Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Palokin koskien ennallistaminen selvitetään vuoden 2022 alkuun mennessä

Heinäveden ja Tuusniemen kunnat tilaavat selvitystyön Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöltä. Vastuullisena konsulttina toimii maakuntaneuvos Matti Viialainen

Virus kurittaa Lintulan luostaria – matkailijoiden virta hiipui eikä ortodoksikirkoissa polteta tuohuksia entiseen malliin

Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari Heinävedellä on taloudellisesti tiukilla. Suuri rakennushanke on jäissä.

Kantaverkon rakennustyöt katkaisevat sähköt 11 000 taloudelta lauantai-iltana

Sähkönjakelu keskeytetään kello 23 puolen tunnin ajaksi Viinijärven, Palokin, Liperin ja Ylämyllyn alueella.

Kaivoshanke sai Heinäveden varpailleen, nyt Valamon ja Lintulan luostareihin vireillä hiljaisuuden turvavyöhyke: “Tämä on varotoimenpide”

Lintulan luostari haluaa varmistaa puhtaan luonnon ja hiljaisuuden säilymisen turvavyöhykkeen avulla.

Ortodoksinen kirkko huolissaan Heinäveden kaivoshankkeesta

Kaivoshankkeen vaikutukset vesistöihin huolestuttavat kirkkoa.

"On mahdollista, että kadonnutta nunnaa ei koskaan löydetä" – poliisi jatkanut etsintöjä haastavissa olosuhteissa

Lintulan nunnaluostarista viime heinäkuussa kadonneen nunnan etsinnöissä on ollut apuna neljä ruumiskoiraa.

Joulukuussa rikottu paikoin sade-ennätyksiä – lunta tulossa lisää myös vuoden vaihtuessa

Uudenvuodenyö näyttää nyt lumisateiselta eteläisessä Suomessa. Alueellisia sade-ennätyksiä on rikottu esimerkiksi Heinolassa, Virolahdella ja Joensuussa.

Joulukuusi tuo joulua myös luostariin

Pyhän kolminaisuuden luostarissa Lintulassa jouluun valmistaudutaan paastolla. Nyt luostarissa tuoksuvat myös piparit ja joulukuusi.

Kansalaisaktiivit vetoavat maakuntapoliitikkoihin Vuoksen järvilohikannan puolesta

Niin sanottu Palokki-työryhmä esittää Palokinkosken vapauttamista sekä ympäristön kunnostamista järvilohi- ja järvitaimenkannan pelastamiseksi Vuoksen vesistössä. Nyt ryhmä pyrkii saamaan maakuntahallitukset asian taakse.

Lohia haittaavia voimalaitoksia ei pureta tuosta vaan – "Oikeudellisesti asia on yksiselitteinen"

Muun muassa lohensuojelijat haluavat purkaa pieniä vesivoimalaitoksia Suomessa. Esimerkiksi nettiadressissa vaaditaan Pohjois-Karjalan Sähkön omistaman voimalaitoksen purkua Heinävedellä. Palokin kosket haluttaisiin ennallistaa, jotta uhanalaiset lohikalat lisääntyisivät vesistössä.

Hyydepatojen riski kasvaa viikonloppua kohden

Vesistöissä on nyt otolliset olosuhteet hyydepatojen syntymiselle. Vaarana on, että pakkanen hyydyttää virtaavaan veteen jäähiutaleista patomuodostelmia, jotka puolestaan nostavat veden pintaa.

Vanha Lintulan luostari nousee tuhkasta

Karjalankannaksella sijaitseva vanha Lintulan nunnaluostari on aloittanut toimintansa uudelleen ja avautuu vähitellen suomalaisturisteille.

Kissakosken kalatietä tarkkaillaan ensi kesänä

Kissakosken voimalan kalatien toimintaa seurataan ensi kesänä. Silmämääräisten havaintojen perusteella kalaa kulkee varsin paljon kalatietä pitkin.

Lintulan luostarin uusi johtaja valitaan lauantaina

Heinävedellä sijaitsevan Lintulan naisluostarin johtajan valitsee kymmenhenkinen sisaristo. Igumeniaksi uusi johtaja siunataan maanantaina.

Lintulan luostarille uusi johtaja syys-lokakuussa

Heinäveden Palokissa sijaitsevan Lintulan luostarin uusi johtaja valitaan tämän hetkisen tiedon mukaan syys-lokakuun vaihteessa. Naisluostaria 14 vuotta johtanut igumenia Marina kuoli kesäkuussa.

Heinäveden vesihuoltoa parannetaan

Heinävedellä otettiin lisäaika kunnan pohjoisosan vesihuollon kehittämishankkeessa. Karvion, Varistaipaleen ja Palokin kylien sekä Valamon luostarin alueelle on jo laadittu suunnitelma.

