehottaa karsimaan pöydältä pikkusälän ja tekemään rumankauniista kaunista.