Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Legendaarinen näyttelijä Anna Karina on kuollut – Oli ranskalaisen elokuvan uuden aallon ikoni ja elokuvaohjaaja Godardin muusa

Anna Karina tuli tutuksi etenkin 1960-luvun roolisuorituksistaan ranskalaisessa elokuvassa.

Saako #metoo-liike nyt tuulta alleen myös Ranskassa? Näyttelijä Adèle Haenel kertoo joutuneensa lapsinäyttelijänä ohjaajan hyväksikäyttämäksi

Ranskan elokuva-alalla naisiin kohdistuva ahdistelu ei ole herättänyt samanlaista keskustelua kuin monissa maissa.

Rakastettu Amélie kylvää onnea ensi kertaa Suomessa teatterin lavalla – "Herättää halun tehdä hyvää toisille"

Omaperäinen aikuisten satu on vastaveto itsekkyydelle ja kyynisyydelle – myös Turun kaupunginteatterin musikaaliversiossa.

Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulki omia teitään loppuun asti

Kasvot, kylät on hurmaava dokumenttielokuva ilman ikärajoja.

Matka ranskalaiseen elokuvaan Teemalla

Ranskalaisen elokuvan historiaa 1930-luvulta 1970-luvulle.

Cannes-voittaja Dheepan on elokuva sodan runtelemista ihmisistä

Cannesin pääpalkinnon voittaja tv-ensi-ilta 20.3. klo 21.30.

Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

Playtime avaa Tati-sesongin

Syksyn Tati-paketin avaa nerokas Playtime 7.10. klo 21.

Ranskalaisen elokuvan ikoni Jeanne Moreau: Mennyt ei ole tärkeää vaan hetki, jota elät

Jeanne Moreau löydettiin kuolleena kotoaan Pariisissa. Hän oli 89-vuotias.

Näyttelijä Jeanne Moreau kuollut

Läpimurtonsa 60-luvulla tehnyt näyttelijätär tunnettaan ranskalaisen uuden aallon elokuvasta Jules ja Jim.

Elokuvaohjaaja Jacques Rivette on kuollut

Ranskalainen veteraaniohjaaja Jacques Rivette on kuollut. Hän oli 87-vuotias. Rivette oli keskeinen tekijä ranskalaisen elokuvan uudessa aallossa.

Godardin uusin elokuva ensi-iltaan Sodankylän elokuvajuhlilla

Ranskalaisen elokuvaohjaaja Jean-Luc Godardin uusin pitkä elokuva Goodbye to Language (Audieu au langage) saa Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla ensi kesäkuussa. Elokuva on palkittu Cannesissa ja valittu vuoden parhaaksi Yhdysvaltain elokuva-arvostelijoiden liiton äänestyksessä, elokuvajuhlat kertoo tiedotteessa.

Euroopan filmipalkinnot jaettiin Berliinissä – pääpalkinto italialais-ranskalaiselle elokuvalle

Parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon sai italialais-ranskalainen The Great Beauty – La Grande Bellezza. Espanjalainen elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar palkittiin elämäntyöstään eurooppalaisen elokuvan parissa.

Ranskalainen elokuvakokemus on samppanjaa, tryffeleitä ja 3D-kuvaa

Elokuvateatterit elävät Ranskassa uutta kultakautta. Eri puolille maata on avattu viime kuukausina useita hulppeita elokuvateattereita, jotka tarjoavat viimeisimmän tekniikan lisäksi muun muassa ekstraleveitä penkkejä, samppanjaa ja tryffelipopkorneja.

Suloisten roolien Audrey Tautou ja elokuvaohjaajien outolintu tekivät surrealistisen elokuvan

Tänään Suomen-ensi-iltansa saavassa elokuvassa Audrey Tautoun keuhkoissa kasvaa lumme. Elokuvan ohjaaja on Hollywoodissa menestynyt elokuvataiteen hullu nero Michel Gondry.

Tähtihetki arvosteli elokuvat Promised Land, Bettien matka ja Knucklebonehead

Tällä viikolla esittelyssä ovat Gus van Santin ohjaama hyvänolon maailmanparannuselokuva Promised Land, Catherine Deneuven tähdittämä road movie Bettien matka ja kotimainen rokumentti Knuckelbonehead jonka ohjaaja Oskari Pastila ja päähenkilö Knuckelbone Oscar ovat Tähtihetken vieraina.

Maailman vanhimpana pidetty elokuvateatteri avautuu uudelleen Ranskassa

Elokuvateatterin historia juontaa juurensa vuoteen 1899. Teatteriin on tehty kuuden miljoonan euron remontti.

Tahar Rahim: En halua näytellä terroristia - video

Ranskalainen elokuvatähti vierailee Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla. Hänet tunnetaan Suomessa hitaasti mainetta keränneestä Profeetta-elokuvasta.

Ranska vastustaa yhä kulttuuriteollisuuden sisällyttämistä vapaakauppaneuvotteluihin USA:n kanssa

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja muut ministerit yrittävät vakuuttaa Ranskalle, ettei eurooppalainen elokuva ole uhattuna.

Gerard Depardieu sai pysyvän osoitteen Demokratiankadulta Venäjältä

Ranskan suurituloisimmille kaavailluista veronkorotuksista tuohtunut näyttelijä on nyt venäläisen Saranskin virallinen asukas.

Näyttelijätähti Depardieu myy taloaan 50 miljoonalla

Ranskalainen näyttelijälegenda on pannut Pariisissa sijaitsevan pikkupalatsin myyntiin. Hän ilmoitti äskettäin muuttavansa Belgiaan saatuaan tarpeeksi sosialistihallituksen veronkiristyksistä.

Eurooppalaista elokuvaa Artistin johdolla

Uuden eurooppalaisen elokuvan helmiä esitetään marraskuun viimeisellä viikolla Kemissä. Kemin Kinopirtissä nähdään elokuvia muun muassa Ranskasta, Saksasta ja Italiasta.

Ranskalainen elokuva ohitti amerikkalaisen

Oscar-ehdokkaan suosio näkyy lippuluukulla.

Ohjaaja vaihtoi alamaailman lama-aikaan

Ranskalainen Jacques Audiard ohjasi 2000-luvun lama-ajan rakkauselokuvan. Yle Uutiset tapasi ohjaajan Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla.

Taken 2 etenee alusta loppuun ilman yllätyksiä

Ranskalaisen elokuvaihmeen Luc Bessonin johtaman b-elokuvatehtaan uutuus Taken 2 on jatkoa neljän vuoden takaiselle kidnappausdraamalle Taken. Ykkösosassa, entinen CIA agentti Bryan Mills pelasti Pariisissa lomailleen tyttärensä inhoilta albanialaisilta ihmiskauppiailta.

Charlotte Gainsbourgin keikka peruuntui

Laulaja saapui Suomeen, soittimet eivät.

Sarjakuvataiteilija Moebius on kuollut

Ranskalainen sarjakuvapiirtäjä Jean Giraud, taitelijanimeltään Moebius, on kuollut 73-vuotiaana pitkällisen sairauden seurauksena. Giraud tunnetaan muun muassa Alien- ja Blueberry-sarjakuvistaan.

Tähtihetki arvosteli elokuvat The Artist, Kuudennen kerroksen väkeä ja Tähtitaivas talon yllä

Tällä viikolla vietetään ranskalaista elokuvaviikkoa, kun ensi-iltaan tulevat viisinkertainen Oscar voittaja The Artist ja jo pari vuotta sitten valmistunut draamakomedia Kuudennen kerroksen väkeä. Viikon kolmas esittelyelokuva on kovin runollisen nimen saanut kotimainen uutuus Tähtitaivas talon yllä, jonka ohjaaja Saara Cantell oli Tähtihetken vieraana.

The Artist on kunnianosoitus elokuvan pioneeriajoille

Ohjaus: Michel Hazanavicius Alkuperämaa: Ranska 2011 Pääosissa: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, Penelope Ann Miller, James Cromwell K-7

Jean Dujardin - siis kuka?

Jean Dujardin... kuka häh? Veikkaisin, että 95% Ranskan ulkopuolella asuvista ei ollut ennen sunnuntain gaalaa kuullutkaan tuoreesta Oscar-voittajasta.

The Artist – ranskalaisen elokuvateollisuuden ihme?

Viisi Oscaria, kolme Golden Globea, kuusi ranskalaista Césaria, seitsemän brittiläistä Baftaa ja yksi espanjalainen Goya. Kaikkien aikojen ennätys ranskalaiselle elokuvalle. Kun kyseessä on vielä omaperäinen mustavalkoinen mykkäelokuva, ei ole ihme, että Oscarin parhaasta miespääosasta napanneesta Jean Dujardinista tuli kertaheitolla kansallissankari.

Mykkäelokuvalle ja fantasiaseikkailulle eniten Oscareita

Mykkäelokuva The Artist ja fantasiaseikkailu Hugo kahmivat kumpikin viisi palkintoa 84. kerran järjestetyssä elokuva-alan Oscar-gaalassa. Kaikkiaan Hollywood-juhlassa jaettiin palkinnot 24:ssä eri kategoriassa.

Tähdet tuikkivat Oscar-gaalassa

Hollywood palkitsi parhaat näyttelijät ja muut elokuva-alalla kunnostautuneet jo 84. kerran järjestetyssä gaalassa. Oscar-gaala oli tänä vuonna etenkin ranskalaisten juhlaa, sillä Pariisiin sijoittuva Hugo ja ranskalainen mykkäelokuva The Artist keräsivät eniten palkintoja.

Le Havre jäi palkinnoitta Ranskassa

Mustavalkoinen mykkäelokuva The Artist oli selvä ykkönen, kun jaossa olivat ranskalaiset elokuva-alan César-palkinnot. Kolmessa kategoriassa ehdolla olleen Aki Kaurismäen elokuvan Le Havre Ranskan elokuva-akatemia jätti palkinnoitta.

Finnish Indie rockers ride viral wave

Finnish indie rock musicians are using social media to reach new audiences. In a break from tradition, Finland's alternative music groups are low on melancholy and high on energy.

Mykkäfilmi nousi Oscar-suosikiksi

Mykkäelokuva The Artist on vahvistanut asemiaan Oscar-kisassa. Elokuva keräsi torstaina kuusi Golden Globe –ehdokkuutta.

Illusionisti on kunnianosoitus Jacques Tatin taiteelle

Ohjaus: Sylvain Chomet Alkuperäinen nimi: L´illusionniste Alkuperämaa: Iso-Britannia/Ranska 2010 Pääosissa: K-7

Päiväni Margueritten kanssa tarjoaa suloista sentimentaalisuutta

Ohjaus: Jean Becker Alkuperäinen nimi: La tête en friche Alkuperämaa: Ranska 2010 Pääosissa: Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus, Maurane, Patrick Bouchitey K-7

Ranskalainen elokuva sai sielun väräjämään

Ranskalainen elokuva kiinnostaa joensuulaisia. Viime viikolla elokuvateatterikeskus Tapiossa järjestetty Ranskalaisen elokuvan viikko keräsi yhteensä yli 750 katsojaa, eli enemmän kuin koskaan aiemmin.

Näyttelijä Annie Girardot kuoli

Ranskalainen näyttelijätär Annie Girardot on kuollut. Hän oli kuollessaan 79-vuotias. Annie Girardot tunnetaan muun muassa Luchino Viscontin vuonna 1960 valmistuneesta elokuvasta Rocco ja hänen veljensä.

Näyttelijä Maria Schneider on kuollut

Näyttelijä Maria Schneider on kuollut. Parhaiten elokuvasta Viimeinen tango Pariisissa tunnettu Schneider oli 58-vuotias. Schneider kuoli torstaina pitkällisen sairauden murtamana, kertoo uutistoimisto AFP.

Classic Movies Educating Finnish Youth

Young people in Finland are getting an education in classic movies in accordance with French film pedagogy. Schools implementing the film education project IhmeFilmi (WonderFilm) hope to create to become a critically-minded audience for film among young people.

Suomalaisnuorten katsomista koulitaan klassikkoelokuvilla

Suomalaisnuoria opetetaan katsomaan klassikkoelokuvia ranskalaisen elokuvapedagogiikan avulla. Suomen oppilaitoksissa on parhaillaan meneillään elokuvakasvatushanke IhmeFilmi, jonka avulla nuorista pyritään kasvattamaan kriittistä yleisöä. Näin nuoret oppivat vaatimaan elokuvantekijöiltä enemmän.

Dome Karukosken "Very Cold Trip" palkittiin Ranskassa

Dome Karukosken ohjaama Napapiirin sankarit on voittanut pääpalkinnon Alpe d’Huez’n komediaelokuvien festivaalilla Ranskassa. Nimellä Very Cold Trip levitettävä elokuva palkittiin festivaalilla myös ammattilaisraadin palkinnolla.

Elokuva-akatemia: Godard saa Oscarin yksin taiteellisista ansioistaan

Yhdysvaltain elokuva-akatemia vakuttaa, että myöntäessään kunnia-Oscarin ranskalaiselle elokuvaohjaajalle Jean-Luc Godardille se kunnioittaa yksinomaan tämän taiteellista työtä eikä ideologisia näkemyksiä.

Elokuvaohjaaja Claude Chabrol on kuollut

Ranskalainen elokuvaohjaaja Claude Chabrol on kuollut. Ranskalaisen elokuvan uutta aaltoa 1950-luvulla perustamassa ollut ohjaaja tuli tunnetuksi muun muassa elokuvistaan Ystävykset - Le Beau Serge vuodelta 1958, Mies, nainen, rakastaja - La Femme infidèle vuodelta 1969 ja Teurastaja - Le Boucher vuodelta 1970.

Godard ei pokkaa Oscar-palkintoaan

Ranskalainen elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard ei aio osallistua Oscar-palkintojen jakoon Yhdysvalloissa marraskuussa. Tuolloin Godardille oli määrä ojentaa kunnia-Oscar elämäntyöstä. Ranskalainen elokuvanero on aina ollut vahvasti Hollywood-vastainen, mutta poisjäännin todellinen syy on Godardin ikä.

Elokuvaohjaaja Alain Corneau on kuollut

Ranskan tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin lukeutunut Alain Corneau on kuollut. Hän kuoli syöpään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Corneau oli 67-vuotias.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle