Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Herätys: Upseerit vaativat muutosta työaikoihin, Kalifornian maastopaloissa kuollut 44 ihmistä, tiistaina sateista ja plussaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Apteekkari huiputti lääkekorvauksilla satoja tuhansia euroja – tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen

Lahdessa toiminut apteekkari myi vääriä lääkkeitä ja huijasi Kelaa. Apteekkari myönsi syyllisyytensä, mutta kielsi taloudellisen hyödyn tavoittelun.

Kiinnostavaa lukemista lauantai-iltaan: Opi elämään hiljaisen kanssa, ongelmalähiön tyytyväiset asukkaat ja lasten vaiettu alistaminen

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon mielenkiintoisimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Potilasturvallisuus vaarassa – tietojärjestelmästä löytyi taas vika Päijät-Hämeessä

Virheen vuoksi yli 1 200 vuodeosastoilla ja kotihoidossa olevaa potilasta on saanut väärän lääkelistan. Hyvinvointiyhtymä vaatii Tieto Oyj:tä vastuuseen Lifecare-järjestelmän virheistä.

Potilastietojärjestelmän virhettä setvitään yhä – vääristä resepteistä ei tiettävästi ole aiheutunut vahinkoa

Väärät lääkkeet on saanut varmuudella kaksi potilasta Päijät-Hämeessä. Kuntayhtymä on tehnyt Lifecaren ohjelmistovirheestä vaaratilanneilmoituksen.

Potilaille meni vääriä lääkkeitä – tietojärjestelmävika sotki reseptejä Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä on tapauksia, jossa lääkärien määräämiä lääkkeitä on vaihtunut reseptin uusinnassa toiseen lääkkeeseen Lifecare-potilastietojärjestelmässä olevan vian vuoksi.

Vakava hoitovirhe vei vanhuksen ensiapuun – hoitokoti antoi toisen potilaan lääkkeet

Iäkäs nainen sai väärät lääkkeet Taatalan palvelukodissa Tampereella. Hoitaja ei tarkistanut asiakkaan henkilöllisyyttä lääkkeitä jakaessaan.

Fimealla ei mandaattia sulkea Lahden varoitettua apteekkia – pitäisikö sellainen olla?

Fimean johtajan mukaan apteekin sulkeminen on tällä hetkellä poliisin tehtävä.

Torstai 3.11.2016 (radio)

Lahdessa apteekki on ehkä myynyt vääriä lääkkeitä. Monet suomalaiset haluavat asua maalla. SDP on nyt Suomen suosituin puolue. Seinäjoen sairaalassa potilaita pyydetään lopettamaan tupakointi ennen leikkausta. Lappiin tulee joulukuussa paljon tilauslentoja.

Lahtelaisapteekin epäillään jakaneen vääriä lääkkeitä – Fimea: Erittäin harvinaista

Lahtelaisen Renkomäen apteekin asiakkaita kehotetaan varmistamaan, että myyty lääke vastaa reseptissä määrättyä. Poliisille on tehty tapauksesta tutkintapyyntö.

Ihminen päihittää selvästi tietokoneen diagnosoinnissa – "Yhtä lailla taidetta kuin tiedettä"

Tutkijoita huolettaa, että ihmislääkärikin erehtyy vähintään kerran kymmenestä.

Kauppakassirobotti, älylattia, paikannuslaite... – Ikääntyneiden teknologia kehittyy vauhdilla

Ikäihmisille suunnattua teknologiaa on tarjolla runsaasti. Osa on tarkoitettu ikääntyneille kotikäyttöön, osa helpottamaan heidän hoitoaan laitoksissa. Laitteiden runsauteen liittyy myös pelkoja ja eettisiä kysymyksiä. Syrjäyttävätkö laitteet ihmiset? Mitä kaikkea voi valvoa ja mitata?

Päätoimittaja Alexis Kouros: Turvapaikanhakijoiden kotouttaminen on väärä lääke Euroopan pakolaiskriisiin

Helsinki Times -verkkojulkaisun päätoimittaja Alexis Kouros kyllästyi seuraamaan sivusta pakolaiskriisistä käytävää keskustelua ja päätti kehittää oman vaihtoehtonsa turvapaikkapolitiikalle. A-studiossa vierailleen Kouroksen mukaan nykytilannetta ei korjata kotouttamalla vaan kouluttamalla turvapaikanhakijoita kotiinpaluuta varten.