Igumenia Marina saatettiin haudan lepoon

Lintulan luostarin johtajan hautajaisia vietettiin torstaina Heinävedellä. Nyt luostarissa alkaa neljänkymmenen päivän suruaika.

Igumenia Marina haudataan torstaina

Siunauksen toimittaa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo. Muistopalvelus Lintulan luostarin johtajalle järjestettiin tänään Kuopion pyhän Nikolaoksen katedraalissa.

Lintulan luostarin johtaja loukkaantui vakavasti onnettomuudessa

Iäkäs igumenia Marina on sairaalahoidossa Joensuussa. Hän sai vakavia vammoja auto-onnettomuudessa Liperissä ja hänet on leikattu.

Valjastettu Palokinkoski halutaan vapaaksi Heinävedellä

Heinävedellä selvitetään vesivoimalan alle 50 vuotta sitten jääneen merkittävän koskialueen palauttamista ennalleen. Jopa 65 miljoonaa euroa maksavalla operaatiolla yritetään pelastaa erittäin uhanalaiset Vuoksen vesistön lohikalakannat.

Lintulan luostarin pitkäaikaisin nunna on kuollut

Lintulan luostarin pitkäaikaisin asukas, äiti Varvara on kuollut. Hän tuli tutuksi myös useista radiohaastatteluista, joissa hän kertoi ortodoksisuudesta ja elämästä luostarissa.

Lintulan luostari maalämpöön

Lintulan nunnaluostarissa Heinäveden Palokissa tehdään kiireisiä kunnostustöitä. Ennen matkailukauden alkua on tarkoitus saada valmiiksi päärakennuksen korjaukset ja uusia kokonaan vanhan kartanon lämmitysjärjestelmä.

Tuusniemelle rakennetaan luostarivaellusreitti

Tuusniemelle rakennetaan kesällä luostarivaellusreitti. Seitsemän kilometrin pituinen reitti alkaa Heinävedellä sijaitsevasta Lintulan nunnaluostarista ja päättyy Tuusniemen puolella olevalle Särkisen kodalle.

PKS pyysi helikopterin apuun Heinävedelle

Pohjois-Karjalan Sähkö on pyytänyt helikopterin apuun kartoittamaan sähkölinjojen lumikuormia Heinävedellä.

Lintulan luostarin laajennus on jäissä

Lintulan luostarin laajennus on pysähdyksissä. Rakentaminen loppui Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoituksen keskeydyttyä, kertoo luostarin johtaja, igumenia, äiti Marina.

Luostari ryhtyy säästämään lämmössä

Lintulan nunnaluostarissa ryhdytään säästämään lämmityskuluissa. Parhaillaan suunnitteilla on Heinävedellä sijaitsevan ortodoksiluostarin kahvio- ja majoitusrakennuksen siirtäminen sähkölämmityksestä maalämmön piiriin.

Nunna Varvara tuntee Lintulan - 62 joulua takana

Joulukuun alussa 85 vuotta täyttänyt nunna Varvara on viettänyt Lintulan luostarissa 62 joulua. Luovutetussa Karjalassa Impilahdella syntynyt, siviilinimeltään Irja Mölkänen, päätti jo lapsena mennä luostariin. Toive toteutui evakkovuosien jälkeen 1948.

Lintulan luostarissa vallitsee joulurauha

Lintulan nunnaluostarissa Heinäveden Palokissa joulua odotetaan rauhallisin mielin. Kynttilätehtaassa työt on lopetettu jo viikko siiten ja nyt eletään joulun esijuhlan aikaa. Joulusiivoukset ja jouluruokien valmistelu täyttävät luostarin arkipäivät. Jumalanpalveluksissa korostuu joulun alkuperäinen sanoma.

Karjasuoja-autokorjaamo paloi Heinävedellä

Heinävedellä Lintulan luostarin läheisyydessä paloi perjantaina yhdistetty karjasuoja-autokorjaamo. Pelastuslaitos sai noin 400 neliön rakennuksessa olleen karjan pelastettua. Myös henkilövahingoilta vältyttiin.

Ammattikorkeakoulut ja luostarit esittäytyvät kirjamessuilla

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu on mukana Helsingin Kirjamessuilla viiden ammattikorkeakoulun yhteisosastolla. Koulut esittelevät osastollaan tuoretta tietoa työelämästä.

Ortodoksinen arvovieras saapuu Heinävedelle

Tsekin ja Slovakian ortodoksisen kirkon päämies metropoliitta Krystof vierailee Heinävedellä ensi viikolla. Krystof toimittaa yhdessä arkkipiispa Leon kanssa jumalanpalvelukset Valamon luostarissa. Krystof seurueineen vierailee myös Lintulan luostarissa.

Lintulan luostaria aiotaan laajentaa

Lintulan luostariin Heinävedelle suunnitellaan mittavaa laajennusta. Suunnitelmien mukaan luostariin rakennettaisiin 500 neliömetrin laajennus, johon tulisi asuntola- ja työskentelytiloja.