Osa varautuu lisäeläkkein, osa ei osaa ajatella vanhenevansa – Pelottaako vanheneminen?

Vanhusten huono kohtelu on viime viikkoina noussut mediassa puheenaiheeksi. Tavallinen tamperelainen kaduntallaaja ymmärtää kuolevaisuutensa, mutta tulevaisuuteen varaudutaan hyvin vaihtelevasti.

Ilmoitukset virheellisestä lääkehoidosta ovat lisääntyneet HUSissa selvästi

Viime vuonna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kirjasi huomattavasti edellisvuosia enemmän ilmoituksia virheellisestä lääkehoidoista. Kasvu selittyy kirjauskäytäntöjen kehittymisellä.

Lahden kotihoidon lääkejakelu siirtymässä koneen vastuulle

Koneellisessa jakelussa annostelusta vastaa apteekki. Uudistuksen pitäisi tuoda säästöjä ja vähentää riskiä vääristä lääkeannoksista.

Keskisuomalainen: Jyväskylässä paljastunut vakava lääkevarkaus

Jyväskylän Kyllön terveyskeskussairaalassa huomattiin joulukuussa, että pieni määrä rauhoittavia lääkkeitä oli varastettu ja korvattu toisilla lääkkeillä.

Vaaratilanteita ja vääriä lääkkeitä – päihdeongelmainen lääkäri tai hoitaja jää aiempaa useammin kiinni

Valvontaa vaikeuttavat lisääntynyt vanhusten kotihoito ja keikkatyöläisten käyttö. Tehyn ja Valviran mukaan ongelmatapaukset vaihtavat usein työpaikkaa tai hakeutuvat itsenäiseen työhön. Sairaanhoitajan mukaan ongelmia katsotaan edelleen läpi sormien.

Inhimillinen virhe on potilasturvallisuuden suurin uhka

Valtavan informaatiomäärän hallitseminen ja oikeanlaisen lääkityksen löytäminen kullekin potilaalle ovat isoja haasteita potilasturvallisuudelle. Eniten haittoja sairaalahoidossa oleville suomalaisille aiheuttavat kuitenkin inhimilliset virheet.

Ylilääkäri: Kannattaa tarkistaa, onko oikea puoli potilaasta leikattu

Vaasan sairaanhoitopiiri sijoittuu toiseksi parhaimmaksi Ylen potilasvahinkovertailussa. Potilaille korvattavia hoitovirheitä vältetään pitämällä yksinkertaisimmatkin rutiinit kunnossa.

Potilaiden vääriin lääketietoihin on puututtu Kuopiossa turvatarkastusten avulla

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä on kysytty päivystyspotilailta heidän lääkityksestään. Tarkastuksessa on huomattu, että lääkitys ei läheskään aina ole kohdallaan ja joskus se on jopa syy potilaan lääkärikäyntiin.

Muistiliitto: Muistisairaiden hoitoon tarvitaan satsauksia

Muistisairaustapauksia todetaan joka päivä lisää. Muistiliitto on huolestunut siitä, kuinka tilanteeseen on valmistauduttu Suomessa.

Afrikka on valelääkkeiden myyjien rahasampo

Väärien lääkkeiden myyjät vuolevat suuria voittoja Afrikassa. Häikäilemättömän voiton tavoittelun kääntöpuoli on, että lääkkeitä ostavat köyhät voivat jopa kuolla, koska pillereiden sisällöstä ei ole mitään takeita.

NRK: Järjestelmävirhe moninkertaisti lääkeannoksia Norjassa - pilkku jäi pois

Viranomaisten mukaan väärät lääkeannokset eivät kuitenkaan ole päätyneet asiakkaille asti.

Pihlajavetiset rakensivat yhteisen olohuoneen

Pihlajavetiset ovat toivoneet kylän yhteistä olohuonetta siitä saakka, kun kyläkauppa sulki ovensa puolisentoista vuotta sitten. Tänään kylällä avataan talkoovoimin pyöritettävä monipalvelupiste.

Tutkimus: Potilaalle kerrotaan lääkevirheistä vain harvoin

Potilaalle haitalliset lääkintävirheet tapahtuvat tyypillisesti esimerkiksi annostelun määrässä, yhdysvaltalaistutkimus kertoo.

Suomen Pankki: Niukat palkankorotukset parantaisivat työllisyyttä selvästi

Työnantajien mielestä nyt tarvitaan erittäin maltillisia palkkaratkaisuja ja jopa nollalinjaa. Ammattiyhdistysten mielestä kotitalouksien tuloja taas ei kannata leikata ostovoiman heikkenemisen takia.

Mielialahäiriö diagnosoidaan usein väärin

Kaksisuuntainen mielialahäiriö eli tutummin maanis-depressiivisyys diagnosoidaan usein virheellisesti masennukseksi. Vääränlainen hoito ja lääkitys voivat jopa pahentaa oireita.

Ehdollista vankeutta raiskauksesta

35-vuotias mies on saanut Lapin käräjäoikeudessa vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen raiskauksesta ja raiskauksen yrityksestä. Teot tapahtuivat Lapin käräjäoikeuden alueella helmikuussa ja huhtikuussa 2010.

Valviran ruuhkat uhkaavat potilas- ja oikeusturvaa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ruuhkautuneet käsittelyajat ovat jo uhka potilasturvallisuudelle. Jonossa voi muhia esimerkiksi ilmoituksia väärinkäytöksistä lääkkeiden kanssa. Käsittelyajat ovat venyneet yli kahden vuoden. Valelääkärikohu kasvatti ruuhkaa.

Puhuvat purkit helpottavat näkövammaisen elämää

Puhuvista lääkkeistä ja elintarvikkeista odotetaan suurta apua näkövammaisten ja vanhusten arkeen. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tekniikkaa, jossa tuotteisiin liimattavien tunnistetarrojen sisältämä tieto muuttuu puheeksi, kun niitä hipaisee lukulaitteella.

Maradona: Pelellä on "väärä lääkitys"

Jalkapalloikonit Diego Maradona ja Pele ovat jälleen ajautuneet törmäyskurssille. Argentiinalaisen Maradonan mukaan brasilialaisen Pelen on täytynyt ottaa "väärä lääkitys", sillä tämä sanoi Neymarin olevan Lionel Messiä parempi pelaaja.

Attendo MedOne välttyy seuraamuksilta Tampereella

Hatanpään puistosairaalassa todetuista puutteista ei aiheudu seuraamuksia Tampereen kaupungille tai palveluja tuottaneelle Attendo MedOnelle. Tampereen kaupungille riittää, että Attendo MedOne varmistaa riittävän hoitajamäärän. Aluehallintovirastosta arvioidaan, että ulkoistettuja kuntapalveluita ei pystytä valvomaan riittävästi.

Helsingin poliisijohto ei jättäisi näpistyksiä vartijoiden hoidettavaksi

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen pitää näpistyksiin puuttumista poliisin kenttätyön olennaisena osana. Poliisiylijohto on ehdottanut, että poliisin kirjoittamat näpistyssakot korvattaisiin vartijoiden kirjoittamilla hallinnollisilla maksuilla. Riikosen mielestä poliisin resurssipulaan tarjotaan väärää lääkettä.

Kotka luopuu eReseptistä toistaiseksi

Sähköisen reseptijärjestelmän virheet on korjattu, mutta testaukset jatkuvat lähiviikkojen ajan. Usealla paikkakunnalla palataan paperiresepteihin testien ajaksi. Tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa potilas olisi sekaannuksen takia saanut vääriä lääkkeitä.

Lääkärit tarkistelevat sähköisiä reseptejä viikonlopun yli

Apteekit joutuvat varmistamaan sähköiset reseptit puhelinsoitolla lääkärille ainakin viikonlopun yli. Tietotekniikkayhtiö Tieto kertoo paikallistaneensa sähköiseen reseptiin virhemahdollisuuksia aiheuttaneet ongelmat. Yhtiön mukaan maanantaiaamuun mennessä pyritään ratkaisemaan, miten ja millä aikataululla ne on korjattavissa.

A muddle with meds

A fault in an electronic prescription system in Lahti has led to some patients receiving wrong medication—for example, pills meant for somebody else.

Iittiläisetkin saattaneet saada vääriä lääkkeitä

Sähköisten lääkemääräysten kirjoittaminen on jouduttu toistaiseksi keskeyttämään osassa Päijät-Hämeen alueen terveyspalveluja. Vielä ei ole tietoa, onko iittiläisille kirjautunut vääriä lääkkeitä.

Sähköisten reseptien käyttökieltoa laajennettiin

Sähköisten reseptien kirjoittaminen on jouduttu toistaiseksi keskeyttämään Päijät-Hämeessä, Itä-Savossa ja Kotkassa. EResepteissä havaittiin virhe, jonka vuoksi potilaille on voinut päätyä vääriä lääkkeitä. Virhe huomattiin Lahden ympäristön seitsemässä terveyskeskuksessa torstai-iltana.

Ylilääkäri: WC-raikastin pois lasten ulottuvilta

Viime vuosina kotona tapahtuneiden myrkytysten aiheuttajien kärkeen ovat nousseet WC-raikastimet, kertoo Myrkytystietokeskuksen vs ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto.

Pääkaupunkiseutu suitsii sekakäyttöä

Pääkaupunkiseudun kunnat kiristävät yleisesti väärinkäytettyjen lääkkeiden määräämistä, kirjoittaa Mediuutiset. Koko maassa bentsodiatsepiinien myynti on laskenut kymmenessä vuodessa kolmanneksen.

Siitepöly pian allergisten kiusana

Siitepölyallergikkojen on jo syytä varautua oireiden ennaltaehkäisyyn ainakin eteläisessä Suomessa. Etenkin kortisonipohjaisten lääkkeiden käyttö kannattaa aloittaa jo ennen oireiden pahenemista, muistuttaa Apteekkariliitto.

Moni känniriita selviäisi ennalta

Uusivuosi, uudet kujeet, mutta samat riidat. Juhlapyhiin liittyvä runsas alkoholinkäyttö nostaa useilla pariskunnilla vaiettuja tunteita. Tunteiden takana ovat aina tarpeet. Parisuhdeterapeutin mukaan riidoilta vältytään, jos näistä tarpeista puhutaan etukäteen.

Lehti: Joka kymmenes resepti väärinkäyttäjälle

Joka kymmenes väärinkäyttöön sopiva resepti äätyy sekakäyttäjälle, kertoo sanomalehti Karjalainen. Yleisimmin väärinkäytettyjä lääkkeitä ovat bentsodiatsepiinit. Uusia ilmiöitä ovat kodeiinin ja adhd-lääkkeiden väärinkäyttö.

Tietokanta avuksi vanhusten väärän lääkityksen karsimiseen

Ikääntyneiden lääkehoito kaipaa isoa remonttia. Jopa kolmasosa vanhusten nykyisin käyttämistä lääkkeistä on heille sopimattomia. Vääriä lääkkeitä syö yli satatuhatta ikääntynyttä.

Ikääntyneistä ruotsalaisnaisista moni syö vääriä lääkkeitä

Joka neljäs ikääntynyt ruotsalaisnainen saa vääränlaista lääkehoitoa. Miehillä riski väärään lääkehoitoon ei ole yhtä suuri.

Lääkelaitoksen työntekijät syyttävät STM:ää vääristelystä

Lääkelaitoksen henkilökunta syyttää Sosiaali- ja terveysministeriötä Kuopioon suuntautuvan muuttohalukkuuden vääristelystä. Ministeriö tiedotti eilen, että lääkelaitoksen henkilöstön kiinnostus Kuopiossa työskentelyyn on kasvanut hieman. Ministeriön mukaan reilut 30 työntekijää piti Kuopioon siirtymistä harkittavana vaihtoehtona.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle